Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Η καταστροφή της αγροτιάς

Η  καταστροφή της αγροτιάς



Τα άγρια μέτρα σε βάρος της αγροτιάς, που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο και υλοποιούνται μέσα από τα προαπαιτούμενα, δίνουν τη χαριστική βολή στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας και αντιπροσωπεύει το τέλος της μικρομεσαίας αγροτιάς και των κτηνοτρόφων της πατρίδας μας

Η μικρομεσαία αγροτιά και οι κτηνοτρόφοι της πατρίδας μας δεν μπορούν να αντέξουν να παράγουν σε καθεστώς φορολογικής εξόντωσης, πανάκριβου πετρελαίου και ρεύματος, υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων πείνας, σηκώνοντας, παράλληλα, σειρά από πρόσθετα βάρη που «σηκώνει και η υπόλοιπη κοινωνία(ύφεση, υποχώρηση κράτους πρόνοιας , περίθαλψης, αυξήσεων, ανεργίας, φτώχιας, κατάσχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ).

Η εφαρμογή τους είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε παραπέρα συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού.
Αρκεί μια ματιά στα μέτρα αύξησης της φορολογίας των αγροτών που περιλαμβάνει το Μνημόνιο του Αυγούστου:
×          Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ.,
×          Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100% Έχει προηγηθεί η αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 75% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2015. Το μέτρο που θα προκαλέσει την χρεοκοπία των αγροτών αν μια χρονιά καταστραφεί η παραγωγή λόγω πλημμύρας, χαλαζιού ή άλλης φυσικής καταστροφής – ενδεχόμενο που δείχνει πόσο εγκληματική ήταν η μεταφορά αυτού του μέτρου στη γεωργία.
×          Τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ, κατάργηση του μειωμένου φόρου στο πετρέλαιο.
×          Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για αγροτικά εφόδια, λιπάσματα και υπηρεσίες (αναλύσεις εδάφους, υποστήριξη από γεωπόνους) κοκ.

Αύξηση της τιμής του ρεύματος

Τη χαριστική βολή θα αποτελέσει η συζητούμενη αύξηση της τιμής του μειωμένου σήμερα αγροτικού ρεύματος που θα οδηγήσει σε αύξηση της τάξης του 30%-50%.
Το ειδικό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό αποτελούσε μια έμμεση μορφή επιδότησης της γεωργίας, που δεν αποτελεί μάλιστα καν ελληνική ιδιαιτερότητα. Στην Ολλανδία προσφέρεται δωρεάν!
 Στη χώρα μας όμως η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ δεν συμβαδίζει πιθανά με τέτοιες γενναιόδωρες πολιτικές.

Το  νέο μητρώο αγροτών

Νέα και πολύ χειρότερα δεδομένα για τους φτωχούς αγρότες θα δημιουργήσει το νέο μητρώο αγροτών.
Με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι της υπαίθρου, που το 50% συν 1 ευρώ του εισοδήματος τους δεν προκύπτει από τη  γεωργία καθώς ασχολούνται επίσης στην οικοδομή, τον τουρισμό κ.α. για να φέρουν βόλτα, θα πάψουν πια να χαρακτηρίζονται αγρότες το 50% του 1 .000.000 φορολογούμενοι που δήλωσαν αγροτικά εισοδήματα..

Κατάργηση  των μικρών επιδοτήσεων

Συντριπτικό πλήγμα στη φτωχομεσαία αγροτιά θα καταφέρει επίσης το μέτρο κατάργησης των επιδοτήσεων κάτω των 200 ευρώ. Ξεκίνησαν με την κατάργηση των επιδοτήσεων κάτω των 100 ευρώ, μετά με τις επιδοτήσεις κάτω των 150 ευρώ και τώρα στόχο έχουν να συγκεντρωθούν οι επιδοτήσεις στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και τα μοναστήρια, που ήδη παίρνουν πάνω από το 80% των επιδοτήσεων.
Αν το όριο αυξηθεί περαιτέρω θα τους αναλογεί ακόμη και το 95% των επιδοτήσεων. Αυτά τα ποσά όμως ήταν ανάσα για χιλιάδες αγρότες και για τα ίδια τα χωριά με πρώτο θύματα τα  μικρά καφενεία που οι αγρότες  «διασκεδάζουν » ή «περνούν την ώρα τους» (ο καφές ή το ούζο  στα καφενεία στοιχίζει μόλις μισό ευρώ) και που αναγκαστικά θα κοπεί...
Βάζοντας το όριο στα 200 ευρώ η κυβέρνηση θα προκαλέσει ένα νέο ξεκλήρισμα μεταξύ των αγροτών.

 Συνεχόμενα μέτρα καταστροφής

Η τάση είναι να καταργηθεί οποιοδήποτε ειδικό καθεστώς απολάμβανε η γεωργία, λόγω της κοινωνικής της προσφοράς, και στο εξής ο γεωργός να αντιμετωπίζεται φορολογικά όπως οποιοσδήποτε άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, μια τάση που έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ και  ΠΑΣΟΚ.

Μην ξεχνάμε,
 το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ παραμένει στο σπίτι, στο χωράφι, στην αποθήκη, στη στάνη,
την εξομοίωση του ΟΓΑ με το ΙΚΑ και η αύξηση της εισφοράς στο τριπλάσιο, την ώρα που το 40% δεν έχει να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και στερείται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.ά.

το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ο οποίος έχει  τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2014και  τα καθαρά αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ!
την μείωση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ,
την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού τιμολογίου για το ηλεκτρικό ρεύμα  γεγονός που έχει οδηγήσει σε εκτόξευση το κόστος παραγωγής και πλέον μεγάλος αριθμός παραγωγών αδυνατεί να καλλιεργήσει τα χωράφια του,
το  άνοιγμα λογιστικών βιβλίων εσόδων-εξόδων που πέραν του επιπλέον εξόδου για την τήρηση βιβλίων, η εφορία πλέον θα αντιμετωπίζει τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους ως επιτηδευματίες, με συνέπεια να καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

Αλλά και ότι :
Με το προηγούμενο σύστημα φορολόγησης με τον αντικειμενικό προσδιορισμό του εισοδήματος των αγροτών πολλοί αγρότες δεν πλήρωναν φόρο. Αυτοί ήταν όμως κυρίως οι μικροί γιατί οι μεγάλοι, με μεγάλους τζίρους, είχαν και τιμολόγια με πολλά έξοδα.

Οι  Έλληνες αγρότες θα είναι οι μοναδικοί στην Ευρώπη των «28» που δεν θα έχουν φτηνό αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα και θα φορολογούνται για τις επιδοτήσεις με 20% του χρόνου και 23% το 2017, με τάση να φτάσει στο 26% και 29%, όπως και στους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες .

Η αύξηση του κόστους παραγωγής  επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου, ως συνέπεια δεσμεύσεων του τρίτου Μνημονίου.

Με την ψήφιση της νέας ΚΑΠ οδηγούμαστε σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επιδοτήσεων κατά 15% σε πρώτη φάση και πάνω από 50% στις αροτραίες καλλιέργειες (όπως  στην σταφίδα)για να ενισχυθούν οι δενδρώδεις  και στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων και κυρίως των αιγοπροβατοτρόφων  πάνω από 40%.

Της επερχόμενης  μείωση των επιδοτήσεων στην βιομηχανική τομάτα(αλλά και στην σταφίδα ), που στηρίζεται  στην υψηλή επιδότηση για να καλύψει το υψηλό κόστος παραγωγής, η οποία τώρα εξισώνεται με τις επιδοτήσεις των υπόλοιπων καλλιεργειών με τη νέα ΚΑΠ. Η τομάτα όμως είναι ένα στρατηγικό προϊόν, διατροφικό, εξαγώγιμο και η απώλειά της θα είναι μεγάλο πλήγμα για την εθνική οικονομία.

Την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος πάνω από τις 11 ημέρες θα έχουμε αθρόες εισαγωγές, από γάλα ευρωπαϊκών χωρών έτσι ώστε  θα χαθεί και η αγελαδοτροφία. 

Η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία είναι οι χώρες στην Ευρώπη των «15» που είναι οι πιο εξαρτημένες από τις επιδοτήσεις των Βρυξελλών. Ο εθνικός προϋπολογισμός συμμετέχει σε ποσοστό μόλις 18% στη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος, ενώ η εμπορική τιμή των προϊόντων δεν καλύπτει πάνω από το 1/3 του εισοδήματος. Τώρα με την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και του ρεύματος η συμμετοχή του εθνικού προϋπολογισμού θα πέσει κάτω από το 5%. Αντίθετα, στη Γαλλία οι έμμεσες εθνικές ενισχύσεις με τη μορφή ακόμη και εξαγωγικών επιδοτήσεων υπερβαίνουν το 50% του αγροτικού εισοδήματος, στη Γερμανία το 60% και στις σκανδιναβικές χώρες το 80%. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς με βάση αυτά τα δεδομένα πώς θα παραμείνει ανταγωνιστικός ο αγροτικός τομέας της χώρας.
Το σύνολο των αγροτικών προϊόντων που είναι επιδοτούμενα πωλούνται τα τελευταία χρόνια με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και οι επιδοτήσεις πολλές φορές δεν το ισοσκελίζουν.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη των «28» στον τομέα της αγροτικής έρευνας από πλευράς κονδυλίων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα τελεί σε θέση πολιτικής αποστρατείας, παρά το γεγονός ότι ως χώρα η μόνη σοβαρή βιομηχανία που μας απέμεινε είναι αυτή των τροφίμων, όταν σε άλλες χώρες όπως στην Κύπρο ή στην Ισπανία έχει ενισχυμένο ρόλο και περιλαμβάνει και τον τομέα του περιβάλλοντος.

Στη χώρα μας δεν έχουμε πλέον αγροτική πίστη, όπως και εμπορική, λόγω της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και όταν την είχαμε πριν από το 2010, το κόστος χρήματος των Ελλήνων αγροτών ήταν τριπλάσιο από το μέσο κόστος των Ευρωπαίων αγροτών.

Της παρακράτηση των επιδοτήσεων που βαίνει αυξανόμενη χρόνο με τον χρόνο) είχαν ως αποτέλεσμα να χάνουν περί το 30% του εισοδήματός τους οι αγρότες.
Οι  κτηνοτρόφοι της χώρας αλλά και οι αγρότες είναι οι πλέον χρεωμένοι στις τράπεζες στην Ευρώπη των «15», ενώ ένα 40% του αγροτικού πληθυσμού έχει υποθηκευμένα τα περιουσιακά του στοιχεία.

Η πορεία του πρωτογενή τομέα.

Το πρώτο στοιχείο που δημιουργεί εντύπωση αφορά την μείωση  της καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα από το 2007 ως το 2012, κατά 9 %,
Καλλιεργούμενη γη (σε στρέμματα) στην Ελλάδα
2007 : 37.034.157
2008 : 36.954.348
2009 :36.878.533
2010 : 36.797.303
2011  : 36.685.400
2012 : 36.701.715

Η  αύξηση του μεριδίου του πρωτογενούς τομέα που από 3,2% του συνολικού προϊόντος το 2010, το 2014 έχει ανέλθει στο 3,8% και στο πρώτο τρίμηνο του 2015 έφτασε στο 4,2% (ο τριτογενής τομέας αντίστοιχα αυξήθηκε από 81,5% το 2010 σε 82,8% το 2014 με κύριο μοχλό τον  τουρισμό, ενώ αντίθετα συρρικνώθηκε ο  δευτερογενής τομέα από 15,2% το 2010 σε 13,4% το 2014), προκύπτει από την μείωση του συνολικού ΑΕΠ και της πτώσης του δευτερογενή  τομέα.

Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας που απασχολείται με τον πρωτογενή τομέα αποτελεί το 12%, ωστόσο συμμετέχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ με μόλις 4,2% εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος είναι οι κοινοτικές ενισχύσεις (περίπου 1,5% του ΑΕΠ).

Το 80% των κοινοτικών ενισχύσεων το καρπούται το 20% του αγροτικού πληθυσμού. Πρωταθλητές των επιδοτήσεων σύμφωνα με τα αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ στοιχεία η Μονή Μεγίστης Λαύρας και η Μονή Βατοπαιδίου με 1,2 εκατ. και 800.000 ευρώ αντίστοιχα.

Η μέση καλλιεργούμενη έκταση στην Ελλάδα αυξήθηκε από 4,8 σε 6,8 εκτάρια ανά αγροτική μονάδα) με την αντίστοιχη στην ΕΕ   από 11,7 εκτάρια το 2003 σε 16,1 το 2013

Έτσι εύκολα  διακρίνουμε τις αιτίες της χαμηλής παραγωγικότητας: Το μικρό μέγεθος της μέσης εκμετάλλευσης δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν οικονομίες κλίμακας και νέες επενδύσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν θεαματικά την παραγωγή ανά εκτάριο. Επίσης, η απόσταση που χωρίζει την μέση ελληνική εκμετάλλευση από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, όσο κι αν η μορφολογία του ελληνικού εδάφους θέτει πολύ αυστηρά όρια στις τάσεις αύξησης, δείχνει πως οι τάσεις συγκέντρωσης που παρατηρούνται στην ύπαιθρο δεν πρόκειται να ανακοπούν.

Ήδη, με ανάλογα μέτρα την 5ετία 2009 - 2013, μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα κατά 1,9% και η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκτασή τους κατά 9%.  

Αυτές οι τάσεις συγκέντρωσης της αγροτικής γης από την μια μεριά  και η μείωση του αγροτικού εισοδήματος , από  την άλλη,  θα επιταχυνθούν  για πολιτικούς λόγους, δηλαδή ως αποτέλεσμα των μέτρων των μνημονίων,  που θα   ενισχύεται με τα χαράτσια, τη φοροκαταιγίδα και άλλα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου για τους αγρότες, με τις οποίες υλοποιούνται βασικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ, θα  οδηγήσει σε εκτόξευση το κόστος παραγωγής και πλέον μεγάλος αριθμός παραγωγών θα αδυνατεί να καλλιεργήσει τα  χωράφια του και ως εκ τούτου την  ραγδαία μείωση  του αριθμού των 500.000 αγροτών χωρίς εναλλακτική λύση.

Πρόκειται για μέτρα που θα προκαλέσουν απόγνωση σε χιλιάδες νέους και παλιούς αγρότες, δημιουργώντας ένα κύμα φτώχειας στα χωριά εφάμιλλο της δεκαετίας του ’50.


 Μαρίνος Οδυσσέας Λάμπρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου