Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργιόπουλος, οι Ηλείοι Δήμαρχοι και η καταστροφολογία τους για την μεταφορά των αποθεματικών.

Ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ.Γεωργιόπουλος, οι Ηλείοι Δήμαρχοι και η καταστροφολογία τους  για  την μεταφορά των αποθεματικών.

Αστράφτουν και βροντούν ορισμένοι «φορείς» της τοπικής αυτοδιοίκησης  της ( η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Π. Πλατανιάς και Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Δήμαρχος Πηνειού Α. Καστρινός και ο πρώην Δήμαρχος Αμαλιάδας Γ. Λυμπέρης με την συμφωνία τους με την απόφαση της ΚΕΔΕ ως μέλη του Δ.Σ)  και όλη η ακροδεξιά και κεντροδεξιά αντιπολίτευση (Σαμαράς, Βενιζέλος και Στ. Θεοδωράκης) για την τεχνική λύση ενός τύπου «εσωτερικού δανεισμού» του κράτους, που επέλεξε το οικονομικό επιτελείο της χώρας ώστε να ξεφύγει, για ένα διάστημα, από την οικονομική μέγγενη που της έχουν στήσει με σαδιστική επιμέλεια οι ευρωπαϊκοί τοκογλυφικοί «θεσμοί», οι οποίοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη φθορά και την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα ή την υποταγή της στα Μνημόνια της κοινωνικής καταστροφής.
Οι Ηλείοι Δήμαρχοι και οι Περιφερειακοί.
Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, είπε πως «η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ουσιαστικά αποτελεί μια «βόμβα» στα θεμέλια των Περιφερειών και στην εύρυθμη λειτουργία τους» σημειώνοντας παράλληλα πως «τινάζει» στον αέρα,  τον επιχειρησιακό και αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος  (και  απο κοντά οι αντιπεριφερειάρχες Π. Πλατανιάς και Λάμπης Αριστειδόπουλος )δια της Εκτελεστικής Επιτροπής  « καταδικάζει την απόφαση για τη διαθεσιμότητα, συνεχίζει να καταδικάζει ως αντιδημοκρατική και αυτή τη διαδικασία. Οι συνέπειες από την απώλεια των πόρων θα είναι μεγάλες για την ανάπτυξη του τόπου μας, για τις θέσεις εργασίας, αλλά και γενικότερα για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και τάσσεται κατά της απώλειας των πόρων.»
Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος χαρακτήρισε «Ταφόπλακα» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στη δέσμευση των  ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ και επισημαίνει ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι δήμοι.
Ο Δήμαρχος Πηνειού Α. Καστρινός και ο πρώην Δήμαρχος Αμαλιάδας Γ. Λυμπέρης ως μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων) καταγγέλλουν «ως απαράδεκτη τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης, να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη  στοιχειώδη λειτουργία τους».
Η καταστροφολογία.
Κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν την ώρα της εθνικής ευθύνης και επιλέγουν να αγνοήσουν ότι τα κεφάλαια των ΟΤΑ είναι πλήρως διασφαλισμένα, αποσιωπούν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος για μία προσωρινή 15νθήμερη εσωτερική ανακύκλωση της βραχυπρόθεσμης ταμειακής ρευστότητας, δεν επηρεάζει στο παραμικρό την λειτουργία των ΟΤΑ και βέβαια της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Καταστροφολογούν,  διαδίδοντας ψευδώς, ότι απειλείται η καταβολή των επιδομάτων, η αποπληρωμή των έργων ή άλλες κοινωνικές δράσεις των ΟΤΑ , τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων γενικά και της Περιφέρειας, πως «τινάζει» στον αέρα,  τον επιχειρησιακό και αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας.
Αποκρύβουν την αλήθεια αφού είναι γνωστό ότι  η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.
Είναι φανερό ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων, εθνικά επιζήμιοι, ηθικά ανεπαρκείς, οικονομικά επικίνδυνοι .
Οι αντιδράσεις των για  την μεταφορά των αποθεματικών είναι υποκριτικές και  αντιπολιτευτικές στην τωρινή κυβέρνηση, αυτών μάλιστα που αποσιωπούσαν συστηματικά, την περικοπή κατά 66% των κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ΚΑΠ - του "οξυγόνου" των ΟΤΑ και δεν αντιτάχθηκαν στις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Και κρίνουν ανάλογα εκείνους που αφού κατέστρεψαν την οικονομία και την κοινωνία τώρα ενδυόμενοι για πολλοστή φορά τον βολικό μανδύα των "ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών" διαγκωνίζονται για το ποιός θα ποντάρει πρώτος τα τελευταία αποθέματα πολιτικής του σοβαρότητας για λίγη προβολή, στο πλαίσιο προσωπικών στρατηγικών και μικροκομματικών συμφερόντων.
Το γενικότερο θέμα.
Κάθε μέρα που περνάει οι ίδιοι νεοφιλελεύθεροι ...μεταρρυθμιστές του εσωτερικού και οι δήθεν εταίροι μας στην Ε.Ε, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ μετράνε με ανυπόκριτο ενθουσιασμό τα λεφτά που φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες (πολλά από τα οποία οδεύουν αφορολόγητα προς το εξωτερικό), υπολογίζουν τα δάνεια προς τις τράπεζες που διαρκώς «κοκκινίζουν, τους απλήρωτους φόρους, τη τζάμπα εργασία και τις χαμένες εισφορές στα ασφαλιστικά Ταμεία, τις «επενδύσεις» που αποσύρονται από τη χώρα, τη μεγέθυνση της παραοικονομίας κ.ο.κ. Από την άλλη πλευρά, επίσης χαιρέκακα, μάς θυμίζουν (πάντοτε μέσω των ξένων ΜΜΕ και των προθύμων «παπαγάλων» της ντόπιας Διαπλοκής) πόσες δόσεις χρωστάει η χώρα στις διεθνείς αγορές και στους εταίρους ή πόσα λεφτά ρευστότητας προς τις τράπεζες (που προσθέτουν νέο δημόσιο χρέος) καλείται να δώσει με το σταγονόμετρο του ELA, ο κ. Ντράγκι.
Και ποιό είναι το αμάρτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που τόση αγωνία και πίκρα προκαλεί στους αγανακτισμένους αυτοδιοικητικούς  και στους απανταχού νεοφιλελευθέρους; Είναι μια απλή μεταφορά των χρημάτων των αποθεματικών της γενικής κυβέρνησης και των ΟΤΑ από τις συστημικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος με καλύτερο επιτόκιο για το ελληνικό δημόσιο, απ' ό,τι εάν το δημόσιο εξέδιδε νέες σειρές εντόκων γραμματίων για τα ίδια ποσά. Διότι από τη στιγμή που τα αποθεματικά των οργανισμών της γενικής κυβέρνησης  μεταφερθούν στην ΤτΕ θα προκύψει ένα αντίστοιχο έλλειμμα ρευστότητας στις τράπεζες, το οποίο αυτή τη στιγμή μπορεί να καλυφθεί με αύξηση της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το μπαλάκι λοιπόν περνά στον κ. Ντράγκι και την θεσμική του υποχρέωση να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα, έστω και μέσω του ύστατου μηχανισμού παροχής ρευστότητας, ELA (Emergency Liquidity Assistance). Το δε συνολικό ποσό ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμύριων ευρώ, αυτού του «εσωτερικού δανεισμού», θα κρατήσει ζωντανή την ελληνική οικονομία με τον καλύτερο τρόπο, εν μέσω της οικονομικής ασφυξίας που έχει επιβληθεί από την παρέα των Ντράγκι - Σόιμπλε, ώστε να κερδηθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την δίκαιη συμφωνία που έχει ανάγκη ο λαός μας, χωρίς τους υπαρκτούς ή ανύπαρκτους κινδύνους ... «πιστωτικών γεγονότων».
Όπως είναι ολοφάνερο οι άναρθρες κραυγές της δεξιάς αντιπολίτευσης και των δανειστών για την κυβερνητική επιλογή, δηλώνουν και την απογοήτευσή τους. Ότι δηλαδή αυτές οι πλευρές ουσιαστικά εργάζονται συστηματικά για την αποτυχία του Τσίπρα και μια νέα χρεοκοπία της χώρας που θα τους φέρει εκ νέου στα πράγματα. Δηλαδή, μετά την αριστερή παρένθεση, να συνεχίσουν την άθλια ταξική πολιτική τους και το ξεπούλημα της χώρας.
Τους καταλάβαμε. Επιδιώκουν το αδιέξοδο και την κοινωνική καταστροφή.  Δεν είναι ανάγκη να σκούζουν κι άλλο...   
Η χώρα σήμερα οδηγείται σε οικονομική ασφυξία από ντόπιους και ξένους παράγοντες. Ο στόχος φανερός: να γίνει συνείδηση στους λαούς της Ευρώπης και στο λαό της χώρας μας ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι μονόδρομος. Προσπαθούν να οδηγήσουν την κυβέρνηση στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου προσθέτοντας ακόμη περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού με νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, κατοχύρωση ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση της φορολογίας των πολιτών μέσω του ΦΠΑ και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Όσο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους Εταίρους, με σύνεση και αποφασιστικότητα προς όφελος του ελληνικού λαού, αποτελεί χρέος μας να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου