Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Θησέας, ο Μινώταυρος, τα μνημόνια και η Αριστερά που αμφισβητεί και τους τρομάζει!

Ο Θησέας, ο Μινώταυρος, τα μνημόνια και η Αριστερά που αμφισβητεί και τους τρομάζει!




Γνωρίζετε βέβαια τί λέει ο μύθος του Θησέα, ήρωα και βασιλιά της Αθήνας.
Μια φορά κι ένα καιρό, οι Αθηναίοι ηττήθηκαν από την υπέρτερη δύναμη του Μίνωα κι εξαναγκάστηκαν σε μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση.
Να του στέλνουν κάθε εννέα χρόνια επτά κορίτσια κι επτά αγόρια τους για να τα φάει ο τρομερός Μινώταυρος στο λαβύρινθό του.
Γοητευτικός και γενναίος, ο Θησέας σκότωσε το θηρίο, βγήκε με τη βοήθεια της Αριάδνης από το λαβύρινθο και απάλλαξε την Αθήνα από τον φρικτό φόρο υποτέλειας.

Φαντάζομαι ότι το πιάσατε το υπονοούμενο. Η αρχαία Αθήνα είναι η σημερινή Ελλάδα. Ο ανάλγητος Μίνωας έδωσε τη σκυτάλη στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε.
Ο Μινώταυρος που μας παίρνει μακριά μας, όχι κάθε εννιά χρόνια, αλλά κάθε μέρα, τόσα κορίτσια και τόσα αγόρια μας, είναι το αδηφάγο χρέος.
Κι ο λαβύρινθος, απ’ όπου εδώ και πέντε χρόνια δεν μπορούμε να βγούμε, είναι τα Μνημόνια.

Ποιος θάναι άραγε ο Θησέας της εποχής μας, που θα δώσει ένα λυτρωτικό τέλος στη μιζέρια και τη ντροπή;

Αλίμονο, φίλες και φίλοι, στους λαούς που έχουν ανάγκη από ήρωες. Αλλοίμονο σ’αυτούς που περιμένουν κάποιους άλλους να «καθαρίσουν» για πάρτι τους.

Ο Θησέας της εποχής μας είμαστε όλοι εμείς, αν το θελήσουμε κι αν το πιστέψουμε!
Είναι ο λαός που πλημμύρισε της πλατείες των Αγανακτισμένων κι έριξε τρεις Μνημονιακές κυβερνήσεις.
Ο ίδιος λαός που αψήφησε και τη Μέρκελ, και το Γιούνκερ και τους τρομοκράτες με γραβάτα στα δελτία των οκτώ, και τους επέστρεψε το τελεσίγραφο με το συντριπτικό ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου.

Μια και δυο και τρεις φορές, νικήσαμε το φόβο. Τώρα είναι η ώρα να κερδίσουμε την ελπίδα!

Δεν θα είναι εύκολο, γιατί τώρα στην απέναντι όχθη βρίσκονται και πολλοί που μέχρι χθες μάχονταν και γιόρταζαν μαζί μας.
Είναι όσοι πήραν την πολύ βαρειά ευθύνη να κάνουν το «πρώτη φορά Αριστερά», «τρίτη φορά Μνημόνιο».
Όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, που έκανε δημόσια «αυτοκριτική» για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ γιατί- άκουσον, άκουσον!- «δαιμονοποίησε το Μνημόνιο»!

Μας έχουν ήδη προετοιμάσει ότι μετά τις εκλογές θα φτιάξουν κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που μας έβαλε στη σκοτεινή, μνημονιακή εποχή και το ΠΟΤΑΜΙ του κ. Θεοδωράκη, που πιο μνημονιακός... πεθαίνεις.

Κι όλα αυτά, γιατί, λένε, «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» εκτός από την απόλυτη καταστροφή.

Θα τους πιστέψετε,  αυτούς τους ανθρώπους που έμαθαν τόσο γρήγορα να μιλάνε την ξένη γλώσσα της μοιρολατρίας, τη γλώσσα των τοκογλύφων και εκβιαστών μας;
Θα πιστέψετε ότι είναι μοιραίο να γίνετε η γενιά όχι των 500 ευρώ, που λέγαμε χτες, αλλά των 300 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων;
Θα πιστέψετε ότι οι μόνες επιλογές σας θα περιορίζονται στο εξής ανάμεσα στην ανεργία, το ντελίβερι, το κούριερ και την ξενητειά;
Θα πιστέψετε ότι η Ελλάδα είναι μοιραίο να έχει στον αιώνα τον άπαντα για σύνταγμά της τη λιτότητα;
Θα πιστέψετε ότι είναι μοιραίο να ζούμε διαρκώς σαν άθλια Μπανανία, αφήνοντας στις Βρυξέλλες να αποφασίζουν ακόμη και πότε θα ανοίγουν τα μαγαζιά μας και πώς θα δουλεύουν τα φαρμακεία μας;

ΟΧΙ ! ΟΧΙ! Δεν υπάρχει τίποτα το «μοιραίο» σε όλα αυτά. Υπάρχουν μόνο μοιραίες επιλογές μοιραίων ανθρώπων, που δεν μπορούν να δεσμεύουν έναν ολόκληρο λαό.

Σ’ αυτούς που γέρασαν τόσο γρήγορα και «ωρίμασαν» τόσο θλιβερά απαντάμε: ΝΑΙ, μπορούμε αλλιώς! Η Ελλάδα είναι μια πλούσια, πολύ πλούσια χώρα, που δεν της αξίζει ο ρόλος του ζήτουλα και του υποτακτικού.

Είμαστε μια χώρα με εύφορη γη, ποτισμένη με ιδρώτα και αίμα, εξαιρετικό κλίμα, άριστα διατροφικά προϊόντα, τεχνογνωσία σε σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους, νερά και πρώτες ύλες.

Όλα αυτά τα επιβουλεύονται και θέλουν να μας τα πάρουν κοψοχρονιά. Δεν θα τους αφήσουμε!

Έχουμε τα πολύτιμα εκείνα πράγματα που ό,τι και να κάνουν δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας τα πάρουν: Τον ήλιο και το γαλάζιο του ουρανού μας, τον ανοιχτό ορίζοντα της θάλασσας και των νησιών μας.

Έτσι μας έμαθε ο κόσμος όλος: με το χορό του Ζορμπά και το τεστ παπ του Παπανικολάου. Έμαθε ότι οι Έλληνες είναι ένας λαός ανοιχτόκαρδος, αισιόδοξος και εφευρετικός.

Δεν θα μας κλέψουν αυτό το χαμόγελο! Δεν θα μας κλέψουν τη φαντασία, το μεράκι και τη δημιουργία.

Είμαστε ένας μικρός λαός με πολύ μεγάλο ειδικό βάρος στη συνείδηση όλης της πολιτισμένης ανθρωπότητας. Όχι μόνο γιατί σ’αυτά εδώ τα χώματα γεννήθηκε η αρχαία Δημοκρατία.

Αλλά και γιατί αυτός ο μικρός λαός τόλμησε στους νεώτερους χρόνους να υψωθεί, μ’ όλη την αποκοτιά του, απέναντι στην Ιερά Συμμαχία, εμπνέοντας όλη τη δημοκρατική Ευρώπη.

Γιατί εδώ, λίγο παραπάνω, ο Μανόλης Γλέζος κι ο Λάκης Σάντας κατέβασαν τη ναζιστική σημαία, προαναγγέλλοντας την εποποιία του ΕΑΜ, της Καισαριανής, της Κοκκινιάς και του Άρη.

Μ’αυτή την κληρονομιά θα πορευτούμε για να πετύχουμε τη δική μας απελευθέρωση, στη δική μας εποχή, με το δικό μας τρόπο.

Έπαθλο του αγώνα μας θα είναι όχι απλά μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και ξένη επιτροπεία, αλλά μια Ελλάδα χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, με το λαό στην εξουσία, μια Ελλάδα σοσιαλιστική.

Μια εβδομάδα πριν από τούτη την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, το σύστημα των ολιγαρχικών συμφερόντων και της ξένης επιτροπείας ρίχνει το βαρύ πυροβολικό του.

Προσπαθούν να στήσουν σκηνικό «ντέρμπι» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, καλλιεργώντας τη λογική της χαμένης ψήφου.

Μάταιος κόπος! Είναι φως φανάρι πως το «ντέρμπι» είναι στημένο και το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο.

Όποιος και να έχει το πάνω χέρι στο μοίρασμα της κοινοβουλευτικής λείας, στις 21 του Σεπτέμβρη θα έχουμε μια κυβέρνηση του μνημονιακού τόξου ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ.

Το πρόγραμμά τους είναι κοινό, ψηφισμένο από τους 220 βουλευτές τους. Οι διαφορές τους εξαντλούνται στα ισοδύναμα, σαν να λέμε να διαλέξουμε ποιο από τα πέντε δάχτυλα θα κόψουμε.

Το ζητούμενο από αυτές τις εκλογές δεν είναι ποια κυβέρνηση θα βγει. Είναι αν θα υπάρχει στις 21 του Σεπτέμβρη μια ισχυρή, λαϊκή αντιπολίτευση. Ένα δυνατό αντίβαρο στο μνημονιακό τόξο.

Μια πραγματική δύναμη ανατροπής και εναλλακτικής, ριζοσπαστικής λύσης με σοσιαλιστικό ορίζοντα, όχι στη Δευτέρα Παρουσία, αλλά στο σκληρό παρόν.

Μια Αριστερά που δεν θα εξαντλείται σε ιδεολογική κατήχηση, αλλά θα υπάρχει για να ενώνει, να εμπνέει και να υπηρετεί το λαό. Μια Αριστερά πραγματικά επικίνδυνη για το σύστημα.

Αυτή την Αριστερά που ο καθένας έχει τη διαδρομή του στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, που  ξαναγεννήθηκε μέσα από τη μεγάλη μάχη και τη μεγάλη νίκη του λαού και ιδίως της νεολαίας, τη νίκη της 5ης Ιουλίου.

Αυτή την Αριστερά που  δεν ισχυρίζεται ότι έχειε απαντήσεις για όλα, άλλωστε εκείνοι που μπορούν να το ισχυριστούν είναι μόνο όσοι είναι καταδικασμένοι να παπαγαλίζουν το «λυσάρι» των μνημονίων.

Αυτή την Αριστερά που αμφισβητεί και διορθώνεται!, που ζητά ένα πράγμα μόνο: Ό,τι κι αν διαλέξετε, μην ακούτε τις φωνές που σας ψιθυρίζουν ότι όλοι είναι ίδιοι, ότι όλοι θα σας προδώσουν μια ωραία ημέρα.

ΟΧΙ, δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

Κάποιοι απέδειξαν ότι δεν είναι ερωτευμένοι με τις καρέκλες τους. Ότι δεν βάζουν το συμφέρον του κόμματος πάνω από το καθήκον απέναντι στο λαό και την ιστορία.

Ότι είχαν τα κότσια να πουν «χαιρετίσματα στην εξουσία» και να τα βάλουν με θεούς και δαίμονες, μένοντας πιστοί στις αρχές και τις αξίες τους.

Μην αφήνετε το σαράκι της δικαιολογημένης απογοήτευσης από εκείνους που άλλαξαν όχθη να σας οδηγήσει στην αποχή ή σε ψήφο απλής γελοιοποίησης του πολιτικού συστήματος.

Δεν αρκεί να τους τρολάρετε. Πρέπει και να τους τρομάξετε!

Μην τους δώσετε τη χαρά να πανηγυρίζουν το βράδυ της άλλης Κυριακής ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού νομιμοποιεί τα μνημόνια κι ένα άλλο κομμάτι του, ακόμη χειρότερα, στρέφεται προς τη φασιστική Χρυσή Αυγή.

Δεν φτάνει να κάνετε unfollow στο στημένο ντέρμπι. Πρέπει να παίξετε εσείς μπάλα, με τη δική σας φανέλα και τα δικά σας χρώματα.

Μαύρο, λοιπόν, σ’αυτούς που μαυρίζουν τη ζωή μας!

Κόκκινο στη νύχτα που μας τυλίγει, για να ξημερώσει μια καινούργια μέρα ελπίδας, ένα καινούργιο μέλλον για τη γενιά σας.

Γιατί η ελπίδα ανήκει σε κείνους που την υπερασπίζονται!
Γιατί το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που το κερδίζουν!
Γιατί χρειάζεται ένα πρώτο, σταθερή βήμα εμπρός και να πάρουμε φόρα για τα μεγάλα άλματα που μας περιμένουν.
Για να νικήσει το προδομένο ΟΧΙ που μας έκανε περήφανους.
Για τα μεγάλα ΝΑΙ της γενιάς σας, για την ελεύθερη Ελλάδα που αξίζουμε!


*Με στοιχεία από την ομιλία από την ομιλία του Πέτρου Παπακωνσταντίνου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου