Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Περί εορτασμών, παρελάσεων, Καμμένου και άλλων τινών.

Περί εορτασμών, παρελάσεων, Καμμένου και άλλων τινών.

Προφανώς η ιστορική μνήμη πρέπει να τιμάται και ο λαός να αισθάνεται συμμέτοχος στους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο.
Είναι όμως διαφορετικό και μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί εντελώς λανθασμένο η θετική γνώμη των πολιτών να επιχειρείται να κερδηθεί μέσα από παράτες και εκδηλώσεις που αποπροσανατολίζουν και διαστρεβλώνουν τα πραγματικά μηνύματα των εθνικών επετείων.
Περί εορτασμών.
Ανάμεικτα συναισθήματα και αντικρουόμενες απόψεις προκάλεσαν οι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου. Χαμόγελα ανακούφισης και ικανοποίηση από τη μια πλευρά, που επιτέλους έπεσαν τα κάγκελα, οι επίσημοι δεν ανέβηκαν σε εξέδρες και η παρέλαση δεν θύμιζε αστυνομοκρατούμενο γεγονός, όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Έντονος προβληματισμός και απογοήτευση από την άλλη, για ένα σκηνικό με άρωμα κακόγουστου εθνολαϊκιστικού πανηγυριού που για αρκετούς ξυπνούσε μνήμες μαύρων εποχών, όταν οι συνταγματάρχες ήθελαν, υποτίθεται, να ανυψώσουν το πατριωτικό ηθικό, διοργανώνοντας γελοίες φιέστες. Είναι άραγε οι εικόνες, με τις στρατιωτικές μπάντες, τα τσάμικα, τους εύζωνες και τις καραγκούνες, επιστροφή στο παρελθόν ή μετάβαση στο μέλλον;
Περί παρελάσεων.
Είναι αριστερό ή δεξιό να γιορτάζεται η εθνική επέτειος ως μίγμα εθνικοφροσύνης και υπερπατριωτισμού, με αναβίωση του πνεύματος μιλιταρισμού, τη στιγμή που η κατάργηση των παρελάσεων συμπεριλαμβανόταν στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει κατ’ αρχάς ένα δεδομένο.
Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που τιμά εθνικές επετείους με στρατιωτικές παρελάσεις και κυρίως μαθητικές παρελάσεις που μιμούνται τη στρατιωτική λογική και πειθαρχία.
Χρειάζεται σκέψη και προβληματισμός για να βρεθούν οι τρόποι που θα οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία μακριά από την παράδοση των στρατιωτικών παρελάσεων. Οι σημερινές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία σχέση με τα αποκρουστικά χουντικά ανδρείκελα και τα καμώματά τους.
Περί Καμμένου
 Η παρέλαση και η κακόγουστη φιέστα  μετά την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, που προφανώς εκφράζει την κουλτούρα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός που πρέπει να αγνοηθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται συχνά σε υποχωρήσεις μπροστά στον έντονα παρορμητικό και σκληρό εθνικιστική Πάνο Καμμένο και αυτό οφείλει να προβληματίσει την κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος όμως , δεν είναι απλά ένα εκφραστικό άτομο, ένας  αφελής πολιτικός που έχει κάποιες περίεργες εμπνεύσεις και πιέζει την κυβέρνηση να τις εφαρμόσει.
Ο υπουργός  Άμυνας, σχεδόν μόνιμα ντυμένος με στρατιωτικό τζάκετ , περιοδεύει σε ακριτικά νησιά, κάνει αντιτουρκικές δηλώσεις και μιλάει συνεχώς για εξοπλισμούς. Αυτή όμως δεν είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί  ο κ. Καμμένος, δεν έχει μιλήσει ποτέ για το πολιτικό πλαίσιο και την στρατηγική του υπουργείου Άμυνας στο ΝΑΤΟ, την στρατηγική του εντός της ΕΕ και τις θέσεις του , τις πολιτικές όχι τις στρατιωτικές για  την περιοχή, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , τα βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.
 Ο υπουργός Άμυνας  επιχειρεί με τον τρόπο του να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά των ΑΝΕΛ αδιαφορώντας για το τι γνώμη έχουν γι αυτόν στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αν υπάρξει το ενδεχόμενο το καλοκαίρι να προσφύγει η χώρα σε εκλογές γιατί η πίεση για την συμφωνία με τους δανειστές θα είναι πολύ ισχυρή τον Ιούνιο, να μπορέσει να διατηρήσει  ή και να αυξήσει τη δύναμή του. Οπότε στη συνέχεια, οι απαιτήσεις του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Και άλλων τινών .
Ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπά. Πουθενά , δεν ακούγεται κουβέντα, μόνο κάτι ψίθυροι για το αταίριαστο δίδυμο που κυβερνά τη χώρα. Ωστόσο, πολλοί φοβούνται πως είναι θέμα χρόνου να ανακύψει σοβαρό ζήτημα για τους ΑΝΕΛ, γιατί όσο περνά ο καιρός ο κ. Καμμένος θα νοιώθει όλο και περισσότερο την ανάγκη να αυξήσει την επιρροή του στην κυβέρνηση. Και τότε θα ανακύψει ζήτημα και μάλιστα σοβαρό, ίσως και υπαρξιακό για την κυβέρνηση. 
Το  ζήτημα αφορά όλους τους πολίτες, οι οποίοι μέσα από τις δημοκρατικές πολιτικές οργανώσεις και τους φορείς της κοινωνίας πολιτών πρέπει να εμπνευστούν και να πάρουν τις πρωτοβουλίες που θα υιοθετηθούν από τη μεγάλη πλειονότητα του λαού και θα ανταποκρίνονται πραγματικά σε συνθήκες μιας ώριμης και σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας, απαλλαγμένης από εθνικιστικά και σοβινιστικά στερεότυπα και μύθους.

Σημείωση: Η φωτογραφία  είναι από παρέλαση της 25ης Μαρτίου κατά το έτος 1938 στον Πύργο  Ηλείας . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου