Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Το εξαπλό σκάνδαλο με το νερό της Αμαλιάδας και του Κάμπου

Το εξαπλό σκάνδαλο  με το νερό της Αμαλιάδας και του Κάμπου



















Το «σκανδαλοποιό» γεγονός είναι ότι στις 09/11/2016   ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο Ήλιδας και πρόεδρο  του Συνδέσμου Ύδρευσης «Πηνειός» Χρήστο  Χριστοδουλόπουλο, η ακαταλληλότητα το νερού του διυλιστηρίου στο φράγμα του Πηνειού, η διακοπή στη λειτουργία του και με συνεπακόλουθο αποτέλεσμα πλέον ο Δήμος Ήλιδας, Πηνειού  και Ανδραβίδας- Κυλλήνης να υδροδοτούνται από γεωτρήσεις και στην Αμαλιάδα με ενίσχυση με μικρή ποσότητα από τις πηγές Κακοταρίου .

Μετά  την ανακοίνωση αυτή και
… όταν ένα πρωτοφανές σκάνδαλο βρίσκεται σε εξέλιξη ( και που αφορά όλους του Δήμους Ήλιδας, Πηνειού  και Ανδραβίδας- Κυλλήνης), το σκάνδαλο αυτό  της διακοπής λειτουργίας   το έργου «Ύδρευση−Διυλιστήριο από Τεχνητή Λίμνη Πηνειού, Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού από Τεχνητή Λίμνη Πηνειού» από το οποίο υδροδοτείται η μισή Ηλεία, οι  Δήμοι Ήλιδας, Πηνειού  και Ανδραβίδας- Κυλλήνης,
τα  στόματα μένουν κλειστά, οι Δήμοι ( Ήλιδας, Πηνειού  και Ανδραβίδας- Κυλλήνης) κουβέντα, οι  βουλευτές ήπιαν το αμίλητο νερό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το νερό λησμονιάς, η κυβέρνηση βρίσκεται αλλού (μαζί με τα άλλα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ)  και οι γραφίδες  κατεβασμένες …

Όμως πρόκειται περί ενός τεραστίου σκανδάλου, ενός σκάνδαλού  που σαν την ρώσικη κούκλα  Ματριόσκα / Μπάμπουσκα  περιέχει και άλλα σκάνδαλα εντός του και που είναι:

1.Διακοπή υδροδότησης από φράγμα Πηνειού  στους  Δήμους  Ήλιδας, Πηνειού  και Ανδραβίδας- Κυλλήνης και  σε αχρηστία ένα   έργο 22 εκ. € που είναι το κεντρικό και κεφαλαιώδες σκάνδαλο.

Που περιέχει άλλα πέντε  με την δική τους  ξεχωριστή  και αυτόνομη «ιδιοσυστασία» ..
2. Εξετάσεις  διαπίστωσης προβλήματος  με το … μάτι και μετά με εργαστήρια και  υδροδότηση και πάλι από γεωτρήσεις που περιέχουν  μαγγάνιο και σίδηρο.
3. Απουσία ενημέρωσης των πολιτών για τα αποτελέσματα των  χημικών παραμέτρων και των υγειονομικών αναγνωρίσεων των εργαστηριακών εξετάσεων και των  τιμών τους.
4. Η «ιδιαιτερότητα» της ρύπανσης στο φράγμα Πηνειού και όχι σε Πύργο και Πάτρα.
5. Μη πρόβλεψη για μονάδα αποσιδήρωσης και απομαγγανίωσης, εργαστήριων και συστήματος αυτομάτου  ελέγχου.
6.Το «απρόβλεπτο» της ρύπανσης, οι προμελέτες, οι μελέτες και οι μελετητές

Το μεγάλο σκάνδαλο είναι πως  ένα έργο προϋπολογισμού 22 εκατομμυρίων ευρώ τέθηκε σε αχρηστία  με το αστείο επιχείρημα  «Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή της λίμνης Πηνειού, αλλοίωσαν την ποιότητα του νερού στο διυλιστήριο» (λες και πρώτη φορά έβρεξε στην περιοχή ) και μάλιστα έγινε αντιληπτό « από μια θολότητα του νερού» (ως παγκόσμια πατέντα εξέτασης νερού …με το μάτι !).

Τα άλλα υποσκάνδαλα είναι:

 1. Μετά την εξέταση με το ..μάτι, εξετάσθηκε (κατά τα ανακοινωθέντα )   και από εξωτερικά χημικά εργαστήρια ( ένα έργο 22 εκ. € δεν έχει προβλεφθεί να έχει πλήρη  χημικό εργαστήριο !)  και διαπιστώθηκε ότι ήταν αυξημένες οι τιμές σε μαγγάνιο και σίδηρο, διακόπηκε η λειτουργία του διυλιστηρίου στο φράγμα του Πηνειού και οι  Δήμοι Ήλιδας, Πηνειού  και Ανδραβίδας- Κυλλήνης θα υδροδοτούνται από τις γεωτρήσεις , που όμως  και αυτές  έχουν αυξημένες  τιμές σε μαγγάνιο και σίδηρο….!
Δηλαδή διακόπηκε η υδροδότηση  από το Διυλιστήριο  του Πηνειού λόγω των  αυξημένων τιμών σε μαγγάνιο και σίδηρο για να υδροδοτηθούν από τις γεωτρήσεις, που έχουν επίσης υψηλές τιμές !!!
Μάλιστα το εξοργιστικό είναι να μην δίνονται οδηγίες προς τους πολίτες από την Δημοτική Αρχή που ως Πόντιος Πιλάτος  με απίθανη ανευθυνότητα  και μπαγαμποντιά ανακοινώνει πως «δεν μπορώ να απαγορεύσω  να μην πίνει ο κόσμος νερό αλλά ούτε και να μην ενημερώσω».
Ζητήματα που αφορούν την Υγεία των πολιτών από μια Δημόσια Αρχή δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι του στυλ « εγώ τα λέω και κάντε ότι θέλετε», αλλά απαιτεί και προϋποθέτει πλήρη και αναλυτική ενημέρωση, των επιπτώσεων και των προβλημάτων από την κατανάλωση  του νερού με σίδηρο και μαγγάνιο.  

2. Παρά τις όλες παλαιότερες διακηρύξεις περί, «τέλος στο εμφιαλωμένο νερό»,  «άριστη ποιότητα του νερού», «πιστοποίησης του νερού» και «τρέχει καθαρό νερό,  στις βρύσες των νοικοκυριών» αποδείχτηκαν από την πραγματικότητα ότι ήταν ψευδείς, ατεκμηρίωτες  και παραπειστικές  και απόδειξη είναι  ότι δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα   οι  πλήρεις (όχι μόνο σε μαγγάνιο και σίδηρο) αναλύσεις των χημικών παραμέτρων, των υγειονομικών αναγνωρίσεων και  εργαστηριακών εξετάσεων  και τιμές  με βάση τις ανώτατες τιμές τους όπως απορρέει από την   νομοθεσία και που πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα (όπως απαιτεί ο νόμος ) .
Αυτά τα οργανοληπτικά  και μικροβιολογικά αποτελέσματα που έπρεπε να γίνουν γνωστά προς ενημέρωση των πολιτών  δεν δόθηκαν (ούτε για τις τιμές ΠΡΟ του προβλήματος εμφάνισης μαγγανίου  και σιδήρου, ούτε για τις τιμές ΜΕΤΑ…).

3. Η επιχειρηματολογία  στην οποία βασίστηκε η αύξηση των  τιμών του νερού σε μαγγάνιο και σίδηρο και που «αλλοίωσαν την ποιότητα του νερού» κατά τα λεχθέντα «οφείλεται στις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, καθώς παρασύρθηκαν φερτά υλικά από τα βουνά που βρίσκονται πέριξ/κατάντι της λίμνης» είναι έωλη έως και ανακριβής διότι αφενός στη περιοχή αυτή πάντα έβρεχε έντονα (άλλωστε είναι ο κύριος λόγος κύριος λόγος  κατασκευής του φράγματος Πηνειού) και αφετέρου από τον ίδιο ορεινό όγκο του Ερυμάνθου  υδροδοτείται  ο Δήμος Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας/Έργο Ύδρευσης Δήμων από τον Ερύμανθο ( βέβαια οι υδρομαστεύσεις είναι υπόγειες και πηγαίες) καθώς και όπως προβλέπεται  με το φράγμα Πείρου-Παραπείρου θα είναι έτοιμο και μέσα στο 2017 να υδροδοτηθεί και ο Δήμος Πάτρας…
Όμως σε   αυτά τα μεγάλα έργα ύδρευσης (Πύργου και Πάτρας)  δεν αλλοιώθηκε η  ποιότητα του νερού …

4.  Ενώ  όλος  ο νομός Ηλείας είχε και έχει  ισχυρό πρόβλημα έντονης τοξικότητας  σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία (κυρίως μαγγάνιο και σίδηρο), που άλλωστε αυτός είναι και ο κύριος λόγος  (υπάρχει και αυτός των αναγκαίων ποσοτήτων) υδροδότησης  του Πύργου στη αρχή από την Νεράιδα  και τώρα από τον Ερύμανθο  και της Αμαλιάδας και του Κάμπου από το φράγμα Πηνειού,
δεν προβλέφθηκε στο Διυλιστήριο Πηνειού μονάδα αποσιδήρωσης και απομαγγανίωσης,
ούτε και εργαστήριο που να μπορεί να ελέγχει και παρακολουθεί αυτά τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία,
 αλλά μηδέ και δίκτυο  τηλεματικής για την έγκαιρη καταγραφή προβλημάτων που σχετίζονται με την ποσότητα και ποιότητα των υδάτινων πόρων και τις πηγές ρύπανσης.

5.  Η στήριξη του « απροβλέπτου» της ρύπανσης επιχειρηματολογείται  από «προμελέτη η οποία βασίστηκε σε αναλύσεις μίας δεκαετίας», χωρίς να ορίζεται για ποια 10ετία αναφέρεται, χωρίς να δίνεται στην δημοσιότητα, χωρίς αν υπάρχει μετά την «προμελέτη της 10ετιας», μελέτη σύγχρονη και επικαιροποιημένη, χωρίς να υπάρχει να υπάρχει ενημέρωση ποιοι είναι οι μελετητές που θα προτείνουν λύσεις στο αναφυέν πρόβλημα μαγγανίου  και σίδηρου και αν είναι οι ίδιοι (οι μελετητές) που δεν το πρόβλεψαν…

..και  επτά ερωτήματα

Αλλά δεν είναι μόνο τα έξι  σκάνδαλα στην συσκευασία του  υπάρχουν και επτά ερωτήματα:

1.  Μήπως η  επιβάρυνση του νερού  σε Σίδηρο  και Μαγγάνιο οφείλεται σε κατασκευαστικό/μελετητικό πρόβλημα  και στο γεγονός ότι η σύνδεση του Διυλιστηρίου, δηλαδή του αγωγού προσαγωγής, με το φρεάτιο υδροληψίας και  η απόληψη νερού είναι  από το βάθος της λίμνης  δηλαδή από τον πυθμένα, όπου υπάρχει μεγάλο στρώμα ιλύος (λάσπης) , ισχυρές συγκεντρώσεις  (λόγω της καθίζησης)  βαρέων μετάλλων (όπως το Σίδηρο και το Μαγγάνιο) και όχι από  την επιφάνεια ή από μέσο βάθος του ταμιευτήρα όπως ήταν σωστό ;

2. Είναι μόνο το πρόβλημα με το μαγγάνιο και τον  σίδηρο, είναι κάτι ευρύτερο και μήπως υπάρχουν  και άλλα προβλήματα, όπως αυτά των καταλοίπων  γεωργικών καλλιεργειών (φυτοφάρμακα - λιπάσματα κ.τ.λ.) και  υπολειμμάτων κτηνοτροφικών  εκμεταλλεύσεων  και ποια είναι και από πού τα «φερτά υλικά» που ρύπαναν το νερό του φράγματος ;

3. Γιατί  οι Δήμοι Ήλιδας, Πηνειού  και Ανδραβίδας- Κυλλήνης επέστρεψαν στην υδροδότηση πάλι  από τις γεωτρήσεις που και αυτές έχουν το ίδιο πρόβλημα, μήπως οι  τιμές  σε  μαγγάνιο και σίδηρο του φράγματος ήταν/είναι πολύ αυξημένες;

4. Στον Δήμο Ήλιδας  που γίνεται ανάμειξη του νερού από το Κακοτάρι με αυτό από τις  γεωτρήσεις (1/3 προς  2/3)  ποιο είναι το αποτέλεσμα ; και τι εννοεί ο Δήμαρχος Ήλιδας λέγοντας «από τη στιγμή που «έχουν πέσει οι γεωτρήσεις αυτό δεν είναι ποιοτικό», τι εννοεί ακριβώς ; ποια προβλήματα έχει ;

6. Ποιος και ποιοι θα ξαναμελετήσουν το έργο και μήπως οι ίδιοι που δεν το πρόβλεψαν και δεν αντιμετώπισαν ;

7.Ποιο είναι το χρονικό διάστημα αποκατάστασης του προβλήματος και ποιο είναι το κόστος ;

Συνολικά  η τοποθέτηση στο  εξαπλό σκάνδαλο και οι απαντήσεις  στις επτά ερωτήσεις  είναι  κρίσιμες,  γιατί αφορούν την υγεία των πολιτών και  γιατί  αποτελεί ένα μέγα μελετητικό  και κατασκευαστικό πρόβλημα που απαιτούν καταλογισμό ευθυνών…

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο θέμα
Οι άλλοι Δήμαρχοι (Πηνειού και Ανδραβίδας - Κυλλήνης) τι λένε ;
Τα δημοτικά Συμβούλια και των τριών Δήμων θα τοποθετηθούν ;
Οι βουλευτές, οι κυβερνητικοί  βουλευτές της περιοχής , η κυρία από την Αμαλιάδα  και ο εκ  Λεχαινών, αλλά  και ο Πασόκος βουλευτής δεν έχουν καταλάβει τίποτα,  δεν πίνουν νερό,  δεν επισκέπτονται την Αμαλιάδα, τον Κάμπο και την Ηλεία ;

Ολοκληρώνοντας παραθέτω στοιχεία του έργου, τις αρχικές  δηλώσεις και τα  λόγια  τα παλιά και τα ωραία καθώς και τις  ανακοινώσεις διακοπής λειτουργίας του διυλιστηρίου φράγματος και υδροδότησης από αυτό στις 09/11/2016

Το έργο

Το  έργο  «Ύδρευση−Διυλιστήριο από Τεχνητή Λίμνη Πηνειού, Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού από Τεχνητή Λίμνη Πηνειού» προϋπολογισμού 22.158.028 ευρώ, που προέβλεπε  η απόφαση Ένταξη της Πράξης ( 24/12/2010/Α.Π ΟΙΚ 184662 ) είναι :
1. Ολοκληρωμένο και σε πλήρη λειτουργία Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού, δυναμικότητας 107.308 κατοίκων για τις ανάγκες της 20ετίας,
2. Ολοκληρωμένο και σε πλήρη λειτουργία το δίκτυο μεταφοράς νερού
3. Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου
4. Δίκτυο  ΔΕΗ
Αφορά την κάλυψη των αναγκών των οικισμών σε πόσιμο νερό σε ποσοστό 100% των  Δήμων, Αμαλιάδας, Ανδραβίδας, Βαρθολομιού, Βουπρασίας, Γαστούνης, Κάστρου-Κυλλήνης, Λεχαινών και Τραγανού (νυν  Ήλιδας, Πηνειού  και Ανδραβίδας- Κυλλήνης.

Τα λόγια  τα παλιά και τα ωραία..

13/04/2014 εγκαίνια Διυλιστηρίου Φράγμα Πηνειού,  Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης :« Πρόκειται για ένα άρτιο έργο, για το οποίο έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις ασφαλής λειτουργίας», « Λύθηκε το πρόβλημα και μπαίνει τέλος στο εμφιαλωμένο νερό»
13/04/2014 εγκαίνια Διυλιστηρίου Φράγμα Πηνειού, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής του ΕΠΠΕΡΑΑ:  « Οι υποδομές εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα του νερού και η λειτουργία του όπως είπε θα είναι άρτια ..και θα παρακολουθείται η ποιότητα του νερού από τα νερά του  ταμιευτήρα έως την βρύση του κάθε πολίτη »
04/ 04/2015  δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος  «Αμέσως μετά την
περίοδο του Πάσχα θα ολοκληρωθεί ο αγωγός και στη συνέχεια ο εργολάβος,  θέλει 1,5 – 2 μήνες για να φέρει να υλικά που απαιτούνται για την διύλιση του νερού τα οποία  έρχονται από την Γαλλία, αλλά και την πιστοποίηση που θα κάνει του νερού, δηλαδή να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία, μέχρι να φτάσει στις απαιτούμενες προδιαγραφές.»
18/11/2015 ανακοινώνεται (εφημερίδα «Πρώτη») «…το σύστημα μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία ώστε σε διάστημα 20 ημερών να έχουν ελεγχθεί τα πάντα και το νερό που θα τρέχει στα δίκτυα να είναι πόσιμο. Στη διάρκεια των τριών εβδομάδων που θα μεσολαβήσουν ο ανάδοχος θα πρέπει να δοκιμάσει τα μηχανήματα τα φίλτρα και γενικότερα ότι απαιτείται ώστε το νερό να είναι κατάλληλο προς πόση
27/01/2016 Δήμαρχος Ήλιδας  Χρήστος Χριστοδουλόπουλος μετά την αυτοψία στο διυλιστήριο στην τεχνητή λίμνη του Πηνειού : «Το διυλιστήριο φτάνει στην τελευταία φάση για την παραγωγή νερού για να υδροδοτηθεί η βόρεια Ηλεία. Ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα και η διαβεβαίωση που έχω από τον τεχνικό της εταιρείας είναι ότι στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχουν τελειώσει οι τελευταίες δοκιμές και θα έχουμε πλέον πιστοποιημένο νερό από το Γενικό χημείο του κράτους για να δώσουμε στον κόσμο και να λυθεί αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα.»
23/ 03/2016 Δήμαρχος Ήλιδας  Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, στην διάρκεια  συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας : « ξεκίνησε  η υδροδότηση  από το διυλιστήριο του Φράγματος Πηνειού»,  και «τρέχει καθαρό νερό,  στις βρύσες των νοικοκυριών της Αμαλιάδας»

Οι ανακοινώσεις διακοπής λειτουργίας του διυλιστηρίου φράγματος και υδροδότησης από αυτό στις 09/11/2016

Δήμαρχος Ήλιδας  Χρήστος Χριστοδουλόπουλος :
«Το πρόβλημα είναι ότι άλλαξαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού της λίμνης. Επικοινωνήσαμε με γεωλόγους και μας έδωσαν την εξήγηση ότι αυτό οφείλεται στις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, καθώς παρασύρθηκαν φερτά υλικά από τα βουνά που βρίσκονται πέριξ/κατάντι της λίμνης, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η ποιότητα του νερού.»
« Οι διαχειριστές του διυλιστηρίου αντιλήφθηκαν από μια θολότητα που παρουσιάστηκε το γεγονός και έτσι σταμάτησαν την παροχή του νερού στο δικτύου.»
«Τα συστατικά του νερού αλλοιώθηκαν και έτσι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διύλισης και παραγωγής πόσιμου νερού από το διυλιστήριο»
«Η εξήγηση που δόθηκε από την επιστημονική ομάδα της Περιφέρειας ήταν πως οι  έντονες βροχοπτώσεις, παρέσυραν ξένα υλικά από τα βουνά της Αχαΐας που ανέβασαν κατακόρυφα τις τιμές  μαγγανίου και σιδήρου καθιστώντας την επεξεργασία αδύνατη και την ποιότητα νερού που έβγαινε από το διυλιστήριο ακατάλληλη για πόση» Εφημερίδα «Πρώτη»
«Έχουν ειδοποιηθεί γεωλόγοι και μελετητές επίκειται η σύνταξη μελέτης για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν»
«Κρίνονται πλέον αναγκαίες οι παρεμβάσεις στη μονάδα για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την επεξεργασία και παροχή πόσιμου νερού.» εφημερίδα «Πατρίς» 10/11/2016
«Θα ενημερωθούν οι μελετητές και το πανεπιστήμιο για την αλλαγή των δεδομένων και πλέον θα δοθούν οδηγίες για την νέα διαδικασία διύλισης του νερού.»
««Το ευτύχημα είναι ότι σε αυτή τη φάση το νερό που παράγεται είναι το 1/3 της δυναμικότητας του νερού που μπορεί να επεξεργαστεί το διυλιστήριο, κατά συνέπεια είναι πιο εύκολο να γίνει η επιπλέον επεξεργασία που απαιτείται» 
«…πριν την κατασκευή του εργοστασίου είχε γίνει προμελέτη η οποία βασίστηκε σε αναλύσεις μίας δεκαετίας τουλάχιστον και δεν είχε εντοπιστεί ανάλογο πρόβλημα."

«έχουν ειδοποιηθεί γεωλόγοι και μελετητές επίκειται η σύνταξη μελέτης για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν»
 «θα πρέπει πρώτα να γίνουν ποιοτικοί έλεγχοι στο νερό της λεκάνης του φράγματος και στη συνέχεια, μετά από συνεργασία των Υπηρεσιών με την εταιρεία που έχει αναλάβει την λειτουργία της μονάδας  και καθηγητών Πανεπιστημίου, να ορίσουν εκ νέου τον τρόπο που θα γίνεται η επεξεργασία του νερού ώστε να είναι πόσιμο για τους κατοίκους όλης της Βόρειας Ηλείας.

«μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο διυλιστήριο και έχουν να κάνουν τον χρόνο παραμονής του νερού στη διαδικασία της οζώνωσης και με την αύξηση των χημικών για την καθίζηση μαγγανίου και σιδήρου.»

«σε ότι αφορά την ποιότητα του νερού που τώρα τρέχει στις βρύσες του δήμου Ήλιδας είπε πως από τη στιγμή που «έχουν πέσει οι γεωτρήσεις αυτό δεν είναι ποιοτικό»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου