Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

23 Απριλίου 2010: Πέντε χρόνια μνημόνια, πέντε χρόνια πόνου και καταστροφής.

23 Απριλίου 2010: Πέντε χρόνια μνημόνια, πέντε χρόνια πόνου και καταστροφής.

Συμπληρώνονται σήμερα 5 χρόνια από την μέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου μας ανακοίνωσε από το Καστελόριζο, πως οι εταίροι θα μας σώσουν με εκείνο τον περίφημο  Μηχανισμό Στήριξης.
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια. 
Ήταν Παρασκευή 23 Απριλίου 2010. Σε ένα δραματικό διάγγελμα από το ακριτικό Καστελόριζο ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνει το επιστέγασμα της αποτυχίας  του. Την είσοδο της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τα μνημόνια.
Σε μια στιγμή αποκαλύφθηκε η αποτυχία όλων όσων κυβέρνησαν μέχρι τότε.   Την αποφράδα εκείνη  ήμερα όμως, όλοι όσοι είχαν κυβερνητικό παρελθόν μετατράπηκαν σε Μνημονιακούς και εξαπολύθηκαν στην δημόσια σφαίρα  με τυφλό ιδεολογικό φανατισμό  ενάντια στον Ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας τον ως βασικό υπαίτιο για την κρίση.
Ο στόχος  τους ήταν να πληρώσει την κρίση η φτωχολογιά, τα νοικοκυριά, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,  τα μεροκάματα και η εργασία, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι νέοι.
Λίγο αργότερα ακούσαμε για το Μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές. Ένα Μνημόνιο που ψηφίστηκε χωρίς σχεδόν κανείς να το έχει διαβάσει και το χειρότερο χωρίς κανείς επί της ουσίας να το έχει διαπραγματευτεί. Ο ίδιος ο  τότε πρωθυπουργός είχε πει στο υπουργικό  συμβούλιο την περίφημη φράση «πως όταν έχεις ανάγκη δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές.
Τι ακολούθησε; Ένα ακόμα Μνημόνιο (δύο συνολικά) , αρκετά Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα και αμέτρητα πολυνομοσχέδια «σκούπα» μετά μισθοί και συντάξεις εξαϋλώνονται, η αγορά εργασίας και το κοινωνικό κράτος διαλύονται, η ανεργία έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ και το χρέος έχει αυξηθεί.
Στις 2 Μαΐου 2010 ανακοινώνονται τα πρώτα σκληρά μέτρα λιτότητας: αύξηση ορίου απολύσεων και μείωση κατώτατου μισθού, αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 ευρώ σε όλους όσους έχουν αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ και πλήρης κατάργηση των δύο μισθών για μεγαλύτερες αποδοχές, αντικατάσταση 13ης και 14ης σύνταξης με επίδομα 800 ευρώ για συντάξεις ως 2500 ευρώ. Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 23%, του μεσαίου από 10% σε 11% και από 11% σε 13% και του χαμηλού στο 6,5%.
Στις 6 Μαΐου 2010 ψηφίζεται από τη Βουλή το 1ο Μνημόνιο προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης. Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και τη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκαν τρεις βουλευτές (Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου) οι οποίοι διεγράφησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Στις 8 Μαΐου 2010 υπογράφεται η Δανειακή Σύμβαση Ελλάδας - ΕΕ και στις 10 Μαΐου η αντίστοιχη σύμβαση με το ΔΝΤ. Απ’ την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το καταψήφισε ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος διεγράφη, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να απομείνει με 154 βουλευτές.
Στις 29 Ιουνίου 2011 ψηφίζεται από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2014. Προβλέπει: αλλαγή φορολογικής κλίμακας με επιβάρυνση σε όλους όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 8.000 ευρώ, την επιβολή κλιμακωτής έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, επιβολή τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, επιβολή ειδικής εισφοράς συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοινώνει νέα έκτακτα συμπληρωματικά μέτρα, επιπλέον στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 ανακοινώνεται η νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ και περικοπές στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ το μήνα κατά 20%.
Στις 20 Οκτωβρίου 2011 ψηφίστηκε νέο πολυνομοσχέδιο σκούπα για τα εργασιακά από την κυβερνητική πλειοψηφία. Το άρθρο 37 καταψηφίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη που διαγράφεται. Ήδη από το κυβερνών κόμμα έχουν διαγραφεί ή παραιτηθεί πλήθος βουλευτών.
Στις 31 Οκτωβρίου 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και μετά πέφτει η κυβέρνηση του, αν και σε ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, είχε πάρει 153 ψήφους. 
Στις 7 Νοεμβρίου 2012 ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Προβλέπει: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, μείωση στις συντάξεις από 5 έως και 15%, από τα 1.000 ευρώ και άνω, μειώσεις στο εφάπαξ έως 83%, κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και των επιδομάτων αδείας στο Δημόσιο, περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2012 στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2013 ψηφίζεται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, ενώ στις 28 Απριλίου 2013 ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014.
Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 η Βουλή ψηφίζει το 2ο Μνημόνιο.  Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τα νέα μέτρα που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου, διεγράφησαν 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 21 της Νέας Δημοκρατίας και 2 του ΛΑΟΣ που διαφοροποιήθηκαν από την απόφαση του κόμματός τους.  Το 2ο Μνημόνιο προβλέπει Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών, κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας από το δημόσιο τομέα έως το 2015, εκ των οποίων 15.000 μέσα στο 2012, περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας, άμυνας, λειτουργιών του Κράτους και εκλογών, αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς και κατάργηση των φοροαπαλλαγών
Στις 9 Μαρτίου 2012 ολοκληρώθηκε το PSI με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να φτάνει το 95,7%. Δυο ημέρες αργότερα προκηρύσσονται εκλογές για τις  6 Μαΐου 2012.
Στις 16 Μαΐου 2012 ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμένου. Στις 17 Ιουνίου 2012 διεξάγονται νέες εκλογές που οδηγούν σε δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ η οποία πάντως θα αποχωρήσει στις 21 Ιουνίου του 2013 μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ. Είχε προηγηθεί στις 5 Νοέμβρη του 2012 η ψήφιση με 153 ψήφους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 σε ένα άρθρο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Στις 31 Μαρτίου 2014 ψηφίζεται το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης σαρωτικές αλλαγές στην αγορά και ανατροπές στα εργασιακά. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «νέο κρυφό μνημόνιο» που φέρνει ατομικό μισθό για τους υπαλλήλους και μόνιμο μηχανισμό απολύσεων και ζητά επισταμένα να δοθεί στη δημοσιότητα η υπογεγραμμένη σχετική συμφωνία. Το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί έως το Eurogroup της 5ης Μαΐου.
Στις 22 Απριλίου 2014 ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του υποσχέθηκε ότι η χώρα θα έχει, όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα έως το 2015 ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό. Ωστόσο, λίγες μόλις ημέρες πριν στελέχη του ΔΝΤ ξεκαθάριζαν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση και κατά πάσα πιθανότητα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης.
Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2014 δανειστές και η κυβέρνηση Σαμαρά δεν τα βρίσκουν για μια νέα συμφωνία. Οι συνομιλίες είναι άκαρπες και τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο στην Αθήνα. Ένα email του Γκ. Χαρδούβελη προς την τρόικα περιλαμβάνει   τα μέτρα που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση. Δεν γίνεται αποδεκτό, έτσι κι αλλιώς η χώρα οδεύει προς τις εκλογές.

 Πέντε χρόνια μνημόνια, πέντε χρόνια πόνου και καταστροφής.
Από τότε οι Έλληνες βγήκαν εκατοντάδες φορές στους δρόμους, έγιναν μαζικές ειρηνικές ή όχι διαδηλώσεις, εμφανίστηκαν  οι Αγανακτισμένοι.
‘Ένας λαός που τον παρουσίαζαν ως ανήμπορο και  κοιμισμένο  αφάνισε το ΠΑΣΟΚ  και τους Παπανδρέου, διάλυσε το ΛΑΟΣ και την ΔΗΜΑΡ εκδίωξε  τρεις κυβερνήσεις   και όποιον άλλον ακούμπησε ή υπηρέτησε το Μνημόνιο και ο αγώνας συνεχίζεται.
Το τίμημα  όμως ήταν βαρύ Την  τραγωδία με τους νεκρούς της Marfin θα ακολουθήσουν χιλιάδες ακόμη θύματα του Μνημονίου, φωτιές σε σπίτια από αυτοσχέδια μαγκάλια  , Αυτοκτονίες οικονομικές τραγωδίες μετανάστευση. Ύφεση και συρρίκνωση 27% ανεργία 26 εθνική ταπείνωση, η Ελλάδα αναξιόπιστη διεθνής επαίτης…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου