Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Σαμαράς: Επιστροφή στην εποχή του Αβέρωφ

Η τακτική Σαμαρά, της εχθρικής αντιπολίτευσης και της «αριστερής παρένθεσης» ώστε  να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα μέσα σε κάποιες βδομάδες, θυμίζει την τακτική του πολιτικού του μέντορα Ευάγγελου Αβέρωφ.  Ήταν τέλη 1981, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές και αρχηγός της ΝΔ (μετά την αποτυχία Ράλλη) αναλαμβάνει ο Ε. Αβέρωφ. Ο Αβέρωφ δεν είναι οπαδός της πολιτικής Κ. Καραμανλή ούτε και του Ράλλη. Οργανώνει εκ νέου την ΝΔ, οργανώνει την νεολαία με σκληρές ομάδες «ρέιντζερς» κλπ.  Η αντιπαράθεση στα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ-ΤΕΙ) παίρνει διαστάσεις πολέμου. Το βασικό σύνθημα είναι ένα: «Δεν μπορούν να κυβερνήσουν, θα πέσουν σε λίγους μήνες».
Ο Ε. Αβέρωφ στις 18 Φεβρουαρίου του 1982, 4 μόλις μήνες  μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, δίνει την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επί 30 λεπτά κατακεραυνώνει  την κυβέρνηση, αναφέρεται στην ανικανότητα της να κυβερνήσει, στους κινδύνους που δημιουργεί  ακόμα και για ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά προϊόντα.
 Τριανταπέντε  χρόνια μετά, ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει να θυμάται την τακτική Αβέρωφ προκειμένου να συσπειρώσει την ΝΔ γύρω από την ηγεσία του και συγχρόνως να πιέσει την κυβέρνηση όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στις 22 Απριλίου 2015, 3 μήνες μετά την νίκη Τσίπρα στις 25 Ιανουαρίου, δίνει την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επισημαίνει τους κινδύνους  η χώρα να πέσει στα βράχια να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, καθώς και όλες τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες της κυβέρνησης. Συμπέρασμα: Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση.
Ο Ε. Αβέρωφ δεν ήταν μόνο σκληρός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι «οι πράσινοι» θα καταστρέψουν τη χώρα, είχε και έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Μπούτος, Στεφανόπουλος κα , είχαν ήδη δημιουργήσει ομάδες στην ΝΔ επιδιώκοντας την αλλαγή ηγεσίας στην ΝΔ.
 Το ίδιο κλίμα αντιμετωπίζει και ο κ. Σαμαράς σήμερα. Είναι αρκετοί αυτοί που ζητούν στην ΝΔ αλλαγή της ηγεσίας. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στην προχθεσινή του συνέντευξη ο κ. Σαμαράς απαντά λέγοντας «πως θα αν αποχωρούσε θα ήταν σαν να εγκατέλειπε τον αγώνα σε μια δύσκολη ώα για τη χώρα».
 Τον Ιούνιο του 1984 η ΝΔ  υπό τον Ε. Αβέρωφ,  χάνει και τις ευρωεκλογές, και τον Σεπτέμβριο εκλέγεται νέος αρχηγός ο Κ. Μητσοτάκης.
Τις τελευταίες βδομάδες στην ΝΔ  ζουν μια «επανάληψη» της τακτικής Αβέρωφ. ΟΙ εποχές είναι άλλες, το ΠΑΣΟΚ του 1981 ήταν πανίσχυρο, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι, η χώρα τότε είχε λεφτά σήμερα δεν έχει και εξαρτάται από τα δανεικά.

 Όμως φαίνεται πως ο κ. Σαμαράς θυμήθηκε την σκληρή στάση Αβέρωφ, αποφάσισε να επαναλάβει κάτι από την τακτική του παρελθόντος και για να μείνει αρχηγός στην ΝΔ και με την ελπίδα να στραβοπατήσει ο Α. Τσίπρας  και να ξαναέλθει στα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου