Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Το «μέτωπο» και η βιτρίνα

Το  «μέτωπο» και  η βιτρίνα




Η απαίτηση:

Στις εξοργιστικές απαιτήσεις των δανειστών περιλαμβάνονται:

-Η περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού των 586 ευρώ (510 για τους νέους έως 25 ετών), τον οποίο οι δανειστές θεωρούν “υπερβολικά υψηλό” σε σχέση με ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες!
-Η κατάργηση της μισθολογικής ωρίμανσης λόγω προϋπηρεσίας.
-Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.
-Η μεγάλη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% του προσωπικού.
-Η προώθηση νέου (αντι)συνδικαλιστικού νόμου, που θα αποδυναμώνει περαιτέρω τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα δυσκολεύει κατά πολύ την κήρυξη απεργίας.
-Η θωράκιση του καθεστώτος υπονόμευσης – πρακτικά κατάργησης – των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προς όφελος των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, που επιβάλλει, με το “πιστόλι” της απόλυσης στον κρόταφο, η εργοδοσία.

Η είδηση :

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε σήμερα με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά, προκειμένου, η Ελλάδα να επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.
Για όσους δεν ενθυμούνται ή δεν γνωρίζουν τα ακρωνύμια που πραναφέραμε, αυτά σημαίνουν:
ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών)
ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας
ΓΣΕΒΕΕ  (Γενική  Συνομοσπονδία  Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας).
ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων )
ΓΣΕΕ ( Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας)

Ο υπουργός μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε τα εξής:
«Το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη. Δεν τίθεται θέμα μείωσης περαιτέρω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών, τίθεται ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η πραγματικότητα

Με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, κυβέρνηση και εργοδότες προχωρούν στη χάραξη «κοινής γραμμής» στα Εργασιακά, ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, να μονιμοποιηθεί το καθεστώς ζούγκλας που έχει επιβληθεί στην αγορά εργασίας και όλοι μαζί, κάτω από τη «σημαία» της  συνεργασίας, να περάσουν τις νέες ανατροπές που είναι «επί θύραις», προλαμβάνοντας κάθε εργατική αντίσταση.
Μέτωπο βιτρίνα για να υπάρχει το επιχείρημα «εμείς το παλέψαμε αλλά οι Θεσμοί και το κακό ΔΝΤ επέμειναν»

Το παρελθόν που ορίζει το μέλλον

Όταν δημοσιοποιήθηκαν τα μέτρα, τα οποία οι δανειστές προωθούν, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, η κυβέρνηση τα διέψευσε.
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι οι σχετικές προτάσεις έχουν γίνει, αλλά η ίδια δεν συμφωνεί.
Λες και δεν έχουμε ξαναδεί αυτή την κυβέρνηση να εφαρμόζει μέτρα, με τα οποία… διαφωνεί.

Στην προχθεσινή συνάντηση  , αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, παρουσίασε ένα «κοινωνικό μέτωπο», το οποίο θα αναλάβει να πείσει τους δανειστές ότι κάνουν λάθος…

Στο «μέτωπο» συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και η διοίκηση της ΓΣΕΕ. Δηλαδή, οι καλύτεροι φίλοι των εργαζομένων, στον αγώνα τους κατά των μνημονίων!

Με ποιο κουράγιο να ζητήσουν απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση της απεργίας οι εκπρόσωποι των δανειστών, όταν αντικρίσουν τα αποφασισμένα πρόσωπα του Φέσα, του Κορκίδη, του Παναγόπουλου;


…ή υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις και ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των  εργαζομένων ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου