Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Η Ολυμπιάδα… χρεοκόπησε

Η Ολυμπιάδα… χρεοκόπησε




















Είναι η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Φλόγα παραλίγο να σβήσει πριν καν ξεκινήσει η Ολυμπιάδα. Κι όμως αυτό συνέβη στην Βραζιλία, τη χώρα που φιλοξενεί τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες των νεότερων χρόνων.
Μια μέρα πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας , οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού λίγο έξω από το Ρίο, μαζί με διαδηλωτές που αντιτίθενται στην διεξαγωγή των Αγώνων, είχαν φράξει τον δρόμο για να μην περάσει η Φλόγα.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού για να απωθήσει τους  διαδηλωτές και να ανοίξει τον δρόμο για την Φλόγα.

Αξίζει μια τέτοια τύχη στην Ολυμπιακή Φλόγα που κάθε 4 χρόνια ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι από την Αρχαία Ολυμπία, για να φτάσει στην εκάστοτε διοργανώτρια Πόλη;
Δυστυχώς η τύχη της ιερής Φλόγας, που συμβολίζει τόσο σπουδαία, πανανθρώπινα ιδανικά, είναι εδώ και πολλές δεκαετίες στα χέρια «μικρών» ανθρώπων. Οι «Αθάνατοι», τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αντιπροσωπεύουν το εντελώς αντίθετο από τα ιδανικά της Ολυμπιακής Ιδέας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σήμερα δεν  έχουν καμία σχέση με αυτό που πραγματικά πρέπει να εκπέμπει, Ειρήνη, συναδέλφωση, φίλιας και αλληλεγγύη των λαών , υγιής άμιλλα  μεταξύ των αθλητών.

Το χρήμα είναι ο Θεός τους, το με κάθε τρόπο κέρδος, είναι ο δρόμος τους.
Εκπροσωπούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.
 Έκαναν τα πάντα για να γίνουν μέλη της ΔΟΕ και δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τα προνόμια και την εξουσία που τις δίνει αυτή η θέση. Αδιαφορούν για το πόσο ακριβά πληρώνουν κάθε φορά οι πολίτες των χωρών που αναλαμβάνουν την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι απαιτήσεις τους είναι …πολύπλοκες, γι αυτό και οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται μόνο γύρω από το τραπέζι όπου συνεδριάζει η ΔΟΕ.


Οι Αθάνατοι, έχουν προ πολλού παραδώσει τα «κλειδιά» της μεγαλύτερης διοργάνωσης του πλανήτη, σε μερικές πολυεθνικές εταιρίες.
Εταιρίες αθλητικών ειδών, εταιρίες πασίγνωστων καταναλωτικών προϊόντων, μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και εταιρίες που έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα οργάνωσης και προβολής της Ολυμπιάδας.
Σε κάποιες απ΄ αυτές οι Αθάνατοι είναι μεγαλομέτοχοι, αν δεν είναι οι βασικοί ιδιοκτήτες. 

Οι αποκαλύψεις  για χρηματισμό «Αθανάτων»  πριν και μετά από κάθε Ολυμπιάδα είναι συνεχείς. Είναι τόσες πολλές, που  αναρωτιέται κανείς: Υπάρχει Ολυμπιάδα που ανατέθηκε από την ΔΟΕ,  χωρίς παράπλευρο χρηματισμό;

Η 31η Ολυμπιάδα του Ρίο, αποκαλύπτει πλήρως τη σκοτεινή πλευρά της πιο μεγάλης διοργάνωσης του πλανήτη.

1.
Στο Ρίο ξεσκεπάστηκαν τα αληθινά αφεντικά της Ολυμπιάδας, οι λεγόμενοι «Αθάνατοι» τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και κάποιες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες του πλανήτη.  Κάνουν πως δεν βλέπουν την κακή διοργάνωση, αδιαφορούν για τις συνθήκες, για τις κατασκευές που καταρρέουν, για τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται.
Τα λεφτά έχουν μοιραστεί, τα δικαιώματα κλείστηκαν (πουλήθηκαν), το προϊόν δεν μπορεί να δυσφημιστεί. Όλοι κάνουν ότι τα πάντα είναι στη θέση τους.
Την ίδια ώρα οι Αθάνατοι της ΔΟΕ και των Παγκόσμιων Ομοσπονδιών Αθλημάτων (όπως είναι του Στίβου),  είναι πρόθυμοι να παίξουν ένα ακόμα πολιτικό (γεωπολιτικό παιχνίδι).
Αυτή τη φορά σε βάρος της Ρωσίας, η οποία κατηγορείται για προώθηση του ντόπινγκ με κρατική μέριμνα. Τα άλλα, απίθανα παγκόσμια ρεκόρ, προφανώς είναι αποτέλεσμα …βιολογικής τροφής!

2.
Διεξάγεται σε μια χώρα που είναι ήδη χρεοκοπημένη, αν και είναι μια ανερχόμενη δύναμη. Σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειοψηφία υποφέρει από την ανεργία, την φτώχεια, την εγκληματικότητα και τα χρέη.

Η Ολυμπιάδα ανήκει στους «Αθάνατους» 

Ο άνθρωπος που μετέτρεψε την Ολυμπιάδα σε ένα κακό παζάρι είναι ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.  Ανέλαβε την προεδρία της ΔΟΕ το 1980 και παρέδωσε το 2001. Αυτό που άφησε πίσω του ο καταλανός (οπαδός του Φράνκο στα νιάτα του) δεν έχει καμία σχέση με το εκπέμπων  μήνυμα της Ειρήνης, συναδέλφωσης, φίλιας και αλληλεγγύης των λαών  της  υγιούς άμιλλα  μεταξύ των αθλητών.

Το προϊόν όμως αυτό φαίνεται ότι έχει φτάσει στα όρια του. Στο Ρίο αντί να διαφημιστεί το προϊόν που λέγεται Ολυμπιάδα, τρεμοσβήνει.

Η διοργάνωση της Βραζιλίας αποκαλύπτει ότι τα πάντα είναι προσυμφωνημένα, κανείς δεν μπορεί και δεν θέλει πλέον να κουνήσει τα πράματα.

Οι υποψίες είχαν φανεί από τις αρχές του έτους.
Το 2016 ξεκίνησε με τα σκάνδαλα διαφθοράς και χρηματισμού παραγόντων στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FΙFA), στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή (UEFA) καθώς και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF). Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», η εμπλοκή του πρώην προέδρου της ΙΑΑF, Σενεγαλέζου Λαμίν Ντιακ και του γιου του Πάπα Μασάτα Ντιάκ ίσως να μην τελειώνει μόνο στο περίφημο σκάνδαλο ντόπινγκ στο ρωσικό αθλητισμό. Αντίθετα, όπως αποκάλυψε ο Cuardian , οι γαλλικές αρχές ερευνούν την εμπλοκή των δύο σενεγαλέζων Αθανάτων σε υποθέσεις χρηματισμού που αφορούν την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από το Ρίο για το 2016 και από το Τόκιο για το 2020. Ο Λαμίν Ντιακ ήταν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) από το 1999 μέχρι και το 2013 συμμετέχοντας και στις δύο σχετικές ψηφοφορίες για τις «οικοδέσποινες» πόλεις των συγκεκριμένων διοργανώσεων. Ως ενδείξεις που οδήγησαν τις αρχές να ασχοληθούν με τις συγκεκριμένες υποθέσεις και το ρόλο του Ντιάκ φέρεται να είναι κάποια ύποπτα περιστατικά. Όπως, για παράδειγμα, η χορηγία αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων μιας ιαπωνικής εταιρείας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου και η αλλαγή στάσης του Ντιάκ για την υποψήφια πόλη του 2020. Ο ίδιος, αν και αρχικά είχε τεθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Κωνσταντινούπολης, αργότερα βγήκε ανοιχτά υπέρ του Τόκιο.
Οι συμφωνίες της σκληρής ηγεσίας των Αθανάτων με τις μεγάλες πολυεθνικές δεν γίνονται για κάθε μια Ολυμπιάδα. Οι συμφωνίες αφορούν μία και δύο δεκαετίες.

Το πρόσωπο που μετέτρεψε την Ολυμπιάδα χωρίς ενδοιασμούς σε μπίζνα χωρίς όρια είναι ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Δεν ήταν μόνος, αλλά αυτός ήταν ο επικεφαλής.

Ο Σάμαρανκ :
Διέγραψε από το ολυμπιακό λεξικό τον όρο ερασιτέχνης.
Έκανε πανίσχυρους τους επαγγελματίες αθλητές.
Επί των ημερών του μπήκαν στα ταμεία της ΔΟΕ 15 δισ. δολάρια.
Επί των ημερών του επίσης,  τα αποκλειστικά δικαιώματα της μετάδοσης των αγώνων δόθηκαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Ως τα μέσα της δεκαετίας του '80 τα αποκλειστικά δικαιώματα είχε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Το 1988 και για πρώτη φορά η ΔΟΕ υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με το NBC και μάλιστα για 20 χρόνια ως το 2008. Η αρχική συμφωνία έχει ανανεωθεί για ακόμα 20 χρόνια, δηλαδή έως το 2028!

Η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ από τις τηλεοπτικές συμφωνίες τις οποίες υπογράφουν τα αμερικανικά κανάλια με τη ΔΟΕ, εισπράττει για λογαριασμό της το 12% και από τις εμπορικές συμφωνίες το 20%. Από τη συμφωνία της ΔΟΕ με το NBC που ίσχυε έως το 2008,  έβαλε στο ταμείο της το ποσό των 420 εκατ. δολ., ποσό μεγαλύτερο από εκείνο που εισέπραξαν ως δικαιώματα οι υπόλοιπες 193 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές.

Ο Ισπανός συγγενής του  Μανόλο Ρομέρο, έχει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (1992) το πακέτο των διαφημίσεων και του τηλεοπτικού εξοπλισμού της Ολυμπιάδας.

Τη διαχείριση των λογαριασμών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έχει αναλάβει η «Waterhouse Price», η οποία είχε επιλεγεί και  ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του «Αθήνα 2004».

Η εφημερίδα «Ελ Παΐς» εγραφε στις 31.1.1999: «Τα περισσότερα χρήματα δεν διακινούνται εκεί που διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά εκεί που κατατίθενται τα εκατομμύρια δολάρια από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το πρόγραμμα μάρκετινγκ της ΔΟΕ».

Τα σκάνδαλα πλακώνουν την ΔΟΕ εδώ και πολλές δεκαετίες.
Το 1998, όμως ήταν μια κακή χρονιά με την αποκάλυψη για την ανάληψη της Χειμερινής Ολυμπιάδας από το Σολτ Λέικ Σίτι (ΗΠΑ).
Το σκάνδαλο χρηματισμού «αθανάτων», αποκαλύφθηκε  τον Νοέμβριο του 1998, από τον αμερικανό δημοσιογράφο  Κρις Βενοκούρ. Στην εκπομπή του σε τηλεοπτικό κανάλι της Γιούτα αποκάλυψε το γράμμα του αντιπροέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι, με το οποίο ενημέρωνε την κόρη του «αθάνατου» Ρενέ Εσόμπα από το Καμερούν, ότι δεν θα ανανεώσουν την υποτροφία της.
Αποκάλυψε όμως και ένα «δώρο» συνολικής αξίας  700.000 δολαρίων, τα οποία εισέπραξαν από την Οργανωτική Επιτροπή του Σολτ Λέικ Σίτι,  6 αθάνατοι, οι οποίοι διεγράφησαν από την ΔΟΕ. Όμως αλλοι 4 παραιτήθηκαν, ενώ υπήρχαν και αλλοι 9 που την γλύτωσαν με προειδοποίηση από την ΔΟΕ.
Στο επίκεντρο του σκανδάλου όμως ήταν και τα μέλη της επιτροπής της ΔΟΕ για τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δικαιώματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρώτοι και καλύτεροι, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Γιονγκ, ο κ. Γκίλαντι και ο κ. Μανόλο Ρομέρο.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για τις αποκαλύψεις έβαλε το χέρι του ο γνωστός μεγιστάνας των ΜΜΕ παγκοσμίως Ρ. Μέρντοχ που έχει μείνει έξω από τις συμφωνίες με την ΔΟΕ.
Τα όσα άφησε ο Σάμαρανκ πίσω του, τα αξιοποίησαν οι διάδοχοι του με το παραπάνω.

Η διοργανώτρια πόλη χρεοκόπησε

Οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι οι διαδηλώσεις κατά της Ολυμπιάδας δεν είναι τόσο μεγάλες.
 Λένε μάλιστα πως ήταν περισσότερες και μαζικότερες , τρία χρόνια πριν (2013-2014) κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.
 Μπορεί!

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που κάποιοι πολίτες των πόλεων ή χωρών που φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς διαφωνούν με την διοργάνωση. 
Όμως είναι η πρώτη φορά που είναι τόσο έντονη η αίσθηση ότι οι πολίτες της διοργανώτριας χώρας δεν είναι ευτυχείς που υποδέχονται την Ολυμπιακή Φλόγα.

Έχουν τους λόγους τους.
Την ώρα που αυτοί υποφέρουν η χώρα ανέλαβε μέσα σε τρία χρόνια να μοιράσει χρήμα σε κατασκευαστές, πολυεθνικές εταιρίες, μεσάζοντες κλπ, κλπ, αναλαμβάνοντας την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και δυο χρόνια μετά την Ολυμπιάδα.
 Ο ισχυρισμός ήταν ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί η οικονομία! (Κάπου το έχουμε ξανακούσει, είναι σίγουρο).

Η Βραζιλία του 2016 είναι και πάλι μια χρεοκοπημένη χώρα
Η Βραζιλία κατάφερε, στις αρχές του νέου αιώνα, να αποφύγει την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία, με τη «βοήθεια» του ΔΝΤ, πληρώνοντας πάρα πολύ ακριβά τα δάνειο που πήρε, αφού λεηλατήθηκε η δημόσια περιουσία της, καθώς επίσης μέρος της ιδιωτικής, ενώ οι πολίτες της βίωσαν εξαιρετικά οδυνηρές καταστάσεις.

Ήδη, από τη δεκαετία του ΄70 το εξωτερικό χρέος των χωρών της Λατινικής Αμερικής άρχισε να διογκώνεται. Η χρηματοδότησή του δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν οι ΗΠΑ ανέβασαν τα επιτόκια, ανατιμήθηκε το δολάριο και η παγκόσμια οικονομία μπήκε σε συνθήκες ύφεσης. Αυτό πυροδότησε τις διαδικασίες για την επερχόμενη κρίση χρέους. Η κρίση ξεκίνησε το 1982 από το Μεξικό και μεταδόθηκε στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Χιλή. Η κρίση διήρκεσε μία δεκαετία και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε το 1992, όταν οι αμερικάνικες τράπεζες συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του εξωτερικού χρέους. Αρχικά συμφώνησαν με το Μεξικό (1990) και στη συνέχεια με τις Φιλιππίνες, την Κόστα Ρίκα, τη Βενεζουέλα και την Ουρουγουάη (1991). Τέλος, το 1992 έκλεισαν συμφωνίες ελάφρυνσης του χρέους, με την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Αυτή όμως ήταν η αρχή μίας μεγάλης περιπέτειας των χωρών της Λατινικής Αμερικής, καθώς οι διεθνείς τράπεζες, έχοντας μία τεράστια ρευστότητα, προχώρησαν σε μείωση των επιτοκίων και σε αναζήτηση νέων αγορών. Έτσι άρχισαν να δανείζουν πάλι, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να σημειωθεί νέα κρίση χρέους. Πρώτο θύμα ήταν πάλι το Μεξικό. Το 1994 οδηγήθηκε σε νέα κρίση χρέους και χρειάστηκε ένα δάνειο 50 δις. δολαρίων από τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ για να την αντιμετωπίσει. Το 1997- 99 ήταν η σειρά τη Βραζιλίας.
Αφού ξεπεράστηκε όμως η κρίση, η οικονομία της Βραζιλίας εκτινάχθηκε. Φαίνεται όμως πως και πάλι έγινε με λάθος τρόπο. Με χαμηλά επιτόκια και μεγάλο δανεισμό. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας βοήθησε μαζικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Λούλα, αυξάνοντας τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, με την παροχή δανείων – με αποτέλεσμα όμως να αυξηθούν τα ιδιωτικά χρέη σε μεγάλο βαθμό. Πριν από δέκα χρόνια, η μικρομεσαία τάξη της Βραζιλίας των 190 εκ. κατοίκων, αποτελούσε το 40% του συνολικού πληθυσμού. Σήμερα έχει ξεπεράσει το 50%, στηριζόμενη όμως στις πιστώσεις – γεγονός που λειτούργησε αντίστροφα, αμέσως μετά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, με αποτέλεσμα το 5,6% των τραπεζικών δανείων να είναι αδύνατον να αποπληρωθεί .
Όλα  αυτά έφεραν και πολιτική κρίση. Οργανώθηκε η αποπομπή της Προέδρου Ρούσεφ, με την κατηγορία πολιτικού χρηματισμού μέσω της πετρελαικής εταιρίας της Βραζιλίας της Petrobras.
Οι πολέμιοι της στην Γερουσία και το Κοινοβούλιο, βρίσκονται σήμερα και αυτοί μπλεγμένοι σε υποθέσεις χρηματισμού.  
Μετά την Ολυμπιάδα , στην Βραζιλία θα υπάρξει και ακόμα μεγαλύτερη πολιτική κρίση.

Εκτός από την Βραζιλία έχει χρεοκοπήσει ήδη η διοργανώτρια πόλη,  η πιο γνωστή πόλη της Βραζιλίας, το Ρίο ντε Ζανέιρο.
Οι αγώνες έχουν επιβραδύνει κατά κάποιο τρόπο την οικονομική κρίση, χωρίς όμως να γλιτώσουν την πόλη από τη χρεοκοπία. Η  κυβέρνηση της περιφέρειας του Ρίο έχει κηρύξει ήδη χρεοκοπία, ο κυβερνήτης Φρανσίσκο Ντορνέλες μιλάει για “οικονομική καταστροφή” η οποία δυσκολεύει την πόλη να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις των αγώνων.
Η  πόλη του Ρίο πήρε πρόσφατα δάνειο 870 εκατομμύρια δολάρια από την κεντρική κυβέρνηση για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αλλά στους όρους του δανείου που έθεσε -ως άλλο ΔΝΤ - είναι να πουλήσει το δίκτυο ύδρευσης της. Η τοπική κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή ένα έλλειμμα της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα νοσοκομεία υπολειτουργούν και τα 870 εκατομμύρια θα πάνε στο μεγαλύτερό τους μέρος για να καλύψουν έξοδα για την ασφάλεια.

Μόλις τελειώσει η Ολυμπιάδα η  κατάσταση θα γίνει χειρότερη καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι απολύσεις στις κατασκευαστικές εταιρίες που είχαν αναλάβει τα έργα των αγώνων.

Απλήρωτοι είναι οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί , οι υπάλληλοι, όσοι δηλαδή εργάζονται πυρετωδώς για την Ολυμπιάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου