Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Η συνολική εικόνα (η εξαετία 2010-2016), η σημερινή εικόνα (η Ελλάδα σήμερα) και η ειδική εικόνα (η Ηλεία)

Η συνολική εικόνα (η εξαετία 2010-2016), η σημερινή εικόνα (η Ελλάδα σήμερα)  και η ειδική εικόνα (η Ηλεία)



Ότι διανύουμε μια περίοδο καταστροφής, επιταχυνόμενης διάλυσης της οικονομίας, αδιεξόδου και φτώχειας για τους πολίτες είναι πασιφανές.
Ποια είναι η  εικόνα και οι εικόνες της μνημονιακής περιόδου, του σήμερα και του τόπου μας της Ηλείας;

Η συνολική εικόνα (η εξαετία 2010-2016)

Στο διάστημα 2009-15, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 27% (χάθηκαν 70 δισ. ευρώ περίπου σε όρους Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), η ανεργία τριπλασιάστηκε από 7-8% σε 26-27%, η φτωχοποίηση του πληθυσμού από 18% ανέβηκε σε 48% , η παραγωγική αποψίλωση συνεχίζεται,  κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων , 500.000 Έλληνες μετανάστευσαν,  οι συντάξεις κόπηκαν, η φορολογία αυξήθηκε στα ύψη, η λιτότητα εκτινάχθηκε, το δημόσιο χρέος από 120% ‘έφτασε  στο  190%, οι τράπεζες πήραν  40 δις. € (τα οποία χάθηκαν με την 3η ανακεφαλαιοποίηση ), από το 84,4% του μέσου κοινοτικού όρου το 2009, το κατά κεφαλήν εγχώριο εισόδημα περιορίστηκε  στο 53,6%, η φτώχεια  και ο κοινωνικός  αποκλεισμός  αυξάνεται, με 4 εκατομμύρια Έλληνες να παλεύουν με τα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Στη διάρκεια της εξαετίας αυτής, το εθνικό εισόδημα της χώρας υπέστη σωρευτική συρρίκνωση κατά σχεδόν 30%, παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεων εξαναγκάσθηκαν να κλείσουν και ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε στο 1,5 εκατομμύριο ατόμων, πλήττοντας νεανικούς πληθυσμούς μέχρι 66%. Ως φαίνεται κάθε απώλεια 1% στο εθνικό εισόδημα της χώρας κοστίζει αύξηση της ανεργίας κατά επίσης 1%. Η καθοδική πορεία της χώρας προς την κόλαση συνεχίσθηκε χωρίς διακοπή καθ’ όλη την εξαετία, αλλά και, πάρα πάσα περί του αντιθέτου προσδοκία, επιταχύνθηκε στη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Με την αυθαίρετη και δογματική, με θρησκευτικού τύπου αδιαλλαξία για οπωσδήποτε και οποιοδήποτε κόστος αξίωση των μηδενικών ελλειμμάτων, «εξυγιαίνεται» το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με αναπόφευκτο αντίτιμο την πτώχευση της οικονομίας».

Με την εμμονική και εντεινόμενη πολιτική λιτότητος, περικόπτονται χωρίς τέλος οι δημόσιες δαπάνες και τα εισοδήματα, μισθοί και συντάξεις, με αυτονόητη συνέπεια την προϊούσα νέκρωση της εσωτερικής αγοράς. Στις περικοπές εισοδημάτων και δαπανών προστίθεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η υπερφορολόγηση όλων ανεξαιρέτως των συντελεστών της οικονομίας, τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Παράλληλα, με τις επιλογές της λιτότητος ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε δραστικά κατά 25%, με συνέπεια τη μείωση εισφορών στα ταμεία. Η χαριστική βολή στο ασφαλιστικό εξασφαλίσθηκε με το PSI το 2012, όταν το κράτος διέγραψε 17 δισ. αποθεματικών των Ταμείων που είχαν τοποθετηθεί σε τίτλους του δημοσίου. Η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους πραγματοποιήθηκε εις βάρος των συνταξιούχων και των ταμείων τους. «(Κ.Β)

Η  σημερινή εικόνα (η Ελλάδα σήμερα) 

Ακολουθώντας τον δρόμο των προκατόχων της, η σημερινή κυβέρνηση ορίζει και επιδιώκει δημοσιονομικούς στόχους εις βάρος της οικονομίας και με μοιραίο αντίτιμο τον κλινικό της θάνατο.
«Από τον περασμένο Μάιο και προκειμένου να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση, για να λάβει η χώρα χρήματα (το 80% επέστρεψε άμεσα στους δανειστές ως εξόφληση προηγούμενων δανεικών και με το υπόλοιπο 20% βγήκε το καλοκαίρι), η σημερινή κυβέρνηση φρόντισε για τη θεσμική κατοχύρωση όλων των απαιτήσεων που οι δανειστές προβάλλουν σταθερά και αμετακίνητα μέσω μνημονίων και δανειακών συμβάσεων από το 2010 μέχρι και τώρα.

Με πιο απλά λόγια, από τον περασμένο Μάιο η Βουλή ψήφισε και παράδωσε στους δανειστές:
.         Τον έλεγχο του μηχανισμού εσόδων.
.         Τον έλεγχο του μηχανισμού «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας.
.         Τον απόλυτο (και αυτοματοποιημένο) έλεγχο στα δημοσιονομικά.
Με τη θεσμοθέτηση της ανεξαρτησίας (από τον έλεγχο αυτής και της όποιας επόμενης ελληνικής κυβέρνησης) της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.) και του αυτόματου κόφτη δαπανών για την τήρηση του προϋπολογισμού (Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής), ο έλεγχος των δανειστών διαχέεται πέρα από της σφαίρα της οικονομίας και εγκαθίσταται απροκάλυπτα στο κέντρο της πολιτικής διαδικασίας.

Αν σε αυτά προστεθεί και η «ανεξαρτησία» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το Τραπεζικό Σύστημα, γίνεται σαφές ότι από εδώ και στο εξής οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο κεντρικών ή ακόμη και ήσσονος σημασίας πολιτικών επιλογών. Οι θεσμοθετημένες «ανεξάρτητες» αρχές (με άλλα λόγια υπάλληλοι επιλεγμένοι από τους δανειστές) θα είναι αυτές που θα αποφασίζουν για:
.         τα δημοσιονομικά,
.         τις δημόσιες δαπάνες - επενδύσεις,
.         τις αποκρατικοποιήσεις.
Με άλλα λόγια, ο όποιος στρατηγικός σχεδιασμός για τις κινήσεις και τον προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας φεύγει από τα χέρια των εκλεγμένων κυβερνήσεων και παραδίδεται σε μηχανισμούς οι οποίοι είναι δομικά ενταγμένοι σε ένα σύστημα που κυρίαρχο μέλημά του είναι η μέγιστη απόδοση των κεφαλαίων που οι δανειστές επένδυσαν κατά την ελληνική «διάσωση».(Θ.Μ)

Ο  απόλυτος «Δερβέναγας» είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. –Υπερταμείο αφού πλέον σήμερα όλα τα «φιλέτα» της δημόσια περιουσίας έχουν περάσει στη διακριτική της ευχέρεια με τη βούλα του Κοινοβουλίου.
Και είναι απόλυτος «Δερβέναγας» αφού ένα κλειστό κλαμπ θα αποφασίζει τι θα πουληθεί, τι θα ξεπουληθεί και τι θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στον σχετικό νόμο. Στον ν. 4336/2015 (σελ. 1030) αναφέρεται επί λέξει ότι: «Θα συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο (το «Ταμείο») το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία ΘΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και άλλα μέσα.».
Όλες οι  δεσμεύσεις της χώρας έχουν ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2015, όταν όλα τα κόμματα (πλην ΚΚΕ ) ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Εκεί, στο τρίτο μνημόνιο, περιγράφεται κάθε τι που σήμερα υλοποιείται με νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή, όπως αυτό της προηγούμενης Τρίτης, και ψηφίζονται μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.

….και η ειδική εικόνα (η Ηλεία)

Στην  κοντινή εικόνα βλέπουμε, την  Ηλεία,

  • να έχει ανεργία υψηλότερη από το μέσο πανελαλλαδικό(23-25%) και να είναι 30-33%,
  • η διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων (καταστημάτων, βιοτεχνιών, αυτοαπασχολουμένων κλπ ) στην εξαετία των μνημονίων να υπερβαίνει το αντίστοιχο πανελλαδικό (40-43%) και να είναι 50-55%,
  • η  αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή του νομού μας να καταστρέφεται( επί 319.000 αδρευόμενων εκτάσεων στην Ηλεία  το 48% είναι ακαλλιέργητα),  το αρδευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο  να καταρρέει, και με τα πρόσφατα μέτρα  που υπερφορολογούν  τους αγρότες, διαλύουν την φτωχομεσαία αγροτιά, αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και το ΦΠΑ, κόβουν τις επιδοτήσεις  στη Ηλεία αφού θα πληγούν από 8-9.000 οικογένειες/νοικοκυριά.
  • να μετεξελίσσεται από νομός σε χώρος, επαρχία και παράρτημα της  Αχαΐας,
  • την κοροϊδία με το ταμείο Μολυβιάτη  και τη υφαρπαγή των προσφορών  προς τους Ηλείους πυρόπληκτους και τα ψίχουλα να τα διαχειρίζονται ανεπαρκείς πολιτικοί  και να τα χρησιμοποιούν για πολιτικά παιγνίδια, ενώ τώρα κινδυνεύουν και οι δανειοδοτηθέντες    
  • τα αεροδρόμιο να χάνεται και τον Άραξο να αναπτύσσεται με απαιτούμενα ποσά 20πλάσια από αυτά που χρειάζεται της Ανδραβίδας για να λειτουργήσει ως πολιτικό,
  • την  Ολυμπία οδό  με την πιθανότητα να ολοκληρωθεί το ενωρίτερα σε μία οκταετία (αν βρεθούν οι πιστώσεις και αν όλα πάνε καλά) και μάλιστα όλοι μαζί (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ )ψήφισαν (τέλη που 2013 )την απένταξη του ( και συμφώνησε και ο Κατσιφάρας-αυτός που έλεγε πως δεν θα δεχτεί καμία περικοπή του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου του έργου)  δρόμου από τις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων και ειδικά του άξονα «Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα» που θα παραδοθεί έτοιμος το 2017  και το κομματάκι «Πάτρα- Χανάκια», γιατί μέχρι εκεί φτάνει, χωρίς το τμήμα  «Χανάκια-Πύργος-Αλφειός-Τσακώνα» το οποίο ….θα μελετηθεί
  •  τον  Σιδηρόδρομο που δεν πρόκειται να ξεκινήσει η ανακατασκευή του ούτε σε μια δεκαετία,
  • την οδική σύνδεση Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη να έχει σταματήσει επειδή δεν την θέλει το λόμπυ της Αχαΐας, 
  • κανένα μα κανένα έργο Εθνικής σημασίας να μην έχει εκτελεστεί στην Ηλεία την τελευταία 25ετια (την Αχαΐα 12, στην Αιτωλοακαρνανία 4, στην Μεσσηνία 5.. ),
  • κανένα σημαντικό έργο υποδομής να μην  έχει ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ/ ΣΕΣ 2014-2020,
  • να προβάλουν οι πάντες  έργα που έχουν μελετηθεί, ενταχτεί και χρηματοδοτηθεί από άλλους και έρχονται από παλιά (Λιμάνι Κατάκολου, Δρόμος Κρεστενα-Ανδριτσαίνα και Κυλλήνη –Εθν. Οδός) και να μας «έχουν τρελάνει με το Κατάκολο και για τα 12 εκ € που διέθεσαν, ενώ έχουν διαθέσει  10πλάσια ποσά για τα λιμάνια Πάτρας και Αιγίου.
  • τα σκουπίδια να μας έχουν πνίξει,
  • την Εθνική (!) Οδό (!!)  Πάτρα-Πύργος- Κυπαρισσία που μόνιμα επισκευάζεται στα λόγια  από την Περιφέρεια να είναι καρόδρομος και βωμός ανθρωπίνων θυσιών,
  • τις Σχολές ΤΕΙ να κινδυνεύουν και  την ανυπαρξία Πανεπιστημιακής Σχολής
  • την μη ύπαρξη Βιομηχανικής Ζώνης  ,
  • την χωρίς αξιοποίηση της Αρχ. Ολυμπίας,
  • την απουσία πρόβλεψης, προγραμματισμού,  μελέτης και  εκτέλεσης  κάποιου μεγάλου έργο  στην Ηλεία. 

Ποιοι έφεραν την Ηλεία σε αυτήν κατάσταση;
Μήπως δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ,που κυβέρνησαν τα 40τελευταία χρόνια;
Αυτοί δεν διαχειρίστηκαν τις τύχες της Ηλείας;
Αυτοί που τώρα παριστάνουν τους έκλπληκτους.

Οι ευθύνες  του ΣΥΡΙΖΑ (εκτός από τις γενικές που τις έχουμε αναφέρει ), έχουν να κάνουν με τον οδικό άξονα «Πάτρα- Πύργος», την απουσία οιαδήποτε σχεδίου για την Ηλεία και ότι δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία να άρει την κατολισθητική πορεία αποανάπτυξης της.
Οι ευθύνες  του έχουν να κάνουν με τον να ακολουθούν την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε θέματα όπως οι αποζημιώσεις  από τις καταστροφές λόγω ακραίων φυσικών φαινομένων και στα «κατόπιν ενεργειών μου».
Οι ευθύνες  του ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κάνουν με το προωθούμενο ξεπούλημα  της δημόσιας γης και περιουσίας της Ηλείας (ακτές, ακίνητη περιουσία, Λιμάνια Κατάκολου και Κυλλήνης, Καϊάφας, Θίνες Βαρθολομιού, Σιδηρόδρομος…. )

Οι εικόνες αυτές  είναι,  η συνολική εικόνα (η εξαετία 2010-2016), η σημερινή εικόνα (η Ελλάδα σήμερα)  και η ειδική εικόνα (η Ηλεία),
αλλά σημασία έχουν τα μάτια που τις βλέπουν και τις κατανοούν (οι πολίτες) και κυρίως πως τις εκτιμούν, αντιδρούν και αγωνίζονται…
..και τα πράγματα είναι απλά…
…ή «κάθεσαι στα αυγά» και περιμένεις σου  το τέλος (και τέλος σου)
…ή αγωνίζεσαι και ελπίζεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου