Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Τώρα όλα παίρνουν το δρόμο τους, μια ανακοίνωση απομένει

Τώρα όλα παίρνουν το δρόμο τους, μια ανακοίνωση απομένει
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές ελπίζοντας ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα επιτευχθεί συμφωνία.
 Είχε προηγηθεί  ένα απίστευτο μπαράζ δηλώσεων ξένων αξιωματούχων από όλες τις χώρες της Ευρώπης που έδιναν έναν θετικό τόνο στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Ξαφνικά, ακόμη και ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά όπως είπε, κούρεμα δεν προβλέπεται
 Ουδείς όμως ζήτησε κούρεμα.
Αυτό ήταν εκτός διαπραγμάτευσης, καθώς η πρόταση της Αθήνας προβλέπει αναδιάρθρωση, που μπορεί να γίνει. Πιο σαφής ήταν η Άγκελα Μέρκελ που δήλωσε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι περίπτωση να γίνει “κλασσικό κούρεμα”. Ουδείς έθεσε τέτοιο θέμα.
Τώρα όλα παίρνουν το δρόμο τους. Πριν φθάσει η πρόταση στις Βρυξέλλες ακούγονταν ήδη έπαινοι από το Παρίσι, την Βιέννη, τις Βρυξέλλες, ακόμη και από τη Γερμανία.
 Την Πέμπτη 9 Ιουλίου έγινε σαφές ότι το πολεμικό κλίμα είχε εξαφανιστεί. Οι ειρωνείες χάθηκαν, ο σεβασμός στους Έλληνες άρχισε να γράφεται στις πρώτες σελίδες.
Αλλά κυριαρχεί και κάτι ακόμη. Και αυτό είναι ο τρόμος μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της ευρωζώνης, στο ενδεχόμενο να προκληθεί επικίνδυνη γεωπολιτική αστάθεια, στο ενδεχόμενο να επηρεαστεί σημαντικά η παγκόσμια οικονομία.
Η παγκοσμιοποίηση και η ευρωζώνη έχουν και τα τρωτά τους και αυτά ήταν προφανές ότι θα τα εκμεταλλεύονταν μέχρι την τελευταία στιγμή ο Τσίπρας, αλλά και πολλοί ακόμη πανεπιστημιακοί και αναλυτές το επισήμαναν , γεγονός που αύξανε την συμμετοχή της γεωπολιτικής διάστασης στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης.
Τελικά το παιχνίδι του ρίσκου δεν το έπαιξε μόνο ο Τσίπρας, Το έπαιξαν όλοι. Είτε γιατί ήθελαν να επιβάλλουν τις απόψεις τους, είτε τον αυταρχισμό τους, είτε γιατί δεν είχαν μπροστά τους το άμεσο κόστος. Όταν η διαπραγμάτευση έφθασε σε αδιέξοδο, όλοι κατάλαβαν το ρίσκο της επόμενης ημέρας. Και αυτό ίσως να μην είναι διαχειρίσιμο, ούτε για τον Τσίρπα, ούτε για την Μέρκελ και τον Ολάντ.

Τώρα διανύουμε τις τελευταίες ώρες πριν την συμφωνία.
 Μόνο μια παρανοϊκή συμπεριφορά μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.
Προσθαφαιρέσεις μπορεί να γίνουν, ανατροπές  όχι. 
Και η Μεγάλη Κυριακή της 12ης Ιουλίου 2015 θα κρίνει πολλά.
Για την Ελλάδα, την ΕΕ και το διεθνές σύστημα, αλλά και θα επηρεάσει τα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα. 
Μόνο μια ανακοίνωση απομένει πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου