Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η μεγάλη τραπεζική ληστεία

 Η μεγάλη τραπεζική ληστεία



Οι κερδοσκόποι δεν θα πάρουν μόνο τις τράπεζες σε εξευτελιστικές τιμές, κλέβοντας τους Έλληνες αλλά, επίσης, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Λογικά λοιπόν γίνεται ξέφρενο πάρτι στο Λονδίνο, όπου όλοι πίνουν στην υγεία των ανόητων.

Στην Ελλάδα αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο, ξεπουλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες στις πιο εξευτελιστικές τιμές στην ιστορία τους.
Με βάση τις προσφορές που υποβλήθηκαν στα βιβλία προσφορών οι ξένοι επενδυτές αποτίμησαν τις ελληνικές τράπεζες στις εξής εξευτελιστικές τιμές. 

Την Eurobank την αποτίμησαν με χρηματιστηριακούς όρους στα 147 εκατ παρ΄ ότι διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 3 δισεκ. κεφάλαια. 
Την Πειραιώς την αποτίμησαν με χρηματιστηριακούς όρους στα 18 εκατ παρ΄ ότι διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 5,6 δισεκ. κεφάλαια. 
Την Εθνική την αποτίμησαν με χρηματιστηριακούς όρους στα 105 εκατ  παρ΄ ότι διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης  4 δισεκ. κεφάλαια. 
Την Alpha bank  την αποτίμησαν με χρηματιστηριακούς όρους στα 500 εκατ  παρ΄ ότι διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 6,2 δισεκ. κεφάλαια. 


Τα πρώτα γενικά συμπεράσματα είναι ότι το ΤΧΣ (όπου ΤΧΣ διάβαζε Δημόσιο και  χρήματα που έχει δανειστεί η Ελλάδα και τα πληρώνουν οι  πολίτες )ο άλλοτε στρατηγικός επενδυτής με 56% θα βρεθεί στο 21% και ειδικά στην Eurobank στο 3% με 4% και στο 10-11% στην Alpha bank 
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 79% ή 80% των τραπεζών ουσιαστικά περνάει σε διεθνή funds πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο γρήγορη μετοχική αναδιάρθρωση – μετάλλαξη τραπεζικού συστήματος παγκοσμίως. 
Οι παλαιοί παραδοσιακοί μέτοχοι μηδένισαν και τα διεθνή funds τα οποία – κατά πλειοψηφία – είναι δυνητικοί πωλητές κάποια στιγμή δηλαδή θα πουλήσουν. 
Αυτή η πολυμετοχικότητα από διεθνή funds είναι πρωτοφανής για το ελληνικό banking.
Το ΤΧΣ που διαχειρίστηκε και επένδυσε 40 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες έχασε πλήρως τα χρήματα του και ποντάρει μέσω της ανακεφαλαιοποίησης να πετύχει κάποιες αξιοπρεπείς επιδόσεις και να ανακτήσει μικρό μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε.
Για το ΤΧΣ και τον έλληνα φορολογούμενο οι ανακεφαλαιοποιήσεις  2013, 2014 και 2015 ήταν οι απόλυτες καταστροφές.

Το σενάριο της οργής και πως πραγματοποιήθηκε

  Ένα παράδειγμα

Ας υποθέσουμε ότι, μία τράπεζα έκανε την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου της στα 0,31 € . Θεωρητικά τότε, η τράπεζα είχε συνολικά 100.000 μετοχές, οπότε κόστιζε 31.000 €. Μέτοχος της ήταν το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ με 60%, οπότε με 60.000 μετοχές των 0,31 € άρα με 18.600 €, ενώ οι ιδιώτες είχαν 40% (40.000 μετοχές των 0,31 € άρα 12.400 €)
Αργότερα η τράπεζα έχασε δήθεν τα δάνεια της και «αναγκάστηκε» να προβεί σε μία νέα αύξηση κεφαλαίου, με τιμή μετοχής 0,01 € . Εξέδωσε λοιπόν 1.000.000 νέες μετοχές και τις πούλησε με 0,01 €, άρα με 10.000 €, όπου η Τρόικα όμως απαγόρευσε στο δημόσιο να συμμετέχει (στους Έλληνες μικρομετόχους επίσης).
Έτσι οι μετοχές της τράπεζας έγιναν 1.100.000 τιμής 0,01 εκάστη (άρα συνολικής αξίας 11.000 €), εκ των οποίων οι ιδιώτες κατέχουν 1.040.000 μετοχές αξίας 10.400 € και το δημόσιο παραμένει στις 60.000 μετοχές αξίας πλέον 600 €. Επομένως, αφενός μεν το δημόσιο έχασε 18.000 € ή το 96% περίπου των κεφαλαίων που είχε επενδύσει, αφετέρου η συμμετοχή του μειώθηκε στο 5,45% από 60% προηγουμένως (94,55% οι ιδιώτες από 40% προηγουμένως).

Επειδή το δημόσιο είναι όμως οι φορολογούμενοι Πολίτες του, ενώ τα ποσά δεν είναι φυσικά χιλιάδες αλλά πολλά δις € (έχουν δοθεί περί τα 48 δις € σε αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών, εις βάρος των ελλειμμάτων οπότε του δημοσίου χρέους, ενώ κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί με τις τεράστιες κρατικές εγγυήσεις), η μεγάλη ληστεία αφορά όλους τους Έλληνες, που δεν δικαιούνται να δηλώνουν άγνοια.

Η βρώμικη δικαιολογία βέβαια που δόθηκε ήταν πως οι τράπεζες είχαν χάσει τα κεφάλαια τους από τα κόκκινα δάνεια, που είναι ψευδές αφού το ενεργητικό των Τραπεζών είναι  207 δισ  ενώ  τα κόκκινα δάνεια είναι 95 – 100 δισ .
Ως εκ τούτου με βάση την λογική (!)τους, οι Έλληνες πρέπει να χαίρονται που βρέθηκαν τόσο γενναιόδωροι επενδυτές για να βάλουν τα δικά τους χρήματα και να τους (τις) σώσουν!
Όμως, εάν οι πληροφορίες μου είναι σωστές, η Τρόικα στο καινούργιο μνημόνιο δεν επιτρέπει να χαθούν τα δάνεια των τραπεζών.

Αντίθετα, είτε θα πληρωθούν μέσω των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών που θα ακολουθήσουν σύντομα, είτε θα αναλάβει το δημόσιο (άρα ξανά οι φορολογούμενοι) να πληρώσει για τα σπίτια των φτωχότερων που δεν θα κατασχεθούν και που φυσικά δεν τα θέλουν οι τράπεζες.

..συνέχεια του παραδείγματος
Στη συνέχεια, όταν η τιμή της τράπεζας ανέβει στα 0,10 €, επειδή δεν θα χάσει τίποτα τελικά, η συνολική της αξία θα διαμορφωθεί στα 110.000 €. Το δημόσιο θα έχει τότε 5.995 €, οπότε θα συνεχίσει να χάνει τα 12.605 €, ενώ οι ιδιώτες 104.005 € από 22.400 € προηγουμένως (12.400 στην αρχή και 10.000 € από την αύξηση), έχοντας κέρδος 81.605 € ή 364% (3,64 φορές) επί των κεφαλαίων τους! (μπορεί να έχω κάνει κάποιο λάθος στην αριθμητική, αλλά δεν θα άλλαζε καθόλου η εικόνα, η οποία είναι πιο σκοτεινή από αυτήν που φαίνεται).

Φυσικά η τράπεζα θα ανήκει στους ξένους ιδιώτες (κερδοσκοπικά κεφάλαια, πολλά από τα οποία όμως λέγεται πως ανήκουν στους εντιμότατους Έλληνες τραπεζίτες), οι οποίοι δεν θα έχουν κανένα λόγο να λυπηθούν τους δανειολήπτες τους. Άλλωστε δεν είναι πολιτικά κόμματα για να ενδιαφέρονται για τις ψήφους τους, οπότε τους είναι παντελώς αδιάφοροι.

Τα σπίτια πάντως πολλών Ελλήνων θα τα πάρουν τζάμπα οι ξένοι και ασφαλώς θα τα πουλήσουν με μεγάλο κέρδος (οι ιδιοκτήτες τους δε, θα χάσουν και τα σπίτια τους και θα μείνουν χρεωμένοι με το υπόλοιπο του δανείου, μετά τον πλειστηριασμό). Επομένως, θα ανέβουν ακόμη περισσότερο οι τιμές των μετοχών των τραπεζών που έκλεψαν στο φως της ημέρας, από τους ανόητους Έλληνες.

Ξεχνάει δε κανείς πως δεν πρόκειται μόνο για τα σπίτια των Ελλήνων αλλά, επίσης, για τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες ανήκουν στις τράπεζες. Φυσικά τις ενδιαφέρουν μόνο οι μεγάλες εταιρίες. Επίσης τα ξενοδοχεία, κυρίως τους Γερμανούς, περισσότερο από τα σπίτια των «φτωχών βιοπαλαιστών».

Πάντως, στο Λονδίνο έχει γίνει πάρτι με τις μίζες που δόθηκαν για να δρομολογηθεί η μεγάλη ληστεία των ελληνικών τραπεζών, μέσω των οποίων θα ληστευτούν οι Έλληνες. Λέγεται σε πως όλοι έπιναν στη υγεία των κορόιδων.
Σε αυτών που είναι τόσο ανόητοι, ώστε να τους κλέβουν και να χαίρονται, επειδή πέτυχε η ανακεφαλαιοποίηση και θα διασωθούν οι τράπεζες, για να τους πάρουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους!
Ελπίζω να μην πιστεύει κανείς πως τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν άγνοια και δεν διαμαρτύρονται, αφού δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζετε πως οι τραπεζίτες σε όλον τον κόσμο εξασφαλίζουν τη σιωπή με διαφημίσεις. Το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση, όσον αφορά τη γνώση της, χωρίς να μπορώ να πω γιατί δολοφονεί εν ψυχρώ τους Έλληνες.

Ο διασυρμός  σε επτά βήματα

1)Μηδενίστηκαν οι αξίες των ελληνικών τραπεζών.
Να αναλογιστείτε ότι στο χρηματιστήριο οι τράπεζες αξίζουν 2,8 δισεκ. ευρώ και η προσφορές που υπέβαλλαν οι ξένοι στα βιβλία προσφορών αποτίμησαν τις ελληνικές τράπεζες στα 750-800 εκατ.
Δηλαδή αποτίμησαν οι ξένοι επενδυτές  345 δισεκ. ενεργητικό ή 215 δισεκ. σταθμισμένο ενεργητικό με… 750 εκατ ευρώ.

2)Οι τράπεζες διαθέτουν ήδη 18 δισεκ. κεφάλαια και θα αποκτήσουν με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης άλλα 14 δισεκ. συνολικά 32-33 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Οι ξένοι με τις προσφορές που υπέβαλλαν στα βιβλία προσφορών ουσιαστικά τους χαρίστηκαν τα 18 δισεκ. κεφάλαια των τραπεζών.

3)Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι η Πειραιώς με 86 δισεκ. ενεργητικό αποτιμήθηκε με όρους προσφορών στο book building στην τιμή των 18 εκατ απίστευτο αλλά αληθινό ή η Eurobank 147 εκατ.

4)Οι έλληνες επενδυτές καταστράφηκαν στην κυριολεξία τα έχασαν όλα, οι έλληνες μέτοχοι μηδενίστηκαν, οι παλαιοί παραδοσιακοί μέτοχοι μηδενίστηκαν και οι ελληνικές τράπεζες άλλαξαν στην κυριολεξία χέρια και ξεπουλήθηκαν σε διεθνείς επενδυτές. 

5)Οι ξένοι επενδυτές δεν πήραν μόνο 18 δισεκ. δωρεάν κεφάλαια απαίτησαν μέσω των εξευτελιστικών τιμών στα βιβλία προσφορών να κερδίσουν όλο το discount μεταξύ της τιμής στο βιβλίο προσφορών και στην τιμή στο χρηματιστήριο.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Η τιμή της Eurobank στο βιβλίο προσφορών είναι περίπου 0,0125 ευρώ και η τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου 0,024 ευρώ.
Αυτό ξέρετε τι σημαίνει ότι οι ξένοι κερδίζουν και την διαφορά τιμής στο βιβλίο με τιμής στο χρηματιστήριο.

6)Ο καπιταλισμός δεν είναι για τους μικρούς και η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι στηρίζει τα διεθνή funds – δήθεν δίνει αγώνα για την πρώτη κατοικία – αλλά ισοπεδώνει και περιθωριοποιεί τον μικρομέτοχο. 
Το 2006-2007 στις ελληνικές τράπεζες που είχαν κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 68-72 δισεκ. ευρώ οι ιδιώτες κατείχαν το 44% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

7)Όλοι κόπτονται για τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη. 
Ανοησίες τον έχουν για το καλάθι των αχρήστων. 
Οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες δανείστηκαν 40 δισεκ. για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες ποια είναι η σημερινή αξία αυτών των 40 δισεκ. του ΤΧΣ;
Η πραγματική αξία είναι περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ στο καλύτερο σενάριο.
Άρα ούτε ο στόχος του ΔΝΤ ότι θα ανακτηθούν 15-16 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης επιτεύχθηκε και το ακόμη χειρότερο τα κεφάλαια αυτά χάθηκαν στην κυριολεξία. 
Συνολικά 40 δισεκ. χάθηκαν.


Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η ανακεφαλαιοποίηση είναι ότι πιο προσβλητικό και εξευτελιστικό έχει συμβεί. 
Τον έλληνα φορολογούμενο πολίτη του φορτώσαμε πρόβλημα 40 δισεκ. που αξίζει μηδέν και κατά τα άλλα η «αριστερή» διακυβέρνηση δίνει αγώνα για τον φορολογούμενο πολίτη. 
Πραγματική και αξιοθρήνητη τραγωδία


Με στοιχεία από το analystκαι το bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου