Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Οι κίβδηλοι και δίμουροι του ΣΥΡΙΖΑ (και της Ηλείας) …περί προϋπολογισμού και αποφάσεων Eurogroup το ανάγνωσμά (τους)

Οι κίβδηλοι και δίμουροι του ΣΥΡΙΖΑ (και της Ηλείας)
…περί προϋπολογισμού  και αποφάσεων Eurogroup το ανάγνωσμά (τους)
  


Όταν θέλεις να υπερασπιστείς σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα και εξελίξεις, όταν θέλεις να κρύψεις τις (δια)πομπές σου και τις ατιμίες σου καταφεύγεις σε ψέματα χοντρά και αισχρά, διαστρέφεις  την πραγματικότητα, αυτόπαραμυθιάζεσαι  και προσπαθείς να παραμυθιάσεις τους άλλους.

Έτσι  και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας ( Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάκης Μπαλαούρας) υπερασπίζουν έναν ακραία αντιλαϊκό προϋπολογισμό στην  Βουλή και εκθειάζουν τις  καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup.

Αποδεικνύουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας ότι δεν  ορρωδούν προ ουδενός, αρκεί να υπερασπίσουν την καλοπληρωμένη θεσούλα τους και τα παράπλευρα οφέλη και τις ευχαριστήσεις  που απορρέουν από αυτήν..

 Ομίλησαν στην Βουλή και
ο μεν Μάκης Μπαλαούρας είπε το εξής αμίμητο «αυξάνουμε τα έσοδα, με φόρους κατά 2,5 δισ. ευρώ. Το κάνουμε για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επιδιώκουμε την προστασία των αδύναμων οικονομικά, την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων»,
η δε Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη σε μια ασυνάρτητη ομιλία εκθείασε τον προϋπολογισμό( αν είναι δυνατόν αύτη-ταύτη να αναλύει τον προϋπολογισμό), με εμφανή την αδυναμία κατανόησης του «ποιήματος» που της εδόθη  να απαγγείλει, αποφάνθηκε για την «Θετική προοπτική της Ελληνικής Οικονομίας» !!! (Ε! αφού έτσι εκτίμησε η κ. Βουλευτής, εμείς τι να πούμε,  και ενέπλεξε προϋπολογισμό με αποζημιώσεις αγροτών της Ηλείας ( που είναι αυτές ;),τους σεισμόπληκτους του 2008 και το «Φεστιβάλ Κινηματογράφου,
τέλος ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης αναμένεται να ρητορεύσει… (υπουργός πια ..)

Ο προϋπολογισμός

Ξεχνούν οι εξωνημένοι βουλευτές  ότι ο προϋπολογισμός που υπερασπίζονται και θα ψηφίσουν με χέρια και με πόδια :!

1.Τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που περιέχει, επιδεινώνουν τους όρους ζωής και εργασίας μισθωτών και συνταξιούχων και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.
2.Ο νέος Προϋπολογισμός, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών, υλοποιεί την πολιτική υπερφορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, ενώ στο σκέλος των δαπανών, συνεχίζει τις περικοπές μισθών-συντάξεων, κοινωνικών κι αναπτυξιακών δαπανών με στόχο την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων για την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων στους δανειστές.
3.Συνολικά η αφαίμαξη λαϊκών εισοδημάτων με τον νέο Προϋπολογισμό  θα ξεπεράσει τα 4 δις το 2017, ώστε να επιτευχθεί «πλεόνασμα» 3,2 δις (1,7% ΑΕΠ) και 1 δις περίπου απόθεμα.
4.Ο νέος Προϋπολογισμός φορτώνει πρόσθετους φόρους ύψους 2,5 δις κυρίως σε μισθωτούς, συνταξιούχους και λαϊκά στρώματα (1,1 δις από άμεσους και 1,4 δις έμμεσους) και ειδικότερα ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (κυρίως μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών, μικροεπιχειρήσεων), αυξάνει κατά 14,5% (από 8 δις σε 9,1 δις), με μειώσεις αφορολόγητων ορίων, αύξηση συντελεστών, εισφορά αλληλεγγύης, κά.,ενώ αντίθετα η φορολογία των νομικών προσώπων (εταιρικών κερδών) μειώνεται -7% (από 3,4 δις σε 3,2 δις).!
  5. Στον νέο Προϋπολογισμό οι έμμεσοι φόροι, που πλήττουν κυρίως λαϊκά εισοδήματα, αυξάνονται κατά 5,3% (από 25,1 δις σε 26,4 δις), ειδικότερα αυξάνονται από ΦΠΑ (14,5 δις), φόρους συναλλαγών (15,9 δις), φόρους κατανάλωσης (12,9 δις), πετρελαιοειδών (1,8 δις), κά. Συνολικά τα φορολογικά έσοδα από διάφορες πηγές αυξάνονται κατά 2,3% (από 45,8 δις σε 46,9 δις) και  ότι η συγκέντρωση και διαχείριση των δημοσίων εσόδων δεν είναι ευθύνη του υπουργού και της κυβέρνησης (!), αλλά της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ) που πήρε τη θέση της ΓΓΔΕ, η οποία βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των «υπερεθνικών θεσμών» (Eurogroup).!!
6. Στον νέο Προϋπολογισμό τα έσοδα από το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και της δημόσιας περιουσίας, προβλέπονται το 2017 να φθάσουν 2,1 δις, από τα οποία 1,2 δις θα είναι από την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, 300 εκατ. από το «Ελληνικό», 188 εκατ. από τη ΔΕΣΦΑ, 110 από διάφορα ακίνητα, και  ότι τα πιο πάνω έσοδα, θα πάνε στο νέο υπερ-Ταμείο εκποίησης δημόσιας περιουσίας για την εξυπηρέτηση του χρέους, η διοίκηση του οποίου βρίσκεται υπό των έλεγχο των δανειστών.
7. Στον νέο Προϋπολογισμό, συνεχίζονται οι περικοπές των συντάξεων (1 δις), ενώ αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές (1,4 δις) και ειδικότερα οι περικοπές του ΕΚΑΣ ανέρχονται 431 εκατ., των επικουρικών 234 εκατ., των κύριων συντάξεων 86 εκατ. κλπ.
8. Στον νέο Προϋπολογισμό, στον τομέα της υγείας (ΕΟΠΠΥ), η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται κατά 200 εκατ. (από 526 εκατ. σε 326 εκατ.), ενώ μείωση, κατά 200 εκατ., θα έχουν και οι μεταβιβάσεις πόρων στους ΟΤΑ (από 3,2 δις σε 3 δις.).
8. Στον νέο Προϋπολογισμό  και στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), παρ’ ότι προβλέπονται να είναι στο ίδιο ύψος του 2016, στην πράξη θα διαμορφωθούν λιγότερες λόγω των εγγενών δυσκολιών κάλυψης της εθνικής συμμετοχής σε έργα και προγράμματα και ότι θα υπάρξει μείωση κατά 600 εκατ. των επενδύσεων ΔΕΚΟ (από 1,6 δις σε 1 δις).
8. Ότι με βάση τον νέο Προϋπολογισμό  το 2017 τα τοκοχρεολύσια θα φθάσουν τα 15,5 δις, ενώ το συνολικό του ύψος (χρέος Γενικής Κυβέρνησης), θα ανέλθει σε 319,2 δις ή 176,5% του ΑΕΠ.
9. Ότι ναι μεν τον νέο Προϋπολογισμό  υπάρχει  πρόβλεψη για αύξηση 2,7% του ΑΕΠ, αλλά αυτή  βρίσκεται στον αέρα, δεδομένου ότι η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί -0,7%, οι δημόσιες επενδύσεις δεν αυξάνονται, η πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης 1,8% είναι ανεδαφική (οι πρόσθετοι φόροι και οι περικοπές μισθών-συντάξεων θα τη μειώσουν), η ανακάμψη των ιδιωτικών επενδύσεων δεν φαίνεται στον ορίζοντα, η παροχή ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες είναι ανύπαρκτη. Από την άλλη οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν οριακά, ενώ η αύξηση της απασχόληση 2% από τα γνωστά προγράμματα, είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένη επιδότηση ανεργίας.

Οι αποφάσεις του Eurogroup

Μίλησαν  και υπερασπίζονται οι εξωνημένοι βουλευτές  τις  καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup όταν η Ελλάδα βοά:
1. Στις αποφάσεις του Eurogroup περιγράφεται ένα επιπλέον 4ο Μνημόνιο, διάρκειας ακόμη και 10 ετών, όπως αποκαλύπτει  η τελευταία παράγραφος της απόφασης: «Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαταρκτικών δράσεων που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξουν το δρόμο για τη διοίκηση του ΕΜΣ να εγκρίνει το συμπληρωματικό ΜΝΗΜΟΝΙΟ κατανόησης».
2. Παρά τις αποφάσεις του Eurogroup το ελληνικό χρέος παραμένει ακριβώς το ίδιο, στα 323,7 δισ ευρώ και μετά την απόφαση του Eurogroup.
3. Με τις  αποφάσεις του Eurogroup απομακρύνθηκαν  τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους μετά το  καλοκαίρι του 2018, δηλαδή αφού θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο και θα προετοιμάζεται το… τέταρτο.
4. Με τις  αποφάσεις του Eurogroup τα βραχυπρόθεσμα περιορίζονται στην επιμήκυνση των ομολόγων, κατά μέσο όρο από 28 σε 32,5 χρόνια (κάτι που θα παρατείνει το ζυγό του χρέους στην Ελλάδα) και στη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων αποπληρωμής σε σταθερά, θα σημάνει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, επιβάρυνση της Ελλάδας και πρόσθετα κέρδη για τους δανειστές, αφού το μέσο επιτόκιο του 0,2% θα πάει στο 1,5% και η υποτιθέμενη ελάφρυνση του χρέους κατά 46 δισ μέχρι το… 2060, είναι καθαρά θεωρητική υπόθεση, βασισμένη σε σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
5. Με τις  αποφάσεις του Eurogroup το μόνο άμεσο όφελος που περιμένει η κυβέρνηση είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πράγμα για την ώρα αμφίβολο, καθώς το ΔΝΤ έκρινε ανεπαρκή τα μέτρα του Eurogroup. Ακόμη κι αν συμβεί αυτό, θα ωφεληθούν οι “ελληνικές” τράπεζες (που έχουν ουσιαστικά τεθεί υπό τον έλεγχο των ξένων funds), που θα τρέξουν να καλύψουν κάποιες από τις μαύρες τρύπες τους, χωρίς καμία ουσιαστική ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
6.Με τις  αποφάσεις του Eurogroup η κυβέρνηση όχι μόνο δεσμεύτηκε η ίδια, αλλά και δέσμευσε (εντελώς αντισυνταγματικά) και τις κυβερνήσεις που θα τη διαδεχτούν για αβάσταχτα, υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% όχι μόνο για το 2018, αλλά και “σε μεσοπρόθεσμη βάση” και όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ  αυτό μπορεί να σημαίνει άλλα τρία, πέντε ή και… δέκα χρόνια!
 7. Ότι  η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup προϋποθέτει την τάχιστη συμμόρφωση της κυβέρνησης  στις νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση κα που στηνν ανακοίνωση του Eurogroup τα μέτρα περιγράφονται με ανατριχιαστική σαφήνεια: “ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας” (δηλαδή, ομαδικές απολύσεις, διαιώνιση της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, λοκ- άουτ και πάει λέγοντας), άνοιγμα των “κλειστών επαγγελμάτων” και λειτουργία του Υπερταμείου εκποίησης της δημόσιας περιουσίας μέχρι τον Γενάρη.
8.Με τις  αποφάσεις του Eurogroup όυι η κυβέρνηση άφησε ανοικτή την πορτα σε  πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, κυρίως μείωση του αφορολόγητου και περαιτέρω ακρωτηριασμό των συντάξεων.

Συνεχίστε….   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου