Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Το «βαθύ κράτος» των τραπεζιτών και των βαρόνων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το «βαθύ κράτος» των τραπεζιτών και των βαρόνων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Μέσα στα πιο σκληρά χρόνια της κρίσης για την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά, ο δανεισμός μόνο των τεσσάρων ομίλων ΜΜΕ αυξήθηκε κατά 50% και ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ, όταν η στρόφιγγα για τις άλλες επιχειρήσεις είχε κλείσει ερμητικά. Το αντάλλαγμα ήταν η στήριξη των μνημονιακών πολιτικών της εξαθλίωσης και της φτωχοποίησης των πολιτών.
Με ασπίδα την «προστασία» της Τραπέζης της Ελλάδος και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έγιναν τα χρόνια της κρίσης σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις σε βάρος των υγιών επιχειρήσεων και των Ελλήνων φορολογουμένων που πλήρωσαν ήδη 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αυτό το «βαθύ κράτος» των τραπεζιτών και των βαρόνων των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει στίχο  να ξεσκεπάσει η κυβέρνηση, προχωρώντας στον έλεγχο των δανείων τα οποία -στην περίοδο των μνημονίων- κατευθύνονταν μονόπλευρα και χωρίς κανένα επιχειρηματικό κριτήριο σε ζημιογόνες και ήδη υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.
Το πρώτο βήμα για να μπει φραγμός σε αντίστοιχες υποθέσεις είναι η δημιουργία της Αρχής Εποπτείας του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στα πρότυπα άλλων χωρών της ευρωζώνης. Η νέα Αρχή δεν έχει σκοπό να αφαιρέσει εποπτικές αρμοδιότητες από την ΤτΕ, αλλά να εγκαθιδρύσει τη διαφάνεια στη ροή του χρήματος από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία και να διασφαλίσει την ορθή χρήση των πολύτιμων πόρων.
Η επιτυχία αυτού του σχεδίου θα εξαρτηθεί τόσο από τη βούληση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει στις πιέσεις όσο και από τη συνεργασία πρωτίστως της Τραπέζης της Ελλάδος και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών θεσμών.

Τα πρώτα δείγματα γραφής από την πλευρά των θιγόμενων επιχειρήσεων και ομίλων είναι σαφή και η  κλιμάκωση θεωρείται δεδομένη το επόμενο διάστημα, καθώς απειλείται η ασυλία που απολάμβαναν για τα δάνειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου