Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Η κατρακύλα της κυβέρνησης, η κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ και η καταστροφή του Ελληνικού Λαού

Η κατρακύλα της κυβέρνησης, η κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ και η καταστροφή του Ελληνικού Λαού




Μέσα στον ορυμαγδό των τελευταίων εξελίξεων (Εκκλησιαστικό, Διαπλοκή, αδειοδοτήσεις  τηλεοπτικών καναλιών ) και το επικοινωνιακό θόρυβο κρύφτηκε τεχνηέντως και στην « ζούλα» τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση (αφού επί της ουσίας συμφωνούν ) τα τεράστια προβλήματα που επιφέρει στους πολίτες το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Δεινά, λιτότητα, επιδείνωση της φτώχιας, διαρκή πορεία ύφεσης, καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας και ανεργία είναι αυτά που (μας) προετοιμάζει (για εμάς) ο προϋπολογισμός του κράτους, ως ο τυπικός νόμος καθορίζει τα έσοδα και τα έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή από ποιους παίρνει και πόσα και σε ποιους τα δίνει και πόσα..
Η οικονομική κατάσταση θα  επιδεινούται , η σκληρότητα των νέων μέτρων που απαιτούνται θα ενταθεί , η φτώχια και η αθλιότητα θα αυξηθούν,  αέναη  θα είναι η παράταση της ύφεσης και της παρακμής,  μετά μάλιστα από έξι χρόνια  οικονομικής καταστροφής…

Ας δούμε τις βασικές εκτιμήσεις του και τους στόχους του

Έσοδα –Φόροι

Τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού τον επόμενο χρόνο θα φτάσουν στα 50,53 δισ. ευρώ από 48,43 δισ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός το 2016.
Την μεγαλύτερη συμβολή σε αυτή την αύξηση θα έχουν οι έμμεσοι φόροι που το 2017 θα φτάσουν τα 26,27 δισ. ευρώ από 24,74 δισ. το 2016. Οι έμμεσοι φόροι επομένως θα αυξηθούν κατά 1,53 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μόνον χρόνο.
Ο καταιγισμός νέων φόρων που ψηφίστηκαν Μάιο και Ιούνιο του 2016 για να εφαρμοστούν με την είσοδο του νέου χρόνου το 2017  (σε καφέ, τσιγάρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα, καύσιμα, τηλεφωνία, ΦΠΑ, μπύρες, κ.α.) θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους βαθαίνοντας τις κοινωνικές αντιθέσεις. Κι αυτό το κύμα φτωχοποίησης θα έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Στο  κείμενο του προσχεδίου, αναφορικά με την εξασφάλιση αυξημένων εσόδων από τη φορολογία, της τάξης των 3.3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2.5 δισ. ευρώ από αύξηση φόρων.

Πέραν των μέτρων που νομοθετήθηκαν τον Αύγουστο του 2015, η Συμφωνία Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προβλέπει για την περίοδο 2016-2018 παρεμβάσεις για την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων ύψους 3% του ΑΕΠ σωρευτικά (από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, από τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, από τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και από την αναμόρφωση των μισθολογίων στον δημόσιο τομέα και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης).

Δεν  έχουν αντιληφθεί την απόλυτη φτωχοποίηση στην οποίαν  έχει ήδη περιέλθει το κύριο σώμα μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και την αντικειμενική  αδυναμία τους να "αιμορραγήσουν" περισσότερο;

Έξοδα- Δαπάνες- Χρέος

Μόνο  τρόμο προκαλεί η προβλεπόμενη στο σχέδιο αβυσσαλέα μείωση του κονδυλίου για μισθούς και συντάξεις, από 18.162 εκατ. ευρώ το 2016,  σε 12.293 εκατ. ευρώ το 2017.
Το δρόμο της λιτότητας θα ακολουθήσουν και οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 που θα μειωθούν περαιτέρω: από 44,5 δισ. που προβλέπονταν στον φετινό προϋπολογισμό σε 43,59 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα που οι δαπάνες θα μειώνονται και οι φόροι θα αυξάνονται η χρεωκοπημένη Ελλάδα θα καταβάλλει στους δανειστές της 5,55 δισ. ευρώ μόνο για τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, που το 2017 θα φτάσει τα 330,07 δισ. ευρώ, από 326,57 δισ. το 2016 και 321,33 δισ. το 2015.

Αναγγέλλεται με εμφανή ικανοποίηση η διάθεση κάποιων απειροελάχιστων κονδυλίων για την ανακούφιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και  υποστηρίζουν επιπλέον ότι ο νέος φορολογικός Αρμαγεδδών έχει σχεδιαστεί με "ειδική μέριμνα για την από ουδέτερη έως και ευνοϊκή επίδρασή του στα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά".
Αλλά  πως να μπορέσει να σταθεί ένα τέτοιο συμπέρασμα, από τη στιγμή  που για το 2017, το βαρύ πυροβολικό των κρατικών εσόδων θα προέλθει από  αυξημένους έμμεσους φόρους, που όπως είναι γνωστό θίγουν κατεξοχήν τα χαμηλά εισοδήματα και έχουν έντονες συνέπειες ανισοκατανομής;

Γενικές (κοροϊδευτικές και φρικτές ) εκτιμήσεις προϋπολογισμού για το 2017

1.
Αναγνωρίζεται  ότι η ελληνική οικονομία έχει υποστεί από το 2008 και μετά πραγματική πανωλεθρία, με πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 70%, με μείωση της ζήτησης κατά 18,2% (2008-2016), που θα κορυφωθεί σημαντικά με τη νέα αφαίμαξη εισοδημάτων. Στο μαύρο φόντο της οικονομίας να  προσθέσω ακόμη, ανώτερο αριθμό επιχειρήσεων που κλείνουν από τον αντίστοιχο  αυτών που ανοίγουν, μείωση των εξαγωγών, μείωση των τουριστικών εσόδων, αρνητική αποταμίευση, πληθυσμιακή μείωση λόγω μετανάστευσης Ελλήνων (ως το 2013 427.000  αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό) κλπ. κλπ.
Σε πείσμα του "σεληνιακού" αυτού τοπίου, οι συντάκτες, με αδικαιολόγητη αισιοδοξία, καταφέρνουν να ανακαλύψουν ορισμένες οριακές λεπτομέρειες, που φαίνεται να   τους πείθουν ότι υπόσχονται "καλύτερες προοπτικές", "ανατροπή της κρίσης", "έλευση ανάπτυξης".

2. Ως προάγγελους  της έλευσης της  ανάπτυξης ορίζονται:
.         Έχει "βελτιωθεί η εμπιστοσύνη" ανάμεσα στους δανειστές και στην Ελλάδα (προφανώς, επειδή εκτελούμε ανελλιπώς και άκριτα τις γενοκτονικές  τους οδηγίες για μεγαλύτερη εξαθλίωση, ολοένα μεγαλύτερου τμήματος του λαού).
.         Έχει βελτιωθεί ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών(…όταν οι επιχειρήσεις που κλείνουν υπερβαίνουν σε αριθμό αυτές που ανοίγουν..)
.         Μείωση  της ανεργίας κατά 0.8%  (οριακή μείωση , όταν ταυτόχρονα  περισσότερο από μισό εκατομμύριο Ελλήνων έχει αναζητήσει καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, αλλά και όταν είναι γνωστό ότι σε περιόδους μακρόχρονης ανεργίας, οι άνεργοι απογοητεύονται και παύουν να εμφανίζονται στις υπηρεσίες εύρεσης εργασίας)
Και με βάση αυτές αναμένουν   ανάπτυξη 2.7% το 2017 μου μόνιμα έρχεται τα τελευταία χρόνια και όλοι οι σοβαροί αναλυτές, εύλογα,  αμφισβητούν.
Την  ίδια ώρα οι δημόσιες επενδύσεις, που αναγγέλλονται,  ανέρχονται σε λίγο παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ γνωστό  είναι  ότι χρειάζονται 100 δισ. ευρώ για να ανακάμψει η ρημαγμένη ελληνική οικονομία.

3.
Ενώ υπάρχει φανερή ικανοποίηση για το ότι "ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού υπερκαλύφθηκε" για το  2016 (το οποίο αντιπροσωπεύει το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού χωρίς τις δαπάνες για τόκους) και θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ ( περίπου 1,1 δις ευρώ), φαίνεται  είναι αδύνατον να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, για 1,75% του ΑΕΠ ( περίπου 3,2 δις ευρώ ) για το 2017  και  3,5% του ΑΕΠ( περίπου 6,5 δις ευρώ) από τα 2018 και μετά.
Δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα είναι αυτά κόβονται από μισθούς συντάξεις επενδύσεις, κοινωνικές δαπάνες κλπ και  πέφτουν στη μαύρη τρύπα του αέναου χρέους..
..και για αυτό πανηγυρίζει η κυβέρνηση…
…με τραγικές συνέπειες.  αύξησης και επέκτασης της φτωχοποίησης, αύξησης των αυτόχειρων για οικονομικούς λόγους, αύξησης των εκτρώσεων, αύξησης των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα, αύξησης των τραγικών ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία και στην παιδεία όλων των βαθμίδων, αύξησης των μαθητών που λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα, αύξησης των αστέγων και των σκουπιδοφάγων, αύξησης της εγκληματικότητας κλπ., κλπ.
Πρωτογενή πλεονάσματα και  "υπερκάλυψη" πως μπορεί να έχει θετικό πρόσημο, ενώ αναμφίβολα  πρόκειται για εμβάθυνση της εθνικής μας καταστροφής;
Σε ποιο ποσοστό παραλογισμού αναφέρεται η παραδοχή "πρωτογενούς πλεονάσματος" όταν προέρχεται  από  ΑΕΠ που όχι απλώς δεν ανέρχεται αλλά που καταποντίζεται συνεχώς.

Λοιπόν ;

Ακλουθώντας την νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πεπατημένη  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει το πόθο και  η αγωνία να πιάσουμε τους στόχους του κουαρτέτου, προφανώς για να μη μας αρνηθούν τη δόση, προφανώς, για να επιτύχουμε τη διαπραγμάτευση (σε τι αριθμό έφθασε αυτή η τελευταία; Και πάντα πριν από κάθε διαπραγμάτευση, επαναλαμβάνοντας  τη φρούδα υπόσχεση ότι μετά από αυτήν "τελειώνουν τα βάσανα"), προφανώς, για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων/δανειστών, προφανώς για να διατυμπανίσουμε επιτυχία του  ανειλημμένου  και καταστροφικού έργου.

Αδιέξοδο..

Το χρέος είναι μη βιώσιμο, έστω και αν μετά το 2018 οι δυνάστες μας  το ελαφρύνουν. Δεν πρόκειται (όπως όλα δείχνουν) να γίνει ελάφρυνση σημαντική, ενώ,  αντιθέτως, μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του  θα είμαστε σε "μνημονιακό καθεστώς", με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η λύση στην ελληνική τραγωδία είναι η πολυπόθητη ανάπτυξη.
Αλλά αυτή αποκλείεται, μέσα από το καθεστώς μνημονίων που όχι μόνο δεν αυξάνει τη  συνολική δαπάνη της οικονομίας,  αλλά  αντιθέτως την υποβάλλει σε συνεχείς  δραστικούς στραγγαλισμούς.

Τα  μνημόνια-κουαρτέτα-πολιτικές κλπ.  δεν μπορούν να  σώσουν την Ελλάδα, αντιθέτως  κάθε ημέρα, στο διάστημα αυτών των 7 ετών, βουλιάζουμε βαθύτερα.
Η μόνη λύση είναι η διακοπή  επιβολής εγκληματικών μέτρων που συνειδητά στοχεύουν στην ολοκληρωτική μας καταστροφή  
 Ας ανοίξουμε τα μάτια μας να δούμε τι, επιτέλους.....


(Με στοιχεία από φίλους μου και τη βοηθεία τους)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου