Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Νομός Ηλείας: Πολιτική, πολιτικοί, παρελθόν, παρόν και μέλλον (?)

Νομός Ηλείας: Πολιτική, πολιτικοί, παρελθόν, παρόν  και μέλλον (?)



Η Ηλεία που βρίσκεται σπιράλ   ταχείας οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής και τείνει με έντονο και ριζοσπαστικό τρόπο(και βοηθούσης και της κρίσης της μετά το 2010) να μετασχηματισθεί  σε περιοχή παρίας και ελάσσονα εταίρου στην Περιφερειακή και Πανελλαδική δομή, λόγω της υιοθέτησης του μοντέλου της άνισης ανάπτυξης, σε περιοχή αποανάπτυξης.

Η Ηλεία, καταρρέει παρά   τις τεράστιες δυνατότητες που κρύβει, που έχουν να κάνουν με το φυσικό περιβάλλον, την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την αξιοποίηση του πιο φημισμένου αρχαιολογικού χώρου του κόσμου της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και των άλλων αρχαιοτήτων της, τα πανέμορφα φυσικά αποθέματα του (παραλίες, οικότοποι, ποτάμια κ.λ.π.) που μπορούν να την καταστήσουν πόλο τεράστιας τουριστικής έλξης και βέβαια η ενέργεια τόσο των ΑΠΕ όσο και των υδρογονανθράκων.

Κοιτάς στον τόπο μας, στην Ηλεία και βλέπεις το κενό, το μηδέν, την μαύρη τρύπα το απόλυτο τίποτα και την Ηλεία να μετεξελίσσεται από νομός σε χώρος, επαρχία και παράρτημα της  Αχαΐας.

Οι διαχειριζόμενοι  τα της Ηλείας (Περιφερειάρχης,  Αντιπεριφερειάρχες, Βουλευτές,  Δήμαρχοι, αντιπολιτεύσεις και συμπολιτεύσεις, νυν, προηγούμενοι και επιθυμούντες να γίνουν επόμενοι) , οι ίδιοι και από τα ίδια, αυτοί που από διάφορες θέσεις (βουλευτικές, δημαρχιακές κλπ) κατάντησαν την Ηλεία εσχατιά της Ελλάδας και έφεραν τους Ηλείους στον πάτο .

Οι χτεσινοί (και σημερινοί) καταστροφείς θέλουν να γίνουν σωτήρες του αύριο.
Κενοί πολιτικοί, μωροφιλόδοξοι και  απατεωνίσκοι που το μόνο που θέλουν είναι να διατηρήσουν την καρέκλα τους ή να (ξανά) κάτσουν.
Χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόταση, τρέχοντας όμως από κοπή πίτας σε κοπή πίτας, σε κηδείες και μνημόσυνα.

 Έχουν κάποια κοινά: Τον πόθο για την εξουσία- «παντί τρόπω», την διαχρονικότητα (οι ίδιοι διαχειρίζονται τα της Ηλείας την τελευταία 20ετία,  υποστηρίζουν ή έχουν ψηφίσει τα μνημόνια, δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα (η συμμετοχή τους στην εξουσία έχει βοηθήσει) και είναι απίθανα κενοί ικανοτήτων, προγραμματισμού,  γνώσεων και σχεδιασμού  για την  Ηλέια.  

Όλοι αυτοί έπραξαν αυτό που  βλέπουμε:

  • Την  κοροϊδία με το ταμείο Μολυβιάτη  και τη υφαρπαγή των προσφορών  προς τους Ηλείους πυρόπληκτους και τα ψίχουλα να τα διαχειρίζονται ανεπαρκείς πολιτικοί  και να τα χρησιμοποιούν για πολιτικά παιγνίδια,    
  • Το  αεροδρόμιο να χάνεται και τον Άραξο να αναπτύσσεται με απαιτούμενα ποσά 20πλάσια από αυτά που χρειάζεται της Ανδραβίδας για να λειτουργήσει ως πολιτικό.
  • Την   «Ολυμπία οδό » τμήμα «Πάτρα-Πύγος-Τσακώνα» να μην κατασκευάζεται,  με την πιθανότητα να ολοκληρωθεί το νωρίτερα σε μία οκταετία (αν βρεθούν οι πιστώσεις και αν όλα πάνε καλά), μετά την απένταξη του από  την σύμβαση παραχώρησης της.
  •  Ο Σιδηρόδρομος που πέρα από τις φιέστες δεν πρόκειται να ξεκινήσει η ανακατασκευή του ούτε σε μια δεκαετία,
  • Την οδική σύνδεση Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη να έχει σταματήσει επειδή δεν την θέλει το λόμπυ της Αχαΐας, 
  • Κανένα μα κανένα έργο Εθνικής σημασίας να μην έχει εκτελεστεί στην Ηλεία την τελευταία 25ετια (την Αχαΐα 12, στην Αιτωλοακαρνανία 4, στην Μεσσηνία 5.. ),
  • Κανένα  σημαντικό έργο υποδομής να μην  έχει ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ/ ΣΕΣ 2014-2020,
  • Να  προβάλουν οι πάντες (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κατσιφάρας ) έργα που έχουν μελετηθεί, ενταχτεί και χρηματοδοτηθεί από άλλους και έρχονται από παλιά (Λιμάνι Κατάκολου, Δρόμος Κρεστενα-Ανδριτσαίνα και Κυλλήνη –Εθν. Οδός)
  • Την  αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή του νομού μας να καταστρέφεται,
  • Την  Εθνική (!) Οδό (!!)  Πάτρα-Πύργος- Κυπαρισσία που μόνιμα επισκευάζεται στα λόγια  από την Περιφέρεια να είναι καρόδρομος και βωμός ανθρωπίνων θυσιών.
  • Τις Σχολές ΤΕΙ να κινδυνεύουν και  τις Αυτόνομες σχολές ΤΕΙ και ΑΕΙ να αποτελεί διαχρονικό παραμύθι, αποκοίμισης των Ηλείων,
  • και τόσα άλλα..


Όμως αυτά πρέπει να αλλάξουν και Ηλεία να αλλάξει !

Η Ηλεία,
 των υπηρεσιών , της μείωσης του Πρωτογενούς τομέα , της επιδοματικής λογικής ,των μονοκαλλιεργειών και του ουσιαστικού διωγμού της κτηνοτροφίας , της  συνακόλουθης μείωσης  του Δευτερογενούς Τομέα και του Επιχειρείν, του Τουρισμού της επίσκεψης των λίγων ωρών, των διερχομένων και μη διαμενόντων και μη διανυκτερευόντων, του τουριστικού  μοντέλου της «αρπαχτής», της κρουαζιέρας χωρίς την πλήρη αξιοποίηση της, της ρύπανσης του Περιβάλλοντος, του απέραντου σκουπιδότοπου, των Αυθαιρέτων, της μη ύπαρξης Πανεπιστήμιου, του μεγάλου Χωροταξικού και Πολεοδομικού προβλήματος ,της προσβολής της Αρχ. Ολυμπίας με την μη αξιοποίηση της και της υποβάθμισης με το να δίνει την ιερή φλόγα κάθε 2 ή 4 χρόνια,
αυτή η Ηλεία πρέπει να αλλάξει !. 

Μπροστά στην οδυνηρή πραγματικότητα, έχουμε έναν και μόνον δρόμο.
Να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε τα πάντα απ' την αρχή.
Να κάνουμε μια νέα αρχή για την περιοχή.

Η Ηλεία μπορεί να είναι η κοιτίδα ενός μοντέλου οικοανάπτυξης, ενός πρότυπου ανάπτυξης με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, στην φύση, στον πολιτισμό, στην ιστορία και αξιοποιώντας , τις οικονομικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της,  την κομβική της σημασία και το ιστορικό της κύρος και παρελθόν να κάνει ένα άλμα βιώσιμης ανάπτυξης για το παρόν μας και για το μέλλον των νέων γενεών .

Ο Νομός Ηλείας έχει ξεχωριστή αξία στο γεωγραφικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό Χάρτη της Χώρας.
Η αξία αυτή αναδεικνύεται μέσα από τη σύνθεση τριών διαφορετικών μεταξύ τους στοιχείων, «Πολιτισμός- Αγροτική Οικονομία-Τουρισμός»  που όμως - αν τα δει κάποιος διαλεκτικά – αποτελούν ένα αδιαίρετο «ΟΛΟΝ» που από τη φύση του παράγει ανάπτυξη.

Για όλους μας τώρα, είναι η ώρα της αλήθειας.
Η ώρα να χαράξουμε αλλά και να περπατήσουμε μαζί τους δρόμους της ελπίδας.

Να ανοίξουμε νέους δρόμους.
Τους δρόμους της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης.
Τους δρόμους της ελιάς και της αμπέλου.
Τους δρόμους της ιστορίας και του πολιτισμού.
Τους δρόμους των οικοτόπων, των βιοτόπων και του φυσικού κάλλους.
Τους δρόμους της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, με κεκτημένα ζωής και νέους ορίζοντες ζωής, για όλες τις γενιές κάθε τόπου.

Της Ανάπτυξης που να σημαίνει  απασχόληση ,που να  σημαίνει βελτιωμένο επίπεδο των πολιτών, που να σημαίνει εισόδημα και δίκαιη αναδιανομή σε χρήμα και σε είδος και που  δεν θα  σημαίνει ανάκαμψη σε αριθμούς .

Της ανάπτυξης που απαιτεί  Υποδομές όχι μόνο για να είναι η Ηλεία πιο εύκολα προσβάσιμη για τους επισκέπτες αλλά για την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας ,  για την ενίσχυση της τοπικής  αγοράς , ως κίνητρο για την παραγωγή προϊόντων και αγαθών και να μεταφράζεται σε απασχόληση  και εισόδημα στους Ηλείους εργαζόμενους, αγρότες επιχειρηματίες και στην συνεπακόλουθη ανάπτυξη των υπηρεσιών.

Της  μεταμόρφωσης  και ανασυγκρότησης (και όχι παραρτηματοποίησης )της παραγωγικής βάσης ( μονοκαλλιέργειες ,υπηρεσιών και τουρισμός ) με την δημιουργία  δικτύων, συνεργειών και συμπληρωματικότητας μεταξύ των τομέων και κλάδων της παραγωγής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, σχεδιασμού της παραγωγής  και ικανοποίηση των κοινωνικοοικονομικών αναγκών, με βάση τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της Ηλείας και όχι στη προσαρμογή σε σχεδιασμούς σε άλλες παραγωγικές ανάγκες. 

Να αναπτύξουμε την παραγωγή ,να ιδιοποιηθούν οι Ηλείοι το μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενη αξία των παραγομένων αγαθών της σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας και της διανομής των, ώστε η όλη αυτή παραγωγική διαδικασία να εξυπηρετεί τις ανάγκες του γεωγραφικού και  κοινωνικοοικονομικού  σχηματισμού της Ηλείας .

Για όλα αυτά χρειάζονται, νέα μυαλά και νέοι άνθρωποι που να αγαπούν τον τόπο τους  να είναι προοδευτικοί, ελεύθεροι και ελευθερογνώμονες.

Κυρίως χρειάζεται συμμετοχή των πολιτών  της Ηλείας στα κοινά και στους αγώνες και άλλη προσέγγιση  στην επιλογή του κάθε είδους εκπροσώπους τους στους Δήμους, στην Περιφέρεια στην Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου