Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Τελεία και Παύλα! και η επόμενη ημέρα

Τελεία και Παύλα! και η  επόμενη ημέρα

Το μεγάλο ΟΧΙ σημαίνει δύο πράγματα.
Πρώτο, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει πρόβλημα, δεν βλέπει ορίζοντα, δεν έχει λεφτά εντός η εκτός ΑΤΜ, δεν ελπίζει ότι το αύριο υπό τις παρούσες συνθήκες θα υπάρχει.
 Και το δεύτερο, εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα, απέναντι σε όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.
Στην Ευρώπη υπάρχει τεράστια κινητικότητα ενόψει της συμφωνίας, η οποία κρίνεται αναγκαία από Γαλλία, Ιταλία, Κομισιόν και άλλες χώρες. Είναι βέβαιο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να λέει επίσης όχι.
Οι έλληνες πολίτες, αποφάσισαν να πουν όχι:
Με κλειστές τις τράπεζες
Γνωρίζοντας ότι το αύριο μπορεί να είναι χειρότερο
Ότι η εκδίκηση των ευρωπαίων μπορεί να είναι σκληρή
Γνωρίζοντας ότι η διαπραγμάτευση εδώ και 5 μήνες ήταν ατελέσφορη, μπορεί και κακή, σύμφωνα με τις κατηγορίες των ευρωπαίων
Έχοντας την πίεση όλων των άλλων κομμάτων
Βλέποντας και ακούγοντας αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικών στελεχών.
Συμπέρασμα: Οι έλληνες δεν λένε όχι στα καλά καθούμενα. Στέλνουν μια κραυγή αγωνίας σε όλη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα σας δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε όλη την Ευρώπη προκάλεσε η μεγάλη επικράτηση του «όχι» στο ελληνικό  δημοψήφισμα  και ήδη δρομολογούνται εξελίξεις και στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Στην Ελλάδα το παλιό δικομματικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό που εκπροσωπούσε διαλύθηκε κυριολεκτικά.
Δημιουργήθηκε ένα μέτωπο από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη , μέχρι τον Σαμαρά, τον Σημίτη, τον Θεοδωράκη, τον Λοβέρδο, την Μπακογιάννη, τον Λαλιώτη και όλο το σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα και δέχθηκε συντριπτική ήττα από τον Αλέξη Τσίπρα που μόνος του έδωσε τη μάχη . Το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα καλείται να πάρει τις αποφάσεις του και να αποστρατεύσει πολλούς πρωτοκλασάτους.
Προφανώς ούτε ο Τσίπρας είχε αντιληφθεί το μέγεθος της στήριξης που είχε από τον λαό, γι αυτό και η ευθύνη του τώρα είναι τεράστια. Επειδή ο κόσμος λίγο πολύ ξέρει ότι μια καλή συμφωνία είναι δύσκολη, η εντολή που πήρε ο πρωθυπουργός απευθύνεται και στο εσωτερικό της χώρας και είναι πολύ σαφής. Να κινηθεί επιτέλους  και να πάρει μέτρα για το μαύρο μέτωπο ΜΜΕ-διαπλοκής – παρασιτικό σύστημα  και να αλλάξει τα δεδομένα αντί να φλερτάρει μαζί του, όπως έκανε μέχρι σήμερα.
Στην Ευρώπη, δύο  είναι οι κυρίαρχες τάσεις που πιθανόν να συγκρουστούν στην πορεία, είναι όμως προφανές ότι στο τέλος η πίεση θα στραφεί αποκλειστικά προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Η μία τάση είναι σκληρή γραμμή του Σόϊμπλε που κινείται στο όριο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ως πρώτο στόχο έχει την υπογραφή μιας σχεδόν ταπεινωτικής συμφωνίας. Η τάση αυτή έχει στο πλευρό της την Φινλανδία, τον υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας ο νεοφιλελεύθερος Σέλλινγκ, ενώ ο καγκελάριος της Αυστρίας ο Φάϊμαν είναι πολύ πιο μετριοπαθής,  η  Ισπανία, Σλοβενία, η Κροατία, η Σλοβακία, οι βαλτικές χώρες και η Φινλανδία.
 Στην μετριοπαθή γραμμή, βρίσκονται ο Ρέντσι και ο Ολάντ  που ξέρουν ότι η κρίση του Ευρώ μπορεί να διαχυθεί στις χώρες τους. Γι αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα αν ο Ολάντ θα κρατήσει μέχρι τέλους καλή στάση ή όπως κάνει συνήθως, στο τέλος θα γίνει ουρά της Γερμανίας.
Κρίσιμοι  παράγοντες είναι:
Α. Η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που καλείται να αποφασίσει τη διατήρηση ή έστω τη μικρή αύξηση του ELA  που δείξει και τις διαθέσεις του Ευρωιερατείου και
Β. Η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης 7 Ιουλίου(και πριν από αυτό το Eurogroup  ). Αν το κορυφαίο θεσμικό όργανο της ΕΕ αποφασίσει να διαδραματίσει ρόλο και να πάρει αποφάσεις ώστε να τις επιβάλλει στο Eurogroup, τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα για την Ελλάδα.
Αν όλα αφεθούν και πάλι στο σύστημα Σόιμπλε, όλα είναι πιθανά , ίσως και επικίνδυνα.

Σημειώσεις:
1.Μετά την αναγκαστική παραίτηση του Αντώνη, το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα καλείται να πάρει τις αποφάσεις του και να αποστρατεύσει πολλούς πρωτοκλασάτους.
2. Ιστορικά  χαμένο το ΚΚΕ που  ήταν απόν από μια ιστορική μάχη. Το 50% των ψηφοφόρων του ψήφισε ΟΧΙ, κόντρα στην κομματική γραμμή. Είναι η πιο ιστορική ήττα, αφού δεν ανταποκρίθηκε στην ανάγκη του κόσμου.

3.Η απόπειρα ανατροπής της ελληνικής κυβέρνησης, όπως κορυφώθηκε με το απαράδεκτο τελεσίγραφο προς τον Α. Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, ακυρώθηκε από την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά το σχέδιο του πραξικοπήματος δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου