Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είμαστε σαν εσάς, δεν θα γίνουμε σαν εσάς

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είμαστε σαν εσάς, δεν θα γίνουμε σαν εσάς



Βγαίνει ο Κυρίτσης και δηλώνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι η μετακύλιση ενός κομματιού του βάρους από τους ασθενέστερους στους ευπορότερους. Σαν ιδρωμένη πατούσα στα μούτρα μας. Λες και το ΕΚΑΣ το έπαιρναν οι εύποροι, λες και οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν τους εύπορους, λες και ο κόφτης θα κόψει τον πισινό των εύπορων.

Βγαίνει η Βαγενά και δηλώνει ότι «Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε».
Μια βρωμερή πατούσα αφήνει σημάδια στα σοκάκια του μυαλού μας. Ωμή παραδοχή ότι η χώρα εάλω και θα μείνει σκλαβωμένη επί 99 χρόνια με την υπογραφή της βουλευτού. Κι επειδή όσοι την έκριναν «δεν ήταν ευφυείς, αλλά φαρμακερά φίδια» ίσως να μας τιμωρήσει ψηφίζοντας κατοχή της χώρας επί άλλα 301 χρόνια για να μάθουμε να μην κρίνουμε.

Βγαίνει ο Κατρούγκαλος και λέει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει τους πιο φτωχούς και τους πιο αδύναμους.
Μια μπίχλα τρομερή από το σαπισμένο πτώμα του «νέου» τρυπάει τα ρουθούνια μας. Λες και δεν ξέρουμε ότι σύμφωνα τουλάχιστον με όσα παραδέχθηκαν στις δηλώσεις τους, κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν περιουσίες εκατομμυρίων. Ποιοι είναι οι πλούσιοι που θα «αγωνιστούν για το καλό των φτωχών», καρικατούρες του Ρομπέν των Δασών;

Αυτοί και πάνω απ’ όλους ο Τσίπρας, έδωσαν το δικαίωμα στον Καρακούση να γράφει στο «ΒΗΜΑ» άρθρα με τίτλο «Καιρός για ειρήνευση κ. Τσίπρα»  όπου μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι: «η διαίρεση των προηγούμενων ετών μεταξύ «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών», τεχνητή, απολύτως κατασκευασμένη για σκοπούς αμιγώς πολιτικούς, δεν υφίσταται πλέον. Διαλύθηκε στην κυριολεξία, δεν στέκει, δεν μπορεί να υποστηριχθεί, ούτε καν από τους ιδεοληπτικούς της άκρας Αριστεράς ή εκείνους της Άκρας Δεξιάς».

Δεν ξεπλένεται, όμως, έτσι η μπίχλα, ούτε κυρίως μπορείς να τους τσουβαλιάσεις όλους στο βόθρο της.

Ναι, ο Τσίπρας, η κυβέρνησή του και οι βουλευτές του έδωσαν το δικαίωμα στον μνημονιακό συρφετό να λέει σήμερα ότι οι μνημονιακοί και οι αντιμνημονιακοί δεν είχαν ποτέ ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, ότι η επιλογή στρατοπέδου δεν είχε ποτέ και ταξική αφετηρία, ότι φτωχοί και πλούσιοι, εργάτες, βιομήχανοι και τραπεζίτες πατήθηκαν και λεηλατήθηκαν μαζί και το ίδιο από τα μνημόνια, ότι η «διαμάχη μνημονιακών – αντιμνημονιακών» επρόκειτο απλώς για ένα ακόμη πεδίο ανάπτυξης πολιτικής καριέρας.

Σωστό!
Αυτό το δώρο τούς το έκανε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τους έδωσαν το δικαίωμα να βλέπουν αποκλειστικά ένα οπαδικό στοιχείο στο διαχωρισμό μνημονιακών – αντιμνημονιακών, σαν οπαδοί δύο ομάδων ενός ποδοσφαιρικού ντέρμπι που μαζεύτηκαν σε φιλικό σπίτι να δουν τον αγώνα και με το σφύριγμα της λήξης έφυγαν μονιασμένοι. Μπίχλες!

Λοιπόν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Ούτε όλοι μπίχλες. Ούτε όλοι μνημονιακοί.
Ούτε όλοι «δε γ….αι το σύμπαν, η πάρτη μας να’ναι καλά».
Ούτε έχουμε καμιά σχέση με τις Βασούλες του ΣΥΡΙΖΑ που «με πόνο ψυχής και τα λοιπά…».
Ούτε έχουμε παρτίδες με τις Κατριβάνου.
 Ούτε ψαρώνουμε με τη δήθεν εσωκομματική αντιπολίτευση των «53», που δεν έχω καταλάβει τι αντιπολιτεύονται  και σε τι διαφέρουν από τους άλους.

Υπάρχουμε κι εμείς που θεωρούμε ότι η χώρα εάλω δίχως να χρειαστεί πολιορκία, δίχως να υπάρξει αντίσταση.
Σημίτης και Καραμανλής έριξαν τα τείχη. ΓΑΠ, ΣαμαροΒενιζέλοι και Τσίπρας υποδέχτηκαν τους κατακτητές και μας πρόσφεραν στο δίσκο σαν κέρασμα. Μαζί με τον δίσκο και όλα τα ασημικά.

Ο σκοπός τους είναι ένας.
Να σβήσουν τους μικρομεσαίους, να φτάσουν τον μισθό στα 100 ευρώ, να χαρίσουν τα πάντα.
Αν το έκαναν με την πρώτη προσπάθεια, θα είχαν πέσει και τα δέντρα να τους πλακώσουν.
 Γι’ αυτό και όλα γίνονται με τρόπο.
Μέσω «δημοκρατικών διαδικασιών».
Οι εκλογές είναι το μεγάλο τους άλλοθι. «Ήξεραν τι ψήφιζαν».
Όλοι αυτό είπαν για να δικαιωθούν κι αυτό θα λένε στη συνέχεια.
Με χαμόγελο κι ευγένεια θα μας βιάσουν ώσπου να ξυπνήσουμε σε Νταχάου και ν’ αναρωτιόμαστε σαν μετά από σκληρό μεθύσι «πως φτάσαμε ως εδώ;».

Ψηφίζοντας, στηρίζοντας και σιωπώντας θα έχουμε φτάσει ως εκεί.
Και θα μας πάνε γ…..ς, στράτα -στρατούλα.
Είτε από τον Τσίπρα, είτε από τον Κούλη, είτε από κάποιον άλλον στημένο, κάποιον άλλον έτοιμο από καιρό να μας δώσει στεγνά και δίχως τον φόβο της παραμικρής τιμωρίας.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Δεν είμαστε όλοι γουρούνια που κρύβουν το λίπος τους κάτω από τα στρώματα.
Υπάρχουν πολλά τέτοια γύρω μας.
Κυκλοφόρησε πολύ 500ευρω μόλις ανακοινώθηκε ότι θα καταργηθεί. Θα τελειώσει κάποια στιγμή αυτό το λίπος, όμως τα γουρούνια θα μείνουν γουρούνια, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα τους δοθεί πάλι η ευκαιρία να σεντουκιάσουν μαύρο χρήμα.
Μάταιη η αναμονή.
Το χρήμα θα μαζευτεί στους λίγους για να μείνει στους λίγους.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Όχι επειδή δε μπορούμε να γίνουμε σαν τους μπίχλες ή τα γουρούνια, αλλά επειδή δεν θελήσαμε ποτέ να γίνουμε.
 Επειδή τα «όχι» μας είναι όρκος.
Γι’ αυτό και ποτέ δε θα ντραπούμε που ζούμε.
Ναι, ξέρω, ούτε οι μπίχλες και τα γουρούνια ντρέπονται που ζουν.
Όμως ντρέπεται η ζωή γι’ αυτούς.
Κι αυτή είναι μια από τις μεγάλες μας διαφορές.



Καρτέσιος

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ξεπουλάνε τα πάντα

Ξεπουλάνε τα πάντα



Η κυβέρνηση Τσίπρα βγάζει στο σφυρί για να πουλήσει σε ιδιώτες όλη την κρατική περιουσία.

Πουλάει τα πάντα, σύμφωνα με απόφαση του αναθεωρημένου προγράμματος που ψήφισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στις 26 Απριλίου, μια απόφαση που θα δημοσιευτεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κι έτσι θα γίνουν γνωστά τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους που θα πουληθούν.
Το ΤΑΙΠΕΔ κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τι θα πουλήσει και παραπέμπει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τη γνωστοποίησή τους.

Δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την ακρίβεια των πληροφοριών που δημοσίευσε  στις οικονομικές σελίδες της η Καθημερινή.
Αν όμως ισχύουν πραγματικά τα όσα αναφέρει, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα αφήσει λίθο επί λίθου.
Πουλάει το χρυσοφόρο οικόπεδο του Ελληνικού και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, οι συμβάσεις παραχώρησης των οποίων ψηφίστηκαν και από τη Βουλή την Κυριακή.
Πουλάει τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 67%. Πουλάει τους «σιδηροδρόμους, το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Πουλάει και τις τελευταίες μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο (6%) και το ΙΚΑ (4%), οι οποίες πρέπει να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Τσίπρας πουλάει ακόμα και το νερό που πίνουν οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικείς.
 Συγκεκριμένα, θέλει να πουλήσει το 11 % της ΕΥΔΑΠ, η οποία κατέχει συνολικά το 27% των μετοχών, και, κατά την Καθημερινή, πιθανώς το υπόλοιπο 16% να μεταφερθεί στο υπερταμείο.
 Τα ίδια και στη Θεσσαλονίκη. Ο Τσίπρας θέλει να πουλήσει το 23% της ΕΥΑΘ, η οποία κατέχει συνολικά το 74%, και η Καθημερινή γράφει ότι ενδεχομένως το 51% να μεταφερθεί στο υπερταμείο.

Ως και τα… ταχυδρομεία (!) επιδιώκει να πουλήσει ο Τσίπρας, αναδιαρθρώνοντας τα ΕΛΤΑ, με αποτέλεσμα αφενός την εφιαλτική αύξηση των ταχυδρομικών τελών και αφετέρου την ύπαρξη ταχυδρομείου ίσως μια δυο φορές την εβδομάδα σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Ηλεκτρικό ρεύμα, ελληνικά πετρέλαια, μαρίνες διαφόρων παραθαλάσσιων πόλεων, Εγνατία Οδός κ.λπ. έχει ήδη αποφασίσει να βγάλει στο σφυρί η κυβέρνηση Τσίπρα.
Αν όντως αυτά ισχύουν, θα πρόκειται για έγκλημα κατά της χώρας.
Ίδωμεν…

Το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων


Ο Αλέξης Τσίπρας υπέκυψε στην απαίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να φτιαχτεί ένα νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θα ξεπουλήσει την ελληνική δημόσια περιουσία.
Θα ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, διάρκεια ζωής δε της εταιρείας αυτής θα είναι τα… 99 χρόνια!

«Η εταιρεία αυτή δεν ανήκει στον δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται, αλλά λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα όμως με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» ανέφερε το άρθρο 184 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί. Υπέρ του Δημοσίου, αλλά με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας! Φανταστείτε τι όργια έχουν να γίνουν!

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι από τα πέντε μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, τα τρία θα επιλέγονται από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, μόνο όμως «κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Κομισιόν και του ESM», του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Με άλλα λόγια, θα επιλέγονται άνθρωποι για τη διοίκηση του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων μιας ειδικής κατηγορίας: μόνο άνθρωποι που εγκρίνουν οι Γερμανοί!

Τα άλλα δύο μέλη του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου θα επιλέγονται από την Κομισιόν και τον ESM, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Πέστε μας ποιος Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα τολμούσε ποτέ να φέρει αντίρρηση στη Γερμανία αναφορικά με τα δύο πρόσωπα που θα υποδεικνύει κάθε φορά το Βερολίνο! Ούτε κατά διάνοια!

Πλήρης γερμανικός έλεγχος

Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στα δύο άτομα που θα προτείνουν οι Γερμανοί (και τυπικά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δανειστές) ο ένας θα είναι υποχρεωτικά ο πρόεδρος της δήθεν… Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας!

Το δεύτερο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι και τα πέντε μέλη της διοίκησης του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, που θα ξεπουλήσει την ελληνική δημόσια περιουσία σε εκατό χρόνια ή νωρίτερα, θα είναι όλοι τους άνθρωποι των Γερμανών.
Τους δύο, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, θα τους έχει προτείνει το Βερολίνο και τους υπόλοιπους τρεις θα τους έχει εγκρίνει.
Και οι Γερμανοί δεν εγκρίνουν κανέναν που δεν είναι δικός τους!

Άλλωστε, για να παρθεί απόφαση από την κατ” όνομα Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, η οποιαδήποτε απόφαση, οι Γερμανοί έχουν βάλει όρο -και η κατάπτυστη ελληνική Βουλή τον ψήφισε- όλες οι αποφάσεις αυτού του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων να λαμβάνονται «κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων μελών»!

Πλήρης, δηλαδή, ο γερμανικός έλεγχος του υπερταμείου, αφού για να παρθεί απόφαση θα πρέπει να ψηφίσουν και οι άνθρωποι που το Βερολίνο έχει τοποθετήσει στο δήθεν «ελληνικό» υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Υπάρχει περίπτωση άραγε, με τέτοια σύνθεση, αυτό το υπερταμείο να πάρει απόφαση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων;
Αποκλείεται!

Υστερόγραφο : Ιδιαίτερο μέλημα των Ευρωπαίων αποτέλεσε  η νομική θωράκιση του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων ώστε να μην μπορεί κανένας να τους βάλει φυλακή, όσα οικονομικά εγκλήματα κι αν διαπράξουν!
Άρα αφού νομοθετείς για απαλλαγή από  οικονομικά εγκλήματα, δεν είναι ηλίου φαεινότερον, ότι αυτά θα επισυμβούν  ;


Η οικονομία της Ελλάδας σε πλήρη κατάρρευση

Η οικονομία της Ελλάδας σε πλήρη κατάρρευση



  • Αναγκαία η αποχώρηση της Ελλάδας από την της Ευρωζώνη
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ιστορικής ασημαντότητας.
  • Η χώρα χρειάζεται συνολική αλλαγή κατεύθυνσης.


Με τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 24 Μαΐου ολοκληρώθηκε η παράδοση του πάλαι ποτέ ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν και το ΔΝΤ. Η συμφωνία οδηγεί την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στην κατάπτωση. 

Εν συντομία, το Γιούρογκρουπ αποφάσισε να αποδεσμεύσει 10,3 δις προς την Ελλάδα σε δύο δόσεις, μία τον Ιούνιο, έως και 7,5 δις και μία μετά το καλοκαίρι, μέχρι 2,8 δις. Το ελληνικό κράτος θα έχει επαρκή κονδύλια για να καλύψει τις υποχρεώσεις του εξωτερικού χρέους του για το 2016 και θα είναι σε θέση να διευθετήσει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.
Το Γιούρογκρουπ αποφάσισε επίσης να προσφέρει στην Ελλάδα μια ήσσονος σημασίας "βραχυπρόθεσμη" ελάφρυνση του χρέους, όπως την εξομάλυνση των άμεσων αποπληρωμών χρέους προς τον EFSF, ενώ ανέβαλε τη συζήτηση για πιο ουσιαστική "μεσοπρόθεσμη" ελάφρυνση για το 2018, δηλαδή μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. 

Για να απολαύσει τη γαλαντομία της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του υποχρεώθηκαν να νομοθετήσουν τα εξής:

1.       Δημοσιονομική συρρίκνωση ύψους 5,4 δις, που ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ, για την περίοδο 2016-18. Περιλαμβάνει μειώσεις στις συντάξεις, καθώς και αυξήσεις στους άμεσους και εμμέσους φόρους.
2.      Πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και γενικότερα των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
3.      Μαζικές ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, οι οποίες θα γίνουν υπό την αιγίδα των δανειστών. Τα έσοδα θα διατεθούν ουσιαστικά προς την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
4.      Έναν μηχανισμό "αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής», ο οποίος θα περικόπτει τις δημόσιες δαπάνες, εάν η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πιάσει τους καθορισμένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.   

 Η συμφωνία αυτή εδράζεται στα οικονομικά της ανοησίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε ύφεση που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
Η αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2016 εμφανίζει συρρίκνωση 1,3% από το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
Όλοι οι επιμέρους δείκτες για το 2016 απεικονίζουν αυξανόμενες υφεσιακές πιέσεις:

§  Τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση, από μία πολύ χαμηλή αρχική βάση, αποτέλεσμα της συρρίκνωσης κατά 35% της βιομηχανικής παραγωγής μετά το 2008.
§  Το πρώτο τρίμηνο του 2016 το χονδρικό εμπόριο μειώθηκε κατά 8% από το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
§  Τον Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν περαιτέρω κατά 7,3% σε ετήσια βάση.
§  Τον Φεβρουάριο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 24,2%, αντιστρέφοντας την ελαφρά πτωτική τάση της το 2015.
§  Τον Μάρτιο οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11,4% (περιλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ή κατά 0,3% (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).
Και ούτω καθεξής. 

Οι υφεσιακές πιέσεις αντανακλούν την εξαιρετικά αδύναμη ζήτηση και την κατάρρευση της πίστωσης, εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τις άσκοπες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην άνευ όρων συνθηκολόγηση.
Με τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση θα εφαρμόσει περαιτέρω υφεσιακά μέτρα σε αυτή την ήδη ετοιμόρροπη οικονομία.
 Η Ελλάδα σχεδόν σίγουρα θα έχει σημαντική ύφεση το 2016. Η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της είναι εξαιρετικά φτωχές. 

Οι πολιτικές «διάσωσης» που εφαρμόζονται από το 2010 είχαν ως κύριο στόχο τη σταθεροποίηση του πρωτογενούς ισοζυγίου, καθώς και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Ακολουθώντας την κλασική μέθοδο του ΔΝΤ, οι ελληνικές κυβερνήσεις και η «τρόικα/κουαρτέτο/θεσμοί» επέβαλαν γιγαντιαία συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών, τεράστιες αυξήσεις στη φορολογία και απότομη πτώση των μισθών.
Δυστυχώς για την Ελλάδα, δεν μπορούσε να γίνει υποτίμηση του νομίσματος, καθώς η ηγεσία της χώρας την κράτησε πεισματικά στην Ευρωζώνη.
Οποιαδήποτε ανάπτυξη θα έπρεπε να προκύψει από τις περίφημες «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή τα μέτρα απελευθέρωσης των αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Η κλασική αυτή η «θεραπεία» έχει όντως επιφέρει ένα βαθμό σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας μέσω της βαθύτατης ύφεσης, της καταστροφής του παραγωγικού ιστού και της αυξανόμενης φτώχειας του ελληνικού λαού.
Όπως ήταν αναμενόμενο από όσους έχουν μελετήσει τις «επιτυχίες» του ΔΝΤ στον υπόλοιπο κόσμο, αυτού του είδους η σταθεροποίηση έχει αφήσει τη χώρα με άθλιες προοπτικές ανάπτυξης:

§  Ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται και η άρτια καταρτισμένη νεολαία εγκαταλείπει τη χώρα για να εργαστεί στο εξωτερικό.
§  Οι επενδύσεις έχουν καταρρεύσει τελείως, πέφτοντας μόλις στο 12% του ΑΕΠ. Υπάρχει συρρίκνωση των επενδύσεων κατά περίπου 30 δις ετησίως από το υψηλό σημείο του 2007-8.
§  Οι δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία είναι αμελητέες.
§  Η αποτελεσματικότητα και οι δεξιότητες του δημόσιου τομέα, οι οποίες ποτέ δεν ήταν υψηλές, βαίνουν μειούμενες.
§  Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, οι ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες έχουν αποτύχει πλήρως να στηρίξουν τη ζήτηση και συνεχίζουν να λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη. 

Ακόμη και σύμφωνα με το ΔΝΤ, η μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης της Ελλάδας είναι μόλις πάνω από 1%.
Επομένως είναι απίθανο να πέσει η ανεργία κάτω από το 20% για τα επόμενα 4-5 χρόνια.
Είναι επίσης προφανές ότι ακόμη και αυτή η μερική σταθεροποίηση του πρωτογενούς ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι εξαιρετικά αβέβαιη και θα μπορούσε να αναιρεθεί εύκολα. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ιστορικής ασημαντότητας.
Η οικονομική παρακμή έχει μειώσει αναπόφευκτα την εθνική της κυριαρχία, ενώ περιορίζει τη δημοκρατία στο εσωτερικό.
Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά για να βρει αποδεικτικά στοιχεία: η συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές αποτελεί κατάφωρο παράδειγμα εξάρτησης, μια μορφή νεοαποικιοκρατίας. 

Η χώρα χρειάζεται συνολική αλλαγή κατεύθυνσης.
Καταρχάς έχει ανάγκη από βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους, δεδομένου ότι ακόμη και το ΔΝΤ μιλάει πια για ριζοσπαστικά μέτρα ώστε να έρθει το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Πρέπει επίσης να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και να αρχίσει να χρησιμοποιεί τη δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων επ’ αόριστον είναι τελείως παράλογος για μια χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας.
Χρειάζεται ακόμη να αναδημιουργήσει ένα δημόσιο τραπεζικό σύστημα για να υποστηρίξει τις επενδύσεις.
Πρέπει, τέλος, να διαμορφώσει μια μεσοπρόθεσμη βιομηχανική στρατηγική που θα αξιοποιεί πιστώσεις και φορολογικά κίνητρα. 

Καμία από αυτές τις αλλαγές δεν είναι εφικτή εντός της Ευρωζώνης.
Όλοι οι καλόπιστοι παρατηρητές συμφωνούν ότι είναι προς το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ελλάδας να αποχωρήσει από την ΟΝΕ και να ανακτήσει τη νομισματική της κυριαρχία.
Η έξοδος από την ασφυκτική θηλιά του ευρώ είναι η μόνη ευκαιρία της χώρας για ταχεία μεταβολή των μακροπρόθεσμων συντελεστών ανάπτυξης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο στον εαυτό της τη δυνατότητα να αποφύγει την περαιτέρω διολίσθηση στη φτώχεια και την ασημαντότητα. 

Η τραγωδία είναι ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει αποδειχθεί εντελώς ανίκανο να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της λογικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρυχιόταν σαν λιοντάρι όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά νιαούριζε σαν γάτα όταν έγινε κυβέρνηση.
Δεν έχει υπάρξει χειρότερη πολιτική διπροσωπία στην ευρωπαϊκή πολιτική εδώ και δεκαετίες.
Η χώρα χρειάζεται εσπευσμένα ένα δημοκρατικό ξεσηκωμό, ένα σοκ από τα κάτω, αν θέλει να αποφύγει την ιστορική παρακμή. 

Κώστα Λαπαβίτσας

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Τα ψέματα, κοροϊδία και το κυβίστημα του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μπαξεβανάκη

Τα ψέματα, κοροϊδία και το κυβίστημα του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρη  Μπαξεβανάκη


Σε άρθρο του ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και με τίτλο  «Στην αρχή μιας νέας σελίδας», που συνολικά αποτελεί μνημείο μνημονιακής επίκυψης, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και επιβεβαίωσης της αναλγησίας ενός πρώην αριστερού που για την διατήρηση της βουλευτικής  καρέκλας  και της παραμονής στην(γλυκιά και προσοδοφόρα ) εξουσία, αναφέρει πλήθος πομφολύγων και  ψεμάτων .

Σταχυολογούμαι μερικές από το περιβόλι των φληναφημάτων  του:
§  «Παρά τις «προβλέψεις» και τις ελπίδες της αντιπολίτευσης, η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε»
§  «Νομοθετήσαμε δύσκολα μέτρα που είχαν όμως έντονο το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης.»
§  «Μέτρα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που ελαφρύνουν τα χαμηλότερα εισοδήματα και επιβαρύνουν τα υψηλότερα»
§  «Η δημιουργία του νέου «υπερταμείου» δεν αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη. Είναι όμως προτιμότερο από το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ»
§  «Ξεκινάει μια άλλη περίοδος, όχι εύκολη, αλλά με πολλές δυνατότητες.»
§  «Η επιτροπεία που επιβλήθηκε στη χώρα μας από το 2010 αποτελεί πληγή για τον περήφανο λαό μας. Υπέρτατο καθήκον μας είναι να την αποτινάξουμε το ταχύτερο και να κερδίσουμε πάλι την αξιοπρέπειά μας.»

Τι να προαπαντήσει κανείς στον κ. Μπαξεβανάκη;

Για το ότι  καθιστά  το νέο ασφαλιστικό ως το πιο αντιλαϊκό ασφαλιστικό νόμο που έχει ποτέ ψηφιστεί, γιατί :
§  Αυξάνει τις  ασφαλιστικές εισφορές.
§  Μειώνει τις συντάξεις
§  Ενοποιεί ισοπεδωτικά  όλα  των ασφαλιστικά ταμεία στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
§  Μειώνει τις αναπηρικές συντάξεις
§  Καταργεί  το  αγγελιόσημο, που στήριζε την ασφάλιση των δημοσιογράφων.
§  Καταργεί  το  ΕΚΑΣ
§  Εισάγει  έμμεση  ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και  δημιουργούνται μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης των δαπανών οι οποίοι θα ενεργοποιούν εργαλεία περικοπών κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Για το ότι  καθιστά  το νέο φορολογικό πραγματική λαιμητόμο γιατί:
§  Διπλασιάζει τον φόρο  εισοδήματος!
§  Θέτει έκτος επαγγέλματος χιλιάδες ελεύθερους  επαγγελματίες
§  Τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους θα πληρώσουν με την φορολογία εισοδήματος τα 8,5 εκ. φορολογουμένων .
§  Οι  ελεύθεροι  επαγγελματίες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ, με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
§  Θα αυξηθούν οι  έμμεσοι φόροι :ΦΠΑ από 23% στο 24, αύξηση του στη βενζίνη, αύξηση στην τιμή του υγραερίου κίνησης, , στο ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας, στη συνδρομητική τηλεόραση και επιβολή νέου τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία.

Ξεχνά ο κ. Μπαξεβανάκης πως :
Δημοσιονομική συρρίκνωση ύψους 5,4 δις, που ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ, για την περίοδο 2016-18, περιλαμβάνει :
§  Μειώσεις στις συντάξεις, καθώς και αυξήσεις στους άμεσους και εμμέσους φόρους.
§  Πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και γενικότερα των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
§  Μαζικές ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, οι οποίες θα γίνουν υπό την αιγίδα των δανειστών. Τα έσοδα θα διατεθούν ουσιαστικά προς την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
§  Έναν μηχανισμό "αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής», ο οποίος θα περικόπτει τις δημόσιες δαπάνες, εάν η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πιάσει τους καθορισμένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Διαφεύγει στον κ. Μπαξεβανάκη, ότι αυτός και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,
-        δεν ψήφισαν χθες απλώς κάποια μέτρα περαιτέρω ακρωτηριασμού των λαϊκών εισοδημάτων,
-        αλλά ψήφισαν πολυνομοσχέδιο που  διαμορφώνει μακροπρόθεσμα ένα καθεστώς κατάργησης και των τελευταίων ψηγμάτων κοινοβουλευτικής δημοκρατίας (με τον περίφημο αυτόματο “κόφτη” ,
-        ψήφισαν ην παράδοση των δημοσίων εσόδων στις “ανεξάρτητες αρχές”) και
-        ψήφισαν την πλήρη παράδοση του δημόσιου πλούτου, για... 99 χρόνια, στην τρόικα μέσω του διαβόητου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
-        ψήφισαν και  πέτυχαν αυτό που δεν είχαν καταφέρει οι μνημονιακές κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά: τη μακροπρόθεσμη θωράκιση ενός οιωνεί αποικιακού καθεστώτος, που εξανεμίζει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, υποθηκεύοντας το μέλλον των σημερινών και των μελλοντικών γενιών.  


Πραγματικά κ. Μπαξεβανάκη  όπως  περιγράφει  ο τίτλος τους άρθρου  σας, βρίσκεστε «Στην αρχή μιας νέας σελίδας» ή μάλλον στην αρχή ενός νέου αφηγήματος και  διαδρομής,  της μνημονιακής, αντιλαϊκής και αντιαριστερής διαδρομής.
Περάσατε απέναντι και είστε παρέα με το ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ, την ΔΗΜΑΡ, και το ΠΟΤΑΜΙ, είστε στην άλλη όχθη..

Κύριε Μπαξεβανάκη, τα καθεστώτα παραπλανούν- καθεστώς είστε και εσείς.
Εμφανίζουν τις καταστροφές ως επιτυχίες.
Τα καθεστώτα αγοράζουν χρόνο παραμονής.
Με λέξεις που κρύβουν την αλήθεια.
Με πανηγυρισμούς για την εξαθλίωση.
Με ψέματα και κοροϊδία.

Όπως για την …αξιοποίηση …ανάπτυξη … χρηματοδοτήσεις  …μεγάλα έργα!

«Τα λιμάνια δεν πωλούνται, αλλά αξιοποιούνται».
«Τα αεροδρόμια δεν πωλούνται, αλλά αξιοποιούνται».
«Οι δημόσιοι οργανισμοί δεν πωλούνται, αλλά αξιοποιούνται».
«Η χώρα δεν πωλείται, αλλά αξιοποιείται».
«Το υπερ – Ταμείο δεν είναι πωλητής, αλλά μάνατζερ αξιοποίησης».
«10,3 δισ. που θα ενισχύσουν ψυχολογικά την αγορά».
«Ξεκινάει μια άλλη περίοδος, όχι εύκολη, αλλά με πολλές δυνατότητες»
«3,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση υποχρεώσεων του κράτους προς τους πολίτες»
« Θα γίνει φθηνότερος ο δανεισμός από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, που είναι καιρός να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.»
« Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ ξεκίνησαν ήδη να χρηματοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και νέους επιστήμονες»
Τα μεγάλα έργα, που τα βρήκαμε τελματωμένα, έχουν ξεμπλοκάρει και εξελίσσονται ταχύτατα.»
«Ο έλεγχος των περίφημων λιστών προχωρά με γρήγορους ρυθμούς»

Αυτά, στη γλώσσα των καθεστώτων λέγεται ανάπτυξη και …φιλολαϊκή πολιτική.

 Δεν σημαίνει τίποτε απολύτως αν εμείς βιώνουμε ύφεση και φτώχεια και λουκέτα και απολύσεις και αυτοκτονίες – ναι, ακόμη συνεχίζονται όμως ως διά μαγείας κανείς δεν τις μετράει πια.
Η ανάπτυξη έρχεται μόνο για το καθεστώς, τους πελάτες, τους μάνατζερ αξιοποίησης και τους συνδαιτυμόνες τους.

Εμείς, μπορούμε να ζήσουμε με κάτι ψίχουλα υποσχέσεων που μας πετάνε από το τραπέζι και, κυρίως, με τη διαβεβαίωση των αρχόντων ότι μόλις ολοκληρώσουμε το στόχο των 10 δισεκατομμυρίων πελατών ανά νύχτα επί 99 χρόνια, το 2115 θα μας αφήσουν να βγούμε από την επιτροπεία και την υποδούλωση που εσείς και οι όμοιοι σας , μας οδηγήσατε  .
Ούτε και σε αυτό που είχατε επενδύσει,  στην ρύθμιση του χρέους, δεν δόθηκε καμία λύση και το θέμα παραπέμφθηκε για το 2018..

Κύριε Μπαξεβανάκη, τα καθεστώτα - καθεστώς είστε και εσείς -στην προσπάθειά τους ν’ αντέξουν φτιάχνουν παραμύθια.
Όπως και εσείς, κύριε Μπαξεβανάκη.
Κατασκευάζουν «πραγματικότητες».
Όπως και εσείς, κύριε Μπαξεβανάκη.
Στήνουν γιορτές. Πάνω απ’ όλα όμως παίζουν με τις λέξεις.
Όπως και εσείς, κύριε Μπαξεβανάκη.

Πρέπει κάπως να παραπλανήσουν.
Ακόμη καλύτερα, να υπνωτίσουν.
Να ξεγελάσουν.
Να κρύψουν την αλήθεια κάτω από το χαλί που υφαίνουν με λέξεις.

Έλα ντε,  κύριε Μπαξεβανάκη,
που εμείς, αυτοί που ονομάσατε  «αριστεροί  υπερεπαναστάτες»  ( σαν δεν ντρέπεστε)
 που όμως έχουμε μνήμη –καλή- ,
γνώση – ικανοποιητική, νομίζω-,
 στάση σταθερή αριστερή-αντιθέτως με εσάς- και
απόφαση να συνεχίσουμε και να σας πολεμήσουμε όλου εσάς τους λιποτάκτες και εξωνημένους της αριστεράς ομού μαζί  με  τους πρωτοπόρους των μνημονίων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το πλήρες Άρθρο  του κ. Δημ. Μπαξεβανάκη  είναι :

«Στην αρχή μιας νέας σελίδας
 Του Δημήτρη Μπαξεβανάκη
Με την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup κλείνει ένας κύκλος. Παρά τις «προβλέψεις» και τις ελπίδες της αντιπολίτευσης, η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε. Η αβεβαιότητα του προηγούμενου διαστήματος έχει υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Για πρώτη φορά υπήρξαν δεσμευτικές αποφάσεις και σαφής οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Συμπληρώνεται μια δύσκολη περίοδος για την υλοποίηση της συμφωνίας του καλοκαιριού, με τις επώδυνες απαιτήσεις της.
Νομοθετήσαμε δύσκολα μέτρα που είχαν όμως έντονο το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μέτρα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που ελαφρύνουν τα χαμηλότερα εισοδήματα και επιβαρύνουν τα υψηλότερα. Ειδικά το ασφαλιστικό αποτελεί σημαντική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με τη θέσπιση ενός ασφαλιστικού ταμείου για όλους τους πολίτες, με ίδιους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η δημιουργία του νέου «υπερταμείου» δεν αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη. Είναι όμως προτιμότερο από το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αποστολή του δεν θα είναι η εκποίηση αλλά η αξιοποίηση με πολλούς τρόπους της δημόσιας περιουσίας. Επιπλέον, τα έσοδά του θα οδηγούνται μόνο κατά 50% στο χρέος, ενώ το υπόλοιπο 50% θα κατευθύνεται σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Υπήρξαν και μέτρα άδικα, όπως οι έμμεσοι φόροι και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, που δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στην πλήρη και άμεση κατάργησή του από πέρυσι. Με την καθιέρωση, το 2017 σε όλη τη χώρα, του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος, θα στηριχτούν πιο αποτελεσματικά τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Ξεκινάει μια άλλη περίοδος, όχι εύκολη, αλλά με πολλές δυνατότητες. 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση υποχρεώσεων του κράτους προς τους πολίτες. Θα γίνει φθηνότερος ο δανεισμός από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, που είναι καιρός να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ ξεκίνησαν ήδη να χρηματοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και νέους επιστήμονες και όχι να καταλήγουν, όπως πριν, στις τσέπες υπουργών και διαπλεκόμενων επιχειρηματιών. Τα μεγάλα έργα, που τα βρήκαμε τελματωμένα, έχουν ξεμπλοκάρει και εξελίσσονται ταχύτατα. Ο έλεγχος των περίφημων λιστών προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ήδη αρκετοί μεγαλοσχήμονες περνούν από το ταμείο.
Οι «ελπίδες» σύσσωμης της αντιπολίτευσης εξανεμίστηκαν. Η «παρένθεση» που είχαν ετοιμάσει δεν θα κλείσει όσο γρήγορα ανέμεναν. Θα χρειαστεί να κάνουν αρκετή υπομονή ακόμα. Τα υπουργικά κοστούμια μπορούν να ξαναμπούν στις ντουλάπες. Από την άλλη, οι ιαχές των «αριστερών υπερεπαναστατών» ακούγονται κακόγουστα. Παριστάνουν εκ του ασφαλούς τους τιμητές των πάντων και κάνουν πως ξεχνούν ότι στις εκλογές του Σεπτέμβρη έθεσαν τις προτάσεις τους στην κρίση των πολιτών και εισέπραξαν ηχηρή αποδοκιμασία.
Οι κραυγές των διαπλεκόμενων μέσων ενημέρωσης δεν μας εκπλήσσουν. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προκηρύχθηκε. Η ασυδοσία 25 χρόνων τελειώνει. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν.
Η επιτροπεία που επιβλήθηκε στη χώρα μας από το 2010 αποτελεί πληγή για τον περήφανο λαό μας. Υπέρτατο καθήκον μας είναι να την αποτινάξουμε το ταχύτερο και να κερδίσουμε πάλι την αξιοπρέπειά μας. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Μετά από έξι δύσκολα χρόνια μεγάλο μέρος του λαού μας έχει εξαντλήσει τις αντοχές του. Γνωρίζουν όμως οι πολίτες ότι εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση έχει τώρα να αναμετρηθεί με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Από το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα κριθούν πολλά. Και θα κριθούμε όλοι.
Δημήτρης Μπαξεβανάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ»

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Βλακείας εγκώμιον , ξεπεσμού και εκφυλισμού επιτάχυνση …..και ο Τάφος του Αριστοτέλη, η Αμφίπολη του Σύριζα.

Βλακείας εγκώμιον , ξεπεσμού και εκφυλισμού  επιτάχυνση  
…..και ο Τάφος του Αριστοτέλη, η Αμφίπολη του Σύριζα.



Όταν  πάρεις  φόρα, κατηφόρα..τίποτα δεν σε σταματά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, που  σε ένα  το πρωτοφανές ρεσιτάλ γελοιότητας, μνημονιακής υποταγής και με κάθε τρόπο δικαιολόγησης του νεοραγιαδισμού  τους, ανοηταίνουν και γίνονται χλεύη  της κοινωνίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης,  ,
 που ψήφισαν περαιτέρω ακρωτηριασμού των λαϊκών εισοδημάτων,
που ψήφισαν  το πολυνομοσχέδιοπου  διαμορφώνει μακροπρόθεσμα ένα καθεστώς κατάργησης και των τελευταίων ψηγμάτων κοινοβουλευτικής δημοκρατίας (με τον περίφημο αυτόματο “κόφτη” ,
που ψήφισαν  την παράδοση των δημοσίων εσόδων στις “ανεξάρτητες αρχές”) και την πλήρη παράδοση του δημόσιου πλούτου, για... 99 χρόνια, στην τρόικα μέσω του διαβόητου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
που ψήφισαν τη μακροπρόθεσμη θωράκιση ενός οιωνεί αποικιακού καθεστώτος, που εξανεμίζει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, υποθηκεύοντας το μέλλον των σημερινών και των μελλοντικών γενιών,
επιδόθηκαν  σε μια σκυταλοδρομία ανοησίας.

Πρωτοστατεί  η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά που είπε:  
«Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε. Έχουμε ως λαός μεγάλες αντοχές» και  μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμός «Στίγμα 97,6» η κ. Βαγενά συνέχισε λέγοντας ότι ως κράτος «είμαστε ανίκανοι από μόνοι μας να διαχειριστούμε τη δημόσια περιουσία, αυτό έχει αποδειχτεί εδώ και δεκαετίες».
Που όπως   είπε  ο γνωστός σκιτσογράφος  Κώστας Γρηγοριάδης: «Αν ισχύουν οι δηλώσεις της Άννας Βαγενά ότι δεν τρομάζει απο τα 99 χρόνια υποθήκης της Ελληνικής περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, τότε πρέπει να πούμε ότι πραγματικά ήταν μεγάλη ηθοποιός, όταν έντεχνα υποδυόταν τόσα χρόνια, τον προοδευτικό αριστερό άνθρωπο.
Καιρός τώρα, να γυρίσει το προξενιό της Άννας με την υποταγή.»

Την σκυτάλη της  βλακείας πήρε ο κύριος Συρμαλένιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με τη διάταξη που αυξάνει το ΦΠΑ στα νησιά αλλά  «Δεν μπορώ όμως να μην ψηφίσω το πολυνομοσχέδιο γιατί έτσι θα έκανα το χατίρι της αντιπολίτευσης και της Νέας Δημοκρατίας που ουρλιάζει»

Στη συνέχεια, ο κύριος Καμένος, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ  και υπουργός της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  μια μέρα αφού ψήφισε τα μετρά ο ίδιος και το κόμμα του δήλωσε:  «Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πω ότι δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή».

Αμέσως μετά την δόξα της παραδοξολογίας εζήλωσε ο κ. Βούτσης ο πρόεδρος της Βουλής: « στα όρια της αντισυνταγματικότητας είναι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά» δήλωσε για ότι είχε ο ίδιος επίσης ψηφίσει μια μέρα πριν.

Παρών στην ακατάσχετη ανοησιολογία δήλωσε κι ο κυβερνητικός βουλευτής «τσόντα» του ΣΥΡΙΖΑ κύριος  Κυρίτσης, πολιτική προσωπικότητα εγνωσμένης αξίας και βαρύτητας : «ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε για να μετακυλήσει τα βάρη στους μενουμευρωπαίους και αυτό ακριβώς κάνει».

Η πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο δήλωση ανήκει στον  υπουργό κ. Κατρούγκαλο:  «Η συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι Βάρκιζα γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα, δηλαδή η εξουσία».

Τέλος στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας δεν παρέλειψε να παρέμβει κι ο διακεκριμένων ικανοτήτων στρατηγικός σύμβουλος του πρωθυπουργού αξιότιμος κύριος Καρανίκας με αξιοσημείωτες αντιπαραθέσεις αλλά και επιστημονικές απόψεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Μην ξεχνάμε και  τις πρόσφατες  ανοησίες όπως :

 Βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ , Εύη . Καρακώστα: «Φοροφυγάδες» οι 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που τους κόβεται το ΕΚΑΣ»
Βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ Αφρ. Θεοπεφτάτου:  «Δύσκολα και καπνίζεις και πίνεις πολλούς καφέδες, γι'αυτό τα φορολογήσαμε»
Του   Παύλου  Πολάκη  αναπληρωτή  υπουργό   Υγείας (αυτός κατά που επιτέθηκε  κατά δημοσιογράφου λέγοντας « Έπρεπε να τον χώσω τρία μέτρα κάτω από τη γη...» με την  «μαντιναδότουρτα» την αφίσα του Άρη Βελουχιώτηκαι και  τους  δύο αφρώδεις οίνους και

 Και  της   αναπληρώτρια  υπουργός   Εργασίας Θεανώ  Φωτίου  (με την αλήστου μνήμης δήλωση για τα γεμιστά που είναι πολύ φτηνά να τρώει μια ελληνική οικογένεια και που  γιόρτασε τα γενέθλια της σβήνοντας κεράκια στην καρτοτούρτα με την εικόνα της Κάρτας Αλληλεγγύης

Δυστυχώς οι διαστάσεις της γελοιότητας αλλά και οι καταιγιστικοί ρυθμοί που αυτή αναπαράγεται ως κυρίαρχη πολιτική άποψη  και ιδεολογία ξεπερνά κάθε δυνατότητα αντιμετώπισης της .
 Και  σίγουρα θα έχουμε συνέχεια της σκυταλοδρομίας  της ανοησίας και  της πηχτής βλακείας.

Υστερόγραφο: Τάφος του Αριστοτέλη, η Αμφίπολη του Σύριζα. Πιο Σαμαράς πεθαίνεις, Αλέξη. 

Η κλιματική αλλαγή επέρχεται εξαιρετικά γρήγορα, μεταλλάσσει τα πάντα και μετακινεί πληθυσμούς

Η κλιματική αλλαγή επέρχεται εξαιρετικά γρήγορα, μεταλλάσσει τα πάντα και μετακινεί πληθυσμούς

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck για τη Χημεία στο Mainz της Γερμανίας και το Cyprus Institute στη Λευκωσία, με επικεφαλής τον καθηγητή Johannes Lelieveld υπολόγισαν ότι στο μέλλον η θερμοκρασία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική πρόκειται να αυξηθεί σε αβίωτα επίπεδα, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να καταστούν κυριολεκτικά ακατοίκητες.

Η πρόσφατη απόφαση στη Σύνοδο του Παρισιού για το περιβάλλον να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η μέση άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στους δύο βαθμούς δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, καθώς εκεί η αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι (που ούτως ή άλλως είναι ιδιαίτερα θερμό) θα είναι πάνω από δύο βαθμούς ταχύτερη σε σχέση με την μέση άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως βάση κλιματικά δεδομένα για την περίοδο 1986-2005 καθώς και 26 διαφορετικά μοντέλα πρόβλεψης για την ίδια περίοδο.
Στο βαθμό που βρήκαν αντιστοιχία ανάμεσα στα μοντέλα και τα δεδομένα, τα χρησιμοποίησαν για προβολές ως προς τις κλιματικές συνθήκες κατά τις περιόδους 2016-2045 και 2081-2100.

Οι εκτιμήσεις τους βασίστηκαν σε δύο σενάρια:

Στο πρώτο, που αντιστοιχεί και στους στόχους που έχουν θέσει οι σύνοδοι του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου υποχωρούν μετά το 2040 και η Γη θα δέχεται θερμότητα 4,5 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο στο τέλος του αιώνα, με τη συνολική αύξηση της θερμοκρασίας να περιορίζεται στους δύο βαθμούς Κελσίου.
Στο δεύτερο και πιο απαισιόδοξο σενάριο, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απλώς συνεχίζουν να αυξάνονται με τους σημερινούς ρυθμούς.

Η εκτίμηση, σύμφωνα με το πρώτο και σενάριο, είναι ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα η θερμοκρασία στις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού θα φτάσει τους 46 βαθμούς Κελσίου (και δεν θα πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου στις αντίστοιχες νύχτες) και αυτές οι μέρες θα είναι 5 φορές πιο συχνές από ότι τώρα.
Τουλάχιστον 80 ετησίως σε σχέση με ένα μέσο όρο 16 τις τελευταίες δεκαετίες. Στο τέλος του αιώνα θα έχουν φτάσει τις 118 ετησίως.

Στο "απαισιόδοξο σενάριο”, όπου συνεχίζεται η αύξηση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
 "Εάν η ανθρωπότητα συνεχίσει να εκλύει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα με τους ρυθμούς που το κάνει τώρα, οι άνθρωποι που ζουν στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική θα πρέπει να περιμένουν ακόμη και 200 ασυνήθιστα ζεστές μέρες το χρόνο, σύμφωνα με τις προβολές των μοντέλων”, υποστηρίζει ο Πάνος Χατζηνικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Cyprus Institute και ειδικός στην κλιματική αλλαγή.

Τα πράγματα κάνει ακόμη χειρότερα ένα φαινόμενο τις επιπτώσεις του οποίου βλέπουμε όλο και συχνά, ακόμη και στην Ελλάδα: οι αμμοθύελλες.
Η ποσότητα σκόνης της ερήμου στην ατμόσφαιρα της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ και της Συρίας έχει αυξηθεί κατά 70% από την αρχή του αιώνα.
Παρατεταμένες ανομβρίες, που με τη σειρά τους επιτείνονται από την κλιματική μεταβολή, οδηγούν σε συχνότερες αμμοθύελλες που αυξάνουν τη συνολική ποσότητα άμμου στην ατμόσφαιρα. Λ.χ. πρόσφατη αμμοθύελλα στην Τεχεράνη με ανέμους 110 χιλιομέτρων προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και παρέλυσε την ιρανική πρωτεύουσα.

Ούτως ή άλλως, ο λόγος που στην Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας ιδίως το καλοκαίρι (ενώ σε άλλες περιοχές παίρνει κυρίως τη μορφή των θερμότερων χειμώνων) έχει να κάνει με τις ερήμους, αφού στις ερημικές περιοχές παρατηρούνται φαινόμενα ενίσχυσης της θέρμανσης.

Την ίδια στιγμή, η μεγάλη αστικοποίηση των συγκεκριμένων περιοχών κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
Το φαινόμενο του "αστικού θερμικού νησιού” περιγράφει τη συνθήκη όπου οι αστικές περιοχές είναι ακόμη πιο θερμές από τις γύρω εκτάσεις.
Και οι συγκεκριμένες περιοχές χαρακτηρίζονται από ραγδαία αστικοποίηση.

Όμως, δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ για να δούμε αφόρητες συνθήκες στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Στα μεγάλα έργα του Περσικού Κόλπου ήδη μετράμε κάθε χρόνο νεκρούς εργαζομένους από θερμοπληξία, έστω και αν οι επίσημες στατιστικές προτιμούν να καταγράφουν αυτούς τους θανάτους ως "καρδιακές προσβολές”.
Όταν αυξάνεται η σχετική υγρασία, φαινόμενο συχνό στον Περσικό Κόλπο και στην Αραβική Χερσόνησο, και φτάνει το 100%, ο μηχανισμός του ιδρώτα στο ανθρώπινο σώμα δεν λειτουργεί και παρουσιάζεται κίνδυνος σοβαρής θερμοπληξίας ή ακόμη και υπερπυρεξίας.

Ο κίνδυνος αυτός κατεξοχήν απειλεί τις περιοχές που βρίσκονται στις ακτές του Περσικού Κόλπου, τις ελώδεις εκβολές του Τίγρη και του Ευφράτη και τις ακτές της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η αλλαγή αυτή κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο και το Χατζ, το παραδοσιακό μουσουλμανικό προσκύνημα στη Μέκκα, μια που η τελετουργία του απαιτεί μεγάλη παραμονή στο ύπαιθρο.

Σε αυτό το φόντο, το νερό θα μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε δυσεύρετο αγαθό.
 Ήδη όσες χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε ποτάμια, όπως ο Τίγρης ή ο Ευφράτης, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού.
 Η διαχείριση του νερού θα γίνεται διαρκώς σοβαρότερο πρόβλημα, εάν συνυπολογίσουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μέχρι το 2025 το κατά κεφαλή ανανεώσιμο φρέσκο νερό θα είναι μειωμένο κατά 30% σε σχέση με το 1970 για την συγκεκριμένη περιοχή.

Στην πραγματικότητα όμως η κλιματική αλλαγή είναι ένας "πολλαπλασιαστής απειλών”, που έχουν κοινωνικά και όχι φυσικά αίτια.
Η εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και κατάλληλων υποδομών, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου οι επιπτώσεις των κοινωνικών αλλαγών είναι μεγαλύτερες, μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα, όμως προαπαιτεί δραματική ανατροπή των τεράστιων ανισοτήτων, της γενικευμένης διαφθοράς και της κρατικής αναποτελεσματικότητας στις εν λόγω χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με προσφυγική κρίση λόγω του πολέμου στη Συρία – αν και διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα προτιμούν να κάνουν λόγο για "κρίση υποδοχής”, έχοντας κατά νου όχι μόνο την αναποτελεσματικότητα και τις παλινωδίες της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και τον πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες φιλοξενούν, πολλά χρόνια τώρα, χώρες εκτός Ευρώπης.

Όμως η πραγματικά μεγάλη προσφυγική κρίση που αναμένεται, δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί. Η αφετηρία της θα είναι και πάλι η Μέση Ανατολή, αλλά τα αίτιά της θα είναι κλιματικά και όχι γεωπολιτικά. (Άλλωστε, και η ίδια η συριακή κρίση, οφείλεται εν μέρει στην κλιματική μεταβολή, καθώς τα έξι χρόνια ξηρασίας που προηγήθηκαν του 2011 οδήγησαν ένα εκατομμύριο Σύρους αγρότες στην εσωτερική μετανάστευση, με αποτέλεσμα οι πολιτικές εξελίξεις να βρουν τον κοινωνικό ιστό ήδη τραυματισμένο).

Η φτώχεια και η ανεργία, ιδίως του διαρκώς αυξανόμενου νεανικού πληθυσμού, ήδη προκαλούν μεταναστευτικές κινήσεις που συναντιούνται με τους πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία ή το Αφγανιστάν.
Ο συνδυασμός ανάμεσα στην κοινωνική υποβάθμιση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απειλεί να γιγαντώσει το πρόβλημα.

Εάν ο πληθυσμός της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής φτάσει στα 700 εκατομμύρια το 2050, με τις ίδιες εύθραυστες κοινωνικές και πολιτικές ανισορροπίες και την ίδια τάση περιβαλλοντικής επιδείνωσης, εύλογα μπορεί κανείς να περιμένει τεράστια κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη.
Προβλέψιμο τίμημα όχι μόνο των επιπτώσεων της βιομηχανικής επανάστασης αλλά και της απρονοησίας της παγκόσμιας κοινότητας για τις σημερινές ανθρωπογενείς προκλήσεις.


Κ.Π. +Μ.Ο.Λ.

Ήταν κάποτε μια χώρα που την έλεγαν Ελλάδα Εξευτελισμός χωρίς τέλος για την κυβέρνηση Τσίπρα

Ήταν  κάποτε μια χώρα που την έλεγαν Ελλάδα
Εξευτελισμός  χωρίς τέλος για την κυβέρνηση Τσίπρα



Έχοντας περάσει στη Βουλή το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τον "κόφτη", το υπερταμείο, την παράδοση των δημοσίων εσόδων στην τρόικα και όλα τα άλλα επονείδιστα μνημονιακά μέτρα, η κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε να πιστεύει ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα της έδινε ένα μικρό αντίδωρο, μια ελάχιστη ανταμοιβή, μια ανάσα βρε αδελφέ, εγκρίνοντας την ποθητή δόση και κάποια, έστω οριακή, ελάφρυνση του χρέους.
Για άλλη μια φορά, όμως, υποχρεώθηκε να διαπιστώσει ότι πάντα υπάρχει ένα ακόμη σκαλί παρακάτω, στου κακού τη σκάλα.

Η περίφημη ελάφρυνση του χρέους, για την οποία πολύ νωρίς- πριν ακόμη εκλεγεί πρωθυπουργός- ο Αλέξης Τσίπρας και οι φωστήρες που τον περιτριγυρίζουν είχαν επενδύσει τις ελπίδες τους στο ΔΝΤ (δηλαδή στην Ουάσιγκτον), παραπέμπεται για μετά το 2018, σαν το κόκκαλο που μετατοπίζεται ολοένα και πιο μπροστά, για να τρέχουν ξωπίσω του τα πεινασμένα σκυλιά.

Το πραγματικό αφεντικό του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δικαιολόγησε την παραπομπή του θέματος στις ελληνικές καλένδες, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία έχει εκλογές του χρόνου και δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να δεσμεύσει την επόμενη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Ενώ ο Τσίπρας μπορεί να δεσμεύσει όχι την επόμενη κυβέρνηση, αλλά τρεις επόμενες γενιές, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας, μέχρι το...2025, φορτώνοντάς τους το αποικιακού τύπου υπερταμείο που είχε αξιώσει ο ίδιος ο Χερ Σόιμπλε, την αποφράδα νύκτα της 13ης προς 14η Ιουλίου του 2015!

Δεν τους έφτασε, όμως, η μεγαλύτερη υποθήκευση δημόσιου πλούτου στα μεταπολεμικά χρόνια, χειρότερη και από εκείνη των λεόντειων συμβάσεων της εποχής Πιουριφόι.
Δεν τους έφτασε που παρέδωσαν εξ ολοκλήρου στην τρόικα τα δημόσια οικονομικά με άλλη μία "ανεξάρτητη (από τον ελληνικό λαό και τη Βουλή) αρχή", δηλαδή άλλον ένα μηχανισμό του ευρω- παρακράτους.

Ο Σόιμπλε και οι ελάσσονες εταίροι του ήρθαν να απαιτήσουν νέα, επαχθή μέτρα προκειμένου να δώσουν, σε... υποδόσεις την υπεσχημένη δόση των 10,3 δισ (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πηγαίνει, ούτως ή άλλως, στα δικά τους Ταμεία, αφού προορίζεται για την αποπληρωμή του επαχθούς χρέους).

Αφού διαπίστωσαν πόσο πειθαρχημένος είναι ο λόχος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τους άνοιξε η όρεξη και της ζητάνε να αλλάξει προς το χειρότερο τα μέτρα που μόλις χθες ψήφισε, προσθέτοντας ταπείνωση πάνω στην ταπείνωση:
Ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση του ασφαλιστικού για αγρότες, μικροεπαγγελματίες, επιστήμονες, ακύρωση της πρωθυπουργικής δέσμευσης για μη επιστροφή των καταβεβλημένων του ΕΚΑΣ, εγγυήσεις για τον απόλυτο έλεγχο των διοικήσεων των τραπεζών, όπως και της αρχής δημοσίων εσόδων, από την τρόικα, άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στο Ελληνικό και την Εγνατία.

Αποκορύφωμα του κυνισμού τους ήταν η αξίωση να εξασφαλιστεί το ακαταδίωκτο για τα μέλη της διοίκησης του κατοχικού υπερταμείου, εν όψει των εγκλημάτων σε βάρος του ελληνικού λαού που θα διαπράξουν στο μέλλον.
Αν οι Αμερικανοί της εποχής του αθλιέστατου, μετεμφυλιακού προτεκτοράτου φρόντισαν να κατοχυρώσουν την ετεροδικία, ώστε οι άνδρες των στρατιωτικών τους βάσεων στην Ελλάδα να μην μπορούν να δικαστούν παρά μόνο στις ΗΠΑ, η Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε τους ξεπερνάει κατά πολύ, αποκλείοντας οποιαδήποτε δίωξη των υπαλλήλων τους, ακόμη και εκτός Ελλάδας.

Η περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζουν οι ισχυροί της Ε.Ε. αυτή την απολύτως υποταγμένη κυβέρνηση φάνηκε και από την ανακοίνωση της Κομισιόν, όπου τονιζόταν ορθά- κοφτά ότι η εκταμίευση της δόσης μόνο αφού ο ESM εγκρίνει "συμπληρωματικό μνημόνιο" για την Ελλάδα. Μέχρι προ τίνος και μόνο η λέξη "μνημόνιο" θα ανάγκαζε την κυβέρνηση Τσίπρα να βγει στα κάγκελα.
Τώρα όμως που ο πρωθυπουργός έχει προσχωρήσει στην άποψη Δραγασάκη ότι "κακώς δαιμονοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η λέξη μνημόνιο", η κυβέρνηση κατάπιε το ουσιαστικό και πήγε κάτι να ψελλίσει μόνο για το επίθετο: Συμπληρωματικό μνημόνιο;
Μόνο πάνω από το κρύο κορμί μας!
Αλλά "συμπληρωμένο μνημόνιο" (όπως λέμε γιαούρτι κομπλέ); Ε, αυτό να το συζητήσουμε...
Έτσι, για να γελάσουν κάθε πικραμένου ΣΥΡΙΖΑίου τα χείλη με τα χάλια τους.

Εδώ δεν χωράει πια κανένας συναισθηματισμός, καμία αναστολή, κανένα ελαφρυντικό λόγω προτέρου εντίμου βίου.
 Οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν στην ιστορία με το ανεξίτηλο στίγμα ότι ήρθαν στην εξουσία με τη σημαία της αξιοπρέπειας για να καταργήσουν την Ελλάδα σαν κυρίαρχη χώρα και να την μετατρέψουν σε απλό χώρο οικονομικής λεηλασίας, κοινωνικής εξαθλίωσης και νεοαποικιακής υποδούλωσης.

Αντί για υστερόγραφο, καταθέτουμε την άποψη του διακεκριμένου, Αμερικανού πανεπιστημιακού Μάικλ Χάντσον στο εναλλακτικό περιοδικό Counter Punch.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του, υποστήριξε ότι "το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο είναι η σύγχρονη μορφή του πολέμου", όπως αποδεικνύει η παράδοση της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση Τσίπρα, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει "ξεπουλημένη".
Και καταλήγει: "Η σημερινή Ελλάδα μοιάζει από πολλές απόψεις με την βομβαρδισμένη από τους Ναζί Ισπανία, στον περίφημο πίνακα του Πικάσο (τη Γκουέρνικα).
 Αυτή είναι η εκδοχή του ΔΝΤ για τον βομβαρδισμό της Ισπανίας από τους Ναζί, αυτό είναι το μήνυμα στους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης προκειμένου να υποταχθούν".

Π.Τ