Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης, ο ελάχιστος, το τίποτα, το σκοτάδι της πόλης

Ο  Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο ελάχιστος, το τίποτα, το σκοτάδι της πόλης



Αχαλίνωτο έχει καταστεί το ακροδεξιό, αυταρχικό  και ολοκληρωτικό εγώ και υλοποιούμενο σε  αποκρουστικές πράξεις του  Δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή.
Αποφάνθηκε ως ο «μέγας τράγος» ότι πρέπει να μετονομαστεί η Κεντρική Πλατεία Πύργου από  «Πλατεία Σάκη Καράγιωργα»  σε κάτι άλλο γιατί «δεν υπάρχει κανένα φυσικό πρόσωπο που έχει τέτοια ανδραγαθία και κάτι τόσο μεγάλο» και ότι θα μεταφερθεί το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης από το Επαρχείο για κάπου αλλού..

Προσπαθεί ο ελάχιστος και το τίποτα, ο Δήμαρχος (δυστυχώς !) Πύργου να μετρήσει και να αναμετρηθεί με τα τεράστια μεγέθη που αντιπροσωπεύουν ο  Σάκης Καράγιωργας και η Εθνική   Αντίσταση που είναι μονάδες  μέτρησης της ανθρώπινης δύναμης, της ηθικής διάστασης, της δημοκρατικής στάσης, του πατριωτισμού, του αγώνα για την ελευθέριά της Ελλάδας και του ανυπότακτου.

Είναι φυσικό να μισεί και να θέλει να καταστρέψει ότι νοηματοδοτούν το όνομα του Σάκη Καράγιωργα και το μνημείο της Εθνικής   Αντίστασης.
Γιατί αυτός ήταν στην αντίθετη όχθη των νοημάτων και του υποδείγματος   του Σάκη Καράγιωργα και της Εθνικής   Αντίστασης.

Ό Σάκης Καράγιωργας, ασύμβατος οικονομολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, μαχητής κατά  της Χούντας, τραυματίστηκε βαριά στην προσπάθειά του να ενεργοποιήσει βόμβα εναντίον της χούντας και παρέμεινε ανάπηρος στο χέρι του εφ’ όρου ζωής, συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια και τον Απρίλη του 1970, μετά από μια «απολογία»- δριμύ κατηγορώ κατά του χουντικού φασισμού, καταδικάστηκε από το «Έκτακτον Στρατοδικείον Αθηνών» στην ποινή «της ισοβίου φυλάκισης, όπου συνέχισαν να τον βασανίζουν . Μεταπολιτευτικά αρνήθηκε εξουσιαστικούς θώκους και παρέμεινε αυμβίμβαστος.
Διανοητής, πανεπιστημιακός δάσκαλος, ευγενής, με μεγάλη κουλτούρα, ασυμβίβαστος, με αντιχουντική-αντιφασιστική  στάση και δράση , δημοκράτης, μαχητής των ελευθεριών, καταγγέλτης των υποταγμένων στην χούντα και  εγέρτης αγώνων.
Σίγουρα αυτές οι αξίες τού Σ. Καράγιωργα και το υπόδειγμα δεν συναντιούνται με τις αυτές του Γαβρίλη Λιατσή, την αμορφωσιά του, την ωμότητα του,   τα ακροδεξιά πιστεύω του, την μαύρη πολιτική του δράση, την στάση του κατά την χούντα (…), τη αξιοποίηση των εξουσιαστικών θώκων…

Η Εθνική Αντίσταση, Έπος  του Ελληνικού, μάχη κατά του φασισμού, κατά του δοσιλογισμού και μαυραγοριτισμού , που συνέδεσε το εθνικό, με το κοινωνικό και δημοκρατικό ζήτημα, βάθυνε τον πατριωτισμό και  του έδωσε λαϊκό χαρακτήρα, γκρέμισε την κίβδηλη εθνικοφροσύνη.
Το μνημείο των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του  Μητροπολίτη Αντώνιου του  "Παπαφλέσσα της Κατοχής" και Αρχηγού του ΕΑΜ Πελοποννήσου που είναι και η κεντρική μορφή του μνημείου, τιμά  όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν ή έπεσαν ηρωικά στις μάχες με τα γερμανο-ιταλο-βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941-1945.

Πατριωτισμός, Αντίσταση, Ανυποταξία, Ανιδιοτέλεια, Δημοκρατία, αξίες, υποδείγματα και δράσεις απολύτως ασύμβατες  με αυτό που λέγεται Γαβρίλης Λιατσής.
Όλα αυτά τα μισεί και θέλει να τα εξαφανίσει, να τα καταστρέψει.
Για αυτό έχει αφήσει το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Επαρχείο αφρόντιστο, βρώμικο,  με συνθήματα προσβλητικά επάνω του γραμμένα, αφώτιστο και κατεστραμμένο και θέλει να το εξορίσει.
Αυτός που χαριεντίζεται με την Χρυσή Αυγή, το εξάμβλωμα-κόμμα ΛΕΠΕΝ και τους εκπροσώπους του στον Πύργο, με τον φασισμό, θέλει να πάψουν να υπάρχουν ως ονόματα και ως μνημεία.

Οι  μαρτυρίες,  οι μάρτυρες, τα υποδείγματα  του παρελθόντος και τα  ιστορικά αποτυπώματα  είναι σημαντικά και χρειάζεται να προστατευτούν διότι αποτελούν  αξίες με  βαθύτερες  συμβολικές αξίες  που τις καθιστούν συνακόλουθο της ιστορίας και συγχρόνως μας προσκαλούν  να συμβαδίσουμε με την ιστορία και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσουμε να απαντάμε καθημερινά στο ερώτημα «ποιοί είμαστε,  πού πρέπει να  πάμε, πως πρέπει να δρούμε»

Ο Σάκης Καράγιωργας και η Εθνική   Αντίσταση εκπέμπουν φως, Δημοκρατία ο Γαβρίλης  Λιατσής σκοτάδι γιατί μόνο αυτό έχει μέσα του (και ιδιοτέλεια).

Υστερόγραφο:
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν και σε αυτό  το θέμα να παίζουν το ποταπό ρόλο του χειροκροτητή.
Εξαίρεση αποτελεί  το  «Ilia24.gr» και εξαιρετικό σχόλιο-άρθρο της: [«Λίγος» ο Σάκης Καράγιωργας για τον κ. Λιατσή] (http://www.ilia24.gr/perissotera/sxolia/item/9521-ligos-o-sakis-karagiorgas-gia-ton-k-liatsi )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου