Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Παρά τις απαράδεκτες υποχωρήσεις, η Ελλάδα στο …περίμενε… Το Eurogroup μεταθέτει χρέος και ΔΝΤ για Οκτώβριο του 2016 και η ΕΚΤ την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE αρχές 2017

Παρά τις απαράδεκτες υποχωρήσεις, η Ελλάδα στο …περίμενε…



Το Eurogroup μεταθέτει χρέος και ΔΝΤ για Οκτώβριο του 2016 και η ΕΚΤ την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE αρχές 2017

Νέα τροπή παίρνει το σήριαλ της ελληνικής αξιολόγησης, της λύσης για το χρέος και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Για το χρέος δεν θα υπάρξει λύση σε αυτή την φάση αλλά μετατίθεται για τον Οκτώβριο του 2016 ενώ ακόμη πιο πίσω πηγαίνει η ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πιθανότατα αρχές του 2017.
Το τρίπτυχο, αξιολόγηση, χρέος και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση τίθεται σε νέα χρονοδιαγραμματική φάση.

1)
Το σκέλος της αξιολόγησης θα κλείσει καλώς εχόντων των πραγμάτων 24 Μαΐου.
Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμη αλλά βασικό σενάριο είναι ότι θα κλείσει η αξιολόγηση 24 Μαΐου του 2016.
Την τρέχουσα εβδομάδα θα προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής ή κόφτης αποκλίσεων.
Αν και δεν θα αναφέρεται το όριο απόκλισης 0,25% ωστόσο το βασικό σενάριο είναι ότι θα υπάρχει ένα άτυπο όριο 0,25%.
Επίσης παρ΄ ότι έχει επικοινωνηθεί ότι ο αυτόματος μηχανισμός θα ενεργοποιείται κάθε χρόνο, η ίδια πηγή αναφέρει το εξής «τυπικά ο αυτόματος μηχανισμός θα είναι σε ετησιοποιημένη βάση αλλά ουσιαστικά θα μπορεί να ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή κριθεί απαραίτητο ενώ δεν θα έχει ημερομηνία λήξεως το τέλος του προγράμματος το 2018 αλλά θα συνδεθεί με το χρέος και θα διατηρηθεί για χρόνια ίσως 10ετία»

2)
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα και πρώτιστο πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση παίρνει άλλη τροπή.
Το χρέος δεν θα επιλυθεί σε αυτή την φάση αλλά τον Οκτώβριο του 2016 μαζί με την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.
Με βάση τον νέο σχεδιασμό το Eurogroup θα αναφέρει ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε διαβούλευση με στόχο έως τον Οκτώβριο του 2016 να έχει επέλθει συμφωνία.
Να σημειωθεί ότι όπως επανειλημμένως έχει αναφερθεί θα υπάρξει 5ετής ή 7ετής επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και ίσως αποπληρωθεί από τον ESM μέρος του δανείου του ΔΝΤ ύψους 22,3 δισεκ. ευρώ.

3)
Για τον Οκτώβριο του 2016 μετατίθενται και οι αποφάσεις του ΔΝΤ για το αν και πως θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα των 86 δισεκ.
Κατά το πιθανότερο σενάριο δεν θα συμμετάσχει με νέα κεφάλαια αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα εξεταστούν τον Οκτώβριο του 2016.

4)
Μια ακόμη πιο δυσάρεστη εξέλιξη επιφυλάσσει η ΕΚΤ καθώς σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή ενώ το waiver θα δοθεί 2 Ιουνίου – εφόσον κλείσει η αξιολόγηση 24 Μαίου – αλλά η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετατίθεται για μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το χρέος δηλαδή τέλη του 2016 ή αρχές του 2017 κατά το πιθανότερο σενάριο.
Να σημειωθεί ότι ο Draghi της ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι μόλις αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η ΕΚΤ θα αποφασίσει για την ένταξη των ομολόγων της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ωστόσο στην περίπτωση της Κύπρου, όπου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, κάθε φορά πραγματοποιείτο αξιολόγηση από τους θεσμούς πάγωνε το πρόγραμμα για την Κύπρο.
Ως εκ τούτου τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η οποία ξεκινάει Οκτώβριο αλλά είθισται στην Ελλάδα να κρατάει 2-3 μήνες (η πρώτη αξιολόγηση κράτησε 7 μήνες).
Άρα τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πριν βρεθεί η λύση που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος και πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Να τονιστεί ότι αν επιβεβαιωθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα κάθε φορά που πραγματοποιείται αξιολόγηση θα παγώνει το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

5)
Με βάση την ίδια πηγή οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s, Fitch και Moody’s θα αναφέρουν σε εκθέσεις τους ότι η θετική αξιολόγηση – εφόσον κλείσει 24 Μαίου – θα είναι πιστωτικά θετική credit positive αλλά μόνο η λύση για την βιωσιμότητα του χρέους θα φέρει αναβάθμιση.
Ουσιαστικά δεν αναμένονται αναβαθμίσεις ενώ υπάρξει κάποια έκπληξη θα είναι μιας ή δύο βαθμίδων το πολύ…

Γενικώς δεν περιμένουμε εκπλήξεις από τους οίκους αξιολόγησης…λόγω της έγκρισης της πρώτης ελληνικής αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου