Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Η παραγωγική Ελλάδα ( Ένα άρθρο για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και η παρέμβαση ενός Ηλείου επιστήμονα)

Η παραγωγική Ελλάδα
( Ένα άρθρο για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας  μας και  η παρέμβαση ενός Ηλείου επιστήμονα)



Από πολλούς τίθενται τα ερωτήματα: «Μπορεί η Ελλάδα να σταθεί μόνη της στα πόδια της ?», «Παράγει τίποτα η Ελλάδα τίποτα ή είναι ψωροκώσταινα ?», «Έχουμε παραγωγική αξία σαν χώρα ?» και σε αυτό απαντά ένας φίλος (Κ.Μ), ο  οποίος παραθέτει   έναν βασικό κατάλογο, κυρίως ορυκτών αλλά και αγροτικών προϊόντων, για τα οποία η Ελλάδα έχει βασική θέση στην Ευρώπη ανεξαρτήτως της απόλυτης ακρίβειας των στοιχείων.
Συμπληρωματικά σε αυτό το άρθρο παρεμβαίνει και ο Ηλείος επιστήμονας/Δασολόγος  Παναγιώτης Κορισιανός, ο οποίος καταθέτει και τις δικές του απόψεις.
Παρατίθενται εκτενή (αλλά πλήρως διαφωτιστικά)  αποσπάσματα από τα δύο άρθρα:

Η παραγωγική Ελλάδα υπάρχει (Κ.Μ)

«Ο κατάλογος αυτός, βεβαίως δεν βεβαιώνει την παραγωγική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η οποία πράγματι είναι φθίνουσα αλλά σε κάθε περίπτωση αναδεικνύει δυνατότητες, τις μεγάλες αναξιοποίητες δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας και οι οποίες με εθνικό νόμισμα και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης μπορούν να δώσουν μια ισχυρότατη παραγωγική αναπτυξιακή και κοινωνική ώθηση στην πατρίδα μας.
Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ήταν ποτέ «ψωροκώσταινα». Μια εθελόδουλη πολιτική τάξη και ο «καναπές» μας την έχουν καταστήσει μνημονιακό «προτεκτοράτο».
Σημαντικός ο παραγωγικός ιστός της χώρας
1) Μαγνήσιο: Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
2) Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, που χρησιμοποιείται για χιλιάδες εφαρμογές.
3) Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και άλλων.
4) Σμηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά κ.α.
5) Νικέλιο: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφος της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
6) Λάδι: Είμαστε η 3η στην παγκόσμια παραγωγή ελιάς και λαδιού, με ιδιαίτερα καλή ποιότητα, το οποίο δεν αξιοποιούμε. Έχουμε το 15% της παγκόσμιας παραγωγής (ελιάς-λαδιού).
7) Είμαστε 3η χώρα σε παραγωγή κρόκου (saffron) Κοζάνης χωρίς να το αξιοποιούμε.
8) Είμαστε 5η χώρα σε εξαγωγές σπαραγγιών.
9) Είμαστε 7η χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές βαμβακιού (το 2004 ήμασταν 4η). Είμαστε 11η σε παραγωγή βαμβακιού.
10) Ακόμη: 14η σε αφίξεις τουριστών (18,2 εκ.).
11) Είμαστε 16η σε εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων… Και φυσικά είμαστε το νούμερο 1 της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας.

….η αυτάρκεια της χώρας σε βασικά αγροτικά διατροφικά προϊόντα φτάνει το…. 94%!
….. ο δυναμισμός και οι δυνατότητες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Μιας αγροτικής οικονομίας, που συνεχίζει να «υπάρχει» παρά τη συνεχή χτυπήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και των στρεβλών, πολλές φορές, επιδοτήσεων.
Βάσει της σχετικής μελέτης της ΠΑΣΕΓΕΣ, το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών, διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010. Μάλιστα, από τότε η αγροτική παραγωγή έχει αυξηθεί οριακά κατά 2% (βλέπε παρακάτω)!

Στη φυτική παραγωγή, όπως προκύπτει η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).
Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζουν τα πορτοκάλια (167%), ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 67%. Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων (39%).

Στη ζωική παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.
Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30% και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, που κυμαίνεται στο 80%.

Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα. Εξελίξεις στην αγροτική οικονομία Σημαντική πτώση της αξίας της παραγωγής του γεωργικού τομέα της Ελλάδος καταγράφεται στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011, ιδιαίτερα έντονη κατά το 2006 – με κάμψη μεγαλύτερη του 14%, αλλά και κατά τη διετία 2008-2009, με πτώση άνω του 4%.

Τη διετία 2010-2011 εκτιμάται ότι υπήρξε οριακή αύξηση, όχι πάνω από 2%. Ιδιαίτερα έντονη είναι η πτώση της αξίας της φυτικής παραγωγής στο
διάστημα 2005-2011, που συνδέεται κυρίως με την κάμψη των τιμών παραγωγού. Βάσει εκτιμήσεων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η αξία της φυτικής παραγωγής σε βασικές τιμές, περιορίστηκε σε 6,89 δισ. ευρώ το 2011 από 8,24 δισ. ευρώ το 2006 (-16%).

Αναφορικά με την τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι ο τομέας της γεωργίας απορροφά μόλις το 1,7% του συνόλου των δανείων. Τον Οκτώβριο του 2011, το υπόλοιπο των δανείων που προορίζονται για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα ανερχόταν σε 2,018 δισ. ευρώ, ενώ από το 2009, από την έναρξη της ύφεσης στην οικονομία μέχρι και πρόσφατα, ο ρυθμός επιβράδυνσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις γεωργικές επιχειρήσεις, με βάση τη μεταβολή του υπολοίπου των δανείων (2009: 3,962 δισ., Οκτώβριος 2011: 2,018 δισ. Euro) καταγράφει πτώση της τάξεως του 49% και πλέον.

Στην τρέχουσα χρονική περίοδο, σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης των αγροτών και των επιχειρήσεών τους είναι μηδενική.
Εξέλιξη αγροτικού εισοδήματος Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας από το 2008 και με μια εξαίρεση το 2009, οπότε και καταγράφηκε μικρή άνοδος 2,1%, το 2010 διολίσθησε κατά 9,3% και το 2011 κατά 5,3%.
Στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, όπως εκτιμάται από τη Eurostat, μειώθηκε κατά 22,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα, συγκριτικά, το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 19% και στις χώρες της ευρωζώνης κατά 5% περίπου.

Κρίσιμη παράμετρος της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, με το μέσο γενικό δείκτη εισροών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, να καταγράφει νέα σημαντική αύξηση, της τάξεως των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, προερχόμενη κυρίως από τη σημαντική αύξηση στους δείκτες της ενέργειας (17,1%), των ζωοτροφών (11,9%) και των λιπασμάτων (10,7%).

Η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της δαπάνης για ενέργεια, που αντιπροσωπεύει το 25% και πλέον του συνολικού κόστους των εισροών στον αγροτικό τομέα, συνδέεται και με τη σημαντική αύξηση του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 6% το 2011, ενώ και νέα αύξηση, κατά 9%, επιβλήθηκε το 2012. Από την άλλη πλευρά, σημαντική κάμψη καταγράφεται στο πρώτο 10μηνο του 2011 στις τιμές παραγωγού, ιδιαίτερα έντονη στα κηπευτικά – με μεγάλη μείωση του δείκτη εκροών τον Οκτώβριο του 2011 στη νωπή τομάτα (-33,9%) και σε ορισμένα άλλα είδη, με συνέπεια την πτώση του γενικού δείκτη εκροών κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.
 Είμαστε η 1η χώρα του κόσμου με 350.000 τόνους κομπόστα ροδάκινο (από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας) με δεύτερους τους Ισπανούς με 250.000 τόνους.»

Πρωτογενής Τομέας – Ένας σημαντικός τομέας στην παραγωγική ανασυγκρότηση
Του Παναγιώτη  Κορισιάνου

Μετά την δημοσίευση του καταλόγου των αγροτικών και ορυκτών προϊόντων θα ήταν πολύ σημαντικό να συμπληρώσουμε και άλλα δυναμικά προϊόντα που σίγουρα δεν εξαντλούνται σε ένα δημοσίευμα.

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν ψωροκώσταινα, απλά η κυρίαρχη αστική τάξη και οι εκπρόσωποί τους τα αστικά κόμματα, ουδέποτε ήθελαν πολιτικά την ανεξαρτησία μας και την κυριαρχία μας, αλλά πάντοτε ακολουθούσαν την πολιτική της υποτέλειας και της στενής πρόσδεσής τους στο Αμερικανονατοικό άρμα και της μεγάλης ιδέας του Ευρωπαϊκού οράματος.

Η συνέπεια αυτής της πολιτικής ήταν από το 1975 έως και σήμερα με επίσημα στοιχεία των στατιστικών αρχών, την συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα από 20,7% του ΑΕΠ στο σημερινό 3,7% ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Που είναι λοιπόν οι οραματιστές της μεγάλης ευρωπαϊκής ιδέας και της Ευρώπης των αγορών των 300 εκατομμυρίων κατοίκων;

Η Ελλάδα με έξοδο από την Ευρωζώνη και την ακολουθούμενη μετά έξοδο από την Ε.Ε με νομισματική κυριαρχία, το δικό της εθνικό νόμισμα με την απαιτούμενη ρευστότητα, μπορεί να συμβάλλει θεαματικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση και με την δημιουργία Αγροτικής Τράπεζας να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Τα παρακάτω προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν την αρχή:

α) Βιομηχανική ντομάτα:
 Η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών, ο δε ντοματοπολτός θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω βιοκλιματικών συνθηκών. Η δημιουργία ενός Συνεταιριστικού εργοστασίου στη Ηλεια (υπήρχε παλιά) μπορεί να αποτελέσει τον πόλο ισορροπίας στις τιμές που δίνουν οι ιδιώτες βιομήχανοι.

β) Κορινθιακή σταφίδα:
Ένα superfood προιόν που ανέκαθεν έδινε σημαντικά οφέλη στην οικονομία μας από τις εξαγωγές. Να μην ξεχάσουμε ότι στη στάση πληρωμών του 1932-33, η σταφίδα μαζί με τα καπνά, λόγω εξαγωγών έσωσαν την παρτίδα για την οικονομία μας.

γ)Καρπούζι -πεπόνι :
Οι εξαγωγικές δυνατότητες είναι τεράστιες για όλες τις περιοχές του κόσμου.

δ) Βιομηχανική πιπεριά,βιομηχανική μελιτζάνα, φυλλώδη λαχανικά:
Ήδη οι βιομηχανίες τουρσιώνστο Ν. Ηλείας εξάγουν κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες με αυξανόμενη δυναμική.

ε) Αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά :
Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, βρίσκεται στα σπάργανα. Η αυτοφυής χλωρίδα στη χώρα μας που απαντάται άφθονη( έχουν καταμετρηθεί 6.200 φυτικά είδη)είναι η πιο πλούσια της Ευρώπης.
Με τη δημιουργία φυτωρίων, τράπεζας γενετικού υλικού σε μία αρμονική συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα δασικών ερευνών και φαρμακευτικών εταιρειών ή βιοτεχνιών από ομάδες παραγωγών, μπορούν να δώσουν άριστα προϊόντα προς εξαγωγή όπως αιθέρια έλαια, συμπληρώματα διατροφής

στ) Παραγωγή δασικής βιομάζας από ταχυαυξή δασικά δένδρα για ενεργειακούς σκοπούς i) chips για θερμαντικούς λόγους και ii) παραγωγή καυσίμου (βιοντίζελ)

ζ) Καλλιέργειες ταχυαυξών δασικών δένδρων π.χ. παυλώνια, φράξος, για παραγωγή τεχνικού ξύλου με σκοπό την μείωση των εισαγωγών ξυλείας, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση των δασών μας κατά 50%.
Παράγουμε 390.000 m3 ξυλείας και εισάγουμε 2.500.000m3ξυλείας. Ηαξιοποίηση ορεινών, ημιορεινών περιοχών και άλλων εγκαταλελλειμένων αγρών, μπορούν να συμβάλλουν θεαματικά στη μείωση των εισαγωγών.

Εν κατακλείδι υπάρχει η τεχνογνωσία, το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό και με την επιστροφή μας στο εθνικό νόμισμα και την άμεση ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα μπορούμε όχι μόνο να αναθερμάνουμε την οικονομία μας αλλά και να συμβάλουμε στη μείωση της ανεργίας.

1 σχόλιο: