Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Οικονομική κατάρρευση των νοσοκομείων

Οικονομική  κατάρρευση των νοσοκομείων



Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να γίνει αντιληπτό ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα συνεχίσει την καταβύθιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στα πλαίσια της εφαρμογής των σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων που εμπεριέχονται στο 3ο Μνημόνιο.

Θα μπορούσε κάποιος να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό αυτό από την ουσιαστική απουσία μόνιμων προσλήψεων στην υγεία, την διατήρηση και επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της διεύρυνση της φάμπρικας των εργολαβιών, την πλήρη εκχώρηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ένα όμως από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της πολιτικής, με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων είναι η νέα κατακρήμνιση του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης για το 2016. Όπως προκύπτει από τις κατευθύνσεις που δόθηκαν του Υπ. Οικονομικών για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων, μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και τις προβλέψεις του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού η χρηματοδότηση για το 2016 υφίσταται μια νέα δραματική μείωση. Συγκεκριμένα ενώ το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για το 2015 είχε προϋπολογιστεί στο 1,388 δις ευρώ το 2016 η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται στο 1.024 δις ευρώ. Στη μείωση αυτή που ονομαστικά φτάνει στο 26% πρέπει να συνυπολογιστούν δύο ακόμα παράμετροι.

1. Το γεγονός ότι το Υπ. Υγείας αμέσως μετά τις εκλογές αναγκάστηκε να ανακοινώσει λογιστική αύξηση των πιστώσεων για το 2015 κατά 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει την αδυναμία των νοσοκομείων να προμηθευτούν υλικά εξαιτίας της εξάντλησης των πιστώσεων και των «κόκκινων» κωδικών. Η αύξηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αντανακλάται σε πραγματικό χρήμα που φτάνει στα ταμεία των Νοσοκομείων, απλώς διευκολύνει την δυνατότητα τα Νοσοκομεία να προβαίνουν σε προμήθειες οι οποίες είναι άγνωστο πότε θα εξοφληθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον 10ο του 2015, δηλαδή λίγο πριν το τέλος τους έτους, έχει εκταμιευτεί μόλις το 40% περίπου των σχετικών πιστώσεων.

2. Την αναφορά που γίνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ότι τον Ιούλιο του 2015 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων εκτινάχτηκαν μέσα σε 7 μήνες από  607 εκατ. ευρώ σε 1179 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την χαμηλή εκταμίευση των πιστώσεων προς τα Νοσοκομεία για το 2015 είναι φανερό ότι έχει εκτινάξει τα συσσωρευμένα χρέη τους σε δυσθεώρητα ύψη, πολύ μεγαλύτερα ακόμα και από το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης του τρέχοντος έτους.

Είναι προφανές ότι η επιλογή αυτή της Κυβέρνησης οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό των Δημόσιων Νοσοκομείων, σε αδυναμία λειτουργίας, συρρίκνωση δομών και περιορισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Στην προσπάθεια να «διαφύγει» η Κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας από αυτή την ανεπιθύμητη εξέλιξη, επιχειρεί να συσκοτίσει την κατάσταση, προβάλλοντας ως λύση του προβλήματος την επιχείρηση «χτύπημα της διαφθοράς». Το επικοινωνιακό μέρος αυτής της παραπλανητικής εκστρατείας έχει μάλιστα φαίνεται ότι έχει αναλάβει το παλιό συνδικαλιστικό στέλεχος από το χώρο των Νοσοκομειακών Γιατρών, ο υφυπουργός Υγείας κ. Πολάκης. Η επιχείρηση συσκότιση επιχειρεί να αναπαράγει στερεότυπα που χρησιμοποιούσαν για χρόνια οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, ότι δηλαδή το πρόβλημα του Δημόσιου Συστήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί όχι με ενίσχυση της χρηματοδότησης αλλά με χτύπημα της διαφθοράς. Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι τα επιχειρήματα αυτά με ιδιαίτερη ένταση τα εισήγαγε στη συζήτηση ο Α. Παπαδόπουλος κατά τη θητεία του στο Υπ. Υγείας και στη συνέχεια έγιναν μόνιμη «καραμέλα» σε διάφορους εκπροσώπους του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονιακών πολιτικών.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία στο Υπ. Υγείας διογκώνει στα 800 εκατ. Ευρώ τα έσοδα που θα εισέλθουν από τον ΕΟΠΥΥ στα ταμεία των Δημόσιων Νοσοκομείων το 2016 προκειμένου να εμφανίσει ότι ο σύστημα «ισορροπεί»  στα οικονομικά του. Την ίδια ώρα στις συναντήσεις που είχε με συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΟΕΔΗΝ) αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι ακόμα και τα χρήματα που θα αφαιρεθούν από τις τσέπες των συνταξιούχων με την αυξημένη παρακράτηση εισφορών το 2016 δεν θα οδηγηθούν στην υγεία αλλά για να καλύψουν ελλείμματα που υπάρχουν προκειμένου να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η δημόσια χρηματοδότηση στα Δημόσια Νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 70% περίπου από το 2009 αφήνοντας αρνητικό «αποτύπωμα» στη λειτουργία τους.

Η τραγική υποχρηματοδότηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τα δυσθεώρητα συσσωρευμένα χρέη και τους κλειστούς προϋπολογισμούς, είναι σίγουρο ότι θα διευρύνουν τις ελλείψεις σε υλικά και αναλώσιμα και θα γιγαντώσουν τα προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων Νοσοκομείων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο τμημάτων που σήμερα «σκάνε» στα περισσότερα Νοσοκομεία θα πάρουν τη μορφή καταιγίδας, χωρίς να αποκλείεται και ολόκληρα Νοσοκομεία να τίθενται «εκτός λειτουργίας». Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υποστελέχωση και την μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από τα εκατομμύρια ανασφάλιστους λόγω της έλλειψης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο.

Η νέα  μνημονιακή λαίλαπα λοιπόν είναι προ των πυλών. Το ταξικό εργατικό κίνημα, το αγωνιστικό τμήμα του κινήματος των Υγειονομικών πρέπει να οργανώσουν τις αντιστάσεις και να αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις που θα βάλουν σε κίνδυνο την ύπαρξη των Δημόσιων Νοσοκομείων. Να ενεργοποιήσουν τόσο τους εργαζόμενους στην Υγεία όσο και τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα που θα υποστούν τις συνέπειες αυτών των βάρβαρων και αντιυγειονομικών πολιτικών.


Του Χρήστου Κονιάρη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου