Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ποιός θα υπερασπίσει τα συμφέροντα της Ηλείας ;

Ποιός  θα υπερασπίσει τα 

συμφέροντα της Ηλείας ;




Ο εμπαιγμός της Ηλείας και εξόφθαλμη υποβάθμιση της δεν  χρειάζεται αποδείξεις.
Η πραγματικότητα είναι τόσο φανερή, που μιλά μόνη της.

Δρόμους δεν έχουμε, κοπήκαμε από τα μεγάλα έργα μεταφοράς (Ολυμπία Οδός), αποκοπήκαμε από την  υπόλοιπη Ελλάδα (δεν λειτουργεί Σιδηρόδρομος, Αεροδρόμιο, σύνδεση με Αρκαδία κ.α.), το  αρδευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο καταρρέει, μαζί με την αγροτιά, η βιομηχανία/μεταποίηση είναι υπό διωγμό(είμαστε ο μοναδικός νομός ου δεν έχει βιομηχανική ζώνη ), οι όποιες πρωτοβουλίες επιχειρηματικότητες (εκτός της γενικής οικονομικής κρίσης) προσκρούουν στην αρνητική ανταγωνιστικότητα της Ηλείας, τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας (Πολιτισμός, Αρχαία Ολυμπία,, εύφορη γη, παραλίες, περιβάλλον, φυσικές ομορφιές κ.α.) κακουργούνται.

Όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ/ΠΑΣΟΚ ) αλλά και αυτή (του  ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) που μια διετία μας κυβερνά, το τοπικό πολιτικό σύστημα (Δήμαρχοι, βουλευτές, Περιφέρεια  ) που διαχειρίστηκαν την εκπροσώπηση της Ηλείας και την πραγμάτωση των αναγκαίων έργων υποδομής, δράσεων και διεκδικήσεων αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και ουσιαστικά  εγκλημάτησαν κατά της Ηλείας.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αντί ελέγχου κριτικής και έκφρασης των διεκδικήσεων της Ηλείας μετατράπηκαν σε χειροκροτητές και προσποριστές ωφελειών σε ένα ονειδιστικό δούναι και λαβείν.
Οι  διάφοροι κοινωνικοί  φορείς  είναι μεταξύ  αδράνειας και εφαλτηρίου πολιτικής ανέλιξης ή κομματικής αξιοποίησης.

Η διαχείριση των τοπικών ζητημάτων κινείται μεταξύ του ψεύδους (ασύστολου και συνεχούς), απόλυτης ανικανότητας και άβαθης μετριότητας/ελαχιστότητας ,  εναλλαγών στην  πολιτική εξουσία (το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την ΝΔ και τούμπαλιν, ο ΣΥΡΙΖΑ και τους δυο) χωρίς να κινείται τίποτα (εκτός της εκλογής των βουλευτών, προς ίδιον όφελός τους), μακαριότητας των τοπικών αρχόντων(τρομάρα τους !) Δημάρχων, της εξοργιστικής κοροϊδίας της Περιφέρειας  (Κατσιφάρα και λοιπών υποταχτικών του), και της αναμονής  των κάθε είδους ανακυκλώσιμων  ντόπιων πολιτικών που παριστάνουν τις αντιπολιτεύσεις (χαρακτηριστικά παραδείγματα η Περιφέρεια, ο Δήμος Πύργου και Αμαλιάδας).

Αν σας φαίνομαι υπερβολικός ανοίξτε τον σημερινό τοπικό τύπο…

Ενώ έχει καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή της Ηλείας ( με τεράστια ευθύνη της Περιφέρειας και Υπουργείου) λόγω ελλείπων (και αναξιοποίητων) πιστώσεων για την προστασία από τον δάκο, η ειδησεογραφία αναφέρει ότι η ίδιες μειωμένες πιστώσεις  θα έχουμε  και για την ελαιοκομική περίοδο του 2017.

Ο εχθρός και περιπαίχτης της Ηλείας Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας κατά τη επίσκεψη στη Αχαΐα/Πάτρα (πατρίδα του περιφερειάρχη και πολλαπλως υποβοηθούμενη από αυτόν σε βάρος της Ηλείας)  της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου ανέφερε τα 14 έργα πολιτισμού προϋπολογισμού 15.495.607 ευρώ που υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, ξεχνώντας να αναφέρει  ότι αυτά  έγιναν, έξι(6)στην Αχαΐα 7.300.000 € (47%), πέντε (5 )στην Αιτωλοακαρνανία  5.750.000 €(38%)  και τρία (3) στη Ηλεία 2.330.000€(15%). Για αυτόν τον Ηλειομπαίχτη Περιφερειάρχη που πιο παλιά έλεγε «Η Ολυμπία είναι στο όραμα της Περιφέρειας» την  εξισώνει στα νέα έργα πολιτισμού (ΣΕΣ 2014-20) μαζί με την  ανάδειξη των ιστορικών γεφυριών στο Αιτωλικό (που πρέπει να γίνει). Αυτός που όλοι ξέρουν πως ήθελε  να κόψει τη χρηματοδότηση από το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους» και μια χρονιά μάλιστα δεν χρηματοδοτήθηκε, ήλθε ως υποκριτής να δείξει το ενδιαφέρον και να μιλήσει στις εκδηλώσεις του.

Είναι σε εφαρμογή το σενάριο υποβάθμισης των Τμημάτων ΤΕΙ του Πύργου (Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας)μέσω της επαναλειτουργίας του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας/Πάτρας, αντί της επαναλειτουργίας του τμήματος  Πληροφορικής & ΜΜΕ του Πύργου, το οποίο είναι επίσης σε μεταβατικότητα. Η δε λειτουργία αυτόνομου ΤΕΙ  στην Ηλεία απομακρύνεται, όπως και η λειτουργία Πανεπιστημιακής Σχολής.  

Ενώ γίνεται προετοιμασία ανάδειξης και νέων έργων στο λιμάνι του Κατάκολου (που σωστά πρέπει να γίνουν, αλλά λόγω της ανεπάρκειας  του εκδότη-προέδρου του, έχουν καθυστερήσει επί χρόνια) είναι γνωστό πως προετοιμάζεται η  ιδιωτικοποίηση του, πακέτο με την σιδηροδρομική γραμμή Κατάκολο-Πύργος-Αρχ.Ολυμπία (σε πρώτη φάση και σε δεύτερη ή ταυτόχρονα της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα, και του λιμένος  Κυλλήνης), ενέργειες που εμπλέκονται πολλαπλώς  και τοπικοί παράγοντες…

Στη ίδια διαδικασία ξεπουλήματος βρίσκεται  και το σύνολο του  Καϊάφα(Ιαματικές Πηγές, εγκαταστάσεις, λίμνη, παραλία ) που χρηματοδοτείται 5 εκ. € (και σωστά )το Πάρκο Οικοανάπτυξης Ιαματικών Πηγών Καϊάφα, «Ολοκλήρωση και εκσυγχρονισμός βασικών Δικτύων Υποδομής και Ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων Τουρισμού Διημέρευσης», έργων που το ανακοίνωσε «κατόπιν ενεργειών» της , ως   Μαυρογιαλούρος η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου  και που γλοιωδώς δημόσια ευχαρίστησε ο  ΣΥΡΙΖΑ Ζαχάρως (τι κατάντια !)

Τα παραπάνω παραδείγματα, που είναι  της ..ημέρας και .. φρέσκα, είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.
Το πολιτικό –οικονομικό-εκδοτικό σύστημα  θα τα ξαναστρογγυλέψει, θα ξαναεξαγγείλει, θα απλώσει οράματα, αλλά το αποτέλεσμα  γνωστό : Η Ηλεία σε ταχεία οπισθοδρόμηση!
Η Ηλεία όμως έχει τις  δυνατότητες και τις δυνάμεις να ανακόψει αυτήν την πορεία, να κινηθεί προς την ανάπτυξη να υπερασπίσει τα συμφέροντά της !

Και τίθεται το ερώτημα: «Ποιός  θα υπερασπίσει τα συμφέροντα της Ηλείας;»

Το σύνολο σχεδόν των αρχόντων (…) της Ηλείας αποτελούν  μέρος του αυτοεξυπηρετούμενου και αλληλοτροφοδοτούμενου  συστήματος, που συνδυασμένο με τη εμφανή ανεπάρκεια του και τη ιδιοτέλεια του είναι ανίκανο να δώσει λύσεις.
Επί σαράντα χρόνια  έδρασε ( λέμε τώρα..) και  απέτυχε οικτρά !
Δεν κατάφερε ούτε τα στοιχειώδη, μηδέ να συντονιστεί, ούτε να έχει ένα κοινό σχέδιο αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της Ηλείας, όσο δε για να αγωνιστεί ούτε λόγος.

Σε αυτό το αδιέξοδο,  η μοναδική απάντηση, είναι οι πολίτες της, οι πολιτικοί, οι φορείς και οι κινήσεις που είναι εκτός συστήματος (και υπάρχουν τέτοιοι αρκετοί), η υγιείς επιχειρηματικότητα, οι νέοι άνθρωποι και τα νέα μυαλά που όμως θα πρέπει να ενωθούν και να διεκδικήσουν τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον της Ηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου