Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για συμφωνία. Ενδιαφέρονται να συντρίψουν την κυβέρνηση και να την οδηγήσουν στο ιστορικό περιθώριο.

Οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για συμφωνία. Ενδιαφέρονται να συντρίψουν την κυβέρνηση και να την οδηγήσουν στο ιστορικό περιθώριο.

Έχουν ενωθεί σε μια νέου τύπου Ιερά Οικονομική Συμμαχία που αγωνίζεται να διατηρήσει το οικονομικό μοντέλο της και να ταπεινώσει την κυβέρνηση.
Η πίεση είναι πλέον ασφυκτική.
Ένα μεγάλο μέτωπο που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και τους εσωτερικούς συμμάχους τους, πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να συρθεί σε συμφωνία με όρους Μνημονίου και τίποτα παραπάνω.
Και μόλις η κυβέρνηση συμφωνήσει υποχωρώντας από τις διακηρύξεις της, θα ζητήσουν και άλλα. Όλο και περισσότερα, μέχρι να την εξευτελίσουν και να την τελειώσουν πολιτικά και κοινωνικά.
Οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για συμφωνία. Ενδιαφέρονται να συντρίψουν την κυβέρνηση και να την οδηγήσουν στο ιστορικό περιθώριο. Αυτός ήταν ο στόχος από τις 25 Ιανουαρίου. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Καλούν μια αριστερή κυβέρνηση να υπογράψει νόμο για ομαδικές απολύσεις τις οποίες θέλουν οι τράπεζες και ισχυροί εργοδότες , αλλά δεν τόλμησε να υπογράψει τέτοιο νόμο ούτε ο Σαμαράς.
Πιέζουν αφόρητα να μην περάσει ο νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις που είναι το απόλυτο κοινοτικό κεκτημένο και ισχύουν σε όλη την ΕΕ, αλλά δεν πρέπει να ισχύουν στην Ελλάδα. 
Απλά θέλουν να ταπεινώσουν την κυβέρνηση.
Και απειλούν με χρεοκοπία, όχι γιατί έχουν πρόβλημα με τα ελάχιστα δις των επομένων εβδομάδων που χρειάζεται η Ελλάδα, αλλά με την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.
Στα ελληνικά ΜΜΕ, μεταδόθηκαν περίπου με αξία Ευαγγελίου οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών  Λιού , ο οποίος , ζήτησε από τον Βαρουφάκη να δουλέψει για να βρεθεί λύση, γιατί λύσεις δεν υπάρχουν με διαλέξεις. Πρόκειται για μια δήλωση στα όρια της φαιδρότητας, γιατί οι Αμερικανοί δεν ζητούν οποιαδήποτε λύση. Ζητούν την ίδια ταπεινωτική λύση με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.
Ο στόχος είναι κοινός.
Η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση δεν γίνεται στο κενό. Απαιτούν να μείνει η Ελλάδα στο  ευρώ, υπογράφοντας όμως την θανατική της καταδίκη.
Με περίπου ίδιο περιεχόμενο έκανε δήλωση και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος  είπε ότι η απάντηση στην ελληνική κρίση βρίσκεται στα χέρια της Αθήνας και απηύθυνε έκκληση για «περισσότερη δουλειά» , υπογραμμίζοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.
Η «περισσότερη δουλειά» κατά τον Ντράγκι είναι να υπογράψει η κυβέρνηση την θανατική της καταδίκη και τίποτα παραπάνω.
Κάθε φορά που ένας κυβερνητικός αξιωματούχος κάνει δηλώσεις για δημοψήφισμα ή εκλογές, εκδηλώνεται ένα μπαράζ επιθέσεων εναντίον της κυβέρνησης .
 Το ενδεχόμενο εκλογών  προκαλεί πανικό και στο Βερολίνο και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και στους Αμερικανούς.
Γιατί οι εκλογές, σύμφωνα με το κλίμα που υπάρχει σήμερα, θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στον ΣΥΡΙΖΑ και τότε , ο επόμενος κύκλος διαπραγμάτευσης θα γίνει σε τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα.
Το δημοψήφισμα είναι ακόμη πιο επιθετική κίνηση γιατί είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμά του θα σηματοδοτήσει και το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.
Άρα, ο  εκβιασμός γίνεται για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ με τους όρους που εκείνοι θέλουν, τους ταπεινωτικούς, καθώς ξέρουν ότι η έξοδος της Ελλάδας, θα  συμπαρασύρει  την ευρωζώνη στον Άδη  και θα έχει τρομερό αντίκτυπο και στην ΕΕ και την αμερικανική οικονομία.
Αυτό σημαίνει ότι θα τιναχθεί στο αέρα η προσπάθεια των ΗΠΑ για να ενώσει την Δύση εναντίον της Ρωσίας σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, σημαίνει ότι η ΕΕ  , κυρίως η Γερμανία, εξαιτίας της κρίσης που θα την συγκλονίσει θα αποσυρθεί από την διεθνή σκηνή για να διασώσει τα του οίκου της, σημαίνει ότι ναι μεν η Ελλάδα θα έχει μεγάλες συνέπειες, αλλά το στρατηγικό πρόβλημα για την Δύση θα είναι μεγαλύτερο.
Το στοίχημα είναι παγκόσμιο, δεν είναι τοπικό και το ξέρουν καλύτερα από όλους οι Αμερικανοί. Όλα αυτά, που είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα και όχι σενάρια δημιουργούν εκ των πραγμάτων μια νέα κατάσταση για όλους τους παίχτες. ΗΠΑ, ΕΕ και άλλοι θεσμοί  έχουν ενωθεί σε μια νέου τύπου Ιερά Οικονομική Συμμαχία που αγωνίζεται να διατηρήσει το οικονομικό μοντέλο της και να διασύρει τον ΣΥΡΙΖΑ.
 Μόνη ελπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ να διασωθεί και να προσφέρει μια προοπτική στη χώρα , είναι να αποδείξει ότι  εννοεί τις απειλές για εκλογές ή δημοψήφισμα και να μην υποχωρήσει.
Για να πετύχει όμως τους στόχους της απαιτείται άμεση ανασυγκρότηση της επικοινωνιακής πολιτικής και αποσαφήνιση των στόχων της από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που θα τον πλαισιώνει όλο το υπουργικό συμβούλιο σε μια ενιαία στάση.

 Και μόλις ο πρωθυπουργός κάνει σαφές  το σχέδιό του , μια νέα κατάσταση θα δημιουργηθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου