Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Εθνική, τραγωδία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Εθνική, τραγωδία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών




Οι ξένοι επενδυτές με 5 δισεκ. αγόρασαν αξία τραπεζών 345 δισεκ. ή υφιστάμενα ίδια κεφάλαια 18 δισεκ.

Σε εθνική οικονομική τραγωδία κατάληξε το εγχείρημα των ανακεφαλαιοποιήσεων, καθώς οι τράπεζες περνούν «αντί πινακίου φακής» στα χέρια ξένων επενδυτών, ενώ το Δημόσιο υφίσταται τεράστια ζημία, η οποία με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις υπερβαίνει τα 40 δισ. ευρώ.
Σχεδόν ολοσχερή απώλεια των τοποθετήσεων τους υφίστανται επίσης ιδιώτες μικροεπενδυτές, ασφαλιστικά Ταμεία και κρατικοί φορείς, που κατείχαν τραπεζικές μετοχές και δεν τους επετράπη να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ.
Αξιοποιώντας τους όρους που επιβλήθηκαν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, τα ξένα funds και οι διεθνείς οίκοι κατόρθωσαν να διαμορφώσουν τις τιμές διάθεσης των νέων μετοχών σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε σχεδόν μηδενική αξία των τραπεζών.

Πληρώνουν δηλαδή σαν να αποκτούν μερίδιο σε νεοϊδρυόμενες τράπεζες, χωρίς δίκτυα, καταθέσεις, χορηγήσεις, ακίνητα και ρόλο-κλειδί στην ελληνική οικονομία.

Οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 της εσωτερικής λογιστικής αξίας των παλιών και σε  τρέχουσα αξία μόλις… 18 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς, 105 εκατ. για την Εθνική, 147 εκατ. για την Euronak, περίπου 500 για την Alpha Bank.

Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι η έκβαση του της Εθνικής, όπου η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε σε μόλις… 2 σέντς (0,02 ευρώ), περίπου 96%(!) χαμηλότερα από μέση χρηματιστηριακή τιμή  αυτών των ημερών, που ήταν 0,37 ευρώ.

Εισφέροντας μόλις 475 εκατ. ευρώ (από τα περίπου 3,6 δισ. νέα κεφάλαια που θα μπουν στην τράπεζα), οι επενδυτές του book building θα αποκτήσουν συμμετοχή  33,2%.

Πρόκειται για σκανδαλώδη εξέλιξη, η οποία προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Πολιτικοί,  τραπεζικοί  και επιχειρηματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι  αν μπορούσε να προβλεφθεί αυτό το αποτέλεσμα, ήταν προτιμότερο να ανακεφαλαιοποιηθεί η Εθνική εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ, ώστε  να υπάρχει τουλάχιστον δυνατότητα και προοπτική να ανακτήσει το Δημόσιο τα χρήματα του.

Πάντως με την εξέλιξη αυτή, η Εθνική θα παραμείνει η μόνη τράπεζα όπου το Δημόσιο/ΤΧΣ θα έχει ουσιαστικά τον μετοχικό έλεγχο.

Οι μέτοχοι, οι παλαιοί μέτοχοι, οι έλληνες και μικρομέτοχοι μηδενίστηκαν καταστράφηκαν, εξαϋλώθηκαν.
Τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ και ταυτόχρονα κατέστρεψαν και το ΤΧΣ που επένδυσε 40 δισεκ. το 2013 τα οποία χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα.
Η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με βιασύνη, προχειρότητα και γι΄ αυτή την άθλια διαδικασία ευθύνη έχει και η Τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση.
Επικράτησε ένα πανικός, υπήρξε συνωστισμός όπου 4 βιβλία προσφορών των τραπεζών άνοιξαν ταυτόχρονα και παρ΄ όλα αυτά οι τράπεζες ασθμαίνοντας … κουτσά στραβά όπως λέει ο θυμόσοφος λαός κατάφεραν να πετύχουν στην ανακεφαλαιοποίηση τους.
Όμως πίσω από αυτή την επιτυχία….υπήρξε μια τεράστια, ιστορική αποτυχία οι ελληνικές τράπεζες ξεπουλήθηκαν στους ξένους, στα διεθνή funds έναντι 5 δισεκ..
Οι ξένοι επενδυτές με 5 δισεκ. αγόρασαν αξία τραπεζών 345 δισεκ. ή υφιστάμενα ίδια κεφάλαια 18 δισεκ.
Μηδένισαν τις αξίες των τραπεζών οι ξένοι για να αποκτήσουν τις ελληνικές τράπεζες δωρεάν.


Οι  Έλληνες πρέπει να ….χαίρονται που βρέθηκαν τόσο γενναιόδωροι επενδυτές για να βάλουν τα δικά τους χρήματα και να τους (τις) σώσουν! , οι οποίοι δεν θα έχουν κανένα λόγο να λυπηθούν τους δανειολήπτες τους και έτσι τα σπίτια πάντως πολλών Ελλήνων και πολλές επιχειρήσεις θα τα πάρουν τζάμπα οι ξένοι και ασφαλώς θα τα πουλήσουν με μεγάλο κέρδος (οι ιδιοκτήτες τους δε, θα χάσουν και τα σπίτια τους και θα μείνουν χρεωμένοι με το υπόλοιπο του δανείου, μετά τον πλειστηριασμό). Επομένως, θα ανέβουν ακόμη περισσότερο οι τιμές των μετοχών των τραπεζών που έκλεψαν στο φως της ημέρας, από τον υποταγμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.


Αλλά μια ..... επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου