Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Συναίνεση, διαίρεση και αυτόματος πιλότος .

Συναίνεση, διαίρεση και αυτόματος πιλότος .

 «Δεν το πιστεύουμε, αλλά πρέπει να το ψηφίσουμε». Αυτή ήταν η γραμμή του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μέτρησε 38 αρνήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ. Για σοβαρή διαίρεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το νέο μνημόνιο ψήφισαν 229 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, τους ΑΝΕΛ και το ΣΥΡΙΖΑ.
 Η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν θα αποφύγει προς το παρόν σενάρια ευρύτερων κυβερνητικών σχημάτων, θα αρκεστεί σε ανασχηματισμό και το βασικό της επιχείρημα θα είναι το ηθικό πλεονέκτημα και η υπόσχεση για μια όσο γίνεται πιο δίκαιη εφαρμογή των νόμων που επιβάλλει το σημερινό ευρωπαϊκό πλαίσιο.
 Μετέωρα είναι τα βήματα της αντιπολίτευσης της Αριστερής Πλατφόρμας, που καταψηφίζει τα μνημόνια αλλά στηρίζει την κυβέρνηση, όπως δηλώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αντίστοιχη στάση τηρεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
 Προσωρινή επιβίωση της κυβέρνησης και απόρριψη σχημάτων εθνικής συνεννόησης, εφόσον διατηρείται στις κρίσιμες ψηφοφορίες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών και μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και μια κυβέρνηση μειοψηφίας σε αυτές τις συνθήκες.
 Η κυβέρνηση και στις επόμενες ψηφοφορίες θα βασιστεί σε αυτή την πλατιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ θα μαίνεται ο πόλεμος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Τσίπρα κανείς δεν τον αμφισβητεί αυτή τη στιγμή ανοιχτά και ο ίδιος φαίνεται να αναγνωρίζει ότι θα πορευτεί προσωρινά με αυτό το ιδιότυπο σχήμα – συναίνεση στα μνημόνια απέξω και κριτική στήριξη της κυβέρνησης από μέσα.
 Ήδη μαίνεται ένας πόλεμος φθοράς προσώπων. Οι επιτελικοί ευρωπαϊστές (Δραγασάκης, Σταθάκης) μαζί με τον Παπαδημούλη με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους ζητάνε διωγμό των διαφωνούντων. Και βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τα κανάλια απέναντι σε όσους τόλμησαν να αρθρώσουν λόγο για ένα εναλλακτικό σχέδιο ή για προετοιμασία για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.
 Η Κωνσταντοπούλου, που αρνήθηκε να προεδρεύσει στη διαδικασία αλλά ζήτησε το λόγο, απάντησε από το βήμα της Βουλής στα ευχαριστώ του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη στην Αμερική και παρουσίασε ως στήριξη της κυβέρνησης την επιλογή του ΟΧΙ στα εκβιαστικά επιβαλλόμενα μέτρα.
 Στην ουσία το πολιτικό σύστημα πηγαίνει με τον αυτόματο πιλότο που έβαλε η συμφωνία με τους θεσμούς για την παραμονή στο ευρώ και η συναίνεση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Εφόσον κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέτει θέμα μομφής, και δεν φαίνεται να επιθυμεί τώρα λύση κυβέρνησης συνεργασίας, ο Τσίπρας θα αποφασίσει αυτός πότε θα λήξει αυτό το ελαττωματικό πολιτικό σχήμα.
Ο  Αλέξης Τσίπρας παραμένει ο δημοφιλέστερος Έλληνας πολιτικός. Κατά κανένα τρόπο δεν τον «βαρέθηκαν» οι πολίτες, ούτε επιθυμούν να τον αλλάξουν για να φέρουν στην εξουσία τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά. Μόνο αν αναλάμβανε τώρα αρχηγός της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής και γίνονταν αμέσως εκλογές, θα υπήρχε σοβαρή περίπτωση ανατροπής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Με οποιονδήποτε άλλον αρχηγό, η ΝΔ είναι ζήτημα αν θα κατόρθωνε να πιάσει το 25%. Αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούσαν, καθόλου δεν αποκλείεται το ποσοστό της ΝΔ να προσέγγιζε ακόμη και το ιστορικό χαμηλό του Μαΐου του 2012, το 20%. Η υπεροχή του Αλέξη Τσίπρα έναντι των αντιπάλων του δεν επιτρέπει κατά κανένα τρόπο στην αντιπολίτευση να ζητήσει εκλογές. Αντιθέτως, θέλει να τις αποφύγει πάση θυσία αυτή την ώρα, επειδή τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σίγουρα θα πέσουν, με το ΠΑΣΟΚ μάλιστα να κινδυνεύει να γίνει... εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, συναντώντας το αλήστου μνήμης ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου!
 Η αριστερή αντιπολίτευση εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα μάλλον ζυγίζει τις επιλογές της και κοιτάζει προς τη βάση του κόμματος και τη μάχη των συσχετισμών.

Πάντως το 61,3% που ψήφισε «Όχι» είναι βαθύτατα οργισμένο εναντίον των Γερμανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων, την ίδια στιγμή που είναι πολύ απογοητευμένο από την αδυναμία του πρωθυπουργού να αξιοποιήσει το «Όχι» που τόσο απλόχερα του έδωσε ο λαός μας, όταν αυτός το ζήτησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου