Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ όλο και πιο κοντά

Το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ όλο και πιο κοντά

Η κλεψύδρα αδειάζει, είναι προφανές ότι τις επόμενες ημέρες ή θα υπάρξει συμφωνία ή θα υπάρξει χρεοκοπία και ρήξη. Με ορίζοντα την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της Ελλάδας τη Δευτέρα 22 Ιουνίου με τα την σημερινη συνεδρίαση του Eurogroup   η Αθήνα και δανειστές κάνουν τις τελευταίες συζητήσεις, για μια κατά τα φαινόμενα επώδυνη συμφωνία για την Ελλάδα.
 Το ΔΝΤ επέστρεψε στις συνομιλίες, το ιερατείο των Βρυξελλών σκληραίνει τις θέσεις του θέλοντας να εξοβελίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το πολιτικό σκηνικό και να τον αναγκάσει σε νέα κυβερνητικά σχήματα .
Τα επόμενα 24ωρα και με βάση την συμφωνία θα δούμε τον βαθμό επίδρασης στις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως, κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα θα επηρεαστούν και θα καταγραφούν ή όχι νέες ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα
Αυτοί, δεν θέλουν συμφωνία
Τα όσα είπε ο Γ. Βαρουφάκης στο eurogroup, αναδεικνύουν την εμφανή πρόθεση των δανειστών-εταίρων να μην υπάρξει καμία συμφωνία με την Ελλάδα.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αφορούν μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς (ασφαλιστικό, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, προϋπολογισμός κλπ) με την διαμεσολάβηση του ΟΟΣΑ και συγχρόνως παρέχονται εγγυήσεις για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων υπό τον έλεγχο των δανειστών.
Παρ όλα αυτά οι κύριοι ευρωπαίοι μαζί και η κα Λαγκάρντ, προτιμούν να διακωμωδούν  κάθε προσπάθεια για συμφωνία, κάθε πρόταση, συνεχίζοντας στο μοτίβο «για όλα φταίει η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών θα συνεχιστεί και στην Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες. Εκεί θα έχουν σαν στόχο τον ίδιο τον έλληνα πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα.
 Δυστυχώς οι έλληνες πολίτες καλούνται να αναζητήσουν μόνοι τους τις ελληνικές προτάσεις, για να διαπιστώσουν ποιος κοροϊδεύει ποιόν. Προς το παρόν η κυρίαρχη ενημέρωση ξεκινά από την αλήθεια των …δανειστών και από τις ύβρεις της κας Λαγκάρντ. Στο Eurogroup της Πέμπτης όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης:
«Η ελληνική πλευρά παρουσίασε νέα ολοκληρωμένη πρόταση η οποία εφόσον γίνει αποδεκτή θα θέσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ετών.
Εξηγήσαμε ότι η δική μας πλευρά και η πλευρά των Θεσμών έχουν έρθει κοντά ως προς τα δημοσιονομικά, στο μισό τοις εκατό του ΑΕΠ.
Αυτή η διαφορά δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια έλλειψη συμφωνίας.
Η λύση θα δοθεί από όλες τις μεριές. Δυστυχώς η προεδρία του Eurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις ευθύνες της ελληνικής μόνο μεριάς.
Ξεκαθαρίσαμε πως η πολιτική ευθύνη είναι ευθύνη όλων των ηγετών για να βρουν λύση όπως απαιτούν οι εκλογείς μας.
Το ερώτημα για εμάς, είναι τι είδους προσαρμογές όπως περικοπές και αύξηση συντελεστών φορολόγησης.
Από αυτή την άποψη η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια.
Παρακαλέσαμε τους ομολόγους να δώσουν έμφαση στη διαφορά μεταξύ μεταρρυθμίσεων από τις περικοπές. Οι περικοπές δεν αποτελούν μεταρρύθμιση. Το πρόβλημα με τον ΦΠΑ δεν είναι το ύψος του αλλά η εισπραξιμότητα του. Αυτό είναι μεταρρύθμιση.
Το να αυξήσουμε τη ΔΕΗ δεν είναι μεταρρύθμιση.
Μια από τις μεγάλες αγωνίες των εταίρων είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ίσως κάποια στιγμή επιτρέψουν τον εκτροχιασμό προϋπολογισμών και τη δημιουργία ελλειμμάτων.
Μοιραστήκαμε τις αγωνίες και κάναμε μια καινοτόμα πρόταση: Προτείναμε στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός δημοσιονομικού συμβουλίου που θα παρακολουθεί προϋπολογισμούς, η παρακολούθηση να συνδυάζεται με αυτοματοποιημένο σύστημα ώστε να γίνεται άμεση μείωση των δαπανών του Δημοσίου.
Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα θα αποτελεί τη βάση για να κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα και να προχωρήσουμε στη μετά Ιούνιο, Ιούλιο εποχή.
Η ελληνική κυβέρνηση διαισθανόμενη την ιστορική ευθύνη κάλεσε τους εταίρους μας να προβούμε όλοι μαζί σε μια πολύ γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
Ο χρόνος είναι λίγος αλλά αρκετός για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα τελειώσει μια και καλή την ελληνική κρίση και θα εμπνεύσει τους πολίτες ξανά  για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολιτικούς».
…και ο Σαμαράς ονειρεύεται να ξαναγίνει πρωθυπουργός !  
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Στ Θεοδωράκη, Φώφη Γεννηματά και Ντόρα Μπακογιάννη έχουν την σημασία τους και σε ότι αφορά την  πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αλλά και σε ότι αφορά την επόμενη μέρα. Ο μόνος που δεν θέλει να συναντήσει τον πρωθυπουργό, είναι ο Αντώνης Σαμαράς  (σήμερα συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ), ο οποίος πιστεύει ακόμα πως θα ξαναγίνει πρωθυπουργός. Γι αυτό και ακολουθεί μια διχαστική πολιτική, παρά τις δηλώσεις περί εθνικής συνεργασίας.
Είτε υπάρξει κατάληξη με τους δανειστές, είτε όχι, θα υπάρξουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.
Ο Στ. Θεοδωράκης με τις κινήσεις του επιδιώκει να «τραβήξει» τις εξελίξεις σε μια πολιτική κεντρώα-κεντροδεξιά, ως πολιτικός απόγονος των εκσυγχρονιστών επί εποχής Κ. Σημίτη. Εκτός από τη βάση του κόμματος του, που ουσιαστικά έχει επιβάλλει μια τέτοια πορεία, και οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες (Μάρτιν Σούλτς) του ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Όμως η εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, σηματοδοτεί το σκηνικό στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Δείχνει πως οι δεξαμενές της σοσιαλδημοκρατίας, κοιτάνε συνεχώς προς τα αριστερά, οι χαμένοι δηλαδή από την κρίση, δεν επιθυμούν λύσεις και πολιτικές που να θυμίζουν απολύσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων.
Στο σκηνικό προς αυτή την κατεύθυνση προσπάθησε να εμφανιστεί και ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος χαιρέτισε την εκλογή και της Φώφης Γεννηματά και του Θ. Θεοχαρόπουλου, μιλώντας και αυτός για συμμαχία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.
Μπορεί όλες αυτές οι δυνάμεις να μην εκπροσωπούν μεγάλα μεγέθη, δείχνουν όμως την τάση στην κοινωνία.
Μεταξύ Φώφης και Ανδρέα Λοβέρδου ο κόσμος που έχει μείνει στο ΠΑΣΟΚ, διάλεξε Φώφη.

Σημασία έχει και η πρωτοβουλία της Ντόρας να πάει στον πρωθυπουργό. Αφού δεν πάει ο Σαμαράς, πάει η Ντόρα, δείχνοντας πως η ΝΔ πρέπει να συμβάλλει στην εθνική συνεννόηση και να επηρεάσει τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Η στάση της Ντόρας, αναδεικνύει τα διχαστικά αδιέξοδα του Α. Σαμαρά. Ο οποίος συνεδριάζει με τους συνεργάτες του για να δει πως θα ρίξει τον Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου