Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Το ερωτήματα (και διλήμματα): Λύση ή Ρήξη;, Συμφωνία ή Δημοψήφισμα; Καλή η Μέρκελ και κακός ο Σόιμπλε ; … και η απάντηση!

Το ερωτήματα (και διλήμματα):
 Λύση ή Ρήξη;,
Συμφωνία ή Δημοψήφισμα;
Καλή η Μέρκελ και κακός ο Σόιμπλε ;
… και η απάντηση!


Πολιτική  λύση στη βάση των έως τώρα  θετικών στοιχείων των διαπραγματεύσεων στο eurogroup  ή ρήξη.
Τα όσα συμβαίνουν  τα τελευταία 24ωρα στις διαπραγματεύσεις  με τους εταίρους-δανειστές, δείχνουν για μία ακόμα φορά πως ο βασικός στόχος «των σκληρών του βορρά» (Σόιμπλε και  σία) είναι να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν οδηγηθεί σε απόλυτη ακυβερνησία η Ελλάδα. Η τακτική «του μαστίγιου και του καρότου» με την καλή Μέρκελ και τον κακό Σόιμπλε, δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ ακόμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες μέρες, θα δείξει ακόμα περισσότερα τα χαρτιά του. Έχει ήδη ζητήσει (και φάνηκε πως συμφωνήσανε) από την κα Μέρκελ να υπάρχει μερικής συμφωνία με μερική εκταμίευση μέσα στον Απρίλιο.
Αν αυτό δεν τηρηθεί και η Ελλάδα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας, τότε ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον λαό.
Και αυτό που δεν έγινε το 2011 επειδή το απαγόρευσαν οι Σαρκοζί και Μέρκελ, θα γίνει τώρα. Θα αποφασίσουν οι έλληνες αν θέλουν μειώσεις μισθών, κατασχέσεις α΄ κατοικίας και αύξηση φόρων ή όχι. Οι δανειστές θα κραυγάζουν πως το ερώτημα θα είναι «εντός ή εκτός ευρώ;» και πως η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης αλλά η απόφαση θα είναι δεσμευτική    και για την κυβέρνηση Τσίπρα και για κάθε άλλη τυχόν κυβέρνηση.
Το κλίμα αυτό υπάρχει γιατί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ακύρωσε τα όσα είπε η καγκελάριος Μέρκελ σε λιγότερο από 24 ώρες. «Θα κάνουμε τα πάντα για να μην μείνει η Ελλάδα από ρευστότητα» είπε η προϊσταμένη του Σόιμπλε , η Αγκελα μετά την συνάντηση της με τον Α. Τσίπρα, στις Βρυξέλλες. Λίγες ώρες αργότερα στην Ρίγα της Λετονίας,  πριν καν αρχίσει το eurogroup, ο κ. Σόιμπλε δήλωνε στους δημοσιογράφους:  Κάντε μια βόλτα είναι ωραία πόλη η Ρίγα, γιατί εδώ συζητάμε αλλά αποφάσεις δεν θα πάρουμε».
Στο αυτοκρατορικό βέτο του Σόιμπλε (για πολλοστή φορά) δεν υπάρχει δύναμη να πει «όχι».  Ούτε οι γάλλοι, ούτε οι ιταλοί, αλλά ούτε και η κα Μέρκελ.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Η κα Μέρκελ δεν τολμά να συγκρουστεί με τον Σόιμπλε ή παίζουν το παιχνίδι «ο καλός και ο κακός αστυφύλακας»;
Στην Ρίγα της Λετονίας όπου συνεδρίασε το eurogroup, οι συμπαραστάτες του κ. Σόιμπλε (Σλοβάκοι, Φιλανδοί, Λετονοί, Αυστριακοί κα) έβριζαν τον Γιάννη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας τον «τυχοδιώχτη», «ερασιτέχνη», «εκβιαστή», «τζογαδόρο»  και πολλά ακόμα που δύσκολα γράφονται. Είναι τα ίδια τα οποία λένε και στον διαπραγματευτή στο euro working group, Νίκο Θεοχαράκη.
Άλλαξε θέση  και ο Ντάϊσενμπλουμ ο οποίος την προηγούμενη έλεγε πως μπορεί να  γίνει τμηματική εκταμίευση προς την Ελλάδα και την επομένη, ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος, συμπαρατασσόμενος με τον Σόιμπλε. Όλοι οι παραπάνω εν χορώ κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει προτάσεις, δεν έχει σχέδιο και δεν έχει κοστολογήσει απολύτως τίποτα.
Ο Γ. Βαρουφάκης απέφυγε να ασχοληθεί με τις βρισιές σε βάρος του, προτιμώντας να δηλώσει πως εμφανίζεται αισιόδοξος για την εξεύρεση της λύσης.
 Αναφέρθηκε όμως στα σημεία διαφωνίας. Μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ, ομαδικές απολύσεις αλλά και στην κατάσχεση σπιτιών συμπεριλαμβανομένης της Α κατοικίας.
Η επαναφορά του θέματος των κατασχέσεων, είναι «η απάντηση» των δανειστών στην διαφαινόμενη πρόθεση των ελληνικών τραπεζών, να διαγράψουν μέρος των κόκκινων δανείων ιδίως των μη εχόντων. Η αρχή έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς και στο eurogroup επανέφεραν την απαίτηση των κατασχέσεων. Φάνηκε έτσι τι ακριβώς δεχόταν και η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω διλήμματα:

 Η κυβέρνηση πάντως δεν κάνει πίσω στα βασικά θέματα και  στα μέτρα που τα θεωρεί υφεσιακά. Και δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου