Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών: Η κατάληξη είναι θετική, η πολιτική διαπραγμάτευση άνοιξε την πόρτα προς την ρευστότητα αλλά το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί για ένα ακόμα διάστημα χωρίς όμως απειλές και «σφαλιάρες».

Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών: Η κατάληξη είναι θετική, η πολιτική διαπραγμάτευση άνοιξε την πόρτα προς την ρευστότητα αλλά το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί για ένα ακόμα διάστημα χωρίς όμως απειλές και «σφαλιάρες».

Στη μίνι Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ένα κάποιο πρώτο βήμα έγινε. Υπομονή και για τα επόμενα.
Αυτή τη φορά η πολιτική διαπραγμάτευση άνοιξε την πόρτα και για τα λεφτά. Η διαπραγμάτευση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο έφερε μια νέα κινητικότητα.
Γίνεται πιο αντιληπτό και πιο αποδεκτό από τους δανειστές πως η χώρα διοικείται από την κυβέρνηση της και όχι από την τρόικα.
Γίνεται αποδεκτό πως πρέπει να σταματήσει ο επικοινωνιακός, πολιτικός πόλεμος και η οικονομική ασφυξία.
Συγχρόνως όμως η κυβέρνηση δεσμεύεται πως πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα της συνολικά και γρήγορα ώστε να φτάσουμε και στην εκταμίευση ποσών.
Το eurogroup δεν βγαίνει από τη ζωή μας αλλά δεν ήταν αυτό η επιδίωξη.
Το στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει να προχωρήσει γρήγορα τις δικές της μεταρρυθμίσεις ώστε να κινηθεί η οικονομία.
 Ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε για μία ακόμα φορά, πως έχει στόχευση και υπομονή και επίσης έχει και συμμάχους, εκτός από εχθρούς.
Η πολιτική διαπραγμάτευση που επεδίωξε ο πρωθυπουργός είχε θετικά αποτελέσματα. Αναγνωρίζεται πως το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό.
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε στην ίδια γραμμή. Όσο προσπαθούσαν να το στριμώξουν στα τεχνικά κλιμάκια τόσο πήγαινε το θέμα πιο ψηλά.
 Την τελευταία στιγμή η κα Μέρκελ επεδίωξε να δείξει πως αυτή είναι το αφεντικό, προσκαλώντας τον Τσίπρα στο Βερολίνο, για να λύσει εκεί το όποιο πρόβλημα.
Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή, αλλά ο κ. Τσίπρας φρόντισε να μεγαλώσει την παρέα, προσθέτοντας και τον Φρανσουά Ολάντ. Ο γάλλος πρόεδρος έχει εκλογές την Κυριακή και χρειαζότανε να δείξει πως κάθεται στο τραπέζι των αποφάσεων μαζί με την Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός ήθελε φυσικά και την Κομισιόν και την Κεντρική τράπεζα (Ντράγκι) ώστε να μην υπάρχουν και πάλι παρανοήσεις για το τι ακριβώς λέμε.
Η κατάληξη είναι θετική αλλά το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί για ένα ακόμα διάστημα χωρίς όμως απειλές και «σφαλιάρες».
Βεβαίως οι αποφάσεις θα περνάνε και από το eurogroup δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην υπάρχει τεχνικός έλεγχος   των μέτρων.
Όμως δεν έχουμε επίσημη αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος. Το θέμα θα κλείσει με μια κάποια πιρουέτα από όλες τις πλευρές ώστε να καλυφθεί και νομικά, έναντι του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του ΕΜΣ (μηχανισμός στήριξης).
Δεν έχουμε πολιτικές παρεμβάσεις και επιτροπεία από τρόικα και τεχνικά κλιμάκια.
Και  επίσης δεν έχουμε νέα υφεσιακά μέτρα.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά τα νομοσχέδια της ενώ πλέον θα παρουσιάσει λίστα με άλλα μέτρα, θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα.
Ένα κάποιο πρώτο βήμα έγινε. Υπομονή και για τα επόμενα. Άλλωστε έχουμε και το Βερολίνο όπου η κυρία πρέπει να δείξει και αυτή ότι νίκησε.
Βεβαια όλα αυτά είναι θετικά  στα πλαίσια της ¨μη ρήξης¨ με την ΕΕ, και στα όποια  πλαίσια  κινείται η κυβέρνηση, επιλογή που προέκρινε ο Ελληνικός λαός με τις πρόσφατες  εκλογές διότι αν ιδωθεί από την σκοπιά  «'Οχι με κάθε κόστος η Ελλάδα στο ευρώ», τότε οι εκτιμήσεις αλλάζουν  και οι απορρέουσες από αυτήν την εκτίμηση πράξεις και ενέργειες θα είναι διαφορετικές και ο «οδικός χάρτης» θα καταλήγει αλλού …
Βέβαια όλα αυτά είναι θετικά  στα πλαίσια της ¨μη ρήξης¨ με την ΕΕ, στα όποια  πλαίσια  κινείται η κυβέρνηση ως επιλογή που προέκρινε ο Ελληνικός λαός με τις πρόσφατες  εκλογές διότι αν ιδωθεί από την σκοπιά  «'Οχι με κάθε κόστος η Ελλάδα στο ευρώ», τότε οι εκτιμήσεις αλλάζουν  και οι απορρέουσες από αυτήν την εκτίμηση πράξεις και ενέργειες θα είναι διαφορετικές και ο «οδικός χάρτης» θα καταλήγει αλλού …, ίσως και εκτός ΕΕ !
Τώρα αν με ρωτάτε, τι επιθυμώ εγώ, η απάντηση μου είναι εκτός Ευρώ, αλλά πιστεύω ότι τώρα είναι δύσκολο και επικίνδυνο για την  Ελλάδα και χρειάζεται  μια γενικότερη προετοιμασία και κυρίως συνειδητή επιλογή από την πλειοψηφία του Ελληνικοί Λαού!   
Το κοινό ανακοινωθέν της μίνι Συνόδου Κορυφής.
«Είμαστε σε πλήρη διάθεση να τηρήσουμε τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου του 2015.Με πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όλοι δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε τη δουλειά και να την ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, οι ελληνικές Αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν πλήρη λίστα τις επόμενες ημέρες. Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία κατά τη διαδικασία: Η πολιτική συζήτηση γίνεται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή πληροφοριών στην Αθήνα. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».
Συμπερασματικά.
Όλα τα αμφισβητούμενα  ζητήματα  αναγνωρίστηκαν υπέρ της Ελλάδας και μάλιστα γραπτά.
-Η ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης (άρα και η αποτυχία της πολιτικής της ύφεσης)
-Η μη λήψη πλέον υφεσιακών μέτρων. Άρα δεν υπάρχει συνέχεια μεθόδων και μέσων ως προς την επίτευξη των οικονομικών στόχων
-Η ιδιοκτησία (ownership) και η επεξεργασία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ειναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης
-Η διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα γίνεται στις Βρυξέλλες. Στην Αθήνα γίνεται μόνο συλλογή στοιχείων.

Για τα τελικά συμπεράσματα απομένει να δούμε τον κατάλογο με τις λεπτομερείς και κοστολογημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής.
 Στη  μαραθώνια επταμερή (που έγινε οκταμερής ) μίνι Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, η καγκελάριος Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο … όγδοος συνδαιτυμόνας της «επταμερούς» ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕ Ούβε Κρουσέπιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου