Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Η Ελλάδα είναι ένα σύμβολο που αφορά όλους μας .

Η Ελλάδα είναι ένα σύμβολο που αφορά όλους μας .
Μια από τις βασικές αρχές του νεοφιλελεύθερου «ορθολογισμού», αυτού που μερικοί στην ελληνική πολιτική σκηνή περιγράφουν ως «μέτωπο της λογικής», αφορά ακριβώς την αναπαραγωγή της ψευδαίσθησης για τον νεοφιλελεύθερο «μονόδρομο». Για να επιβιώσει ένα κράτος με πρόβλημα χρέους πρέπει, σύμφωνα με τους εμπνευστές της άκρατης λιτότητας, να κάψει το οικονομικό «λίπος». Πρέπει να περικόψει δημόσιες δαπάνες, μισθούς, συντάξεις, να εκποιήσει δημόσια περιουσία. Πρέπει να γονατίσει την παραγωγική βάση και τους εργαζόμενους για να βρει τους αναγκαίους πόρους.
Τώρα όμως το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα της «γερμανικής Ευρώπης» βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν «παράλογο» παράγοντα. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως για να επιβιώσει μια ασθμαίνουσα οικονομία, πρέπει να της δοθεί χώρος και χρόνος να αναπνεύσει. Με δεδομένη την καθαρή και νωπή λαϊκή εντολή, η κατάσταση για τους ηγέτες της ευρωζώνης γίνεται ακόμα πιο «άβολη». Η μόνη διέξοδος για τους θιασώτες των «μονοδρόμων» είναι να παρουσιάζουν τις νεοφιλελεύθερες περικοπές ως τεχνικά άρτιες προτάσεις με εξασφαλισμένο αποτέλεσμα. Πρόκειται για το απόγειο της πολιτικής υποκρισίας.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές δείχνουν όλο και περισσότερο τα δόντια τους στην κυβέρνηση, ενώ σωρεία δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου επιμένουν μονότονα σε μία και μοναδική προτροπή: υποχωρήστε, αλλιώς δεν έχει χρήματα. Ξεχάστε τις «κόκκινες γραμμές» σε φορολογικό, Ασφαλιστικό, εργασιακά.
Όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουν,  ότι στις εξελισσόμενες διαβουλεύσεις διακυβεύεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από την επιβίωση μιας μικρής περιφερειακής οικονομίας.
Η Γαλλική εφημερίδα Liberation το έθεσε στον πρωτοσέλιδο τίτλο της : «Ελλάδα εναντίον Ευρώπης - Το δημοκρατικό σοκ» και αφιερώνει 9 σελίδες της σε έναν διάλογο για το κατά πόσον βρισκόμαστε εμπρός στη διαπίστωση μιας καταφανούς «άρνησης της Δημοκρατίας από την Ευρώπη» με αφορμή το ελληνικό ζήτημα και συνοψίζει στον  χαρακτηριστικό τίτλο του αφιερώματος, που δεν είναι άλλος από τον: «Η Ελλάδα είναι ένα σύμβολο που αφορά όλους μας».
Σημείωση: Το δημοσίευμα της Liberation πρωτοσέλιδα συνοδεύεται από σκίτσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μοιάζει να βρίσκεται μέσα σε βαθύ μπλε κάλυμμα κονσέρβας, που όμως στην περιοχή της Ελλάδας έχει αρχίσει να τυλίγεται γύρω από το κλειδί της κονσέρβας, αφήνοντας να φανούν τα γήινα χρώματα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου