Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Να αναζητήσουμε διεξόδους μακριά από τα εγκληματικά μνημόνια, όσο ακόμη είναι καιρός και πριν η Ελλάδα παραδώσει το πνεύμα

Να  αναζητήσουμε διεξόδους μακριά από τα εγκληματικά μνημόνια, όσο ακόμη είναι καιρός  και πριν η Ελλάδα παραδώσει το πνεύμα


Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους και λένε όλη την αλήθεια.
Μου είναι δύσκολο δε να καταλάβω τι άλλο θέλουμε για να κατανοήσουμε αυτά που συμβαίνουν στον τόπο και να αντικρίσουμε τη γυμνή αλήθεια των μελλούμενων.

► Ανάπτυξη ούτε για δείγμα.
► Πλεονάσματα ακλόνητα στα 3,5% με φόρους και φέσια στην αγορά.
► Οι συνταξιούχοι (μοναδικοί "χρηματοδότες" της αγοράς) έχασαν από 10%-40% στις επικουρικές και τα επιδόματα.
► 18.100 επιχειρήσεις θα κλείσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και θα απολυθούν 38.000 εργαζόμενοι ενώ το 28,1% των επιχειρήσεων προτίθεται να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας τους επόμενους μήνες.
► 45.000 επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών, ενώ το 98% δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία αγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία τα 26 δισ. ευρώ, στη ΔΕΗ τα 3 δισ. ενώ και τα "κόκκινα" δάνεια υπολογίζονται στα 116 δισ. ευρώ.
► Το ΑΕΠ οδεύει προς μείωση 0,3% στο 2016.
► Τα 86 δισ. του 3ου  μνημονίου θα πληρωθούν μέχρι δεκάρας με τα 320 δισ. του συνολικού χρέους.
► Η ανεργία καλπάζει,90 δις είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δηλαδή πάνω από 4 εκατομμύρια χρωστούν στην εφορία.
► Εκατοντάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να τρέφονται από τα σκουπίδια και άλλοι ετοιμάζουν τις θηλιές που θα περάσουν στο λαιμό τους.
(Για να μην κουράζω αναλυτικά στοιχεία στο τέλος  του άρθρου)

…και έπεται συνέχεια με την δεύτερη αξιολόγηση

Η  κυβέρνηση, παρά τους θεατρινισμούς της, είναι σίγουρο ότι θα υποχωρήσει και πάλι στις απαιτήσεις των δανειστών για απελευθέρωση των απολύσεων, ολοκληρωτική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τριετιών και επιδομάτων, νέες περικοπές στους μισθούς, περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών – και κυρίως του απεργιακού δικαιώματος -, αφού δεν έχει εναλλακτική πρόταση στα μνημόνια, που να περιλαμβάνει ως βασική προϋπόθεση την έξοδο από την ευρωζώνη.


Ο  πρωθυπουργός , η κυβερνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται   εξακολουθητικά σε μια εικονική πραγματικότητα, που απείχε έτη φωτός από την πραγματικότητα και  από τον δεινά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Στον μαγικό τους  κόσμο, βλέπουν  να γίνεται, ως εκ θαύματος, αναδιάρθρωση του χρέους, αναστύλωση του ΕΣΥ, και ανάπτυξη που δήθεν βρισκόταν ήδη πίσω από τη στροφή.

Φαίνεται  να πάσχουν από τις ίδιες μεταλλάξεις της πραγματικότητας και αγνοούν ότι ανάπτυξη αποκλείεται με ταυτόχρονα καταποντιζόμενη συνολική δαπάνη για  κατανάλωση και επένδυση.
Πώς, λοιπόν, να έρθει ανάπτυξη στην Ελλάδα;

 Και έτσι, είναι εύλογο το ερώτημα: σε τι επιτέλους αποβλέπουν, τι επιδιώκουν, τι ελπίζουν οι κυβερνητικοί καθώς συστηματικά παραμυθιάζουν τον ελληνικό λαό με το φάντασμα της ανάπτυξης;
Αφού ασφαλώς γνωρίζουν ότι αυτή είναι αδύνατη με τις παρούσες συνθήκες των μνημονίων και των αδηφάγων δανειστών, που στραγγαλίζουν την οικονομία, αφήνοντας την χωρίς ρευστότητα.
 Διερωτώμαι, ακόμη, πως είναι δυνατόν να μη συνειδητοποιούν οι κυβερνητικοί ότι όσο περισσότερο υποχωρούν και τσακίζονται να εκτελέσουν τις πιο παράλογες απαιτήσεις των "εταίρων μας", τόσο αυτοί αποθρασύνονται και ζητούν όλο και περισσότερα. Αναμενόμενο δεν είναι;

Η Ελλάδα πεθαίνει, αν και η εξαφάνιση της παίρνει χρόνο.
Απορώ πώς κανείς από αυτούς που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία θανάτου της χώρας, αναζητεί λύση έξω από τα θανατηφόρα μνημόνια.

Σε μια χώρα που χαροπαλεύει για περίπου επτά χρόνια μέσα στα μνημόνια, δεν γίνεται απολύτως καμιά σοβαρή συζήτηση όταν  ένας μετά τον άλλον γνωστοί οικονομολόγοι, με τελευταίο μέχρι τώρα τον νομπελίστα Joseph Stiglitz, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα σωθεί μόνο αν επιστρέψει στο εθνικό της.
Επιδίδονται  αδίστακτα σε καθημερινή τρομοκράτηση των Ελλήνων  για δήθεν θανάσιμους κινδύνους, που εμφανίζει το εθνικό νόμισμα, ειδικά σε οικονομία, όπως η ελληνική, που σβήνει σίγουρα εντός του ευρώ και προσπαθούν να φράξουν τη μοναδική δίοδο που, κάτω από προϋποθέσεις, θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα.

Είναι αυτοί  που έχουν συμβιβαστεί με την προϊούσα εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

Καιρός να αναζητήσουμε διεξόδους μακριά από τα εγκληματικά μνημόνια, όσο ακόμη είναι καιρός.
Δηλαδή, πριν ξεπουληθεί ολόκληρη η Ελλάδα, πριν αποχωρήσουν και όσοι νέοι και μορφωμένοι βρίσκονται ακόμη στην πατρίδα, και πριν η Ελλάδα παραδώσει το πνεύμα.


Αναλυτικά στοιχεία :

Οφειλές
- 92,758 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών στο κράτος τον Σεπτέμβριο 2016.

Χρέος
Στα 328,34 δισ. ευρώ έναντι 321,015 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου εκτοξεύτηκε στο τέλος Ιουνίου το ελληνικό χρέος, μετά την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Τράπεζες
Κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο το 2015 τα «κόκκινα» δάνεια, φτάνοντας τα 117 δισεκ. ευρώ,
Oι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν από το 2010 κατά 105 δισ ή 56% του ΑΕΠ.

Επιχειρήσεις
Έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών.

ΕΛΣΤΑΤ: Σε σπίτια «χωρίς κανέναν εργαζόμενο» 230.000 παιδιά
Σύμφωνα με αυτά, το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2016, οι απασχολούμενοι ηλικίας 15 ετών και άνω, ανήλθαν σε 3.606.300 έναντι 3.641.700 το προηγούμενο τρίμηνο (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2015) και οι άνεργοι σε 1.195.100 έναντι 1.174.700, αντίστοιχα. Για το ίδιο τρίμηνο, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε περί τους 4.424.900 μη οικονομικά ενεργούς πολίτες.
Παράλληλα, για την ίδια περίοδο, η ανεργία ανήλθε στο 24,9% έναντι 24,4% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ το ποσοστό απασχόλησης έπεσε στο 39,1% έναντι 39,4. Αναλυτικότερα, στον συνολικό πληθυσμό 20-64 ετών, συναντώνται 1.170.000 άνεργοι, ενώ οι καταγεγραμμένοι απασχολούμενοι υπολογίζονται σε 3.533.800.
Παρά την ήδη ζοφερή κατάσταση που συναντάται στον τομέα της εργασίας, η κατάσταση γίνεται χειρότερη για τους νέους της χώρας.
Συγκεκριμένα, για τις ηλικίες 15-29 η ανεργία εκτιμάται στο 40,9%, για εκείνες των 30-44 στο 23,4% και για τις 45-64 ετών στο 20,4%.
Επίσης, για το σύνολο του εργατικού δυναμικού, οι μακροχρόνιοι άνδρες εκτιμώνται στο 14,9% και οι γυναίκες στο 20,7%.
Ως απόρροια των παραπάνω, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών που ζει σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα, έφτασε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 12%, έναντι του 11,2% που βρισκόταν το προηγούμενο τρίμηνο. Ο αριθμός τους εκτιμάται στα 230.774 παιδιά.
Αντίστοιχα, το ποσοστό ενηλίκων ηλικίας 18-60 ετών που ζει σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο έφθασε το ίδιο διάστημα στο 18,1% (έναντι 17,7% το προηγούμενο τρίμηνο), δηλαδή 1.052.802 άτομα.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα χωρίς βασικά αγαθά

Στον συνολικό πληθυσμό της χώρας, περισσότεροι από τρεις στους δέκα ανθρώπους βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με το ποσοστό για το 2015 να φτάνει το 35,7%. Παράλληλα, το ποσοστό των ανθρώπων που στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες εκτιμάται στο 39,9%. Οι τελευταίοι, ζουν χωρίς, τουλάχιστον, τα 3 από έναν κατάλογο 8 αγαθών που θεωρούνται βασικά.
Για την Ελλάδα του 2016, βασικά αγαθά θεωρούνται η διατροφή (που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλα, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξία), η ικανοποιητική θέρμανση, το τηλέφωνο, η πληρωμή λογαριασμών (ενοίκιο, δόση δανείου, πάγια), οι διακοπές μίας εβδομάδας, η έγχρωμη τηλεόραση, το πλυντήριο ρούχων και το Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο.
Για τον πληθυσμό ηλικίας 0-17 ετών, το ποσοστό όσων ζουν χωρίς 3 έστω από τα βασικά αγαθά φτάνει στο 44,5%, για τις ηλικίες 18-64 στο 41,5% και για τις ηλικίες άνω των 65 στο 34,9%. Συνολικά, οι ενήλικες και ανήλικοι πολίτες που απειλούνται περισσότερο από τον κίνδυνο της φτώχειας εκτιμώνται σε 4.512.000 ανθρώπους.
Ειδικότερα, το 2015 ποσοστό 21,5% των ανδρών και 21,2% των γυναικών ζουν σε νοικοκυριά με το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα να είναι χαμηλότερο του κατωφλιού της φτώχειας, δηλαδή του 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος.
Την ίδια στιγμή, ποσοστό 26,6% των παιδιών (ηλικίες 0-17 ετών) αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται στο 22,5% στις ηλικίες 18-64 ετών και στο 13,7% στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Ποσοστό 17,7% των νοικοκυριών αντιμετωπίζουν δυσμενείς συνθήκες στην κατοικία τους όπως διαρροή στη στέγη, υγρασία σε τοίχους, πατώματα, θεμέλια κ.ά.

Χωρίς ψωμί και γάλα
Παράλληλα, ραγδαίες αλλαγές παρατηρούνται και στην καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών, με το φαγητό και τη στέγη να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος, και την κατανάλωση άλλοτε «βασικών» αγαθών να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ψωμιού, κατά τα στοιχεία του 2014, μειώθηκε κατά 90,4% σε σχέση με το 2008, ενώ παρόμοια ήταν και η μείωση κατανάλωσης γάλακτος, που μειώθηκε κατά 89,15% συγκριτικά με την ίδια περίοδο.
Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (2014) μόλις το 35,5% των νοικοκυριών χρησιμοποιούν καλοριφέρ πετρελαίου, ενώ το 2008 το χρησιμοποιούσαν επτά στους δέκα (68,2%). Σημειώνεται πως στα χρόνια της κρίσης, αρκετά νοικοκυριά στράφηκαν σε πιο οικονομικές, αλλά όχι πάντα υγιείς, λύσεις, όπως η σόμπα, το αερόθερμο ή το ηλεκτρικό καλοριφέρ. Επίσης, αυξημένο παρουσιάζεται το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει πως δεν χρησιμοποιεί κανένα μέσο θέρμανσης, καθώς ενώ το 2008 εκτιμούταν μόλις στο 0,4% του πληθυσμού, σήμερα υπολογίζεται στο 1,8%.

Νέες θέσεις «εργασίας»
Οι 7 στις 10 από τις νέες θέσεις εργασίας είναι προσωρινής απασχόλησης, οι λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου