Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ελλάδα χωρίς μεταλλαγμένα τώρα!!! … και απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου Roundup .

Ελλάδα χωρίς μεταλλαγμένα τώρα!!!
… και απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου Roundup .


Η ΕΕ ενέκρινε στις 24 Απριλίου 2015 την εισαγωγή και την κυκλοφορία στην αγορά 19 γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, δύο ημέρες μετά την πρότασή της προς τα κράτη μέλη για μια μεταρρύθμιση που θα τους επιτρέπει να απαγορεύουν την χρήση τους στο έδαφός τους.
 Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύσει τα μεταλλαγμένα στην επικράτειά της και την απαγόρευση αυτή να την ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε σαφή θέση κατά των μεταλλαγμένων. Αν δεν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί στη συνέχεια να εφαρμόσει την απόφαση και να επιτρέψει τα προϊόντα αυτά. Οι διαβεβαιώσεις των εταιρειών ότι δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο φυσικά δεν γίνονται πιστευτά από τους επιστήμονες. Σημειώνεται ότι ένδεκα προϊόντα της αμερικανικής πολυεθνικής Monsanto --πολλές ποικιλίες σόγιας, αραβοσίτου, ελαιοκράμβης και βαμβακιού-- βρίσκονται μεταξύ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που εγκρίθηκαν, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Οι υπόλοιπα οκτώ είναι προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας Dupont και των γερμανικών ομίλων Bayer και BASF. Δεκαεπτά από αυτούς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς προορίζονται για την ανθρώπινη και την ζωική διατροφή, ενώ δύο είναι δρεπτά άνθη. Η έγκριση αυτών των οργανισμών "τελούσε υπό αναστολή", καθώς τα κράτη μέλη δεν είχαν επιτύχει να συμπήξουν μια πλειοψηφία υπέρ ή κατά της κυκλοφορίας τους στην αγορά.
 Η έγκρισή τους ισχύει άμεσα και για δέκα χρόνια. Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγκρίνουν την μεταρρύθμιση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, θα μπορούν να απαγορεύουν την χρήση των γενετικά τροποποιημένων αυτών οργανισμών στο έδαφός τους. Στην αντίθετη περίπτωση, οι κανόνες που θα εφαρμόζονται θα είναι αυτοί που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την κυκλοφορία στο σύνολο της ΕΕ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η Greenpeace κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι "δεν έχει την πρόθεση να προσεγγίσει την Ευρώπη των πολιτών, όπως έχει δεσμευτεί, και δρα υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ και της Monsanto".

Απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto


Αναγκαία  είναι επίσης η πλήρη, εθνική απαγόρευση της χρήσης του glyphosate, του ενεργού συστατικού του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto( όπως ζητά και η Greenpeace μετά την κατάταξή του ως “πιθανώς καρκινογόνο” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το Roundup, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto.
Κάθε χρόνο ψεκάζεται σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων. Το Roundup διαδόθηκε τη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά κατασκευάζοντας μεταλλαγμένους σπόρους Roundup Ready, ανάμεσα τους και σόγια, με ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της χρήσης του Roundup (και των κερδών της Monsanto), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα.
Η νέα επιστημονική διαπίστωση ότι το glyphosate είναι “πιθανώς καρκινογόνο”, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πτώση την μετοχή της Monsanto κατά 2,9%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο καθυστέρησης για άμεση και επείγουσα λήψη μέτρων προφύλαξης, τόσο της υγείας καταναλωτών και αγροτών, όσο και της υγείας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, από τους οποίους εξαρτάται η γεωργία και η παραγωγή της τροφής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου