Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ο νέοι Κυβερνήτες

Ο νέοι  Κυβερνήτες




Η οικονομική εφημερίδα «Αγορά» (05/09/2015) αποκαλύπτει ότι η έδρα της νέας κυβέρνησης που θα αναδειχτεί από τις εκλογές θα είναι οι …Βρυξέλες και ότι ο «γκαουλάιτερ» της Κομισιόν στην Αθήνα θα είναι ο Ολλανδός Μάαρτεν Φερβέι.
Περιγράφει και το «έργο» που έχει να προωθήσει: Θα είναι επικεφαλής της νέας Task Force – Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, που θα αποτελείται από 20 άτομα και «σε αντίθεση με την “εποχή” Χορστ Ράιχενμπαχ και τον απλώς συμβουλευτικό ρόλο της τότε ομάδας για περιορισμένους τομείς της οικονομίας, η νέα Υπηρεσία θα έχει το δικαίωμα να καταρτίζει το πλαίσιο υλοποίησης – και κατ’ ουσίαν να συγγράφει τα νομοσχέδια – μιας ευρύτατης γκάμας μεταρρυθμίσεων, από τη φορολογία εισοδήματος και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως την αγορά εργασίας και την ενεργειακή πολιτική».
Το κυριότερο, βέβαια, είναι ότι ο Μάαρτεν Φερβέι θα έχει «απ’ ευθείας πρόσβαση στο Μαξίμου»!!! Οπότε εμείς μπορούμε να καταλάβουμε ότι η έδρα της κυβέρνησης θα βρίσκεται στις …Βρυξέλλες και ο Ολλανδός πρωθυπουργός αυτής της κυβέρνησης θα βρίσκεται στην …Αθήνα.
Ο Μάρτεν Φερβέι καθόρισε την τύχη της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, πολύ πριν τεθεί επικεφαλής της ελληνικής «Task Force».
 Οικονομολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Rijksuniversiteit Groningen με μεταπτυχιακό στα Αναπτυξιακά Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ήταν, από το 2011 και μέχρι πρότινος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τις Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις (ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για τις Χρηματοοικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις.

Ο κύριος Φέρβεϊ έρχεται ως επικεφαλής της εκδιωχθείσας αλλά ανανήψασας και αναβαθμισμένης νέας Task Force, που με το τρίτο πια μνημόνιο παύει να παίζει ρόλο «συμβουλευτικό» αλλά αναλαμβάνει ουσιαστικά την εποπτεία της διακυβέρνησης της χώρας.
 Δεν πρόκειται για λεκτική υπερβολή. Η χώρα μας έχει συμφωνήσει σε αυτό ακριβώς. Η Task Force –σε στενή συνεργασία με την τρόικα¬ φέρεται πως θα συγγράφει τα νομοσχέδια για σχεδόν όλους τους τομείς, από τη φορολογία εισοδήματος και την αγορά εργασίας έως εκείνους που αφορούν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας…

Στα καθήκοντά της θα περιλαμβάνονται και οι ενδιάμεσες εκθέσεις για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα αναθέτει και μελέτες στο ΔΝΤ. Το Μνημόνιο αρχίζει δηλώνοντας ρητά ότι δεν υπάρχει νομοθεσία ή άλλη δράση, οσησδήποτε ήσσονος σημασίας, που μπορεί να ληφθεί από τους πολιτικούς θεσμούς στην Ελλάδα χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Τρόικας.
Η Τρόικα έχει συνεπώς δικαίωμα βέτο σε όλα σχεδόν τα μέτρα πολιτικής στην Ελλάδα, όλες τις εκτελεστικές και νομοθετικές αποφάσεις και σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον δική της δημοσιονομική πολιτική.

Η Τρόικα θα καθορίζει τον προϋπολογισμό και θα επιβλέπει την συγγραφή του αλλά και την πορεία της εκτέλεσής του ενώ στην περίπτωση που τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν επιτευχθούν θα υπάρχουν ημι¬ αυτοματοποιημένες περικοπές.

Κι αν ο ρόλος της Τρόικα που πλέον εμπλουτίστηκε με τέταρτο μέλος, εκπρόσωπο του Ευρωκοινοβουλίου είναι ελεγκτικός, όσοι έχουν εικόνα από την μέχρι τώρα παρουσία της Task Force στα ελληνικά υπουργεία ξέρουν πολύ καλά ποιος είναι ο δικός της ρόλος.
Φανταστείτε το τι έχει να γίνει τώρα που ο κ. Φερβέϊ έχει πλέον το ελεύθερο να ασκήσει με μεγαλύτερο «θάρρος» τα καθήκοντά του μια και το καθεστώς της Task Force έχει εμπλουτιστεί και έχει μετατραπεί σε ..συντονιστικό υπουργείων «εν μεγάλη ελληνική αποικία».

….και η κυρία Ντανιέλ Νουί (SSM)


Την ίδια στιγμή μια άλλη οικονομική εφημερίδα το «Κεφάλαιο» (05/09/2015) μας ανακοινώνει ότι: «Σε σκιώδη, αλλά πραγματικά αφεντικά των ελληνικών τραπεζών αναδεικνύονται ο κ. Ρέγκλινγκ (ESM) και η κυρία Ντανιέλ Νουί (SSM- Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) μέσα από τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν οργανισμοί των οποίων προΐστανται στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση».
Ποιες θα είναι «οι αυξημένες αρμοδιότητες»; «Το τρίτο Μνημόνιο, με τις προϋποθέσεις υλοποίησης του οποίου θα εκταμιευτούν τα 10 δισ. ευρώ της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, προβλέπει ότι θα εγκατασταθούν στο διοικητικό συμβούλιο κάθε τράπεζας τρεις εκπρόσωποι του ESM/EFSF, οι οποίοι θα έχουν εκτελεστική εξουσία και θα είναι ex officio επικεφαλής όλων των βασικών επιτροπών των τεσσάρων τραπεζών. Με άλλα λόγια, διαμορφώνεται ένα άτυπο μίνι διοικητικό συμβούλιο μέσα στο Δ.Σ., που στην ουσία θα ελέγχει και θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης κεφαλαίων της τράπεζας. Οι τρεις εκπρόσωποι, ως επικεφαλής των επιτροπών, θα είναι και οι εισηγητές των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της τραπεζικής λειτουργίας».

Δε νομίζουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο καθαρά για την επιτροπεία, την ποιότητα και το εύρος της, που θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια η χώρα μας. Ακόμη και οι μεγαλοσχήμονες τραπεζίτες θα είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν στις αποφάσεις των υπαλλήλων των Βρυξελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου