Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Μυστική έκθεση Draghi (ΕΚΤ): 1 τρισ ευρώ ζημιά αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Μυστική έκθεση Draghi (ΕΚΤ): 1 τρισ ευρώ ζημιά αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα. 

Πάνω από 120 δισ. ευρώ θα στοιχίζει στην Γερμανία το Grexit
Εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει για την παγκόσμια οικονομία το κόστος μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας, το οποίο υπολογίζεται στο ιλιγγιώδες ποσό του 1 τρισ. ευρώ, με το βάρος να πέφτει κυρίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, όπως προκύπτει από μυστικές εκθέσεις που έχουν συντάξει όλοι οι βασικοί παίκτες του δανειστικού πακέτου της Ελλάδας (ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ), αλλά και οι κυριότερες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Γερμανία, Γαλλία), οι συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ανυπολόγιστες και κινούνται σε τριπλάσιο έως τετραπλάσιο επίπεδο από την έκθεση την οποία έχουν σε ελληνικούς τίτλους.
Ακόμη και η Κύπρος ανακοίνωσε επίσημα την Παρασκευή ότι καταρτίζει ήδη plan b για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναφέρει ότι η ΕΚΤ κάνει ασκήσεις προσομοίωσης, ώστε να διαπιστώσει τις αντοχές σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα στην έκθεση της ΕΚΤ προσομοιώνονται σενάρια, τα οποία υπολογίζουν ότι μόνο για την Ιταλία (η οποία καλύπτει το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΚΤ), το ύψος των ζημιών κυμαίνεται από 61,2 δισ. ευρώ έως 81 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 4% του ιταλικού ΑΕΠ.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία για την οποία το κόστος ενός ενδεχόμενου Grexit ξεπερνά τα 120 δισ. ευρώ, εμ την Γαλλία να ακολουθεί με 90 δισ. ευρώ και την Ισπανία με 50 δισ. ευρώ. Στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται ότι η ζημιά ενός Grexit αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ για την Εσθονία, στο 4,2% για τη Σλοβακία και στο 5,3% για τη Μάλτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου