Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Το Διάγγελμα Σαμαρά, το σχέδιο, η απάντηση και η λύση.

Το Διάγγελμα Σαμαρά, το σχέδιο, η απάντηση  και η λύση.

Ο πρωθυπουργός υπόσχεται υπουργεία σε όσους βουλευτές εκτός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με την πρόταση ¨διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος" προφανώς με τους βουλευτές που θα ψηφίσουν Δήμα!
Ανοιχτή λοιπόν πρόσκληση για συναίνεση απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες και να αποτραπεί η περαιτέρω περιδίνηση της χώρας, που περιλαμβάνει τέσσερις άξονες.
-   Συναίνεση των βουλευτών στην εκλογή του Σταύρου Δήμα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
– Ανασύνθεση της κυβέρνησης με τη συμμετοχή και στελεχών με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και περιέγραψε το άνοιγμα του κυβερνητικού σχήματος σε στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς και όχι μόνο στους οποίους θα δοθεί και δυνατότητα «παρέμβασης» στον προγραμματικό λόγο της κυβέρνησης.
– Ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.
– Διενέργεια εκλογών αφού «κλείσει» η συμφωνία με την τρόικα και οι διαδικασίες της αναθεώρησης, η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ακόμη και στο τέλος του 2015».
Ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται να ικανοποιήσει το αίτημα που είχαν διατυπώσει προ ημερών οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης προς αναζήτηση συναίνεσης χωρίς όμως να δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρόνο εκλογών κάτι που θα καθιστούσε την κυβέρνηση όμηρο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου.
Η σημερινή πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, προσπαθεί μεταβάλει τις ισορροπίες ενόψει των δύο προεδρικών εκλογών στις 23 και 29 Δεκεμβρίου.
Τα πέντε (!)διαγγέλματα του πρωθυπουργού στους τελευταίους δυο μήνες φανερώνουν την κατάρρευση της συγκυβέρνησης. Στην προσπάθεια να κρατηθούν στην εξουσία κάνουν την μία υποχώρηση μετά την άλλη όπως αυτή που έκανε σήμερα , αυτήν που είχε επανειλημμένως προταθεί στον κ. Σαμαρά και που την απέρριπτε κατηγορηματικά.
Μετά την κυβερνητική ήττα στην πρώτη ψηφοφορία και τις οι καταγγελίες Χαϊκάλη που αποτέλεσαν την χαριστική βολή στις απόπειρες εκλογής του Σ. Δήμα, από την σημερινή πλειοψηφία, η κίνησή του Πρωθυπουργού είναι μάλλον το τελευταίο του ¨χαρτί¨ για να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει τα πραγματοποίηση των σχεδίων για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», που ουσιαστικά σημαίνει την «αλλά Γ. Παπανδρέου» εκπαραθύρωση του από την πρωθυπουργία.
Μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, η υποχώρηση και οι υποσχέσεις υπουργοποίησης δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να υπογραμμίζουν τα στρατηγικά του αδιέξοδα γιατί μέχρι τώρα απέρριπτε την πρόταση που σήμερα δέχθηκε ο πρωθυπουργός, δηλαδή συμφωνία για εκλογές κάπου μέσα στο 2015 , με το επιχείρημα ότι θα έριχνε την χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Η πρόταση Σαμαρά είναι πονηρή και όπως πιστεύει αυτός σε κάθε περίπτωση θα εχει κέρδος διότι, αν μεν υλοποιηθεί θα παραμείνει στην εξουσία και αν δεν υλοποιηθεί , θα κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για όσα θα επακολουθήσουν.
Ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να προχωρήσει με ομαλό τρόπο στην παράδοση της εξουσίας. Η κινδυνολογία περί χρεοκοπίας και grexit, νέες ξένες επεμβάσεις, νέες πτώσεις στο Χρηματιστήριο και νέα άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, νέες ακροδεξιές κορώνες, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει με όλα τα μέσα να συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ δημιουργώντας ένα κλίμα ακραίας πόλωσης και φόβου, βοηθούμενος από δημοσκοπήσεις που … «κλείνουν την ψαλίδα» και του τρίγωνου της διαπλοκής, τα πάντα πρόθυμα Μέσα Ενημέρωσης, τις Τράπεζες και το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα . 
Αυτό όμως που ενδιαφέρει τους Έλληνες πολίτες και τη χώρα, είναι το τέλος της συμφοράς. Είναι το τέλος αυτής της πορείας προς τα κάτω.
Το ζητούμενο όμως είναι η αλλαγή της κυβέρνησης που αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των αναγκών, που είναι εμπλεκόμενη και διαπλεκόμενη, δέσμια του παρελθόντος και των ευθυνών της. Μιας κυβέρνησης που αδυνατεί να βγάλει το κεφάλι από την άμμο ή από τον βούρκο.
Για αυτό όχι στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προκήρυξη εκλογών τώρα , που τόσο πολύ φοβάται και την κρίση του ελληνικού λαού . 
Με την υπόμνηση ότι, η λύτρωση δεν είναι εύκολη. Απαιτεί απόφαση και θυσίες. Χρόνος δεν υπάρχει, και κινδυνεύουμε να γίνουμε αρχαίο ελληνικό δράμα.
Μαρίνος Λαμπρός
21.12.2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου