Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Τον κακό σας τον καιρό, Δήμαρχε και Περιφέρεια

Τον κακό σας  τον καιρό,  Δήμαρχε και Περιφέρεια




Όταν σε ένα Δήμο , η Δημοτική αρχή,  δεν  παίρνει τα μέτρα η πόλη να αντιμετωπίσει  μια καταιγίδα, όταν  η ανικανότητα φοράει γραβάτα και κάθεται στην δημαρχιακή καρέκλα, ε !, αυτό λέγεται Δήμαρχος (Γαβρίλης Λιατσής κλπ).

Όταν τα ποτάμια και χείμαρροι πλημμυρίζουν, καταστρέφονται καλλιέργειες  και περιουσίες, όταν η απουσία υπάρχει μόνο με δηλώσεις ενδιαφέροντος και συμπόνιας (μετά το κακό), ε!, αυτό λέγεται  Κρατικός μηχανισμός (!!) και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όταν μια επιδείνωση  του καιρού, αναμενόμενη και προαναγγελθείσα και η πόλη  γίνεται «Βενετία», όταν περιοχές σε όλους μας γνωστές γίνονται «λίμνες», όταν οι ίδιοι χείμαρροι και τα ποτάμια ξαναπλημμυρίζουν, όταν  ένα καιρικό φαινόμενο  υπερβαίνει την μέτρια ένταση και γίνεται ο «κακός χαμός»  και  «το έλα να δεις», αυτό σημαίνει : ελαχίστη πρόνοια - αδυναμία πρόληψης - έλλειψη σχεδιασμού και ανικανότητα.

Πιθανόν να το «ρίξουν» στην ένταση  και στο «πρώιμο/πρόωρο»  του φαινομένου, αλλά  Δήμοι, οι Περιφέρειες, το κράτος , ο ρόλος τους δεν είναι ακριβώς να προλαμβάνουν τέτοια φαινόμενα και να προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση τους και την μη αρνητική επίδραση στους πολίτες και Δημότες ;

Στα φυσιολογικά καιρικά  φαινόμενα δεν χρειάζεται κάτι (άντε καμιά ομπρέλα και καμιά γαλότσα από τους  πολίτες), στα μη συνηθισμένα απαιτείται και χρειάζεται η συνδρομή της πολιτείας..
Όταν πόλεις  μετατρέπονται σε νησιά και οι δρόμοι σε κανάλια, κάτι φταίει.

Και δεν είναι μόνο ο καιρός.
Οι κακοτεχνίες, τα μπαζωμένα ρέματα, οι ανύπαρκτοι οι βουλωμένοι υπόνομοι, τα ακαθάριστα ποτάμια  και ο χείμαρροι  είναι ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας, των Δήμων.

Είναι το μπάζωμα των ρεμάτων, είναι η οικοδόμηση πάνω στα μπαζωμένα, είναι ο ελλιπής καθαρισμός των φρεατίων, είναι η έλλειψη αποστραγγιστικών και αντιπλημμυρικών έργων, είναι η παντελής απουσία προληπτικής πολιτικής σε συνδυασμό με την διαρκή αποδυνάμωση των μηχανισμών αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Αλλά ποιού κράτους;  Των ανύπαρκτων χρηματοδοτήσεων, ελέω μνημονίων, αλλά και αυτών που παρέχονται,  χορηγούνται με μεγάλη καθυστέρηση  (με την εκπνοή του Ιουλίου έγινε γνωστή και η έγκριση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το έτος 2016 για συντηρήσεις του αντιπυρικού και οδικού δικτύου.)
Μήπως κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει με τα σεισμικά φαινόμενα. Όλοι οι επιστήμονες (και η λογική)  καλούν να πραγματοποιηθεί  ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και των χώρων συνάθροισης κοινού (μπαρ, ταβέρνες κλπ), να υπάρχει σχέδιο και πρόγραμμα για μετά τον σεισμό κλπ). Αλλά κανείς δεν ασχολείται ..

Αλλά ας επανέλθουμε και πάλι στις πλημμύρες…
Ποιου κράτους, όταν το ΓΟΕΒ και τα ΤΟΕΒ εκλιπαρούν για οικονομική ενίσχυση για να συντηρήσουν το αποστραγγιστικό δίκτυο και έκρουαν το κώδωνα του κινδύνου, αλλά ποιός να τους ακούσει ; Αν δεν τους ενισχύσει το κράτος (Δημόσιο το λένε !!), ποιος θα τους ενισχύσει οι αγρότες, που είναι πνιγμένοι (όπως  τα χωράφια και οι καλλιέργειες τους   από τις πλημμύρες )στα χρέη

Ποιάς  Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Χωρίς πόρους και τους Δημάρχους, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες, που δεν προετοιμάζονται, δεν μιλούν δεν  διαμαρτύρονται, δεν διεκδικούν.. αλλά συμφωνούν με τα μνημόνια, αυτά που κόβουν πόρους  από την Τοπική Αυτοδιοίκηση(90 εκ. ευρώ προβλέπει ο Προϋπολογισμός  για το 2016 από 250 εκ. το 2015 και 302 εκ. το 2014), με τις  υπηρεσίες τους  να επιβιώνουν αγκομαχώντας και των  έργων τους, να  έχουν συρρικνωθεί ή  να μην υπάρχουν..

Η ειρωνεία είναι ότι σε λίγο καιρό θα  συνεδριάσουν  τα Σ.Ο.Π.Π Ηλείας και Δήμων(Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) με θέμα τον συντονισμό (!!!)  και την συνεργασία των φορέων στην εκτέλεση έργων(!!!) και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιπλημμυρική προστασία γιατί (με βάση τις ανακοινώσεις) μπαίνουμε στο χειμώνα και πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων…

"...και λένε τα ανακοινωθέντα φταίει ο κακός τους ο καιρός...".
Κάθε (μα κάθε) φορά, που ένας ανίκανος έχει να χρεωθεί μια πλήρη και καταστροφική αποτυχία βρίσκει μια γελοία δικαιολογία.
Πάντα του φταίει κάτι άλλο, εκτός από την ανικανότητα που τον δέρνει.

Υστερόγραφο:
1.
Τα καιρικά φαινόμενα των ημερών δεν τέλειωσαν, με βάση τις προγνώσεις έχουμε ακόμα ένα 24ωρο ακόμη.
2.
Ο  Χειμώνας είναι μπροστά….
3.
Στην χαρτογράφηση του Λιμένα Κατάκολου που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες  το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού με την ονομασία «Υδρογραφικό Στράβων», εκτός της παράτας της παρουσίασης  αυτής της δράσης στο Δημαρχείο, ο  Δήμαρχος  Πύργου  δεν πρέπει να προσθέσει τη υδρογραφική χαρτογράφηση  του Πύργου, τώρα που έχει μετατραπεί σε ποτάμια και λίμνη :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου