Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ποιος θα βάλει τέρμα;

Ποιος θα βάλει τέρμα;



Ποιον θα πιστεύατε, τον Καμμένο που λέει ότι πάει, καθαρίσαμε με τα Μνημόνια, ή τον Στουρνάρα που λέει ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και δεν υπάρχει περιθώριο επανάπαυσης;

Ακόμα και όσοι δε θέλετε να μπείτε στο δίλημμα της επιλογής, ακόμα κι αν δεν έχετε διαβάσει το τρίτο Μνημόνιο, το Μνημόνιο των Τσιπροκαμμένων, ακόμα κι αν δε θέλετε να δώσετε σημασία στις δηλώσεις που κάνει ο Σόιμπλε (προδιαγράφοντας Μνημόνια για πολλά χρόνια μετά το 2018), αρκεί να ανακαλέσετε στη μνήμη σας τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.

Ψήφισαν δύο πολυνομοσχέδια με μέτρα ύψους 5,4 δισ. Κακώς, όμως, περιοριζόμαστε μόνο σ' έναν αριθμό, που μπορεί να υποδηλώνει και προσωρινότητα. Γιατί οι λεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα σφραγίσουν μια ολόκληρη εποχή και όχι μερικά χρόνια κρίσης.

♦ Διέλυσαν -κυριολεκτικά- την Κοινωνική Ασφάλιση, θεσπίζοντας ένα σύστημα που ακόμα και οι νεοφιλελεύθεροι δεν είχαν φανταστεί ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους.

♦ Πήραν ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία του ελληνικού κράτους και τη μεταβίβασαν σε μια ανώνυμη εταιρία (ιδιωτικού δικαίου), διάρκειας ενός αιώνα, ελεγχόμενη απόλυτα από τους ιμπεριαλιστές δανειστές.

♦ Θέσπισαν έναν αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη», που θα οδηγεί σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, κάθε φορά που δε θα πιάνονται οι στόχοι που θέτουν οι δανειστές.

♦ Ολοκλήρωσαν μια σειρά ιδιωτικοποιήσεις, όπως ακριβώς απαιτούσαν οι δανειστές.

Και έπεται συνέχεια, βέβαια, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες αξιολογήσεις, με την επόμενη να τοποθετείται το Σεπτέμβρη, οπότε αναμένεται νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, για να σαρωθεί ό,τι απέμεινε από τις διαδοχικές επεμβάσεις των εφαρμοστικών νόμων των δύο προηγούμενων Μνημονίων.

Συνέβη όμως και κάτι άλλο, ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, τις τελευταίες εβδομάδες.
Είδαμε με τον πιο παραστατικό τρόπο τι σημαίνει κυβέρνηση νεο-αποικίας, κυβέρνηση μπανανίας.
Ψήφιζαν διατάξεις με τα πολυνομοσχέδια και μετά υποχρεώνονταν να τις πάρουν πίσω, γιατί δεν πέρασαν από τον δεύτερο έλεγχο της τρόικας. 
Κατέθεταν νυχτιάτικα τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, που όλες μαζί συνέθεταν ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο, και τις ψήφιζαν με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε λίγες ώρες.

Ούτε αυτό, όμως, ήταν αρκετό.
Υποχρεώθηκαν να κόψουν συντάξεις ακόμα και με Υπουργικές Αποφάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει πρόβλεψη νόμου!
Υποχρεώθηκαν να υπογράψουν Μνημόνιο για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, ώστε οι παραπέρα διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης να μπουν στον αυτόματο πιλότο.

Παρά ταύτα, η πολυπόθητη δόση δεν αποδεσμεύτηκε, αλλά το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει (;)την Παρασκευή την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που διοικούν τον ESM, θα εγκρίνουν (;)-πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup- το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων ξεπέρασε σε δουλικότητα κάθε προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση.
Ο κύκλος του πολιτικού σαλταδορισμού, των κάλπικων υποσχέσεων, των φρούδων ελπίδων έκλεισε.

Είναι φανερό πως μόνο ο ελληνικός  ελληνικού λαός μπορεί να βάλει τέρμα σε όλα αυτά και να σημάνει την αντεπίθεση.

Κόντρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου