Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Τα πέντε σημεία και το τέταρτο μνημόνιο

Τα πέντε σημεία και το τέταρτο μνημόνιο



Ποιο είναι το σχέδιο Τσίπρα και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, τι επικαλούνται για την πορεία της οικονομίας και για την ανάπτυξη που έρχεται… και της «εκτίναξης» της ελληνικής οικονομίας, από τη στιγμή που (υποτίθεται ότι) θα έχει μειωθεί το τεράστιο βάρος του χρέους που την καθηλώνει στην ύφεση και πως οδηγούμαστε σε τέταρτο μνημόνιο.

Τα πέντε σημεία…

Αυτό το σχέδιο συμπυκνώνεται  στα εξής πέντε σημεία:
 1.Η  δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της
2. Η  δεύτερη αξιολόγηση θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη και δεν θα συμπεριλαμβάνει επώδυνα μέτρα για τους πολίτες .
3. Ταυτόχρονα ( με την δεύτερη αξιολόγηση) θα κλείσουν και τα μέτρα απομείωσης του χρέους.
4.Ταυτόχρονα( με την δεύτερη αξιολόγηση) θα μπούμε και στην ποσοτική χαλάρωση.
5. Ο  Ομπάμα  και το ΔΝΤ  θα βοηθήσουν την Ελλάδα.
Και τα πέντε σημεία, διαβεβαιώσεις και σχέδιο είναι ψέματα και  κούφια λόγια και άμεσα θα  αποδειχθούν κατάφωρα ψεύδη όταν όλα αυτά θα τελεστούν 20 ημέρες περίπου!

1.
Η  δεύτερη αξιολόγηση

Η δεύτερη αξιολόγηση που ξεκίνησε σήμερα  21 Οκτωβρίου θα ήταν ευχής έργο για την κυβέρνηση να τελειώσει στις 7 Νοεμβρίου 2016 που είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωομάδας. Ποτέ ωστόσο στο παρελθόν μια διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει τόσο γρήγορα. Γιατί τώρα να κλείσει στην ώρα της;
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως κανείς εκτός από την κυβέρνηση και τους δανειστές δεν έχει όφελος από το έγκαιρο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης λόγω των καυτών θεμάτων που περιλαμβάνει η ατζέντα της.

2.
Η  δεύτερη αξιολόγηση θα είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη και δεν θα συμπεριλαμβάνει επώδυνα μέτρα για τους πολίτες .
Εν αρχή  σημερινή δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη «η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε με θυσίες, ενδεχομένως και η δεύτερη να κλείσει με θυσίες», τα λέει  όλα..
Τα 33 προαπαιτούμενα περιέχονται στη νέα αξιολόγηση που η υλοποίησή τους θα σηματοδοτήσει την επιδείνωση της κοινωνικής θέσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας, την κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, το ταχύτερο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και νέο πλήγμα στην εθνική ανεξαρτησία.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: την αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων (με διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα ευνοεί τον εργοδοτικό αυταρχισμό, κ.α.), ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, την κατάθεση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος όπου θα ενταχθεί κι η αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων, «απελευθέρωση» επαγγελμάτων όπως του μηχανικού .

Μπορεί δηλαδή, μέχρι στιγμής πάντα, η επικείμενη αξιολόγηση να μην περιέχει φορολογικά μέτρα αλλά είναι μια ακόμη αξιολόγηση που θα εδραιώσει περαιτέρω το καθεστώς της χρεοκρατίας στην Ελλάδα.

3.
Ταυτόχρονα ( με την δεύτερη αξιολόγηση) θα κλείσουν και τα μέτρα απομείωσης του χρέους.

 Το τι και πότε ακριβώς θα γίνει για την απομείωση του χρέους έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί στις 26 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο της ευρωομάδας, όπου προβλέπεται μία διευθέτηση σε τρεις χρονικούς ορίζοντες: Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Συμφωνήθηκε λοιπόν κατά λέξη και …κατ’ Αλέξη: «Βραχυπρόθεσμα, η Ευρωομάδα συμφωνεί σε ένα πρώτο σύνολο μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και ως το τέλος του προγράμματος και τα οποία περιλαμβάνουν: εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών στο ΕΤΧΣ υπό την τρέχουσα σταθμισμένη μέση ωρίμανση, χρήση των διαφοροποιημένων στρατηγικών χρηματοδότησης του ΕΤΧΣ/ΕΜΣ για την μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια χωρίς τη δημιουργία οποιουδήποτε επιπλέον κόστους για τις χώρες του πρώτου προγράμματος, κ.α.».

Ορίζεται λοιπόν ρητά και κατηγορηματικά (και σε αυτό το κείμενο υπέγραψε η κυβέρνηση) ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ληφθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που επίσημα ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου 2015, τυπικά τελειώνει στις 20 Αυγούστου 2018.

Δεν είναι ωστόσο μόνο πώς οι πιστωτές δεν έχουν κανένα λόγο να βιαστούν για να υλοποιήσουν μια δέσμευσή τους που έχει χρονικό ορίζοντα ως τις 20 Αυγούστου 2018.

Βαραίνει επίσης και το γεγονός ότι Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία επ’ ουδενί δε θέλουν να συζητήσουν στα κοινοβούλιά τους μια αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ακόμη κι αν δε συνοδεύεται από κόστη, εξ αιτίας των εκλογών που έχουν το 2017 και της στενής πίεσης που ασκούν τα ακροδεξιά κόμματα.

4.
Ταυτόχρονα( με την δεύτερη αξιολόγηση) θα μπούμε και στην ποσοτική χαλάρωση

Ο νέος ...θρίαμβος της πολιτική Τσίπρα για το δημόσιο χρέος  είναι η  απόρριψη της πρότασης ρύθμισης ως τέλος 2016 από τον Ντράγκι.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι χαρακτήρισε πρώιμη την όποια συζήτηση για αγορά ελληνικών ομολόγων και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καν νόημα να μιλάμε για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση προτού υπάρξει κάποια λύση για το χρέος. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τη δική της αξιολόγηση για το κατά πόσον το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Δηλαδή πρώτα λύση για το χρέος κα μετά ποσοτική χαλάρωση, αλλά λύση για το χρέος δεν την προωθεί κανείς….


5.
 Ο  Ομπάμα  και το ΔΝΤ  θα βοηθήσουν την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση  αξιοποιεί  επικοινωνιακά την  αναμενόμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στα μέσα Νοεμβρίου και  εμφανίζει τον Αμερικανό πρόεδρο ως από μηχανής θεό , σύμμαχος της Ελλάδας απέναντι στο άκαμπτο Βερολίνο.
Φρούδες ελπίδες. Ποιος μπορεί να πιστέψει στα σοβαρά ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει στο τελευταίο δίμηνο της προεδρίας του, ενώ θα προετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία στη Χίλαρι Κλίντον, ότι δεν έκανε σε οχτώ χρόνια;
Το πολύ- πολύ ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν κάνει μια στάση στην Αθήνα καθ' οδόν προς το Βερολίνο, να πει δυο τρεις ανέξοδες κουβέντες εναντίον της υπέρμετρης λιτότητας- όπως έκανε όταν υποδέχτηκε τον Ρέντσι στην Ουάσιγκτον- και πέραν τούτου ουδέν.

Οι θέσεις  του ΔΝΤ (που πολλοί στην κυβέρνηση πιστεύουν μες στην αφέλειά τους ότι ευνοούν τα ελληνικά αιτήματα) χαρακτηρίζουν ανεδαφικές τις προβλέψεις για πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και ισχυρίζεται ότι τέθηκαν μόνο και μόνο για να βγούν οι αριθμοί. Το ΔΝΤ έχοντας από το 2010 δοκιμάσει όλα τα συμβατικά μέτρα για την τιθάσευση του χρέους τα οποία έχουν αποτύχει, τώρα στρέφεται εναντίον των Ευρωπαίων, ζητώντας τους να παραιτηθούν από μελλοντικές τους απαιτήσεις ώστε επιτέλους το χρέος να γίνει βιώσιμο – κατά τον ορισμό του πάντα, καθώς είναι δεδομένο ότι το χρέος της Ελλάδας απέναντι στο ίδιο το ΔΝΤ δεν κουρεύεται κατά κανένα τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, που ζητούμενο είναι η πραγματική επίτευξη των πλεονασμάτων κι όχι η ανατροπή της λιτότητας ή το κούρεμα του χρέους, η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα εξασφαλιστεί αν το πλεόνασμα επιτευχθεί πραγματικά κι όχι μόνο στα χαρτιά
Ωστόσο, και αντίθετα με το κλίμα προσδοκιών που καλλιεργεί η κυβέρνηση, οι αξιώσεις του ΔΝΤ περιπλέκουν τις εξελίξεις. Ειδικότερα, η απαίτησή του για μέτρα μείωσης του χρέους ακόμη και κούρεμα της ονομαστικής του αξίας (ενδεχόμενο που έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά απ’ όλες τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι σε συνόδους κορυφής, ευρωομάδες, κ.α.) ως όρο για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα δεν επιτρέπει εύκολες αποφάσεις. Το χειρότερο για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα είναι ότι καθιστά πιο ασφυκτικές τις πιέσεις για τη λήψη εναλλακτικών μέτρων που θα καταστήσουν περιττό το κούρεμα του χρέους.
Δηλαδή, νέα ακόμη πιο άγρια μέτρα λιτότητας!

…και το τέταρτο μνημόνιο

Τούτων δοθέντων ένα τέταρτο μνημόνιο που θα δέσμευε τις ελληνικές κυβερνήσεις για 5-10 χρόνια ακόμη για περαιτέρω περικοπές, έναντι παγώματος των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα, μιας περαιτέρω επιμήκυνσης των αποπληρωμών πιθανά στα 40 έτη με την εφαρμογή της οροφής του 15% των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών επί του ΑΕΠ, θα εμφανιζόταν ως η χρυσή τομή και προϊόν αμοιβαίων υποχωρήσεων, τόσο της «ευαίσθητης» κυβέρνησης όσο και του «άτεγκτου» Ταμείου.
 Ακρογωνιαίοι λίθοι αυτού του νέου μνημονίου θα είναι νέες μειώσεις σε συντάξεις με ορισμό οροφής πχ στα 1.200 ευρώ, περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ που θα απογειώσει τα δημόσια έσοδα και θα οδηγήσει τη φτώχεια στα ύψη, η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κ.α.

Πέραν αυτών, μια νέα ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα συνοδεύεται από μνημόνιο, φαίνεται επιβεβλημένη για έναν προφανή λόγο  και αυτός είναι: Η  βιωσιμότητα του χρέους θα επιδεινωθεί αν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018 και τι οι όροι υπό τους οποίους θα δανεισθεί η Ελλάδα, ακόμη και μετά από δύο χρόνια, θα είναι ασύμφοροι σε σχέση με τα επιτόκια του μηχανισμού, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Άμεση λύση υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να χρυσώσει το χάπι των νέων μέτρων που φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση και θα το εμφανίσει ως μια ακόμη επιτυχία  ενώ θα φέρει πιο κοντά το τέταρτο μνημόνιο.

Στο τέταρτο μνημόνιο οδηγεί και η υπόσχεση ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2017 και στη συνέχεια πιθανότατα θα παραταθεί.
 Η Φρανκφούρτη ωστόσο έχει θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να βγει πρώτα η Ελλάδα στις αγορές, ενδεχόμενο απευκταίο με βάση τα προαναφερθέντα.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο αποκλείεται να συμβεί το 2016.

Ο Τσίπρας ξαναείπε  ψέματα για να χρυσώσει το χάπι του πακέτου των νέων προαπαιτούμενων που θα ψηφίσει…


Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υποταχθεί στους δανειστές και να εφαρμόζει την πολιτική τους συνεχίζει να βυθίζει την Ελλάδα στο φαύλο κύκλο της λιτότητας και της υπερχρέωσης, που άνοιξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου