Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Σε αρνητική πορεία (και) ο Τουρισμός στην Ηλεία παρασυρόμενος από τον αντιαναπτυξιακό κατήφορο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Σε αρνητική πορεία (και) ο Τουρισμός στην Ηλεία παρασυρόμενος από τον αντιαναπτυξιακό κατήφορο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας



Ότι ο Νομός μας,  η Ηλεία έχει τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης  είναι γνωστό σε όλους, με την ιστορία της (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Ήλιδα, Επικούριος  Απόλλων, Χλεμούτσι  κλπ), την φύση της( ακτές, δάση, ποτάμια, λίμνες, βουνά , καταρράκτες, τοπία κλπ )  τους οικισμούς  της (Δίβρη, Ανδρίτσαινας κλπ),τις ιαματικές πηγές, να αποτελούν ένα τεράστιο απόθεμα δυνατοτήτων.

Παρ’ όλα αυτά τα τεράστια προσόντα ο τόπος  που θα μπορούσε να ακμάσει τουριστικά και έλξει αναπτυξιακά και τους άλλους τομείς της οικονομίας (Αγροτική παραγωγή, Μεταποίηση, λοιπές υπηρεσίες), μαραζώνει και οπισθοδρομεί από την έλλειψη ενδιαφέροντος, τουριστικής προβολής και αναγκαίων υποδομών.

Βασικοί υπεύθυνοι  για την αρνητική πορεία της Ηλείας είναι
η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  (ΠΔΕ), ο Περιφερειάρχης  Απ. Κατσιφάρας το περιβάλλον του που τον στηρίζει και βεβαίως οι Ηλείοι Αντιπεριφερειάρχες, Σύμβουλο και Αντιπολίτευση (που αδρανεί απολύτως) καθώς και πολιτικό σύστημα (βουλευτές, κυβέρνηση, Δήμοι)

Η ΠΔΕ βρίσκεται στον πάτο  σε όλα τα μεγέθη, έχοντας στο Πανελλαδικό σύνολο το 1,1 %  των Ταξιδιωτικών εισπράξεων, το 1,4% των επισκέψεων και διανυκτερεύσεων, με προοπτικές άσχημες ( το 2021 οι εισπράξεις θα φτάσουν το 2% )  και δεν υπάρχει καμία περιοχή της ΠΔΕ( και της Ηλείας)  στους πρώτους/ΤΟΡ προορισμούς.

Στοιχεία και μελέτες

Τα πρόσφατα στοιχεία και μελέτες είναι αποκαλυπτικά :

1. Τουριστικά Μεγέθη:
Στην έρευνα της Τράπεζα της Ελλάδος με την περιφερειακή κατανομή των βασικών τουριστικών μεγεθών της χώρας (χωρίς την κρουαζιέρα ) για το 2016 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  (ΠΔΕ) βρίσκεται στο τελευταίο σκαλί ( δηλαδή στο πάτο ) της Ελλάδας.
Η ΠΔΕ το 2016 έχει μερίδιο  στις Ταξιδιωτικές εισπράξεις 1,1 % (145,5  εκατ. ευρώ)  του πανελλαδικού συνόλου(ΠΣ) και  επιπλέον Επισκέψεις 513,4  χιλ. ( 1,4 % του ΠΣ) , Διανυκτερεύσεις 2.741,7 χιλ. ( 1,4 % του ΠΣ)  , με Μέση δαπάνη ανά επίσκεψη 283,5 ευρώ(63 % του Πανελ. Μέσου Όρου/ΠΜΟ που είναι 449.3€),  Μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση 53,1 ευρώ(79 % του ΠΜΟ που είναι 67 € )   και Μέση διάρκεια παραμονής/ διανυκτερεύσεις 5,3 έναντι του 6,7 του ΠΜΟ.
Το 2013 η ΠΔΕ το 2016 είχε μερίδιο  στις Ταξιδιωτικές εισπράξεις(αναλογία άμεσης τουριστικής δαπάνης) 317 εκατ. ευρώ ή  2,1% του πανελλαδικού συνόλου. Τεράστια πτώση σε τρία χρόνια.

2.Προοπτολές τουριστικής ανάπτυξης.


Στην έρευνα του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων «Ελληνικός τουρισμός-Προοπτικές και δυνατότητες/10ος 2016» εκτιμάται για την ΠΔΕ ότι η Αύξηση αφίξεων θα είναι στο 4% και η Αύξηση εσόδων θα είναι στο 2 % ( τα ποσοστά επί του πανελλαδικού συνόλου )την περίοδο 2015-2021

3. Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί
Στο TripAdvisor που αποτελεί το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ιστότοπο στον κόσμο, στους 50 πρώτους/ΤΟΡ προορισμούς δεν υπάρχει καμία από της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Στην TOP 15 των ελληνικών καλοκαιρινών προορισμών του Trivago )από τις πιο δημοφιλείς   μηχανές  αναζήτησης τουριστικών διακοπών) δεν υπάρχει καμία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αυτή η άθλια κατάσταση, η οικονομικά επιβλαβής η οπισθοδρόμηση  για τους κατοίκους της   Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει οδηγήσει την  ΠΔΕ στις 20 φτωχότερες και στις 10 λιγότερες ανταγωνιστικές περιφέρειες ολόκληρης της της Ε.Ε. με ποσοστό ανεργίας 28,9% .

Οι αιτίες πολλές…

Απουσία τουριστικής προβολής στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό.
Πέρα από την συμμετοχή σε κάποιες εκθέσεις και τα μεγαλόπνοα σχέδια δεν κινείται τίποτα. Μέχρι και το βίντεο/διαφήμιση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ( του ΣΕΤΕ) που δημιουργήσαν αποσύρθηκε… (λόγω πνευματικώς δικαιωμάτων…).
Δεν υπάρχει κανένα σημείο πληροφοριών και αναφοράς  στο Internet ( ούτε καν στην ιστοσελίδα της ΠΔΕ)  για την Ηλεία την Αχαΐα την Αιτωλοακαρνανία.

Η υποβάθμιση σε βαθμό εμμονής της Ηλείας και των τεράστιων πλεονεκτημάτων της  Αρχ. Ολυμπίας με παγκόσμια.
Όλοι θα ενθυμούμαστε  τα περίφημα «brand name» το «Go West»  και την «Μελέτη Τουριστικού Προϊόντος και Ανταγωνιστικής Ταυτότητας της Περιφέρειάς Δυτικής Ελλάδας» (κόστους 315.000 ευρώ..), το δήθεν ενδιαφέρον τους για την Ολυμπία, τις επανειλημμένες συσκέψεις, τους μεγαλόπνοους  σχεδιασμούς και τα παχιά λόγια (ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, τότε έλεγε : «Η Ηλεία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δικαιούται αυτοτελή μελέτη για να διαμορφώσει ταυτότητα».
Αέρας κοπανιστός… και ψέματα κατ’  εξακολούθησιν. Μέχρι και στο βίντεο που αποσύρθηκε ( όπως προαναφέραμε) πάλι  η Ολυμπία σαν κεντρικό μήνυμα δεν υπάρχει αλλά το  «To the West» αντί του «Go West». Εμμονές ...και εχθρότητα προς την Ηλεία.   

Η τραγική έλλειψη υποδομών και ενδιαφέροντος

Το θέμα  αυτό για την Ηλεία καθίσταται πιά απόδειξη  ακραίας ανικανότητας και  εσκεμμένης υποβάθμισής της .
Η Ηλεία σε επίπεδο ΠΔΕ  έχει το μεγαλύτερο μερίδιο: 38% των αφίξεων, 45% των διανυκτερεύσεων, 100% στα 5στερα ξενοδοχεία, 78% στις διεθνείς αφίξεις και το 80% επιβατών του Αεροδρομίου Αράξου έχει προορισμό  την Ηλεία - αυτό που λειτούργησε αφού διέκοψαν την λειτουργεία του αεροδρομίου της Ανδραβίδας),
Η Ηλεία δεν έχει  Ολυμπία οδό, σύνδεση με Αρκαδία , Σιδηρόδρομο  και Αεροδρόμιο, το  Λιμάνια περιμένουν εκσυγχρονισμό τους ( έργα χερσαίας ζώνης Κατάκολο, Παράκαμψη Αγιάννη κλπ).

Καταφανής η ανικανότητα και για τα απλά ζητήματα   όπως
Η καθαριότητα οδών και τουριστικών προορισμών,
Ο  έλεγχος ποιότητας υδάτων(στις  25/05/2017  προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την διενέργεια των αναλύσεων θαλασσινών νερών που αφορούν την κολυμβητική περίοδο για το έτος 2017 !!!!),
Η καταπολέμηση εντόμων / κουνούπια  (αυτός ο διαγωνισμός ..κάποτε θα γίνει…).

Δυσοίωνο μέλλον

Πέρα των ονείρων, οραμάτων και λοιπών φαντασιώσεων του Περιφερειάρχη και που μέσα σε αυτές ίπταται, η πραγματικότητα στον Τουριστικό Τομέα είναι  τραγική και με απολύτως δυσοίωνο μέλλον.
Οι Δήμοι δεν ασχολούνται παντελώς ( άντε να μαζέψουν κάνα σκουπίδι …) και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας που δεν διεκδικεί και ανέχεται την πολλαπλή και ποικιλότροπη υποβάθμιση του τεράστιου μεγέθους της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων  και ο Δήμαρχος Πύργου μαζί με τον  διορισμένο   προε-δράκο του Λιμενικού Ταμείου  για την απαράδεκτη και την τριτοκοσμική εικόνα της κρουαζιέρας, την απουσία έργων, της απεριποίητης ευρύτερης περιοχής, για την μη ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών, του  υδατοδρομίου που δεν έγινε, και πολλών άλλων( σύντομα θα ειπωθούν…)


Η κυβέρνηση  απουσιάζει, ακόμα  στο περίμενε  είναι το αμίμητο λεχθέν από το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα «Οι καιροί ου μενετοί!» για την ανάγκη άμεσων ενεργειών δράσης και  εγρήγορσης για να βελτιωθούν οι δομές του νομού ή του  Δημήτρη  Μπαξεβανάκη, που  είπε « βασικό διακύβευμα είναι η  αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Ηλεία, καθώς και τη διάχυσή του, σε όλα τα αξιοθέατα του νομού» ή το «ρηξικέλευθο» της  Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη ότι «δεν πρέπει να πελαγοδρομούμε αλλά να είμαστε αποτελεσματικοί και γρήγοροι». Απίθανοι !
Οι επιχειρηματίες του Τουρισμού έχουν αφεθεί χωρίς καμία βοήθεια και ότι κινείται είναι αποτέλεσμα  των δικών τους προσπαθειών.

Σε αρνητική λοιπόν πορεία(και) ο Τουρισμός στην  Ηλεία παρασυρόμενος  από τον αντιαναπτυξιακό κατήφορο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου