Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

25 χρόνια πίσω γύρισε το Χρηματιστήριο

25 χρόνια πίσω γύρισε το Χρηματιστήριο



Στην πυρά όλη η ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η λέξη καταστροφή δεν μπορεί να περιγράψει τι γίνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεν πρόκειται για μία ισοπέδωση αλλά για πολλές.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 7,87% στις 464,23 μονάδων, που συναντώνται πάλι στη δεκαετία του 1990.

Το Χρηματιστήριο καταρρέει, με τον γενικό δείκτη να πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 464,23 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 7,87% .

Οι προσφάτως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες έχασαν σήμερα 28,41% της αξίας τους και οι τιμές των μετοχών της προσέγγισαν νέα χαμηλά ιστορικά επίπεδα.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Eurobank (-29,20% στα 0,388 ευρώ), της Εθνικής (-29,06% στα 0,144 ευρώ), της Πειραιώς (-27,21% στα 0,099 ευρώ), της Alpha Bank (-17,65% στα 1,12 ευρώ), της ΔΕΗ (-12,50% στα 2,86 ευρώ), του ΟΛΠ (-9,66% στα 10,75 ευρώ), της Viohalco (-9,60% στα 1,13 ευρώ) και της Lamda Development (-9,07% στα 3,41 ευρώ).
Οι  ελληνικές (τρόπος του λέγειν, μετά την παράδοσή τους στο ξένο κεφάλαιο) τράπεζες έχουν ήδη χάσει τα μισά λεφτά με τα οποία ανακεφαλαιοποιήθηκαν, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο! 

Είναι ενδεικτικό ότι στις 25 πρώτες συνεδριάσεις του 2016 η πτώση του ΧΑ έφθασε το -26,48% όταν ολόκληρο το 2015 η πτώση είχε ανέλθει στο -23,59%.
Η καθίζηση -7,87% του γενικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του ΧΑ το 2016 και αποτελεί την 13η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του ΧΑ.
Ο γενικός δείκτης βυθίστηκε σις 464,23 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 που ξεκινά η αρνητική πορεία του ΑΕΠ στη χώρα μας και αποτελεί επίπεδα των συνεδριάσεων του Οκτωβρίου 1989.

Η σημερινή εφιαλτική συνεδρίαση προκλήθηκε γιατί αφενός  τα ξένα χαρτοφυλάκια αποχωρούν υπό την μορφή αγέλης και αφετέρου από το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αφού η ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναχαιτίσει τα σημάδια ύφεσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Όσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας , έχουν ξεκινήσει ξανά μία ανοδική πορεία (10,51%), η οποία δεν φαίνεται να έχει κανένα καλό τέλος.

Το γεγονός αυτό οδηγεί τον εποπτικό οργανισμό της ΕΚΤ, τον SSM, να εντείνει τις πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια, καθώς η βιωσιμότητά τους τίθεται ξανά υπό αμφισβήτηση, πολύ νωρίτερα απ' ό,τι θα περίμεναν και οι πλέον απαισιόδοξοι.
Η κυβέρνηση φαίνεται εντελώς ανίκανη να ανταπεξέλθει με τις προκλήσεις και ως εκ τούτου, φαίνεται ήδη στον ορίζοντα η ανεξέλεγκτη έξοδος από την Ευρωζώνη, καθώς επίσης οι νέοι περιορισμοί στις αναλήψεις από τις τράπεζες – ενδεχομένως ξανά ουρές στα ΑΤΜ της χώρας
Το αδιέξοδο των μνημονιακών πολιτικών γίνεται ολοένα και περισσότερο φανερό, όπως και η   ανάγκη απεγκλωβισμού από αυτές…

Όμως δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες καταγράφουν τους τελευταίους μήνες τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008, την περίοδο δηλαδή της μεγάλης κρίσης που πυροδοτήθηκε με αφορμή την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ακόμη και αυτή η Deutsche Bank είναι στο κόκκινο, με ζημιές ύψους 6,8 δισ ευρώ και τη χρηματιστηριακή της αξία να έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο της μόνο στις πέντε πρώτες εβδομάδες του 2016.
Η καταιγίδα που  σαρώνει τα χρηματιστήρια, προκαλώντας πανικό σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, καθώς διαγράφεται πλέον ορατός ο κίνδυνος παγκόσμιου ντόμινο, με πολλαπλές καταστροφικές παρενέργειες  στην πραγματική οικονομία, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Οι αιτίες είναι σύνθετες και δύσκολα αντιμετωπίσιμες, ενώ η μετάδοση και η κλιμάκωση της αναταραχής  εξαρτώνται  κυρίως από το ψυχολογικό κλίμα που θα επικρατήσει στις αγορές.

Στα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και στη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, που ήταν οι αρχικές αφορμές κλυδωνισμών στα χρηματιστήρια, προστίθενται τώρα  δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του τραπεζικού τομέα διεθνώς, οι φόβοι για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στην Ευρώπη και οι παρενέργειες της σοβούσας εσωτερική κρίσης στην ΕΚΤ, μετά τη δημόσια αμφισβήτηση των επιλογών Ντράγκι από τους επικεφαλής της γερμανικής και της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.


Με αδύναμο κρίκο τις τραπεζικές μετοχές, οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη-Παρίσι χάνουν περίπου 3,3%, ο FT100 του Λονδίνου είναι στο -2,8%,  ενώ  την πρώτη ώρα των συναλλαγών η Wall Street καταγράφει απώλειες 2,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου