Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Το σχέδιο της Γερμανίας είναι «κεραυνοβόλος επίθεση» κατά της Ελλάδας.

 Το σχέδιο της Γερμανίας  είναι  «κεραυνοβόλος επίθεση» κατά της Ελλάδας.

Η  δυο συνδυασμένες επιθέσεις για να κτυπηθεί η κυβέρνηση βρίσκονται σε εξέλιξη
Η 1η
Σύμφωνα με το έγγραφο, που διέρρευσε το Reuters, το Βερολίνο απορρίπτει όλο το σχέδιο Βαρουφάκη και προχωρώντας ένα ακόμη βήμα παραπάνω ζητά συνέχιση λιτότητας, απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεων και εφαρμογή όλων των μέτρων που είχε πάρει η απελθούσα κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η 2η
Με μια αιφνιδιαστική απόφαση η ΕΚΤ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι από την 11 Φεβρουαρίου δεν θα δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα. Κι αυτό γιατί εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν δείχνει να είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφίγγει τον κλοιό ρευστότητας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο ακυρώνοντας το αξιόχρεο των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.
 Δεν είναι τυχαίο ότι η 11η Φεβρουαρίου, ημερομηνία από την οποία έχει ισχύ η απόφαση, είναι η επομένη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.
Στην πραγματικότητα, με την απόφαση αυτή, η ΕΚΤ επισπεύδει τη συγκεκριμένη κίνηση που επρόκειτο να γίνει την 1η Μαρτίου, για τις 11 Φεβρουαρίου, αφήνοντας στις ελληνικές τράπεζες ως μοναδική πηγή χρηματοδότησης τον ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η ανανέωση για δύο εβδομάδες της παροχής ρευστότητας μέσω του ΕLA.
Το εντυπωσιακό με την απόφαση της ΕΚΤ είναι ότι ανακοινώθηκε σχεδόν παράλληλα με τις συναντήσεις που είχε ο Draghi με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.
Το συμπέρασμα:
Σαν ηγεμόνας της στιγμής, η Γερμανία θέλει να δώσει ένα μάθημα στην Ελλάδα, που τόλμησε να αμφισβητήσει την πολιτική της.
Το σχέδιο ειναι «κεραυνοβόλος επίθεση» κατά της Ελλάδας.
Θέλουν να στεγνώσουν την Ελλάδα από ρευστό για να ξεσηκωθεί ο κόσμος εναντίον της κυβέρνησης.
  Θα  φέρει ζημιές και στα ευρωπαϊκά  χρηματιστήρια, αλλά αυτό δεν θα είναι  καταστροφικό για την Γερμανία.
Μην ξεχνάμε  και κάποιες προηγούμενες που στο κλίμα της γενικής ευφορίας υποβαθμίστηκε το μέγεθος τους:
Το  επεισόδιο που προκάλεσε ο Γερούν Ντάϊσενμπλουμ που στόχος είχε την πτώση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και ο πανικός στις τράπεζες, ώστε να εξαντληθεί η ρευστότητα.
Ο Σούλτς βοήθησε και βοηθά με τις αμφίσημες και εναλλασσόμενες  δηλώσεις  στην δημιουργία του κλίματος αβεβαιότητας.
Η Αγκελα Μέρκελ παρακολουθεί κάθε κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, τηλεφωνεί σε όλους τους συνομιλητές του πριν και μετά τις συναντήσεις τους με τον έλληνα πρωθυπουργό, για να εμποδίσει κάθε βοήθεια προς την Αθήνα.
Η κα Μέρκελ απαγορεύει σε όλους να δώσουν ευρώ στους έλληνες, ή να τους υποσχεθούν ότι μπορεί να εξασφαλίσουν κάποια αλλαγή στους όρους δανεισμού. Οι συναντήσεις, οι διαπραγματεύσεις, τα πήγαινε –έλα,  αποσκοπούν πλέον στο να κερδίσει χρόνο ο Σόιμπλε και να χάνει χρόνο και ρευστό η Ελλάδα και η κυβέρνηση της. Οι παίκτες που  έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον για την νέα πραγματικότητα, Γαλλία, Ιταλία, ακόμα και η Κομισιόν,  δια του αίφνης χαμογελαστού Γιούνκερ, αποσκοπούν στο να μην εκτεθούν οι ίδιοι, να δείξουν στους δικούς λαούς, πως επιθυμούν αλλαγές που θα ήταν προς το συμφέρον των χωρών τους και της Ευρώπης. Δεν πρόκειται όμως να συγκρουστούν με την Μέρκελ για να στηρίξουν μια αλλαγή πολιτικής. Η κα Μέρκελ έχει ήδη διαβεβαιώσει τις φίλιες προς την Γερμανική πολιτική χώρες της κεντρικής Ευρώπης, «να μην ανησυχούν», γιατί «οι μέρες για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι μετρημένες».
Η ανέλπιστη παρέμβαση Ομπάμα  εμπόδισε την προσπάθεια να αμφισβητηθεί η κυβέρνηση από τις πρώτες ώρες, έτσι πλέον η τακτική άλλαξε. 
Μπορούμε να ελπίζουμε στις κινήσεις του Λευκού Οίκου; Καλό θα είναι και εδώ να κρατάμε μικρό καλάθι. Γιατί ναι μεν η αμερικανική οικονομική σκέψη, όπως και η πρακτική, βρίσκεται στον αντίποδα της γερμανικής, όμως περιθώρια ρήξης ΗΠΑ-Γερμανίας δεν υπάρχουν όσο υπάρχει το Ουκρανικό ζήτημα και πρώτος στόχος είναι η Ρωσία.  Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ενοχλημένος από την …φιλορωσική διάθεση της κυβέρνησης Τσίπρα, και τα αισθήματα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Κι αυτό την ώρα που και ο πρωθυπουργός δηλώνει πως δεν αποβλέπει σε χρηματική στήριξη από την Ρωσία, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών κινείται στα ευρωπαϊκά πλαίσια σε ότι αφορά την Ουκρανία.
Οι επιδιώξεις του Βερολίνου αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν εμφύλια διαμάχη στο εσωτερικό της χώρας.
Ελπίδα μας είναι η αποφασιστικότητα των Ελλήνων Πολιτών, η αποφασιστικότητα όλων μας να στηρίξουμε όχι απλώς μια κυβέρνηση, αλλά την χώρα μας.
Γιατί πολύ απλά η κυβέρνηση για να προχωρήσει σε αλλαγές, σε μεταρρυθμίσεις και τελικώς στο ξεβάλτωμα και στην ανάπτυξη , πρέπει να στηριχτεί στις κοινωνικές, στις υγιείς παραγωγικές, στις εθνικές δυνάμεις. Η λύση ήταν και είναι πάντα σε ελληνικά χέρια.
 Κανείς δεν πρόκειται να μας σώσει αν δεν θέλουμε να σωθούμε. Δεν υπάρχουν λύσεις χωρίς κόστος.

Και κάτι ακόμα. Η αξιοπρέπεια στοιχίζει πιο ακριβά από κάθε είδους υποχώρηση ή αποδοχή τετελεσμένων.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου