Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Τρόϊκα: Συντάξεις στα 450 ευρώ, μισθοί στα 550.

Τρόϊκα: Συντάξεις στα 450 ευρώ, μισθοί στα 550.

Η μάχη όμως με τους δανειστές δεν αφορά τα μέτρα αλλά την ίδια την κυβερνητική αλλαγή. Γι αυτό και δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία στον Αλέξη Τσίπρα.
Η περίφημη διαπραγμάτευση, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών έχει πάρει ανοικτά διαστάσεις πολέμου. Οι τροϊκανοί ζητούν να πέσουν ΟΛΕΣ οι συντάξεις στα 450 ευρώ (όσων άρχισαν να εργάζονται από το 1995) και οι μισθοί στο δημόσιο στα 550 ευρώ. Αν αυτό γίνει αποδεκτό, τότε μπορεί και να δεχθούν οι τροϊκανοί να υπογράψουν συμφωνία με την κυβέρνηση, γιατί έτσι θα έχει καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό τα επόμενο χρόνια.
Η διαπραγμάτευση έχει φτάσει στο πλέον κρίσιμο σημείο και το χειρότερο είναι πως δεν διαφαίνεται συμφωνία τις επόμενες βδομάδες. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πίσω από τις θέσεις της σε πολλά ζητήματα, οι δανειστές –εταίροι  βάζουν συνεχώς στο τραπέζι νέες απαιτήσεις. Σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα οποία αποτυπώθηκαν από τους Βαρουφάκη και Παππά στο συνέδριο του Economist.
-Υπάρχει συμφωνία για την διοικητική μεταρρύθμιση γιατί «το κράτος είναι ο υπ αριθμόν ένα εχθρός για τους επιχειρηματίες».
-Αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση αλλά η συνολική μεταρρύθμιση. Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως «Η Ελλάδα αν δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει».
-Η κυβέρνηση δεν δέχεται απλώς να μειωθούν κάποιες επικουρικές συντάξεις, να  αυξηθεί ο ΦΠΑ μόνο και μόνο για να πάρουμε τη δόση των 7,5 δισ. και μετά να  ξαναπάμε στην ίδια κατάσταση.
-Συμφωνήθηκαν μέτρα για ιδιωτικοποιήσεις. Είναι ένα λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων με διατήρηση μεριδίων από το κράτος που θα χρησιμοποιηθούν ως περιουσιακά στοιχεία που θα υπαχθούν σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για επενδύσεις (με ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων). Περιμένουν πολλές επενδύσεις που θα γίνουν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Όχι μόνο υπουργοί αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο Τόμσεν του ΔΝΤ 
Τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση σύμφωνα με τον Τόμσεν είναι:
-Ασφαλιστικό- δηλαδή η μείωση των συντάξεων
-Εργασιακά
-Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση
-Σημειώνονται πισωγυρίσματα στην όποια πρόοδο είχε σημειώσει μέχρι στιγμής η Ελλάδα.
Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό γιατί δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε δέχεται μέτρα λιτότητας και φοροκαταιγίδας,  αυτό θεωρεί πισωγύρισμα ο κ. Τόμσεν.
Τα σημεία σύγκλισης Ελλάδας-δανειστών σύμφωνα με τον Τόμσεν είναι:
ΦΠΑ
Φορολογική διοίκηση
Πτωχευτικό δίκαιο
«Κόκκινα δάνεια», (αν και ακόμα απουσιάζουν συγκεκριμένα νούμερα).
Η κυβέρνηση παρά τα όσα ακούγονται:
Θα μειώσει και θα εξορθολογήσει το ΦΠΑ. Ο μεγάλος συντελεστής θα είναι μικρότερος του σημερινού 23% και ο  χαμηλός θα είναι μικρότερος του σημερινού 13%.
Ο ΕΝΦΙΑ πριν εφαρμοστεί θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες άρα θα μειωθεί αισθητά.
Μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς η κυβέρνηση δεν δέχεται, ενώ δεν δέχεται διάλυση του εργασιακού περιβάλλοντος. 
Συγχρόνως έχουν αποδώσει ήδη τα μέτρα με τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις. Μέχρι τις 11 Μαΐου, μέσα σε 24 μέρες δηλαδή, έκαναν αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση προς τις εφορίες περίπου 380.000 οφειλέτες, ενώ το συνολικό ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών ανέρχεται στα 2,8 δις.
Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι τις 12 Μαΐου έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους περίπου 144.000 ασφαλισμένοι, με συνολικό ποσό ρυθμιζόμενων οφειλών περίπου 3,4 δις.
Αξίζει κανείς να συγκρίνει τα ποσά που έχουν μπει στη ρύθμιση και την συμμετοχή των φορολογούμενων και ασφαλισμένων με βάση το νόμο που έφερε η σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με το νόμο που είχε φέρει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.

Η μάχη όμως με τους δανειστές δεν αφορά τα μέτρα αλλά την ίδια την κυβερνητική αλλαγή. Γι αυτό και δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία στον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου