Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Οι δανειστές ζητούν να σπάσουν οι κόκκινες γραμμές

Οι δανειστές ζητούν να σπάσουν οι κόκκινες γραμμές

Να σπάσουν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης σε μισθούς, φόρους και συντάξεις, προσπαθούν έως την τελευταία στιγμή της διαπραγμάτευσης, οι δανειστές- εταίροι. 
Αν και το κλίμα είναι πραγματικά καλύτερο από κάθε άλλη φορά, εκτιμάται  πως η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμα τελειώσει. «
Το κλίμα άλλαξε την Τετάρτη όταν έγινε σε όλους σαφές πως η Αθήνα είναι έτοιμη να μην πληρώσει το ΔΝΤ και άλλες υποχρεώσεις προς τους ευρωπαίους, δίνοντας προτεραιότητα σε μισθούς και συντάξεις.
Μάλιστα την πρόθεση της δημοσιοποίησε η κυβέρνηση με ενημερωτικό σημείωμα στον Τύπο, στο οποίο τόνιζε πως δεν θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις στο εξωτερικό και συγχρόνως πως δεν έχει νόημα πλέον η συζήτηση για μια ενδιάμεση συμφωνία, αλλά για μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία.
Πριν από την δραματική επισήμανση της κυβέρνησης , υπήρξε η διαφωνία του ΔΝΤ σε ότι αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με την απειλή πως θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
 Η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε τους πάντες, την Κομισιόν (Γιούνκερ) τους γάλλους και τους ιταλούς, αλλά και τους αμερικανούς, οι οποίοι για μία ακόμα φορά ασκούν έντονες πιέσεις προς την Γερμανία να δώσει ένα τέλος στο δράμα ρευστότητας. 
Υπήρξε μάλιστα και ανακοίνωση των θεσμών πως οδεύουμε προς λύση, ενώ υπήρξε και κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ για το γεγονός πως υπάρχει εξέλιξη σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Όμως οι δανειστές πιέζουν ώστε να αναγκάσουν σε νέες υποχωρήσεις την ελληνική κυβέρνηση, στο όνομα του χρηματοδοτικού κενού.
Οι επαφές Αθήνας-Βρυξελλών-Βερολίνου είναι πολλές και συνεχείς. Η καγκελαρία γνωστοποίησε πως η Α. Μέρκελ  έχει μιλήσει  πολλές φορές τις τελευταίες μέρες με τον Αλ. Τσίπρα. 
Ο  Αλ. Τσίπρας μιλώντας την Παρασκευή στην Βουλή (ώρα του πρωθυπουργού) τόνισε πως αν και κάποιοι κατηγορούν την κυβέρνηση πως έχουμε πάει και πίσω από τις κόκκινες γραμμές της λαϊκής εντολής, «Θα κάνουμε το παν, προκειμένου να έχουμε μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτή την κυβέρνηση να αλλάξει τα κακώς κείμενα σε αυτόν τον τόπο». Ο πρωθυπουργός θύμισε πως και το 1980 η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ με πολιτική απόφαση αν και διαφωνούσε η Κομισιόν, ενώ και το 2000 για την ένταξη στο ευρώ υπήρχε πολιτική βούληση των εταίρων, πολιτική βούληση χρειάζεται και τώρα. 
Τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση εξετάζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ,  όπως και στην ΚΟ του κόμματος, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό και σε φορολογικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων . 
 Η πιο σκληρή διαπραγμάτευση είναι τώρα, την ώρα που μπορεί να είμαστε κοντά σε μια συμφωνία.
Στο eurogroup της Δευτέρας περιμένουμε απλώς μια Δήλωση προόδου αλλά όχι οριστική απόφαση. 
Οι διαφωνίες είναι ακόμα πολλές και για πολλά ζητήματα. Οι δανειστές θέλουν πρακτικά να εφαρμοστεί και πάλι ένα πρόγραμμα λιτότητας στη βάση υποθέσεων και εκτιμήσεων. Αντιθέτως η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει φόρους, περικοπές και μειώσεις. 
Ποια είναι η βασική παραδοχή (υπόθεση) πάνω στην οποία στήνεται η επιμονή των δανειστών; Ο ρυθμός ανάπτυξης. Η Αθήνα εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 1% του ΑΕΠ ενώ οι δανειστές 0,5% του ΑΕΠ.
Αν γίνει αποδεκτή η υπόθεση των δανειστών τότε έχουμε κενό δημοσιονομικό. Επίσης εταίροι και δανειστές ζητούν το πλεόνασμα να κινηθεί κοντά στο 2,5%, ενώ η κυβέρνηση μιλά για πλεόνασμα όχι μεγαλύτερο του 1,2 με 1,5%.
Αν οι δανειστές επιβάλλουν τη θέση τους, προκύπτει ένα δημοσιονομικό κενό για φέτος της τάξεως των 2 δισ., το οποίο φυσικά θα ζητήσουν να καλυφθεί με νέα μέτρα. 
Ποια είναι τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία:
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η κυβέρνηση δεν δέχεται μείωση των συντάξεων, συμφωνεί με την κατάργηση  της πρόωρης συνταξιοδότησης, χωρίς το μέτρο να ισχύει αναδρομικά.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η κυβέρνηση επιμένει πως  πρέπει να ισχύσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ότι αφορά τα δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Διαφωνεί με τις συλλογικές απολύσεις.
Θα υπάρχει καθυστέρηση σε ότι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
ΦΠΑ: Η συζήτηση γίνεται για εφαρμογή πλέον ενός ενιαίου συντελεστή, 16% ή 18% δηλαδή κάτω από το 23% που είναι σήμερα.
Όμως θα υπάρχει και ο χαμηλός συντελεστής 6% ή 9% για φάρμακα, τρόφιμα, βιβλία και άλλα είδη βασικής ανάγκης.
Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται μέχρι στιγμής, μόνο το γάλα (από το 13%), το ψωμί (από το 13%) και τα φάρμακα (από το 6,5%). Για βιβλία, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου, τα οποία εντάσσονται επίσης σήμερα στο 6,5%, το παιχνίδι παίζεται, ενώ για τα ξενοδοχεία ο δρόμος έχει ανοίξει για μετάταξη στον κανονικό ενιαίο συντελεστή τον οποίο η κυβέρνηση θα ήθελε να διαμορφωθεί στο 16%.
Φόροι:
Η κυβέρνηση προτείνει φόρο στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις βάσει των κερδών, καθώς και φόρο πολυτελείας στην κατανάλωση.
Ειδικός φόρος σχεδιάζεται και για τις 300-500 πιο πλούσιες ελληνικές οικογένειες.
Φόρος για την διαμονή στα πολυτελή ξενοδοχεία 1 - 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση και πάλι με βάση τα αστέρια.
Φόρος σε μπαρ, εστιατόρια, ένδυση – υπόδηση. Η ιδέα για συντελεστή 3% - 6% στην τιμή της απόδειξης λιανικής στα νησιά άνω των 4.100 κατοίκων αποδυναμώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες.
Φόρος στην πολυτελής διαβίωση. Για τα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού (άνω των 1.929 κυβικών) ο φόρος θα αυξηθεί από 5% σε 6,5%, για άνω των 2.500 κυβικών από 10% της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε 13%. Αυτό σημαίνει ότι για ένα Ι.Χ. εξαετίας, 2.800 κυβικών εκατοστών, ο φόρος από 1.120 ευρώ πέρυσι θα αυξηθεί σε 1.456 ευρώ. Αντίστοιχη αύξηση προβλέπεται και για τις πισίνες, ενώ στον φόρο θα ενταχθούν και όσοι έχουν σκάφη αναψυχής.Αντιθέτως η κυβέρνηση ΔΕΝ θα εφαρμόσει την έκτακτη εισφορά 30% για όλους όσοι έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Το μέτρο μπορεί να ισχύσει  για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ καθαρά.
ΕΝΦΙΑ. Κυβερνητικές πηγές δείχνουν έκπτωση της τάξεως του 20% για τους μικρούς μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών,
Αφορολόγητο θα υπάρξει για τους πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου