Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Σε ρυθμούς ύφεσης η οικονομία

Σε ρυθμούς ύφεσης η οικονομία


  • Νέα αύξηση των «κόκκινων» δανείων και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία                                                                               
  • «43 νέα + 2 παλιά» προαπαιτούμενα προβλέπει ως τον ερχόμενο Οκτώβριο το επικαιροποιημένο  Μνημόνιο 

 Αύξηση των "κόκκινων" δανείων πυροδοτεί ο "εκρηκτικός" συνδυασμός απλήρωτων φόρων και εισφορών, προδιαγράφοντας τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης πριν ακόμη τα νέα μέτρα "τιμολογηθούν" στις τσέπες των φορολογούμενων.
Οι ενδείξεις εγγυώνται ότι στο προσεχές μέλλον η "πυραμίδα" των πληρωμών θα διαμορφωθεί αναλόγως της "πυραμίδας" των αναγκών, γεγονός που νομοτελειακά θα αφήσει "ανοιχτούς" προς τις τράπεζες ακόμη και συνεπείς ή οικονομικά έχοντες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 700 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τους απλήρωτους φόρους για το πρώτο τετράμηνο του έτους στα 4,33 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 83,5 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν σωρευθεί έως τα τέλη του 2015.

Τα στοιχεία δεν είναι καθόλου καλύτερα από το "μέτωπο" των ασφαλιστικών εισφορών.
Ενδεικτικά, τα στοιχεία Απριλίου για το ΙΚΑ δείχνουν ότι 54.700 οφειλέτες, από τους συνολικά 136.920 που εντάχθηκαν στη ρύθμιση οφειλών των 100 δόσεων, βρέθηκαν εκτός ρύθμισης, καθώς δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των δόσεων.
Στη ρύθμιση παρέμειναν μόλις 59.058 οφειλέτες και ως αποτέλεσμα, από τις οφειλές 3,9 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, 3,1 δισ. ευρώ βγήκαν εκτός.
Αντίστοιχα, στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, από συνολικές οφειλές ύψους 2,18 δισ. ευρώ που είχαν ενταχθεί, βγήκαν εκτός οφειλές 1,4 δισ. ευρώ.

Τα αρνητικά μηνύματα που έρχονται από τις καταβολές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, πριν μάλιστα φανούν στην πράξη οι επιπτώσεις των νέων δημοσιονομικών μέτρων, αποτρέπουν- παρά τις θριαμβολογίες και την αισιοδοξία της κυβέρνησης  την δυνατότητα ανάκαμψης της Οικονομίας και τη βελτίωση της εικόνας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η  "βόμβα" της υπερφορολόγησης που εκτιμούν πως είναι αδύνατον να μην "σκάσει" εις βάρος της ανάπτυξης.
Δεδομένου δε ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν επιβληθεί σε μια "στενή" φορολογική βάση, δημιουργείται ισχυρή πίεση για περαιτέρω συρρίκνωσή της, τόσο γιατί ενισχύονται τα κίνητρα  για φοροδιαφυγή, όσο και γιατί θα ενταθεί η μετανάστευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή και φοροδοτικά ικανών εργαζόμενων προς χώρες με μικρότερους φορολογικούς συντελεστές.

Αυτή η εκτίμηση   επιβεβαιώνονται και από άλλες πλευρές, διαμορφώνοντας μία δυσοίωνη προοπτική για την Οικονομία και τους πολίτες.
Την εβδομάδα αυτή, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών δημοσιοποίησε την δεύτερη για το 2016 ποσοτική έρευνα "Οικονομικό Βαρόμετρο", που διεξήχθη σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα 30 Μαίου - 2 Ιουνίου.
Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, 7 στους 10 δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους και το 89% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης σε φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα θα οδηγήσουν την Οικονομία σε ύφεση.
Σημειώνεται ότι το 69% όσων συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις για το 2016.

Τα παραπάνω δεδομένα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις προβλέψεις των τραπεζών για τον ρυθμό μείωσης των "κόκκινων" δανείων φέτος (κατά 4 δις. ευρώ, όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις που έκαναν στους ξένους αναλυτές μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου), καθώς δεν διασφαλίζουν την παύση της δημιουργίας νέων επισφαλειών.
Στο α΄ τρίμηνο φάνηκε για πρώτη φορά ανάσχεση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών, ωστόσο η τάση δεν μπορεί να παγιωθεί με ύφεση στην Οικονομία, αδυναμία πληρωμών και προφανή την πολύ αυστηρή επιλογή των πολιτών, πλέον, αναφορικά με τη διαμόρφωση της "πυραμίδας" των αναγκών και των πληρωμών τους.

Σημειώνεται ότι με τα προσωρινά στοιχεία των εθνικών λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ ήταν -1,35% το α΄ τρίμηνο 2016, ενώ σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο -0,49% από 0,06% το δ΄  τρίμηνο 2015.
Σε ότι αφορά τις πέντε βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ, η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε -2,02% (-0,39% σε τριμηνιαία βάση), η δημόσια κατανάλωση -1,45% (+1,55%), ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου -1,57% (-6,79%), οι εξαγωγές -14,29% (-3,33%) και οι εισαγωγές -11,54% (-0,25%).

«43 νέα + 2 παλιά» προαπαιτούμενα προβλέπει ως τον ερχόμενο Οκτώβριο το επικαιροποιημένο  Μνημόνιο

Σαράντα τρία νέα προαπαιτούμενα, στην πρώτη γραμμή των οποίων είναι οι εργασίες σχέσεις, ο τομέας της ενέργειας και το νέο Ταμείο Πλούτου με την περιουσία των 50 δις. ευρώ, καλείται να εφαρμόσει μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση που θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Τις μνημονιακές δράσεις οι οποίες πρόκειται να περάσουν από το «μικροσκόπιο» των δανειστών το Φθινόπωρο περιγράφει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο το οποίο «κλείδωσε» την Πέμπτη το βράδυ στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup ( EWG) σφραγίζοντας τη συμφωνία της Αθήνας με τους ευρωπαίους εταίρους.

Σε αυτό το τεχνικό κείμενο καταγράφονται και οι «ουρές» από την πρώτη αξιολόγηση που παραμένουν σε εκκρεμότητα και για τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί ότι θα έχουν περαιωθεί πριν την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για τη μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και την νομική κάλυψη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που σύμφωνα με το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο έρχονται να προστεθούν μαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά ορόσημα.

Στο κείμενο της συμφωνίας τονίζεται ότι η «δεύτερη αξιολόγηση θα αναλωθεί σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο όσων νομοθετήθηκαν» ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών η δουλειά που θα γίνει στη δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στην πρώτη καθώς θα ελεγχθεί η πραγματοποίηση 43 δράσεων.
Έμφαση θα δοθεί στο νέο Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα κυνηγήσει έσοδα 50 δς. Ευρώ σε βάθος 30ετίας.
Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπονται έσοδα 6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2022 και 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για τρία πακέτα ιδιωτικοποιήσεων: ένα άμεσο, ένα μέχρι τον Σεπτέμβριο και ένα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Επίσης, υπάρχουν πάνω από 100.000 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού δημοσίου τα οποία θα αξιοποιηθούν με leasing, ενώ κάποια άλλα θα πωληθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου