Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

4 αλήθειες ως απάντηση στην συστηματική τρομοκρατία με διασπορά ψευδών οικονομικών ειδήσεων στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση και ένα συμπέρασμα.

4 αλήθειες ως απάντηση στην συστηματική τρομοκρατία με διασπορά ψευδών οικονομικών ειδήσεων στην οποία επιδίδεται  η κυβέρνηση και ένα συμπέρασμα.

1.Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης/ QE και η Ευρώπη
Όπως όλοι περίμεναν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ομόλογα των κρατών αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ , από τον Μάρτιο του 2015 και έως τον Σεπτέμβριο του 2016,  και αυτό παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.
Να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής ότι αυτή η απόφαση αφορά νέα χρηματοδότηση  και δεν εχει σχέση με  την προσφυγή για άντληση ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως θα το αναλύσω πιο κάτω.
Λίγα 24ωρα και λίγο πριν τις ελληνικές εκλογές ο κ. Ντράγκι και οι συνεργάτες του έπραξαν  ...όπως η Fed. Δηλαδή “έριξαν” κεφάλαια στην ευρωπαϊκή οικονομία με τον τρόπο που το έκαναν για πέντε χρόνια οι ΗΠΑ και συνεχίζουν να το κάνουν οι γιαπωνέζοι, αγοράζοντας κρατικό και εταιρικό χρέος.
Ο Ντράγκι ρίχνει με αυτό τον τρόπο χρήμα στην αγορά, δημιουργώντας ένα γενικό κλίμα κάποιας χαλάρωσης από την ασφυξία που έχει επιβάλλει η Μέρκελ.
Όμως οι λεπτομέρειες της απόφασης θα κρίνουν και τον βαθμό απόδοσης και για τα κράτη και συνολικά  για την αγορά.
Πρόκειται για  ένα συμβιβασμό ο οποίος προβλέπει ότι επί της ουσίας δεν θα αγοράσει η ΕΚΤ κρατικά ομόλογα αλλά την αγορά θα κάνουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνοντας μαζί και το ρίσκο αυτής της αγοράς σε εθνικό επίπεδο, διοτι οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων και μονο το  20% των επιπρόσθετων αγορών στοιχείων ενεργητικού θα υπόκειται σε καθεστώς αμοιβαιοποίησης του κινδύνου.
Η απόφαση όμως να επιμερισθεί ο εθνικός κίνδυνος του κρατικού χρέους σε εθνικό επίπεδο για όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης (ποσοτική χαλάρωση με τις ζημίες και τους κίνδυνους σε εθνική βάση), στην πραγματικότητα  θα μπορούσε να εκληφθεί από τις αγορές ως η επισημοποίηση του πρώτου βήματος αναδίπλωσης έναντι του κεκτημένου της κοινής ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.
Κάτι δηλαδή σαν μία έμμεση “εθνικοποίηση” της νομισματικής πολιτικής αυξάνοντας τις επιφυλάξεις των αγορών για το κατά πόσο το ευρώ είναι “κοινό” νόμισμα της Ευρωζώνης με μία ενιαία νομισματική πολιτική να το υποστηρίζει ή όχι. Η αναδίπλωση αυτή σαφώς υπονομεύει και το κύρος της ΕΚΤ έναντι των εθνικών αποφάσεων και θα επηρεάσει την στάση των αγορών κεφαλαίου απέναντι στην Ευρωζώνη καθώς θα καταγράφει έμπρακτα το κατά πόσο οι οικονομίες της Ευρωζώνης στον νέο φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού μπαίνουν με “λιγότερη” κοινή νομισματική πολιτική ή όχι.
2.Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης/ QE και η Ελλάδα.
Για τα ελληνικά ομόλογα η κατάσταση ήταν λίγο πολύ αποφασισμένη.  Θα αγορασθούν ελληνικά ομόλογα μόνο με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα καλύπτεται με πρόγραμμα στήριξης.
Μπορεί η απόφαση Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση, σε ότι αφορά την Ελλάδα να έχει και στοιχεία χρησμού της Πυθίας, σε κάθε περίπτωση όμως δείχνει ότι η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Η νέα κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση έχει έτσι κι αλλιώς περιθώρια διαπραγμάτευσης, δεν έχουν σημασία τα ασφυκτικά πλαίσια τα οποία θέλησε να επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά.  Είναι πάντως σαφές ότι ο Ντράγκι δεν θα μπορούσε να δώσει προεκλογικό δώρο  στην νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν έκανε και την χάρη που περίμενε ο Σαμαράς, εξαιρώντας την Ελλάδα που και πάλι κινδυνολόγησε  με το νέο του διάγγελμα.
Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αλλά από τον Ιούλιο (γιατί έτσι είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό όπως είπε ο κ. Ντράγκι),  αλλά χρειάζονται και διαπραγματεύσεις λόγω του ειδικού καθεστώτος που ισχύει για την Ελλάδα. « Τον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs) θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης», όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε σχετική ερώτηση.
Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια. Ο κ. Ντράγκι  συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνες, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).
3.Ρευστότητα τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ELA
Όσο  αφορά την  χρηματοδότηση των τραπεζών για άντληση ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τραπέζης της Ελλάδος που ενεκρίθη από την ΕΚΤ.
Η υφιστάμενη χρηματοδότηση της ρευστότητας των τραπεζών είναι εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο των δράσεων της ΕΚΤ και δεν εχει καμία σχέση με την σημερινή απόφαση.
Δηλαδή η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών:
1ον) Με ενέχυρο (collateral) ομόλογα ή τιτλοποιημένες απαιτήσεις (δάνεια κλπ)  η οποία φτάνει τα 30-40 δις σήμερα,
2ον) Μέσω του ELA που αυτή τη στιγμή είναι μηδενική
(η χρηματοδότηση), συνεχίζεται κανονικά χωρίς να αλλάζει κάτι. Μάλιστα ανακοινώνεται άμεσα η προληπτική έγκριση  των αιτήσεων για τον ELA, για  έκτακτη γραμμή ρευστότητας  που υπέβαλε η Τράπεζα Ελλάδας, ύψους 30-40 δις ευρώ (αν χρειαστούν...).
O Μηχανισμός Έκτακτης Βοήθειας (ΕLA) μπορεί να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση του Μνημονίου, καθώς αυτές είναι φερέγγυες (solvent) και εφόσον διαθέτουν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις (collaterals).
Η ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα για χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η έγκριση της ΕΚΤ αφορά χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, καθώς τούτο προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς. Το σχετικό αίτημα εφόσον υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη ρευστότητα θα επανακατατεθεί δηλαδή και στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μετά από δεκαπέντε ημέρες.
4.Χρηματοδότηση από  την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη)
 Η χθεσινοβραδινή  ηχηρή και απόλυτη διάψευση των κυβερνητικών φερέφωνων που ήθελαν την EBRD (την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη) να «παγώνει» τη χρηματοδότηση ελληνικών επενδυτικών σχεδίων ύψους πολλών δις ευρώ, είναι ίσως η καλύτερη απάντηση στη συστηματική τρομοκρατία με διασπορά ψευδών ειδήσεων στην οποία επιδίδεται  ο σκληρός πυρήνας της κυβερνητικής Ακροδεξιάς
 «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δεν ανέβαλε τη λήψη απόφασης για το αν θα αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ή όχι, για μετά τις εκλογές, αναφέρει με e-mail του ο επικεφαλής για τις σχέσεις της τράπεζας με τα ΜΜΕ Axel Reiserer»
5.Συμπέρασμα.
 Με βάση τα παραπάνω, ούτε τα ΑΤΜ κινδυνεύουν να ¨στεγνώσουν¨ , ούτε να υπάρξει πρόβλημα στη ρευστότητα και οι  εκροές καταθέσεων είναι ελεγχόμενες και απολύτως διαχειρίσιμες όπως οι ίδιες  οι τράπεζες αναφέρουν και επιπροσθέτως η νέα κυβέρνηση έχει περιθώρια πολιτικής διαπραγμάτευσης η οποία έχει ήδη ξεκινήσει (όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Ντράγκι) και μάλιστα βρίσκεται σε καλό δρόμο...
Όσοι παίζουν σήμερα, θα συνεχίσουν να παίζουν από τη Δευτέρα με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τις καταθέσεις των πολιτών για να εκβιάσουν την Αριστερά. Μέρκελ, ΕΚΤ και το σύμπλεγμα ΜΜΕ- Τραπεζών στήνουν  ήδη το σκηνικό για την πρόκληση τραπεζικής επιδρομής (bankrun) από την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα.

Το διλήμματα που θα τεθούν, και πιθανότατα θα κριθουν πολύ γρήγορα, είναι συντεταγμένη σύγκρουση ή ταπεινωτική συνθηκολόγηση.
Όλα αυτά βέβαια με τη αίρεση της συνεπείας ή της ασυνέπειας της νέας  κυβέρνησης  και την αγωνιστική διάθεση των πολιτών, του λαού..
Γιατί αλλιώς …, αλλά αυτά ας τα δούμε μετά τις εκλογές που σε αυτές  προέχει η συντριπτική μέχρι αφανισμού ήττα των κομμάτων της συγκυβέρνησης και των εξαπτερυγών της  ΚΙΔΗΣΟ, ΠΟΤΑΜΙ καθώς και της φασιστικής Χ.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου