Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Από τον κόφτη, τον μπήχτη, τον ξύστη και τον στίφτη, στο πάτημα στο λαιμό, στον εξευτελισμό και την διαπόμπευση «Συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας» απαιτεί η Κομισιόν

Από τον κόφτη, τον μπήχτη, τον ξύστη  και τον στίφτη,
στο πάτημα στο λαιμό, στον εξευτελισμό και την διαπόμπευση




 «Συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας» απαιτεί  η Κομισιόν

Με μια ακόμη ταπεινωτική συμφωνία επέστρεψε από τα ευρώπας η ελληνική αποστολή  της κυβέρνησης Τσίπρα που:

Από τον κόφτη, (ο μηχανισμός που θα κόβει δαπάνες με λίγο-πολύ αυτόματο τρόπο, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της )

τον μπήχτη, (φορολογικό, αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων )

τον ξύστη (την παράδοση των δημοσίων εσόδων στις “ανεξάρτητες αρχές”) και η πλήρης παράδοση του δημόσιου πλούτου, για... 99 χρόνια, στην τρόικα μέσω του διαβόητου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.) και

τον στίφτη, (λιτότητα, μειώσεις μισθών και συντάξεων)

κατέληξε 

στο πάτημα στο λαιμό, (απαίτηση για νέα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση )

στον εξευτελισμό(να ξανομοθετήσει  και απονομοθετήσει θωρακίζοντας το  αποικιακό  καθεστώς, που εξανεμίζει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, 
υποθηκεύοντας το μέλλον των σημερινών και των μελλοντικών γενιών) και

στην διαπόμπευση (να τα κάνει γρήγορα, ωε κλοτσοσκούφι, ραγιάς και υποτακτικός  )

Η συμφωνία του Eurogroup θα έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετα μέτρα και άμεσο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου για να κλείσει η αξιολόγηση, δόσεις που θα δοθούν με νέους εκβιασμούς και με... δόσεις, ενώ κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθούν στις τσέπες των δανειστών για τοκοχρεολύσια και παραπομπή των όποιων παρεμβάσεων στο χρέος μετά το 2018 σε φάσεις, με την κυβέρνηση να εγκαταλείπει οριστικά κάθε διεκδίκηση για διαγραφή χρέους.

Ας δούμε τι αποφάσισε το Eurogroup την οποία ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καλλωπίσει, με τη βοήθεια και των συστημικών μέσων ενημέρωσης.

Πρώτον,
αφού εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα και ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες (έγκρισης) ο ESM "αναμένεται" να προσυπογράψει το συμπληρωματικό μνημόνιο και να εγκρίνει τη δεύτερη δανειακή δόση. Για «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας» κάνει λόγο η Κομισιόν - Περιλαμβάνεται στην απόφαση του Eurogroup.


Το «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας» ,αποτελεί προϋπόθεση για να συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τα  προαπαιτούμενα είναι:
-        Να πωλούνται ακόμη και τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
-        Να κυρωθεί άμεσα το ξεπούλημα του Ελληνικού
-        Να προχωρήσουν οι αλλαγές για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων
-        Να καλυφθεί άμεσα η τρύπα 70 εκ ευρώ του ΕΚΑΣ
-        Το ΔΝΤ να εκπονήσει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Δεύτερον,
η δόση των 10.3 δισ. δεν θα δοθεί εξολοκλήρου αλλά μία δόση 7.5 δισ. τον Ιούνιο (αφού γίνουν τα παραπάνω) και θα πάει για κατά βάση εξυπηρέτηση χρέους και κάτι ψιλά για οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες "για να καταλήξουν στην πραγματική οικονομία". Τα υπόλοιπα σε δόσεις και με βάση επίτευξη στόχων όπως η ιδιωτικοποίηση κ.λπ.
Από τα 7,5 δισ. ευρώ του Ιουνίου 700 εκατ. ευρώ δίνονται για ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες. Αν προστεθούν και τα 2,8 δισ. ευρώ που θα δοθούν τον Σεπτέμβριο (εάν και εφόσον) τότε συνολικά θα δοθούν 3,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

Τρίτον,
για το χρέος το Eurogroup δεν πήρε καμία απόφαση απομείωσης του ή επιμήκυνσης. Απλώς "συμφώνησε να εξετάσει τη βιωσιμότητά" του με βάση τους στόχους που είχαν μπει στις 9 Μαΐου
Κοινώς θα εξετάσει άμεσα μερικές πρακτικές μερικής αναπροσαρμογής εντός των ορίων της συμφωνίας ως επιμέρους πλευρές των επιτοκίων κ.λπ.. τα πιο μεγάλα μέτρα διευκόλυνσης όπως η χρήση των SMP πάνε για αργότερα και η πραγματική αναδιάρθρωση για ακόμη πιο αργότερα.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι όχι δεν μειώθηκε το ελληνικό χρέος ούτε άμεσα θα δούμε σημαντική βελτίωση. Και βέβαια η χτεσινή έκθεση του ΔΝΤ δείχνει πολύ απλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πιαστούν ποτέ στόχοι βιωσιμότητας.

Και κατά τα άλλα βεβαίως το Eurogroup εξακολουθεί να θέλει το ΔΝΤ και θα δουν πώς σε μια επόμενη συνεδρίαση στη βάση νέας μελέτης βιωσιμότητας τους χρέους θα μπορέσουν να συζητήσουν την πιθανότητα μέτρων ανακούφισης όπως τα παραπάνω για το χρέος και Νικολό καρτέρει (και πλήρωνε στο μεταξύ...)

Όλα αυτά σημαίνουν πολύ απλά μνημόνια στο διηνεκές και διαρκή αιμορραγία ως προς το χρέος, σημαίνουν ύφεση, παράταση της εξοντωτικής ανεργίας και μαζικό ξεπούλημα...

Η υποσχετική  και η υπόσχεση
Με μία "υποσχετική" της Ευρωζώνης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για μελλοντική διευρυμένη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και μία υπόσχεση του ΔΝΤ για… μελλοντική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, επιτεύχθηκε διεθνής συμφωνία για να βγει, έστω και προσωρινά.
Η συμφωνία στις Βρυξέλλες έχει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά της ανάλογης συμφωνίας που είχε επιτευχθεί για το ελληνικό πρόγραμμα τον Νοέμβριο του 2012, όταν η Ευρωζώνη είχε δώσει και τότε "υποσχετική" στο ΔΝΤ ότι θα κάνει ό,τι χρειασθεί για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η Ελλάδα θα επιτύγχανε πρωτογενή πλεονάσματα. Το ΔΝΤ είχε μείνει στο πρόγραμμα, τα πλεονάσματα επιτεύχθηκαν, αλλά η υπόσχεση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν τηρήθηκε ποτέ.
Η ανακοίνωση του Eurogroup κάνει λόγο για συμπληρωματικό μνημόνιο.
Ειδικότερα αναφέρει:
«Το Eurogroup έδωσε εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει τις επόμενες ημέρες την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων και ειδικότερα τις διορθώσεις στη νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Μετά την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων και υπό την αίρεση της έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια το ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό ΜοU και την δεύτερη δόση του προγράμματος».
Το «συμπληρωματικό μνημόνιο» συνιστά προϋπόθεση, όπως σημειώνει η Κομισιόν, προκειμένου να συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος.
Όσον αφορά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, τονίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια, ενώ για τη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείου θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν από το τέλος του έτους.

Διεθνείς αναλύσεις και εκτιμήσεις

Το Zerohedge- μεγάλο site οικονομικής ανάλυσης και ειδήσεων- έκανε (απνευστί) από τις πρωινές ώρες τη δική του σύνοψη της πανωλεθρίας:
«Η Ελλάδα υποσχέθηκε να εφαρμόσει ακόμη πιο δρακόντεια μέτρα (τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν αλλά μπορεί και όχι) για να λάβει χρήματα τα οποία της είχαν ήδη υποσχεθεί, ενώ το Eurogroup απελευθερώνει μόνα όσο ρευστό απαιτείται για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης των δανειστών και ότι περισσέψει να δοθεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου ενώ παράλληλα ζητά περισσότερη λιτότητα (ανάσα) Οι επόμενες εκταμιεύσεις μπορεί να πληρωθούν αλλά μπορεί και να μην πληρωθούν εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της (το οποίο δεν θα συμβεί) ενώ το Eurogroup λέει ότι ίσως κάποτε να προσφέρει ελάφρυνση του χρέους, όταν η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς διάσωσης… το οποίο δεν θα συμβεί ποτέ».
Φυσικά όσοι άκουσαν τον Ντάισελμπλουμ γνωρίζουν επίσης  ότι:
– Οι θεσμοί θα έχουν τον τελικό έλεγχο της έγκρισης των νόμων που σχετίζονται με την αποπληρωμή των δανείων
– Θα τεθούν μελλοντικά σε λειτουργία μηχανισμοί για τον έλεγχο του χρέους (κόφτης)
– Να διατηρηθεί ο παράλογος στόχος του 3.5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2018

Η ουσία του ζητήματος, λοιπόν, όπως εκτιμά και το Zerohedge ήταν τα χρήματα της πρώτης (υπο-δόσης) της δόσης να πάνε στο χρέος. Αυτό όμως είχε αποφασιστεί πριν από το Eurogroup. Αυτό που «κατάφερε» ο Τσακαλώτος ουσιαστικά είναι:
– Να πωλούνται ακόμη και τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
– Να κυρωθεί άμεσα το ξεπούλημα του Ελληνικού
– Να προχωρήσουν οι αλλαγές για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων
– Να καλυφθεί άμεσα η τρύπα 70 εκ ευρώ του ΕΚΑΣ
– Το ΔΝΤ να εκπονήσει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα
Και το ερώτημα είναι αν ο Τσακαλώτος δεν είχε πάει στο Eurogroup και τους άφηνε να αποφασίσουν μόνοι τους πόσο πιο άσχημα θα ήταν τα πράγματα; Home » ελλαδα » Τα φρικτά στοιχεία για την ελληνική οικονομία που θα αρνηθούν κυβέρνηση και ΕΕ

ΔΝΤ: Τα φρικτά στοιχεία για την ελληνική οικονομία που θα αρνηθούν κυβέρνηση και ΕΕ

Φρικτή εικόνα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, και της Ελλάδας εν γένει, παρουσιάζει η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που εξέδωσε το ΔΝΤ.

Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρει ότι ο στόχος του πλεονάσματος 3.5% είναι πρακτικά ανέφικτος ακόμη και με νέα δρακόντεια μέτρα λιτότητας.

Εξετάζοντας την έκθεση η οικονομολόγος Frances Coppola από το περιοδικό Forbes σημειώνει ότι η μόνη διέξοδος είναι το Grexit, το οποίο όμως δεν θα γίνει δεκτό από την ελληνική κυβέρνηση η οποία θα συνταχθεί απόλυτα με την ΕΕ και τους Ευρωπαίους δανειστές και θα αρνηθεί τα συμπεράσματα του ΔΝΤ.

Από τα στοιχεία του ΔΝΤ, το Forbes υποστηρίζει ότι συνεχίζοντας τη σημερινή πολιτική η χώρα θα φτάσει το 2060 να προσφέρει το 60% των δημοσίων δαπανών της στους δανειστές.
  
Ακόμη και αν η ελληνική οικονομία μπει σε τροχιά ανάπτυξης η ανεργία δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από το 12% μέχρι το 2040, δηλαδή όταν ένας νέος των 25 ετών θα φτάνει στα 50 του χρόνια. Ως εκ τούτου, εκτιμά το Forbes, η αιμορραγία νέου εργατικού δυναμικού θα συνεχιστεί αμείωτη καθώς οι άνθρωποι θα επιχειρούν να επιβιώσουν εγκαταλείποντας τη χώρα.
Οι επιπτώσεις όμως είναι ακόμη πιο τραγικές για τους σημερινούς εργαζόμενους και τους συνταξιούχους οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίζουν να εργάζονται για πολλά ακόμη χρόνια.
Ανάμεσά σε άλλα το Forbes υπενθυμίζει ότι οι τράπεζες θα ζητήσουν άλλα 10 δισεκατομμύρια ευρώ (επιπλέον των 43 που έχει ήδη δανειστεί η κυβέρνηση για να τις σώσει)
H Coppola υποστηρίζει ότι αν δεν υπάρξει μια παρέμβαση ανάλογη του σχεδίου Μάρσαλ στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα «για να συνέλθει από την ζημιά που της προκάλεσαν ηθελημένα η ΕΕ και το ΔΝΤ προκειμένου να διασώσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Όπως φαίνεται η αντιπαράθεση Ουάσινγκτον – Βερολίνου με αφορμή και την Ελλάδα φέρνει στο φως πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της χώρας τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιχειρεί να αποκρύψει.

Τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπει και το Forbes, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να διαψεύσουν τα δεδομένα της έκθεσης καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η έξοδος από το ευρώ θα φαντάζει ως η μοναδική επιλογή – κάτι που δεν συμφέρει ούτε το Βερολίνο αλλά ούτε και τους Κουίσλινγκ της «Αριστεράς» που έχουν συνδέσει το πολιτικό τους μέλλον με το ενιαίο νόμισμα.

Γελάνε και οι πέτρες …συμπληρωματικά  ή συμπληρωμένα

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, έκανε αρχικά λόγο για «συμπληρωματικό μνημόνιο», το οποίο προβλέπει η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, ενώ μετά έσπευσε να αντικαταστήσει το «συμπληρωματικό μνημόνιο» με τη λέξη «συμπληρωμένο» μνημόνιο.

Προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δάκτυλο, ίσως και της κυβέρνησης, παίζει με τις λέξεις, σε ένα παιχνίδι το οποίο τελικά θα πληρώσει ο ελληνικός λαός με νέα μέτρα!

Το «συμπληρωματικό ή συμπληρωμένο μνημόνιο» συνιστά προϋπόθεση, σύμφωνα με την Κομισιόν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της με αφορμή της αποφάσεις του Eurogroup, σημειώνει ότι, εφόσον εγκριθεί το συμπληρωματικό ή συμπληρωμένο Μνημόνιο από το ΔΣ του ESM, τότε θα γίνει και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο, έπειτα βεβαίως και από την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Με ένα συμπληρωματικό ή συμπληρωμένο Μνημόνιο Συμφωνίας (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος» επισημαίνει.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείου θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά» αναφέρει ακόμη η Κομισιόν.

Πάνω απ' όλα, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι, με βάση τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup στην οποία παραπέμπει και η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει μία σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία προς το παρόν έχουν «αστερίσκους». Τα προαπαιτούμενα αυτά σχετίζονται με το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, την ενέργεια αλλά και τον τελευταίο εφαρμοστικό νόμο.


Οι παραπάνω δεσμεύσεις, μαζί με τον «κόφτη» δαπανών, τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου (για το υπόλοιπο δόσεων 2,8 δισ. ευρώ) και της 2ης αξιολόγησης, αλλά και όλες τις άλλες «προσαρμογές» στο Μνημόνιο (π.χ. εξαίρεση προσφυγικών δαπανών, ρήτρα υπεραπόδοσης κλπ) θα περιέχονται στο «συμπληρωματικό ή συμπληρωμένο μνημόνιο», προσχέδια του οποίου είχαν δει τις προηγούμενες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας και πλέον οδεύει προς οριστικοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου