Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές που θα γίνουν … οσονούπω

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές που θα γίνουν … οσονούπω


Λίγα ώρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει τις αποφάσεις  του για τις  εκλογές, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοβουλίες για την καλύτερη διακυβέρνηση, τις θέσεις του για τη νέα εποχή , κυβέρνηση και Αριστερή Πλατφόρμα άρχισαν να συμπεριφέρονται ήδη ως αντίπαλες δυνάμεις, προετοιμάζοντας το προεκλογικό κλίμα.
Υπό την πίεση πλέον των γεγονότων, ο κ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί να ανακοινώσει έναν οδικό χάρτη για το κόμμα του, την κυβέρνηση και τη χώρα. Τόσο πριν τη συμφωνία με τους δανειστές, όσο και μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, η χώρα έχει παραλύσει. Ουσιαστικά η Ελλάδα είναι καθηλωμένη , μοιάζει ακίνητη στον χρόνο και το μόνο που κινείται είναι το χρέος που έχει ξεπεράσει τα 300 δις ευρώ και οροφή δεν φαίνεται να έχει.
Πρώτα έγινε η διαρροή για ψήφο εμπιστοσύνης. Μετά αναδιπλώθηκε και άρχισαν από το Μαξίμου να τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους ότι η βουλή θα λειτουργήσει με θερινά τμήματα ώστε να ψηφιστούν κάποια προαπαιτούμενα ακόμη και βλέπουμε, αλλά και αυτή η διαρροή αποσύρθηκε. Μετά δεν ήταν κανείς σε θέση να απαντήσει ούτε για τις εκλογές , ούτε για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Από το δεκαπενταύγουστο μας είπαν ότι σε λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός θα διαβουλευθεί και θα πάρει αποφάσεις. Έτσι, ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος κάποια στιγμή να πεί κάτι και μάλλον από ότι φαίνεται, σύντομα, ίσως και εντός της σήμερον .
Εκλογές είναι βέβαιο ότι θα γίνουν, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το Νοέμβριο. Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο αλλά ημερομηνία δεν υπάρχει. Αν όμως γίνουν πρώτα εκλογές το συνέδριο δεν έχει νόημα.
Ωστόσο τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα,  όσο και η υπό τον Τσίπρα πλειοψηφία ακονίζουν τα μαχαίρια τους προετοιμαζόμενοι για τις εκλογές.  Ο κ. Τσίπρας δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη επιτέθηκε σκληρά υποστηρίζοντας ότι ο Λαφαζάνης θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ο Λαφαζάνης δια κύκλων του, απάντησε ότι η κυβέρνηση αναζητεί άλλοθι για εκλογές –εξπρές.
Σιγά  σιγά όλοι παίρνουν θέσεις μάχης. Η ΝΔ , το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι φαντάζουν εκτός κλίματος, αλλά και εκτός πολιτικής. Εκτός από πολιτικό κουτσομπολιό και τοποθετήσεις χαμηλού επιπέδου δεν έχουν τίποτα να πούν. Όλα δείχνουν  ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι ένας αγώνας , ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμμαχίες , οι ήττες και οι μετέπειτα εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα θα είναι αποτέλεσμα του αριστερού ντέρμπι που μάλλον δεν θα ξεπεράσει τα όρια. Γιατί και η επομένη των εκλογών έχει τις δικές της ανάγκες
Εν τω μεταξύ.
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει εντός της ημέρας την προσφυγή της χώρας σε πρόωρες εκλογές.
Από τις 14:00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός προεδρεύει σύσκεψης στο γραφείο του στη Βουλή, στην οποία συμμετέχουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Σκοπός της σύσκεψης είναι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις ως προς τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν. Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Καλαμάτα στην Αθήνα. «Έχουμε πολιτικές εξελίξεις γι’ αυτό κι εγώ πηγαίνω στην Αθήνα για να μπούμε σε μια πιο κανονική περίοδο», δήλωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η σύσκεψη, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα ανακοινώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την πρόθεσή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης. Ως επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών θεωρούνται η 13η και η 20η Σεπτεμβρίου, με πιο πιθανή ημερομηνία την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μετέβη νωρίτερα σήμερα στο προεδρικό μέγαρο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου