Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

«Όρμπος και κατσιφάρα» στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Όρμπος και κατσιφάρα» στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας



Η γνωστή έκφραση «Όρμπος και κατσιφάρα»  που σημαίνει « Μαύρη και άγρια  καταχνιά», εκφράζει σε απόλυτο βαθμό (…όνομα και πράγμα) την κατάσταση που  διέρχεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), με την   οπισθοδρόμηση και την αποανάπτυξη να αποκτά ισοπεδωτικούς ρυθμούς και που βέβαια όλα αυτά ως αντανάκλαση στην Ηλεία μεγεθύνεται στο πολλαπλάσιο.

Ενώ  ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας ζει μέσα στον μύθο του και  τα οράματα του, η πραγματικότητα βοά  :

§  Η ΠΔΕ εντάσσεται στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και η Αν. Μακεδονία και Θράκη  και η Ηπείρος) -Eurostat 30/03/2017 . Η κατάταξη γίνεται  με βάση το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν/ΑΕΠ (σε όρους ΜΑΔ) και όταν Ελλάδα  έχει το 68% του μέσου κοινοτικού όρου η ΠΔΕ έχει το 50%, όταν το 2011 είχε το 59% .
§  Η ΠΔΕ ανήκει στις 10 λιγότερες ανταγωνιστικές περιφέρειες ολόκληρης της της Ε.Ε. Βέβαια οι 5 είναι στην Ελλάδα ( Ιόνια Νησιά , Δυτ. Ελλάδα, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη)- έκθεση  27/02/2017  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της  Ε.Ε  .
§  Η ΠΔΕ είναι δεύτερη στο ποσοστό ανεργίας με στο 28,9%  σε επίπεδο περιφερειών (πρώτη η  Δυτική Μακεδονία με 31,2% )-στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2016.

Ο Περιφερειάρχης που περηφανεύεται για το  «ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας με στοχευμένες δράσεις» και τα βραβείο της «Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017 (EER 2017)», για το σχέδιο που παρουσίασε για την τόνωση των ΜμΕ και της επιχειρηματικότητας που απονεμήθηκε στην ΠΔΕ  (που κομπάζοντας  το θεωρεί «αδιαμφισβήτητα ως  μεγαλύτερη επιτυχία»)από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ).

Επιτυχία για τον κ. Απ. Κατσιφάρα προφανώς είναι ο βυθός στον οποίο επικάθεται η ΠΔΕ  στο θέμα της φτώχειας του κατοίκων της, η κορυφή της ανεργίας και πάτος που βρίσκεται από πλευράς ανταγωνιστικότητας.
  
Επιτυχία για τον κ. Απ. Κατσιφάρα ίσως είναι η οξεία οικονομική κρίση που μαστίζει τις επιχειρήσεις της ΠΔΕ, με τα χιλιάδες λουκέτα, την μείωση του τζίρου τους και των εργαζομένων σε αυτές, της  μείωσης των εξαγωγών, της καθοδικής τάσης του τουριστικού ρεύματος και της αποεπένδυσης σε πάγιο και παραγωγικό κεφάλαιο.

Αν βέβαια είναι επιτυχία όλα αυτά για το σύνολο της ΠΔΕ,
φανταστείτε πως μεγάλη είναι αυτή ταύτη για την Ηλεία που βρίσκεται στην εσχατιά της  φτώχειας και της ανταγωνιστικότητας και εκτός συναγωνισμού στο θέμα της ανεργίας  σε σχέση με το σύνολο της Περιφέρειας,
ένα νομό που δεν έχει αυτοκινητόδρομο σαν αυτούς που παραδίδονται σε όλη την Ελλάδα ( και την επόμενη βδομάδα η «Ολυμπία Οδός», που δεν έχει σιδηρόδρομο, αεροδρόμιο, ΒΙΠΕ/Βιομηχανικής Ζώνης, Πανεπιστήμιο/Αυτόνομή σχολή ΤΕΙ, καταρρέει το αρδευτικό δίκτυο κ.α,
δηλαδή τις απαραίτητες υποδομές και προϋποθέσεις   για να υπάρξει ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, απασχόληση.

Ίσως βέβαια πραγματικά να αποτελεί  επιτυχία για τον κ. Κατσιφάρα, το γεγονός πως μια μετριότητα σαν και αυτόν που αναρριχήθηκε στη εξουσία με μόνο προσόν το επώνυμό του (και τον θείο του), να μπορεί να κοροϊδεύει τόσους  πολλούς και  να κλείνει  τα στόματα και τις γραφίδες τόσων μέσων ενημέρωσης και να μένει στο απυρόβλητο.

Αλλά ότι και να κάνει ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας δεν ξεφεύγει από αυτό που εκφράζει το «Όρμπος και κατσιφάρα»  ως αποτέλεσμα του, ως πραγματικότητα και γεγονός  στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πολύ περισσότερο στην Ηλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου