Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ο νέος γύρος των εκβιασμών άρχισε !

Ο νέος γύρος των εκβιασμών άρχισε !

Παρά τα βαρύγδουπες δηλώσεις των Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι περί της δημοκρατικής επιλογής των Ελλήνων με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα , νέος γύρος εκβιασμών άρχισε και η ΕΚΤ βάζει το «μαχαίρι στο λαιμό» πριν τη έναρξη της διαπραγμάτευση
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε στις 26 Ιούνη του 2015, δηλαδή στα 89 δισ. ευρώ, αλλά με τη σημερινή της απόφαση «κουρεύει» τα ενέχυρα (εγγυήσεις -collaterals) από το 53 στο 60% στα collaterals που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες σαν εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας.
Σημειωτέον είναι ότι σε αυτήν την συνεδρίαση της ΕΚΤ υπήρχε ο ελληνικό αίτημα για αύξηση της παροχής ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού  ΕLA και  αντί για αύξηση  η ΕΚΤ αποφάσισε σε κούρεμα των collaterals, των ενεχύρων δηλαδή που αποδέχεται η Τράπεζα για να παράσχει ρευστότητα μέσω ELA
 Κατά την προσφιλή τους τακτική οι… εταίροι (!), εξακολουθούν να προκαλούν ασφυξία στη ρευστότητα προκειμένου να εξαναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση σε μια επώδυνη συμφωνία θέτοντας τους δικούς τους όρους, με την  διαθέσιμη ρευστότητα έχει πέσει κάτω από τα 800 εκατ. ευρώ, καθώς το Σαββατοκύριακο οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ ήταν περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο ο Μάριο Ντράγκι δεν σκοτώνει το  ελληνικό  τραπεζικό  σύστημα, πορεύετε στην «μέση οδό» , στέλνει και ένα πολίτικο μήνυμα και συμμετέχει και αυτός με «τεχνοκρατικό» τρόπο στον εκβιασμό της Ελλάδας και αφήνει τις δύσκολες αποφάσεις στην Σύνοδο  Κορυφής της ΕΕ .
Πιστεύω ότι όλα θα κριθούν τις επόμενες μέρες που θα φανούν οι διαθέσεις του Ευρωιερατείου και τα ορόσημα είναι :
 Η Σύνοδος Κορυφής (το κορυφαίο θεσμικό όργανο της ΕΕ ) την Τρίτης 7 Ιουλίου(και πριν από αυτό το Eurogroup  ), αν αποφασίσει να διαδραματίσει ρόλο και να πάρει αποφάσεις ώστε να τις επιβάλλει στο Eurogroup, τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα για την Ελλάδα.
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη που ξανατίθεται το θέμα της  αύξηση της παροχής ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού ΕLA, που αν δεν υπάρξει τέτοια αύξηση, τα ΑΤΜ δεν θα βγάζουν ούτε τα 50€….
Και τότε πάμε, σε άλλους δρόμους και διαδρομές ….
Σημείωση:
Περιορισμένη και διαχειρίσιμη επίπτωση της τάξης των 2-2,5 δισ. θα έχει στις τράπεζες το κούρεμα στα εχέγγυα που έχουν υποβληθεί στον ESM, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται το ήδη οξύ πρόβλημα ρευστότητας σε αυτή τη φάση. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτοντας επιπλέον 18 δισ. collaterals(εγγυήσεις) στα χαρτοφυλάκια τους θα χρειαστεί μόνο να προσκομίσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας επιπλέον 2,5 δισ. collaterals για να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο χρηματοδότησης που έχουν.
Παράλληλα θα μείνουν έτοιμα προς αποστολή επιπλέον 15,5 δισ. σε περίπτωση που η ΕΚΤ και η SSM αποφασίσουν την αύξηση της χορηγούμενης ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης.
Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για  αύξηση του haircut από το 53 στο 60% στα collaterals ήταν σχεδόν «χάδι» μετά το μπαράζ υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών της χώρας, μετά από την επιβολή τραπεζικής αργίας και capital controls στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου