Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ψυχροπολεμικός κλοιός απο τη Nατοϊκή «Ανακόντα» γύρω απο τη Ρωσία

 Ψυχροπολεμικός  κλοιός απο τη Nατοϊκή «Ανακόντα» γύρω απο τη Ρωσία




Σε ψυχροπολεμικό κλίμα, με φόντο στρατιωτικά γυμνάσια-μαμούθ δίπλα στη Ρωσία και με σενάρια πολέμου επί χάρτου στο τραπέζι, οι 28 υπ. Αμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, προλειαίνοντας ουσιαστικά το έδαφος για τη λήψη μιας σειράς κρίσιμων αποφάσεων κατά τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις 8-9 Ιουλίου, στη Βαρσοβία.

Ηδη ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προανήγγειλε χθες την «εκ περιτροπής ανάπτυξη τεσσάρων πολυεθνικών, ισχυρών ταγμάτων στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία», μεταφράζοντας πολιτικά την κίνηση ως «σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει όλους τους συμμάχους».

«Αποτελούν μέρος μιας πολύ πιο βαθιάς αλλαγής της αμυντικής διάταξής μας ως απάντηση στις απαιτητικές προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι οι λεπτομέρειες για το μέγεθος (περίπου 4.000 άνδρες), τη σύνθεση (υπό το πρόσταγμα ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Καναδά) και τη χρονική διάρκεια της αποστολής των ταγμάτων θα καθοριστούν στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου.

Επικαλούμενες πάντως κλιμακούμενη επιθετικότητα από πλευράς Ρωσίας, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία) εγείρουν πρόσθετες απαιτήσεις-εγγυήσεις για εναέριες περιπολίες ΝΑΤΟϊκών μαχητικών στους αιθέρες τους και εγκατάσταση στα εδάφη τους ενός μεσαίου βεληνεκούς αντιπυραυλικού συστήματος έναντι της Ρωσίας.

Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, «ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζουν παραπλανητικές τις όποιες συζητήσεις για επικείμενη επίθεση, άποψη που συμμερίζονται το Παρίσι και το Βερολίνο», ενώ «τα νότια κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που είναι επικεντρωμένα στη μεταναστευτική ροή και στα αποτυχημένα κράτη στα σύνορα της Ευρώπης, μπορεί επίσης να είναι απρόθυμα να χορηγήσουν περισσότερους πόρους στην ανατολική πτέρυγα», προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αποστολής τεσσάρων ταγμάτων στα ανατολικά σύνορα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εκλαμβάνεται από τη Μόσχα ως πρόσθετη πρόκληση στα βορειοδυτικά σύνορά της, όπου από τις 7 Ιουνίου διεξάγονται τα μεγαλύτερα ΝΑΤΟϊκά στρατιωτικά γυμνάσια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Γυμνάσια

Υπό την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ανακόντα-16» και με σενάριο μια σύρραξη μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, τα γυμνάσια διεξάγονται επί πολωνικού εδάφους, με τη συμμετοχή 31.000 στρατιωτών από 24 χώρες (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εκτός Συμμαχίας, όπως η Φινλανδία, η ΠΓΔΜ, η Ουκρανία, η Γεωργία, καθώς και το Κοσσυφοπέδιο), 3.000 οχημάτων, 105 αεροσκαφών και 12 πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα δε με την ιστοσελίδα wsws.org, το «παρών» δίνουν και «400 πολίτες από ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες», «μέρος μιας δύναμης 35.000 εθελοντών που έχει κινητοποιήσει η Πολωνία υπό το πρόσχημα της “εθνικής άμυνας” έναντι της Ρωσίας».

Στο πλαίσιο της άσκησης, γερμανικά τανκς θα διασχίσουν την Πολωνία από τα δυτικά προς τα ανατολικά, για πρώτη φορά από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ενώ προβλέπεται νυχτερινή ρίψη Αμερικανών αλεξιπτωτιστών από ελικόπτερα για την κατασκευή προσωρινής γέφυρας πάνω από τον ποταμό Βιστούλα.

Αν και μακράν η μεγαλύτερη, η «Επιχείρηση Ανακόντα» είναι μία από τις πολλές ΝΑΤΟϊκές που διεξάγονται τον τελευταίο καιρό στην ανατολική Ευρώπη (με αξιοσημείωτη την ενισχυμένη συμμετοχή της Γερμανίας).

Εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Συμπίπτει με τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στη Ρουμανία και την Πολωνία.

Κι έλαβε ήδη την απάντηση της Μόσχας, με την ανακοίνωση συνολικά 2.000 αεροναυτικών και χερσαίων ασκήσεων στα ρωσικά εδάφη, έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Πρόκειται για «εφιαλτικό σενάριο» στην υπόθεση «ενός κακού υπολογισμού», τόνισε ανωνύμως στον «Guardian» στρατιωτικός ακόλουθος ευρωπαϊκής πρεσβείας στη Βαρσοβία.

Ακόμη όμως κι αν αυτό δεν συμβεί, «οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα περιθώρια στρατηγικής αυτονομίας, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των εκτός Ευρώπης πρωταγωνιστών», παρατηρεί σε άρθρο του στη «Huffington Post» ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, δρ Σιρίλ Μπρε, θέτοντας και το ερώτημα εάν «η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να αποφασίσει αυτόνομα, τον Ιούλιο, ως προς την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας».

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου